berlin

ŠIBENSKA PISMA U GOSTIMA

Posted on : 19-06-2019 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

prilog: Goran Filipović
brodarica (1)Šibenskom klapskom pismom brojnim Hrvatima u Luksemburgu i njihovim prijateljima dočarana je atmosfera Dalmacije, ljeta i skorašnjih godišnjih odmora koje će mnogi provesti upravo na hrvatskoj obali.

Zasluge za to pripadaju popularnoj klapi „Brodarica“, čija dva člana žive u Luksemburgu, i koja je svojim bogatim repertoarom oduševila goste u prostoru lokala „The Base“ u gradskom predjelu Kockelscheuer.

LJUTA GODINA

Posted on : 19-06-2019 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

S promocije knjige Julijane Matanović

prilog: Rosalija Marija Vrček

64834590_386351495309727_7072587440199827456_nU kasno, predolujno poslijepodne 17. lipnja u Zagrebu smo se okupili u Društvu hrvatskih književnika na promociji knjige „Ljuta godina“  (izdanje izdavačke kuće “VBZ” iz Zagreba), Julijane Matanović, istaknute, najčitanije hrvatske književnice korijena duboko sraslih sa tlom Bosne i Hrvatske.

Sparno vrijeme nije spriječilo dolazak pozamašnog broja ljubitelja Julijaninog pisma, njenih studenata, prijatelja, tako da su obje dvorane Društva bile otvorene.

Uz nadasve sugestivno čitanje glumice Anje Šovagović, objave “Sretan ti rođendan, Magdice”, promociju je otvorio glavni urednik “VBZ”a, pjesnik i prozaik, Drago Glamuzina i predao riječ Vanji Kulaš, urednici koja nas je provela svojom organizacijom Julijaninih tekstova objavljenih u godini dana na njezinoj stranici Facebooka, kroz knjigu.

KARTA ZEMLJE BOSNE

Posted on : 19-06-2019 | By : admin | In : Julijana Matanović: Zašto sam Vam lagala

0

Julijana Matanović
20_2Na zidu Magdalenine sobe obješena je karta svijeta. Svjetlo je usmjereno prema Australiji, da bi gimnazijalka lakše pronašla njezine otočiće, rijeke, gorja, gradove…

I dok s papirića na kojem su popisani pojmovi, tražim one najmanje poznate i izgovaram: „ A sad, nađi rijeku Eyre, a sad Greyovo gorje“, prisjećam se pitanja što sam ga prije dvadeset i tri godine postavila tadašnjem predsjedniku Bosne i Hercegovine.

ALGORITAM: STINA-RUKA-ALAT

Posted on : 19-06-2019 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Vanja Škrobica

stina je kamen temeljac
prag  doma, skaline života,
cvitni balkoni mirnog odmora,
kamenice za uje
naših konoba…

stina  je sveti oltar i kampanel
i suhozidina, međa i gradina
ona je umotvorina i rukotvorina