berlin

STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Posted on : 25-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

prilog i pjesma: Marica Žanetić Malenica

46798828_2331241876903486_139554272109920256_oMeđunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga temeljem odluke UN od 17. prosinca 1999., a u znak sjećanja na događaj iz 1960. kada su tri sestre Mirabal iz Dominikanske republike brutalno ubijene po nalogu tadašnjeg diktatora Rafaela Trujilla.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan su počele obilježavati još od 1981.

NA MISAMA SAMO NAJAVE IZ MISIJE

Posted on : 25-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

2

Novosti u HKM Berlin/ Župno vijeće

st-sebastian-slika5Župno vijeće Hrvatske katoličke misije, koje se sastoji od tri svećenika i biranih laika, provelo je odmah nakon preuzimanja mandata 2016. godine analizu stanja HKM Berlin.

Nakon analize i rasprave zajedno sa svećenicima definiran je pastoralni plan koji se fokusirao na rad s djecom i mladima. Izrađen je novi koncept pripreme za prvu pričest i krizmu, proširena je ponuda za djecu i mlade na jezičnu igraonicu za najmlađe, susrete djece, različite folklorne i pjevačke skupine sve do mise mladih i susreta mladih različith uzrasta. Od 2017. godine pokrenuta je i važna inicijative „Mi govorimo Hrvatski“ koja želi ukazati na važnost očuvanja

„ŠEFOVANJE“ I POVRATAK

Posted on : 25-11-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-promocija1Joco je stalno želio privid „šefovstva“.

Oko četiri sata smo se ponovno odvezli na radilište i tamo pričali o onomu što radimo. Nakon povratka, ponovno preodijevanje, lutanje po gradu, a najčešće sjedenje u vrtu u kojem je oko 18 sati sati temperatura ponovno bila na oko ugodnih 30 stupnjeva. Nedjeljom, a nekada nas je “kad je imao vremena” i radnim danom Joco odvezao na more, kojemu je temperatura bila oko 37 stupnjeva ali je ipak puno ugodnija od temperature zraka.

ŽIVOT JE VIŠE OD PROŠLOSTI

Posted on : 25-11-2018 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

0

MOLITVENI POHOD NA BOBOVAC

tekst i foto: Marijana Šundov

Detalj 2Bobovac – Postoje povijesne ličnosti, čija sudbina na neki način odražava sudbinu cijelog naroda. Životi takvih ljudi postanu predmetom priča, legenda  pa i mitova. Obično su to tragične ličnosti, one koje svojim postupcima nisu ništa skrivile, a ipak stradavaju. Stradavaju, pate, ali se ne predaju, unatoč usudu. Jedna od takvih osoba je kraljica Katarina Kosača Kotromanić, poznata kao posljednja kraljica Bosne. Povjesničari se spore je li doista ona bila zadnja, bosanska kraljica ili ipak tu tužnu titulu treba ponijeti supruga njezinog posinka Stjepana Tomaševića, posljednjeg bosanskog kralja.

Žena je to kojoj je bila namijenjena uobičajena, sretna uloga bogate, velikaške kćeri. Bila je kćer moćnog vojvode Stjepana Vukčića Kosače, vladara tadašnjih humskih zemalja (Hercegovine).

REKLA SI

Posted on : 25-11-2018 | By : admin | In : Sven Adam Ewin

0

Sven Adam Ewin
Butterflies-Postersrekla si
znaj
vratit ću se kao leptir

vratit ću se kao cvijet crvenog blaženka
vratit ću se kao kiša kao sjenokoša kao vjetar
kao grlena razbuđenost hrušta
kao bol
kao vrisak ptice