berlin

„MATICA“ ZA STUDENI

Posted on : 21-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

‚Matica‘ pruža ns uvid četrdesetak izvrsnih priloga ilustriranih sa stotinjak fotografija iz autentičnih hrvatskih krajobraza s udaljenih meridijana i paralela. Osobite informativne vrijednosti je intervju s predsjednicom Župnog vijeća Hrvatske katoličke misije Berlin Anicom Krstanović.

tekst: Danica Matković

Matica11_naslovnicaIzišao je novi broj časopisa Hrvatske matice iseljenika   Matica za studeni 2018., donoseći obilje priloga iz bogate kulturne i društvene ponude hrvatskih zajednica iz brojnih zemalja svijeta od Amerike do Australije i Novoga Zelanda, kao i europskih zemalja.

Na stranicama ovog jedinstvenog časopisa birani su prilozi o umjetničkom stvaralaštvu u domovini te novosti iz Vladina sektora posvećenog iseljeničkoj tematici kroz fokusiranje na projekte Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Lijepe Naše.

Priloge su pisali, uz darovite volontere iz hrvatskih iseljeničkih zajednica s udaljenih meridijana, vrsni domaći i inozemni publicisti poput Željka Holjevca, Sanje Vulić, Branka Hećimovića, Ivana Milčeca, Zvonka

MENTALITET PRETHODNOG SUSTAVA

Posted on : 21-11-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Marko Jareb
hands-460872_1920Poznata doktorica ekonomskih znanosti u RH je u listopadu 2018. godine javno napisala kako je Hrvatska „nezadovoljna svojim ekonomskim položajem“. Spominje kako ne štima sve „s ekonomskim i društvenim menadžmentom“. To sam ja u „Tribini – Slobodne Dalmacije“ napisao još 2010. godine.

No, još je tragičnija tvrdnja da se ne mogu „dogovoriti što je uzrok takvom stanju“. Vjerojatno je to u vezi, dodala je, „s našim socijalističkim nasljeđem“…

VJEVERICE

Posted on : 21-11-2018 | By : admin | In : Esad Redža: STAZOM SVOJE AURE

0

tekst: Esad Redža
imagesZnate da postoje lovci na vjeverice? Te plahe malene životinjice iz dječjih slikovnica. Pa, kako pobogu, možeš ubijati tako nešto?!

Brze i uvijek dobro skrivene u nekoj duplji drveta vrijedno skupljaju žireve za zimu. U mnogočemu su slične nama  ljudima. Plahost, strah i oprez su možda glavne karakteristike današnjeg čovjeka. Većina je zapravo odabrala ulogu vjeverice u današnjem svijetu ljudi.

OBITELJSKO STABLO

Posted on : 21-11-2018 | By : admin | In : Anela Borčić

0

Anela Borčić
obitelj_genealogijaSve misli koje sam nehotice sijala
bujale su na pregibima neznanih svjetova
i zatjecale me plodovima nespremnu

Znale su se pretvoriti u mutnu vodu
u slijepa raskršća i riječi pune kosti
Postajale tuđa praćka, juha presoljena
gušile me, izbijale dah, pekle