berlin

„SVE NAJBOLJE“ IZ HRVATSKE

Posted on : 30-11-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

tekst i foto: Sonja Breljak... foto album

100Berlin/ U malom berlinskom kinu u općini Neukölln, kratka naslova „IL“ koje ima tek 52 mjesta, prikazan je u netom prošlu srijedu, hrvatski film „Sve najbolje“, redateljice Snježane Tribuson.

Sretnici koji su, poput i potpisnice ovih redaka, bili u klupama kina „IL“ uistinu su doživjeli ugodnih 106 minuta, prelijepe, duhovite i zanimljive komedije u kojoj je bilo sudbina malih ljudi, hrvatskog mentaliteta

CRNI PETAK

Posted on : 30-11-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
CX6ELmZVNevjerojatno je kako konzumerstvo bogati jezik i širi spoznaju. Pred koju godinu, ja sam pojam crni petak vezivala samo uz onaj povijesni petak kada su jedan papa i jedan kralj naredili pobiti templare i prigrabiti njihova imanja.

Sada taj sadržaj polako blijedi u mojoj svijesti i poprima značenje koje i treba dobiti u svijesti svake normalne, suvremene osobe, domoljuba koji zna da kupovinom čuva radna mjesta, bogati državu i povoljno utječe na ekonomske tokove.

IVA

Posted on : 30-11-2018 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić
14517423_1137452872957798_4835325930722496850_nIva je curica iz jednog sela u okolici Mostara. Morala je da ide u specijalnu školu jer je bila gluhonijema. Opština je mjesečno plaćala onima koji preuzmu takvu djecu u svoja domaćinstva. Bilo je to jako malo novca, skoro uopšte se nije isplatilo, ali mi smo se već pripremili na jedno malo, slatko biće i ispravke nema. Kasnije je ta suma bila smiješna. Svi mi, pa čak i naše komšije, zavoljeli smo Ivu, pa odustajanje od nje nije bila opcija.

Inače, Iva je rođena kao napredno, zdravo dijete, ali kad su je

SAN O BREZI

Posted on : 30-11-2018 | By : admin | In : Vinko Pavić

0

Vinko Pavić
breza-17-200x200Noćas me jedna breza takla
Noćas mi tiho šapnula ime,
A moje srce ko od stakla
Prozbori; ne zaboravi me.

Ni kad te bura povije snažna,
Ni kad te sunce ugrijat ne će,
Ni kad te lomi nada lažna
Ni kad ti prosac nutka cvijeće.

DIZAJN KOJI TREBAMO

Posted on : 29-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

059Berlin/ U prostorima Veleposlnstva RH u Njemačkoj je u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj, otvorena izložba hrvatskog dizajnera vizualnih komunikacija Borisa Ljubičića, naslova „Jednina množine: Simbol, znak, logo, brend“.

„STOP NASILJU NAD ŽENAMA“ I U MAKEDONIJI

Posted on : 29-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Program pjesničkom rječju “Stop nasilju nad ženama” obilježen u Skopju

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Vlaho Brangjolica

DSC_0184Zajednici Hrvata u Republici Makedoniji  uz suradnju s Organizacijom žena Grada Skopja i Domom kulture „Kočo Racin“ obilježila  je 25. studenog  programom naslovljenim Pjesničkom rječju „Stop nasilju nad ženаma.“ 

Ovaj program održava se u isti dan i u isto vrijeme  u gradovima Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Bugarske i Slovenije, a po drugi  puta u Skopju.

NE MOŽE LJUBAV U PJESMU STATI

Posted on : 29-11-2018 | By : admin | In : Sonja Smolec

0

Sonja Smolec
Svi leptiri, leteće ribe, delfini mudri,
makovi opijeni vlastitim sokovima i ljepotom,
mekoća krila golubica što čuva tek izlegle mlade,
sjaj u oku janjeta kad ugleda majčino vime,
šum rijeke ponornice i izvora planinskog,
zimski vjetrovi hladni i tople ljetne kiše,
krik slobode orla u visinama,
rosa s pupoljka nerascvjetanog,
svi oni mogu u pjesmu stati,
samo ljubav sama u pjesmu ne može.

Iz zbirke „Pričam ti…“

PRIPREMA ZA OŽUJSKE IZBORE

Posted on : 28-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Održana Informativna godišnja skupština Hrvatske zajednice  Berlin

078Berlin/ U Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin, jednoj od najstarijih hrvatskih zajednica u Europi, u netom prošlo nedjeljno popodne, održana je godišnja, redovita, informativna skupština ovog odruženja.

Ovaj informativni skup je vodila predsjednica Zajednice, Mira Kiš a pred okupljene članove su izišli i članovi upravnog odbora, Ivan Vidović,

OBILJEŽENA 150. OBLJETNICA HKD SV. JERONIMA

Posted on : 28-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Na završnom obilježavanju 150. obljetnice Društva Sv. Jeronima u Palači Matice hrvatske u Zagrebu, uručene književne nagrade Hrvatskoga književnog društva (HKD) Sv. Jeronima. 

prilog: Paško Melvan
Sudionici Završne svečanosti 150_Obljetnice DSJU povodu 150. obljetnice Hrvatskog književnog društva Sv. Jeronima, 21. studenoga 2018. u Velikoj dvorani Matice Hrvatske u Zagrebu, održana je Završna svečanost u kojoj su se združila i užila vremena, događaji i sudionici tijekom postojanja i rada Društva.

Sudionici Svečanosti bili su: Upravni, Provedbeni i Počasni odbor za obilježavanje Obljetnice, članovi, prijatelji i poštovatelji Društva, predstavnici, izaslanici i gosti iz

OVE NOĆI…

Posted on : 28-11-2018 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

0

piše: Mirela Bajlović-Marasović

Hoće to… uhvati me svake godine jednom… obično oko zime, kratko prije Božića… tad mi nedostaje, tad mi jako sve i svašta nedostaje… S druge strane imam sve… zahvalna na tome… ali ono nešto…

Nostalgija, melankolija? Od kud to? Zašto to i pobogu, čemu i do kad?!

Tih momenata dok traje taj portal u podzemlje vlastitog bića,

SLAVILI SVETU CECILIJU

Posted on : 27-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Sonja Breljak
068Berlin/ Postoji narodna izreka: Tko pjeva, zlo ne misli a i ona vjerska: Tko pjeva, dvostruko moli. U svakom slučaju, stvorena je predodžba da ljudi pjesmom zaneseni i poneseni, ne mogu imati loše namjere, već imaju široko srce i dobre misli, molitvu i za drugoga a i dobra djela.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin, pjevaju brojni. Misija naime, ima crkvene zborove u

POD SVJETLOM SVIJEĆA

Posted on : 27-11-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: PRIČE IZ DOLINE

0

piše: Sandra Marelja Muić
pxl_211118_22759036Neprestano su nam se prošli tjedan ponavljali kadrovi obilježavanja obljetnica stradavanja u Domovinskom ratu… Vukovar, Škabrnja, Nadin.

Već je to 27. put da se prisjećamo godišnjice tih nesretnih događanja i kadrovi su gotovo pa uvijek isti, osim ako nekome ne zafali pažnje pa iskoristi takve datume za neku svoju promociju ili promicanje pravde koje se opet vrati na vlastitu promociju.

IZOSTAO SAVRŠENI TRENUTAK ZA REAKCIJU

Posted on : 27-11-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
udruge_wikiVolonterske društvene i socijalne aktivnosti u pojedinoj zajednici čine raznoliki spektar poduzetih radnji, ideja i događaja kojima se nadograđuje službena ponuda državnih tijela i javnih ustanova.

Time se omogućuje inicijativa građana i polučuju višestruki efekti poput dodatnog angažmana pojedinaca i skupina koje čine nešto korisno, a jedan od poticaja im je osjećaj da pridonose dodatnoj vrijednosti u svojoj okolini.

FUNKCIONIRANJE ZNANOSTI U SVIJETU I KOD NAS

Posted on : 27-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

2

piše: Marko Jareb
49DFF8D8-977A-47F1-B1CD-295377DB51FE_cx0_cy19_cw0_w1023_r1_sPrema podacima iz medija, kada podijelimo broj zaposlenih u ministarstvima u RH s brojem ministarstava dobijemo kako je prosječno u svakom ministarstvu RH zaposleno preko 2200 zaposlenika.

Također, prema podacima iz medija, RH svoje dužnosnike plaća 4,7 posto BDP-a. Prosjek u EU je 1,8 posto BDP-a, što je skoro dvostruko više negoli se u RH izdvaja za znanost. Naime, za znanost se u RH izdvaja 0,7 posto BDP-a.

IZGUBLJENI PJESNIK

Posted on : 27-11-2018 | By : admin | In : Antonio Gavran

4

Iz naše arhive/ objavljeno 10.08.2013.

Antonio Gavran  ...Iz zbirke „Ponesen visinama“

peroNe, uopće nije lako biti pjesnikom u svijetu gdje nitko ne mari za riječ, gdje se besmisao smatra smislom, a smisao pukom filozofijom.

Kako u takvome svijetu izgraditi samoga sebe, kada u pogledu kojim gledaš istu točku koju promatraju i drugi ljudi, vidiš sasvim drugačiju sliku u svojim očima.

Nepristupačni su obzori pjesničkih širokih vidika onima