berlin

U SRCU JE BOGATSTVO

Posted on : 01-06-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

branislav korica za 3d2– Ovog mjeseca je u izdanju sarajevske kuće Dobra knjiga, objavljen novi roman  Branislava Mikulića (suradnika i Hrvatskoga glasa Berlin) pod naslovom  ‘U SRCU JE BOGATSTVO’.  To je ispovjedna proza, iskreno autorovo kazivanje o putu u duhovnost u kojoj je  srce izvor  svemoćne snage, čudesne topline koja druge ogrijati zna,  život im uljepšati može, novi život im podati. O ljubavi on kazuje što je za druge imamo, što je drugima možemo podariti. O tome autor piše, baš kao i u svom prethodnom romanu-prvijencu.

“Ljubav je čudo. Ona je najbolji dio čovjeka. Ona je silna, magična je. S njom sve možemo, s njom je sve moguće. Tugu tuđu u radost ona pretvara, bolesti smrtne podnošljivima čini, plač u smijeh obrće, beznađe svako od nje bježi. Ljubav čuda neviđena čini, ona nas čudotvorcima pravi. Ona je moćna, svemoćna baš kao Bog što je. Ona je sve. Ona bog je.”

S ILI SA

Posted on : 01-06-2018 | By : admin | In : JEZIČNI SAVJETI

0

piše: Marija Kukić, lektorica Hrvatskog glasa Berlin

jezicniS
je prijedlog, nepromjenjiva vrsta riječi. Vrlo često griješi se u njegovoj primjeni. Naime, nekada se umjesto  prijedloga S koristi njegova nešto duža verzija – SA. Koji je oblik pravilan? Kada koristimo S, kada SA?
.
Ako se S nalazi ispred riječi koje počinju  glasovima -s, -š,- z,- ž (iako neki jezikoslovci predlažu  još neke glasove), i težim glasovnim skupinama kao što su -ks, -ps, -pš, dodajemo navezak -a i nastaje inačica SA.  To pomaže lakšem izgovoru.

MOJ DJED ŠUMAR

Posted on : 01-06-2018 | By : admin | In : Slavica Sarkotić

0

Slavica Sarkotić

MOJ_DJEDKad s obzora nestane sunce
I porodi se mjesec sjajan kao mjed
U meni se jave sutoni davni
Kad se iz šume vraćao moj djed

Imao je prerano ostarjelo lice
Po mahovini su mirisale njegove stope
Na čizmama je nosio trunke borovine
Na rukavima snježne pahulje koje se tope