berlin

PRAVO NA ŽIVOT

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

piše: Slavica Jurčić
Slavonski Brod/ Kao curica često sam pjevušila pjesmu čije riječi idu ovako:“Ja sam mala, pa sam pala, pa sam čaše polupala, moj će tata radit‘ pa će čaše platit“.

Sada, skoro i četrdeset godina nakon vjerovanja da će moj tata platit moje nestašluke, promatram i doživljavam incident u kojem se moj rodni Slavonski Brod guši u dimu rafinerije i truje vodom koju je „nepoznati počinitelj“ zatrovao nepažnjom. Pratim vijesti i pokušavam dostojanstveno i smireno gledati na sve sa

NOVA RUBRIKA: EDUKACIJA RODITELJA

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA

0

Hrvatski glas Berlin otvara novu rubriku naslova: EDUKACIJA RODITELJA u kojoj riječ prepuštamo našoj novoj suradnici, Verici Jačmenica-Jazbec, dr. med.

verica2Verica Jačmenica-Jazbec: –Ja sam liječnica, specijalist za dječje bolesti. Nakon 40 godišnjeg rada na bolničkom odjelu u bolnici u Čakovcu, sada sam u mirovini.

Tijekom svojega dugogodišnjeg rada rano sam shvatila da su svi roditelji u pedijatrijskoj ambulanti u stresu, strahu i grču. Oni od liječničkih usmenih uputa zapamte vrlo malo. Najbolji dokaz tome je činjenica da, izlazeći iz ordinacije, odmah zastanu kod medicinske sestre i nju pitaju što je ustvari njihovom djetetu.

DIJETE S POREMEĆAJEM MOTORIKE

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

fina-motorika-kod-djece2Sve češće me roditelji pitaju za savjet kako da pomognu svojoj djeci u snalaženju u životu. Vjerojatno ste pomislili da se radi o roditeljima čija djeca se odlučuju za vrstu škole ili fakulteta, za mjesto rada ili mjesto življenja. No ovdje nije riječ o tome.

Radi se o posve maloj djeci, staroj do dvije godine koja fizički i psihički ne osjećaju i ne reagiraju poput svojih vršnjaka.

Senzorika i motorika

40 GODINA „ŽIVE ZAJEDNICE“

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Održana tribina „Četrdeset godina Žive zajednice: od tiskanog do mrežnog izdanja“

tekst: Diana Šimurina-Šoufek
foto: Snježana Radoš

2Zagreb/ Na tribini naslovljenoj Četrdeset godina Žive zajednice: od tiskanog do mrežnog izdanja u Matici je 5. travnja predstavljen ovaj iznimni nakladnički pothvat Hrvatskog dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

U ime domaćina uglednim gostima i predstavljačima pozdravno slovo najprije je izrekao ravnatelj Hrvatske matice iseljenika prof. Mijo Marić.

SRCE ANSELA ADAMSA

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : Božica Jelušić

0

Božica Jelušić
Klanjam se vašim vrlinama,
i štujem vaše proroke:
dajte mi mir u planinama,
malo duhana i poroke.

Pustite me da pjevam
dok sam divljinom skitam.
Pred prizorom oklijevam,
i ništa vas ne pitam.