berlin

SUSRET VELEPOSLANIKA S UGOSTETELJIMA

Posted on : 01-02-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

IMG_0247Berlin/ U prostorijama Veleposlanstva RH u Njemačkoj je u srijedu, 31. siječnja, organiziran prigodan prijem za ugostitelje porijeklom iz Republike Hrvatske koji djeluju na području Berlina i okolice.

Ovaj susret je upriličen u okviru  predstavljanja novog veleposlanika Gordana Grlića Radmana hrvatskoj zajednici u Berlinu i Njemačkoj.

.

S GLAGOLJICOM NA KARNEVAL

Posted on : 01-02-2018 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

„Sudjelovanjem na našem prošlogodišnjem natječaju Glagoljica u dječjem oku i srcu, učenici iz Marinaca došli su na ideju da  s glagoljicom idu na natjecanje za karneval u Opatiji. Osvojili su prvo mjesto i upravo sudjelovali na karnevalu. Zamolio sam Mariju (Lesandrić, op.u.) da napravi prilog.“ (Ante Karačić)

„Dragi naši Ankice i Ante, ovaj tjedan proveli smo u Opatiji i Rijeci. Bilo je zaista veličanstveno i prekrasno. Ove smo godine malo u gužvi i poslu preko glave, no nećemo zaobići vaš natječaj. Njemu se uvijek posebno veselimo. Radove ćemo završiti idući tjedan i do kraja toga tjedan poslati. Nadamo se da će do 15. 2. biti kod Vas :)“ (Marija Lesandrić)

tekst i foto: Marija Lesandrić
image005Pobijedivši na prošlogodišnjoj, jubilarnoj 20. Vinkovačkoj pokladnoj povorci, mali Marinčani, tada predškolci i učenici 3. i 4. razreda, a danas prvašići, četvrtaši i petaši, osvojili su put u Opatiju i sudjelovanje na velikoj manifestaciji „Dječji karnevalski korzo“.

Ideja nam je bila predstaviti cijelu glagoljašku abecedu i starohrvatski spomenik pisan ovim pismom, Bašćansku ploču.

FAŠNIK SE JE OŽENIL

Posted on : 01-02-2018 | By : admin | In : Jasna Lovrec: MED VODAMI

0

Iz naše arhive/ Objavljeno 27.01.2013.

piše: Jasna Lovrec
Karneval, poklade ili u Međimurju fašnik (fašnjek) razdoblje je rastjerivanja zime, zlih duhova te iščekivanja plodnosti i rodnosti vegetacije što je popraćeno različitim zanimljivim maskama.

Danas se u fašniku izgubilo vjerovanje u magijske moći, naglasak je na zabavi i društvenoj kritici, sudionici si daju oduška. Stare tradicijske maske još su uvijek  prisutne uz sve više inovativnih novih maski. U povorci maski nekada je bila obavezna povorka svatova. Vjenčanje simbolizira i priziva plodnost i rodnost

ZAKRPE NADE

Posted on : 01-02-2018 | By : admin | In : Maja Šiprak

0

Maja Šiprak
dani sneno putuju
poput oblaka
bez vjetra

lovim ih
i krpam dane
istrošenim
zakrpama nade