berlin

USPJEŠNA PRVA JESENJA ZABAVA

Posted on : 08-10-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

 

tekst i foto: Sonja Breljak
413Berlin
/ Tradicionalna Dalmatinsko-lička večer, prva zabava nakon ljetnih praznika u organizaciji i prostorima Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice, prošla je vrlo uspješno. Ugodnoj atmosferi doprinijeli su folkloraši Hrvatske zajednice. Ličke i dalmatinske plesove izveo je Srednji folklor kojeg vode Natalija i Nikolina Sučić te folklor odraslih kojeg vodi Ankica Andrić.
Nekoliko riječi dobrodošlice izrekla je predsjednica Hrvatske zajednice Mira Kiš koja je uz pozdrave i skore termine naglasila kako je Zajednica i ove godine dobila financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine, što će im pomoći u radu, te zahvalila na tome.

POVRATAK UZ SCHUMANNOV ORATORIJ

Posted on : 08-10-2017 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

1

Vratila se Staatsoper Unter den Linden

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Staatsoper
IMG_0323[5] (1)«Iskreno govoreći, morala sam se prvo pribrati kad su mi rekli da za otvorenje opere kane raditi Schumannov oratorij. Bila sam skeptična i čak sam rekla direktoru opere da me ne zanima ništa osim opere i da se želim posvetiti sljedećim dvjema premijerama koje mi predstoje, a to su „Krunidba Popeje“ i „Ivica i Marica“. No on mi je napomenuo važnost tog događaja i zamolio me da bolje razmislim, tako da sam došla doma, poslušala to djelo i ostala začuđena ljepotom glazbe.»

Tako govori sopranistica Evelin Novak nakon premijere komada čeznutljivog naslova «Zum Augenblicke sagen: Verweile doch!» (hrv.: Trenutku tom reći: Ostani ipak!) s kojim je na Dan njemačkog ujedinjenja u Berlinu svečano otvorena temeljito obnovljena Državna opera.

SLOBODNI VOJNIK I ĐAK

Posted on : 08-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić ....Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

fiE, tu opet prestaje jedna faza moga životnog puta i započinje druga. Satnija je ostala u Visokom, a ja sam se vratio na selo. Uopće se ne mogu domisliti zašto sam išao u Visoko, niti zbog čega su me vratli nazad. Zbog veće blizine škole, boravio sam kod ujaka u selu Tetimi i sjećam se da sam već nakon blagdana redovno odlazio u školu.

U tim čudnim okolnostima, uz mnogo

NA TRAGU DEKLARACIJE O JEZIKU

Posted on : 08-10-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

175-MH_webHrvatska aademija znanosti i umjetnosti poziva na  OTKRIVANJE SPOMEN–PLOČE MATICE HRVATSKE U POVODU 50. OBLJETNICE
DEKLARACIJE O NAZIVU I POLOŽAJU HRVATSKOG KNJIŽEVNOG JEZIKA.

Pozdravna riječ:
Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske

ČESTITKA

Posted on : 08-10-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

Svim građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan neovisnosti, koji je blagdan u Hrvatskoj i obilježava se 8. listopada. Toga dana 1991. Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

PROLAZNE RUŽE

Posted on : 08-10-2017 | By : admin | In : Sven Adam Ewin

0

Sven Adam Ewin
imagesO, vi moje prolazne ruže,
Ružice žute, malodobne,
O, prekratko je ovo uže,
Za dimenzije moje grobne.