berlin

ODGOVOR IZ KOJEGA JE „SVE JASNO“

Posted on : 04-10-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

5

Na ponovljena novinarska pitanja (od 01.listopada) upućena Zvonku Milasu, državnom tajniku Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, postavljena radi neodgovorenih pitanja iz pisma premijeru Plenkoviću o kojemu se očitovao Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, autorice Aleksandra Brnetić i Sonja Breljak, dobile su iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, 02. listopada u 13 i 39 sati, sljedeću reakciju: „...zahvaljujemo na vašem novinarskom upitu. Isti smo zaprimili te ćemo vam, u primjerenom roku, dostaviti odgovor.“ Na odgovor nije trebalo dugo čekati, stigao je već u 14 i 3o sati istoga dana. Potpisala ga je Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika. Odgovor prenosimo u cijelosti.

email-marketing1Poštovana gospođo Breljak,

poštovana gospođo Brnetić,

nastavno na vaš ponovljeni upit u svezi procedure izbora članova Savjeta, nanovo ukazujemo na prethodno dostavljeni odgovor koji vam je ovaj Ured uputio. Još jednom ističemo kako je postupak odabira članova Savjeta određen Zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, ne Poslovnikom.

PUDAR

Posted on : 04-10-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

1

MIRIS DJETINJSTVA

piše: Ruža Silađev
Pudar (2)Teško se odlučujem na spremanje roditeljskog tavana.  Oduzme mi mnogo vremena, jer ponovno nailazim na  zaboravljene  predmete, knjige i fotografije. Tavan je za mene oduvijek magija. Svaki taj dio tavana ima iza sebe priču koja dira u najtananije osjećaje.

Po  tko zna koji put otvaram makar jednom godišnje požutjelu kartonsku kutiju, privezanu unakrst, uzicom koju je moja

ONOMATOPEJA

Posted on : 04-10-2017 | By : admin | In : JEZIČNI SAVJETI

0

piše: Marija Kukić, lektorica Hrvatskoga glasa Berlin

jezični savjetiŠto je onomatopeja?

To je stilska figura koja teži da  proizvede neki šum, ili da ga oponaša ili da stvori odgovarajući ekvivalent. To je vjerno oponašanje nekih šumova ili glasova:

životinjskog glasanja; meee, kokoda, av av, mijau…Tako se glasanje životinja razlikuje od jezika do jezika, od naroda do naroda. Glasanje životinja /mačke/različito se „čita“ u različitim

JA U TVOJIM DLANOVIMA

Posted on : 04-10-2017 | By : admin | In : Kristina Rogić

0

Kristina Rogić
274b39f6fb52af462748c4c9f966f789-heroToliko dana bez tebe
Toliko dana… bez tebe provedenih
Je li mi sada dovoljno  da te samo vidim?
Ili bi udahnula svu svoju želju i uvukla ti se u naručje;
k tebi se priklonila, skrila
Uronila u tvoje ruke, u tvoja pleća
Rukama prelazila po njima
Da ti na koži ostane miris mene,
poput ožiljka, porezotine…