berlin

DAN UJEDINJENJA UZ SCHUMANNA I GOETHEA

Posted on : 03-10-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Nakon više od sedam godina obnove, Berlinska Staatsoper otvara svoja vrata svečanom glazbenom večeri, Schumannovim oratorijem u kojemu pjeva i naša sopranistica Evelin Novak

tekst: Sonja Breljak
22119433_10212435039085579_1430502592_o
Berlin/ Dan njemačkog ujedinjenja  svečano će danas biti obilježen i u berlinskoj Staatsoper.

Naime, ova glazbena kuća koja s kraja godine ima obilježiti 275.  rođendan, nakon više od sedam godina obnove, vraća se u svoj prostor u Unter den Linden.

I to ne ma kako, već svečanom glazbenom večeri kojoj će nazočiti i kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanule Macron.

PONOVLJENA PITANJA BEZ ODGOVORA

Posted on : 03-10-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

Na pitanja u vezi izbora članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske upućena premijeru Andreju Plenkoviću, te u kopiji i na znanje  Zvonku Milasu, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i  dr. sc. Boži Ljubiću, predsjedniku Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Hrvatskoga sabora, stiže do nas, imenom i prezimenom nepotpisano, Očitovanje iz Središnjeg državnog ureda koje nije dalo odgovore na postavljena pitanja. Reakciju na Očitovanje i naša ponovljena pitanja naslovismo na državnog tajnika, Zvonka Milasa, a kopiju uputismo na znanje i premijeru Plenkoviću.

autorice: Sonja Breljak  i Aleksandra Brentić

pismoPoštovani gospodine Milas,

zahvaljujemo se što nam je 26. o. mj. iz Vašega ureda stigao e-odgovor na naše pismo od 17. rujna o. g. u kojem smo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića, zamolile za podatke vezane za proceduru izbora članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

GLAS IZ BOLIVIJE

Posted on : 03-10-2017 | By : admin | In : 14 HRVATI U SVIJETU

0

Sredinom lipnja ove godine, u Berlinu je koji dan boravio fra Ivica Vrbić, misionar u Boliviji. Bijasmo vrlo dirnuti pripovijedanjem o stanju i situaciji u misiji gdje fra Ivica djeluje. Za siromašne u tom dijelu svijeta skupio se tada i lijep novčani prilog. Sa fra Ivicom ostadoh u stalnom, pisanom kontaktu. Za ovu prigodu, javio nam se glasom kojeg mi na Glasu pretočismo u riječ.

Ukratko, Fra Ivica je rođen 1982. godine u Zavidovićima, u Srednjoj Bosni. Svećenik je osam godina. Kao misionar djeluje godinu i pol dana u Mineros, Santa Cruz, u Boliviji.

govorio: fra Ivica Vrbić
zabilježila: Sonja Breljak
19029200_10209507670355095_3499638846868145898_n-300x225Nadam se da će ovako biti brže moje javljanje jer evo i tekst o padru Piu počeo sam pisati pa mi je trebalo pet dana da ga završim do kraja, stalno me netko zove, nešto treba, netko me prekida, sad smo samo trojica, jedan je otišao u Peru. Koristim ovako priliku, iznijeti svojih par misli i ideja,  vjerujem da ćete to vi brže nego ja, pretočiti na papir.

Hvala Vam na početku na svoj brizi koju posvećujete našoj misiji i želji da pišete o nama.

DA DIE ANDEREN UNS MÖGEN

Posted on : 03-10-2017 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Iz naše arhive/ objavljeno 13.02.2015. / Posvećeno našim prijateljima

Ein wunderschöner Abend mit  „Wellebit“  (tekst na hrvatskome jeziku)

Text und Foto: Sonja Breljak
Übersetzung: Sandra Marelja Muić
036Berlin
– Ja, sag mal, wo willst du denn so krank hin, fragte mich mein Mann, als ich mich am Höhepunkt meiner Erkältung, und mit allen dazugehörigen Symptomen, zum Ausgehen fertig machte.

Ich muss aber, ich habe es dem „Wellebit“ versprochen, sagte ich und machte mich aufm Weg mit dem Bus und mit der U-Bahn bis zur Bahnhofstation Alt-Tegel, wo schon mehrere Jahrzehnte jeden

GUT WIEDER HIER ZU SEIN

Posted on : 03-10-2017 | By : admin | In : Za srce i dušu

2

Hannes Wader
_sp-novi-prijateljiNun Freunde, lasst es mich einmal sagen:
Gut wieder hier zu sein, gut euch zu seh’n
Mit meinen Wünschen, mit meinen Fragen
Fühl‘ ich mich nicht allein, gut euch zu seh’n

Wer daran glaubt, alle Gefahren
Nur auf sich selbst gestellt zu übersteh’n
Muss einsam werden und mit den Jahren
Auch an sich selbst zugrunde geh’n