berlin

SVUGDJE SAM NAIŠAO NA OTVORENA VRATA

Posted on : 05-09-2017 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

1

Oproštaj veleposlanika Ranka Vilovića od kolega diplomata

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Ivo Cenkovčan 
vilovic 7Zadnja dva oproštaja veleposlanika Ranka Vilovića od Berlina zbila su se u zgradi veleposlanstva u Tiergartenu.

O prvom, za predstavnike berlinskih hrvatskih udruga, već smo izvijestili, a na drugom je prije tjedan dana okupio svoje kolege diplomate i njemačke visoke državne dužnosnike, njih 24 od 40 koliko ih je pozvao.

Vidno opušteni Vilović već je na samome početku govora dobrano nasmijao sve okupljene kad im je rekao da mu jedno oko plače, a drugo se smije:

U našem poslu koji je u stvari čisto obrtnički, a nimalo umjetnički, mi steknemo toliko prijatelja i prijateljica, mi susretnemo toliko kolegica i kolega, ali i ljudi koje – i tu je malo zastao – odmah zaboravimo.

PILULA

Posted on : 05-09-2017 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Pilula-za-vezbanje-vezbanje-za-lenstine3Već se neko vrijeme na televiziji vrti reklama u kojoj se nesretna, radom i djecom premorena žena, uzimanjem samo jedne pilule pretvara u sretnu i zadovoljnu ženu, majku, kraljicu. Ne, nemojte krivo shvatiti. Poslovi nisu nestali. Oni su još tu. Možda su se i povećali, ali sada ih ona, zahvaljujući piluli, lako obavlja. Čak se stigne i igrati s vlastitom djecom!

Ali to nije sve. Pilulu uzima i njezin suprug pa se i on veselo pridružuje obiteljskom udarništvu. Sada na scenu stupa

PISANJE NAZIVA ULICA, TRGOVA I GRADSKIH ČETVRTI

Posted on : 05-09-2017 | By : admin | In : JEZIČNI SAVJETI

5

piše: Marija Kukić, lektorica Hrvatskoga glasa Berlin

downloadU ovo naše čudnovato doba postala je moda mijenjati nazive ulicama, trgovima … i svemu što, prema mišljenju ’stručnjaka‘ koji sve znaju, ne odgovara nekima iz vlasti. Tako se prelijepi zagrebački trg nazivao Trg maršala Tita, a sada ima novi naziv – Trg Republike Hrvatske.

U imenima trgova i ulica prva riječ piše se velikim početnim slovom, ostale malim, osim ako se u nazivu ne nalazi vlastito ime. Riječ maršal piše se malim slovom isto kao što bismo pisali riječ ban

KAD SI ONȌ MŌLȀ BĨLA

Posted on : 05-09-2017 | By : admin | In : Dubravka Borić

3

Dubravka Borić
med_hrv_poc_cit_pis_igra_djevojcice336
Kad si onȍ mōlȁ bĩla,
na ȕlicu nīsȉ smȉla,
a tȉla si, tȉla …

Ma, mãter te čvȑsto za rũku vodȉla.

Za visinȅ – kuônta nĩs imãla.
Na njĩh biš se ȕvik
žviêlto uspenjãla.