berlin

SJEĆANJE

Posted on : 30-09-2017 | By : admin | In : ONO MALO DUŠE

1

SJEĆANJE: Željko Mužević ((2.4.1951.-30.09.2015.)

Iz naše arhive/ objavljeno 01.10.2015.

tekst i foto: Sonja Breljak
1061511_10201178466771128_1945830312_nBerlinska je, jesenja noć dok sričem ove redove. Teško. Neće slova na papir. Ili kako bi ono rekao moj prijatelj Željko Mužević dok ja iščekujem njegovo sjećanje na našeg zajedničkog prijatelja ...otvorim bijeli ekran i zatvorim isto tako. Ništa ne izlazi.

E, da, a baš o Željku i želim napisati koji red jer o njemu i razmišljam u ovaj kasni sat. Željka više nema, a evo kod mene ova

KOMENTAR TJEDNA

Posted on : 30-09-2017 | By : admin | In : KOMENTAR TJEDNA

0

Komentari na tekst OČITOVANJE O POTRAZI ZA ODGOVORIMA

KOMENTAR-300x24411-150x150Slavonka/ 28.09.2017./ Iznenađujuće!!!Ipak se netko udostojao dati odgovore na postavljene točke. Meni je zgrozila rečenica koja kazuje da se taj rad NE PLAĆA i da je taj rad savjetodavne prirode. Pa tko može bolje savjetovati od osoba koje svakodnevno komuniciraju s ljudima, prate njihove potrebe i probleme? Sigurno bi radili uspješnije od onih koji to samo papirnato rade.

Josip Mayer/28.09.2017./ Eto odgovor je stigao pa kome pravo kome krivo. Kako je  i meni poznato, pismo je bilo adresirano na

PROFESOROV E-MAIL

Posted on : 30-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst: Marko Jareb
1273Josip je dobio e-mailom bilješke iz sociologije od svoga profesora. Bilješke imaju sljedeći sadržaj:

„Ideje su ništa  nasuprot strastima koje pokreću čovjeka. Iluzije su ako netko misli da postoji nešto na svijetu u što se ne može sumnjati. Možemo sumnjati u narav svega, samo ne u narav svojih sumnji. Čvrstog sam uvjerenja da dobro ne može izgubiti. Pouzdam se u to. Nema ljepše vrline od poštenja. A tko krade svoju postojbinu, zapravo ne krade nikoga. Jer postojbina

MULTIMEDIJSKI USPJEH

Posted on : 30-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

1

Uspjeh učenika Ekonomske škole iz Požege na međunardonom natjecanju u Njemačkoj

prilog: Martina Budimir
thumbnail2Požega-München/ Učenice Ekonomske škole Požega prošle su godine sudjelovale na međunarodnom multimedijskom natjecanju Ginkgo Award u Münchenu za koje su nedavno stigle i nagrade.

Natjecanje u kategorijama Film, Glazba, Crtež, Reklama i Novinarski uradak organizira „agi ArbeitsGruppe International“ i dobrotvorna organizacija „Glückliche Familie e.V.“ u suradnji sa sveučilištima, umjetničkim akademijama, medijima, uglednim sponzorima i renomiranim umjetnicima.

Cilj natjecanja je podizanje razine svijesti o važnosti borbe protiv svih oblika nasilja.

SJETNA JESENJA

Posted on : 30-09-2017 | By : admin | In : Joža Prudeus

1

Josip Prudeus
21686366_1320372278088348_1715782233124463380_nListopad će draga.Prava kišna jesen.
Usnule su krošnje čekajući tebe.
Naslonjen na kesten,ljubavlju zanesen
sigurno ćeš doći. Uvjeravam sebe.

Silazim do rijeke. Šuti.samo teče.
Obala se druga maglovito sluti.
Mostovi su nada,obećanje sreće.
Susreti pod njima zagrljaje ćuti.

137. GODIŠTE „DANICE“

Posted on : 29-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

2

Proslava naslovnika i predstavljanje “Danice 2018.”

tekst: Krunoslav Šoić
Danica 2018_boja_bolje (1)Zagreb/ Hrvatsko književno društvo Sv. Jeronima proslavilo je blagdan Sv. Jeronima, Misom u četvrtak 28. rujna u sakristijskoj kapeli Sv. Križa u zagrebačkoj prvostolnici. Misu je predvodio predsjednik društva Stjepan Razum, u  molitvenom zajedništvu članova društva.

Bila je to zahvalnica za 149 godina postojanja svetojeronimskoga društva, kao i za sve pokojne članove društva, počevši od osnivača, zagrebačkoga nadbiskupa Jurja Haulika i svih njegovih suradnika s kojima je godine 1868. osnovao društvo, te za sve pokojne predsjednike, urednike, ravnatelje, odbornike, članove i radnike, a osobito za pokojne članove koji su umrli tijekom posljednjih pet godina, a to su Rajko Glibo, Dražen Pencel, Franjo Hrg, Ante Marinović, Vinko Gregur, Nikola Puškar,

SVE ĆE OVO JEDNOM PROĆI

Posted on : 29-09-2017 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

2

piše: Dragica Šimić
Bugojno-panorama-grada_(1996)Danas sam tako umorna. Rado bih ostala kod kuće. Osjećam se iscrpljeno, bez atoma snage u sebi.

Svaki dan jurnjava, potraga za hranom, čekanje u redu pred Caritasom, kuhanje sa oskudnim namirnicama, čekanje pred logorom smrti.

Od stražara  dobijam informaciju da moj suprug više nije tu.

– Znate li gdje je, pitam oboružana nadom da je živ ali vrlo dobro

JEZIČNA HUMORESKA

Posted on : 29-09-2017 | By : admin | In : 12 JEZIK RODA MOGA

0

piše:  Marija Juračić
tomash-kolodvor-292x400Uzalud u pravopisu piše, uzalud učitelji djecu uče, kada ih gotovo cijela naša  javnost demantira.  Stari su se naši književnici i jezičari vjekovima borili protiv stranog upliva na hrvatski jezik, a mi se danas moramo boriti protiv nas samih.

Matoš je jednom prilikom upozorio da je dužnost pisca poznavati  jezik kojim piše, a ako ga ne poznaje, može biti zanimljiv, pametan, dobar čovjek, ali ne i dobar pisac, jer pisac ne smije zanemariti duh i pravila svog jezika.

NIŠTA NIJE OSTALO ZA MOJE STIHOVE

Posted on : 29-09-2017 | By : admin | In : Vinko Pavić

2

Vinko Pavić
kršćani-i-znanost-860x450_cBaš ništa nije ostalo od naših dana
Za moje stihove,
A ja nemam dara
Da pamtim imena i događaje.
Sjećam se samo
Poluzatvorenih očiju ispod pokrivača
I sanjarija
Razapetih između bijelih obraza
Koji nisu pristajali

OČITOVANJE NA „POTRAGU ZA ODGOVORIMA“

Posted on : 28-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

8

Reagirajući na Izbor članova Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, 17.09. 2017. su predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću, pismo uputile Sonja Breljak i Aleksandra Brnetić. Pismo je na ovim stanicama objavljeno 19.09.2017. godine. Od hrvatskog premijera do danas nije stigao odgovor na postavljena pitanja ali je autoricama pisma stiglo „očitovanje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske“,  koje prenosimo u cijelosti.

 

email-marketing1Poštovana gospođo Breljak,
poštovana gospođo Brnetić,

nastavno na vaše pismo koje ste uputili Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a ovom Uredu na znanje,  dostavljamo vam očitovanje Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kako slijedi:

sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan

DVOBROJ „ŽIVE ZAJEDNICE“

Posted on : 28-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Novi dvobroj „Žive zajednice“ za rujan i listopad

tekst: Adolf Polegubić
Naslov (1)Frankfurt na Majni
/ Iz tiska je izašao novi dvobroj Žive zajednice, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, za rujan i listopad.

Dvobroj je tekstom i slikom posvećen 26. hrvatskom folklornom festivalu u sklopu kojeg je održan 4. dječji festival, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta.

Od vijesti iz Crkve u svijetu donosi se vijest o pohodu pape Franje Kolumbiji, kada je Papa pozvao Kolumbijce na pomirenje. Tu su i brojne vijesti iz domovinske Crkve, poglavito o 70. obljetnici smrti bl. Miroslava Bulešića, kada je misno slavlje u Svetvinčetu predvodio kardinal Vinko Puljić.

BRAČNA SREĆA ILI NESREĆA

Posted on : 28-09-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

4

tekst: Slavica Jurčić
nada-za-usamljeno-srceS njenoga prozora slijevala se kiša. Majka je vezla goblen, a otac punio lulu. Podignuta kosa je u čupercima ispadala po ramenima, a ona je svaki uvojak pažljivo ponovno gurala u punđu.

Ona, najmlađa od sedmero djece već starih i bolesnih roditelja, bila je lijepa poput rosne kapi pa su udvarači često pristizali na njihovu kapiju.
Monika je znala da miraz ne može dobiti, a nije se htjela udati bez ljubavi.

ČEŽNJA

Posted on : 28-09-2017 | By : admin | In : Adolf Polegubić

0

Adolf Polegubić
ioete4prije nego sve utihne
zagrli me
i tako ostani dugo

sva si topla
poput sunca na jugu

a ovdje ga je malo
kao i topline

MI GOVORIMO HRVATSKI

Posted on : 27-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Hrvatska katolička misija Berlin pokreće inicijativu „MI GOVORIMO HRVATSKI“

Iz priopćenja Misije

crkva1Berlin/ Hrvatska katolička misija Berlin (HKM Berlin) u rujnu 2017. godine pokrenula je inicijativu pod nazivom „MI GOVORIMO HRVATSKI“.

Riječ je o projektu kojim se želi ukazati na važnost očuvanja nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta.

Činjenica je da se HKM Berlin od drugih katoličkih župa u Berlinu razlikuje samo po jeziku. Jezik je osnova za opstanak misije

OTVORENE NOMINACIJE ZA USPJEŠNE ŽENE

Posted on : 27-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Poznajete li utjecajnu hrvatsku ženu? Nominirajte ju danas!

Priopćenje za medije

Mreža hrvatskih ženaToronto, Kanada & Zagreb, Hrvatska, 26. rujan, 2017. – The Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena treću godinu objavljuje nominacije za nagrade Croatian Women of Influence/Utjecajne hrvatske žene i Future Leaders/Buduće liderice.

Nagrade su utemeljene kako bi ukazale na angažirane, inovativne i utjecajne žene hrvatskoga podrijetla u domovini i iseljeništvu. Nagrada Future leaders/Buduće liderice odaje priznanje