berlin

PREDSTAVLJANJE ČASOPISA „RIJEČ“

Posted on : 31-08-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

„Kako poslije škole, kuda bez škole“

„Siromašni smo i jadni. Ako sada postanemo bedasti, možemo se oprostiti od ideje da opstojimo kao država.“ (Christian VIII, 1813.)

piše: Ivica Košak
rijec2Wiesbaden/ U slijedu redovnih susreta Hrvatske kulturne zajednice – ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH-Wi) biti će u srijedu, 13. rujna 2017 . godine predstavljeno izvanredno izdanje časopisa Riječ.

Na dvadesetak stranica ovog izdanje predstavljeni su tekstovi o školi, potrebama i ciljevima izobrazbe. Radi se o tekstovima koji su objavljivani u Riječi u razdoblju od više od dva desetljeća i predstavljaju sliku

ŽIVOT OD KORICE KRUHA

Posted on : 31-08-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marko Jareb
croatia_holidays-apartmani-baska-island-krk-19
Tonka Jadrin je rođena na otoku Poliću, a udala se u Slitinu, gdje još i dan danas živi. Na rodnom otoku Tonke Jadrin ima dva mjesta i to Lučac i Škerat, Tonka je rođena u Lučcu od oca Miška i majke Blaženke.

Imala je još tri brata i pet sestara. Nije ih baš život mazio, živjeli su od škrte zemlje i od malih nogu morali su kao djeca s ocem i majkom ići u polje i raditi sve što je trebalo. Tonka dan danas priča kako se sjeća svih puteljaka i staza koje su vodile do njihove

NEČEMU JE DOBRO

Posted on : 31-08-2017 | By : Emil | In : 09 PRIČE

4

Iz naše arhive/objavljeno 21.07.2010.

tekst: Emil Cipar

Sigurno ti je poznata priča pod gornjim nazivom. Ja ću ti ju svejedno još jednom ispričati …ovdje na  portalu. Da se potsjetimo …naziv portala je …Hrvatski glas Berlin

Bio, dakle, jedan kralj u jednom kraljevstvu …svejedno kojem. Imao taj kralj, kao i svi kraljevi, svoje podanike. Ništa neobično. Ali, kralj iz priče imao jednoga, koji je bio malo neobičan. Za sve loše, što se događa u životu, imao je uvjek isti komentar …nečemu je dobro.
Dočuo to i kralj. Htio upoznati podanika i uputi se k njemu. U putu ga uhvati kiša i kralj dobrano okisne. Onako mokar, uđe u kuću podanika

AKO SE POJAVIŠ

Posted on : 31-08-2017 | By : admin | In : Adolf Polegubić

0

Adolf Polegubić
adolfpohranio sam
dovoljno mora
i sunca
za još jednu godinu

i dovoljno zraka
za dugo disanje

tako je počela

FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

frakturaNakladnička kuća Fraktura poziva na svečano otvaranje 5. Festivala svjetske književnosti, tribinu Razotkrivanje s Danielom Kehlmannom i koncert Jelene Popržan & Damira Imamovića u nedjelju 3. rujna 2017. u 19 sati, u kinu Europa, Varšavska 3, Zagreb

Razgovor s autorom vodi Seid Serdarević uz simultani prijevod s njemačkog jezika.

5. Festival svjetske književnosti traje od

ČVRŠĆA VEZA DOMOVINE I ISELJENIŠTVA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Tekst i foto: Josip Mayer
mayerPotaknut  sam mnogim člancima koji kazuju kako i na koji način pojedini gradovi na otocima slave iseljenički dan. Na Krku se iseljenički dan slavi već preko 15 godina, na otoku Susku već 32 godine.

Bilo bi hvale vrijedno razmišljati kako  bi  se mogao Dan iseljenika organizirati i u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu ili možda još negdje u Slavoniji odakle se nekada iseljavalo, a i danas se iseljavanja događaju masovno.

LIJEPA GESTA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Male geste a velika djela

Iz naše arhive/ objavljeno 24.08.2016.

piše: Sonja Breljak
imagesBerlin
/ Prošloga tjedna u našoj pošti nađe se i ovakva poruka: „Dobila sam preporuku za Vašu stranicu te ovim putem molim za pomoć. Naime, stigla sam prije mjesec dana i prijavila sam se na Arbeitsamt. No, kako ne znam baš dobro njemački rekli su mi da dovedem nekoga tko će mi prevoditi razgovor s agentom. Kako ja ne znam nikoga u Berlinu, tako sam se odlučila obratiti Vama u nadi da mi možda možete pomoći i preporučiti nekoga.“ I u potpisu ime osobe koja treba pomoć.

KLUPKO MIRISA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : Maja Šiprak

0

Maja Šiprak
majatko se to poigrao
izmješavši naša tijela
u zaigrano klupko slobodnog vriska
bez cenzure uma i očekivanja

izmiješanih mirisa
posteljina nas oblači u put onog drugog
ispovijeda čežnju
ne bi li se dograbili poput divljih mački u veljači

RADOST ŽIVOTA U BERBI GROŽĐA

Posted on : 29-08-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

U tijeku je 50. Iločka berba grožđa

piše: Marija Dobošević
ilokIlok/ U petak, 25. rujna, pod visokim počasnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, započela je 50. jubilarna Iločka berba grožđa u starom povijesnom kraljevskom gradu Iloku.

Prvi je put Berba u Iloku održana davne 1967. nizom kulturno – umjetničkih i raznih popratnih događanja. To je najstarije takvo događanje u istočnom dijelu naše domovine.

Održavanje manifestacije prekinuo je

ZLATNI SAVJET IZ PRNDEJEVA SELA

Posted on : 29-08-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Branka Oreb-Jerković
brankaDok u dubokoj hladovini čitam mudre izreke slavnih pisaca prisjetila sam se savjeta naše suside u Prndejevu selu u Vignju.

Ta draga starica – bijele kose i ružičastih obraza kao u djevojke – bila je nepresušni izvor mudrosti i rado sam s njom pričala o svemu i svačemu – kako su toga ljeta rodile smokve i kako u Splitu školuje unuka za doktora i o njezinom životu bijele udovice jer joj je muž otišao u svit trbuhom za kruhom…kao i moj dida Nikola.

VELEBITSKA PRIČA

Posted on : 29-08-2017 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA

0

piše: Marija Juračić
sjeverni-velebit-aNakupile se godine na leđima, ali nakon sedamdesete Marta ih više nije brojala. Još joj je noga hitra i stopalo još uvijek nalazi pravi kamen grbavog velebitskog puteljka, a oko još uvijek razabire i najmanje promjene na škrtom, sivo nijansiranom krajoliku.

Tek pogled u malo, ostrugano ogledalo koje visi na zidu njene jedine, skromne, ali čiste i uredne sobe, uporno joj šalje signale da su godine prohujale, da je planina uzela njenu mladost i ljepotu, da je tu negdje u tom kamenu koji s vjetrovima druguje, ostao

SRCE PUNO POEZIJE

Posted on : 29-08-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Vinko Pavić
srcePonekad siđem u njene oči
Pune prezira i bez trajnog dodira,
I onda tiho koračam po svojim ranama
Samo da ne čuje prosjačku molitvu.

A ona često silazi u moje prazne oči
Ko zahuktali vjetrovi i svoj hod zaustavlja
Pod sanjivim lanternama
Tek da između očaja i žudnje

OPROŠTAJ UZ KAVU

Posted on : 28-08-2017 | By : admin | In : 03 REPORTAŽE

0

Nakon isteka mandata, dosadašnji veleposlanik RH u Njemačkoj, Ranko Vilović, napušta Berlin

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Ivo Cenkovčan
vilovic3Hrvatski veleposlanik Ranko Vilović, koji krajem mjeseca završava svoj mandat u Berlinu, prošloga se petka u poslijepodnevnim satima oprostio od predstavnika hrvatskih udruga.

Jer, tako je rekao na početku svog oproštajnog, gotovo polusatnog pozdrava, ne može si zamisliti da ode iz Berlina, s ovog časnog, prekrasnog, odgovornog i izazovnog mjesta, a da se ne dogovori za daljnje kontakte s ljudima s kojima mu je druženje kako na službenom tako i na privatnom planu bilo ugodno.

POVRATNICI IZ PARTIZANA U ŠKOLI

Posted on : 28-08-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

Piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Ćorlukić-Moja-sjećanja-na-minulo-stoljeće2-150x150Kao što sam već napisao, nakon odlaska partizana školska je nastava održavana pod vrlo otežanim uvjetima. Jedan mi je događaj iz te kasne jeseni 1943. posebno ostao u sjećanju. Kada su se partizani povukli pred dolaskom snažnih njemačkih vojnih snaga, s njima je otišlo oko pet tisuća Tuzlaka.

Dobro sjećam kad su se u postrojbama i pjevajući povlačili prema Majevici i prolazili pored naše kuće. Bili su dobro odjeveni u zimsku odjeću i obuću. No nakon samo mjesec dana već ih se vratilo oko

POSTCARD IZ DDR-a

Posted on : 28-08-2017 | By : admin | In : Jadranka Ivanović-Bolog

0

tekst: Jadranka Ivanović-Bolog
berlinskiVratili smo se u DDR, u jedan stari stan s tapetama i namještajem iz 70-ih sa starom demode kuhinjom i šporetom, opet smo romantični i sretni. Vratili smo se, bolje reći pobjegli sa Zapada preko ostataka Berlinskoga zida, ne pijemo više coca-colu, uživamo slušajući muziku sa Lp-a, u obližnjoj kavani postoji još Jukebox, i na posao smijemo zakasniti. Vratili smo se i ne znamo zašto smo zaboravili Milana Kunderu i njegovu Nepodnošljivu lakoću postojanja, opet ga čitamo i smijemo se dok čekamo naše prvo