berlin

BEZ PRAVA NA DOSTOJAN ŽIVOT

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

1

Država ne može biti kriva!?

piše: Marija Kukić

sibenik01Glavni likovi ovoga teksta dvojica su mladića, obitelj jednog od njih, Županijski sud u Šibeniku, a radnja se dogodila i još uvijek se događa od 2011. sve do danas. Mjesto događanja grad je Šibenik.

Jedan mladić bio je tada maloljetnik, imao je sedamnaest godina, a u vrijeme ovog događaja trebao se nalaziti u kazneno-odgojnoj ustanovi  pravomoćnom  odlukom  Županijskog suda u Šibeniku.  Načinio je oko četrdeset prekršaja do svoje sedamnaeste

LATICE U SNIJEGU

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (3)Da je put u pakao često popločan dobrim namjerama, izreka je dobro poznata svima. Ali kada vam je put za neko dobro djelo popločan zimskim uvjetima i olujnom burom neposredno pred svibanj, onda se već zapitate, jeste li možda trebali češće filtrirati tu svoju kaljužu savjesti i učiniti kome kakvu dobru stvar ili onaj posljednji odverglani očenaš s mislima na fejsbuku možda ipak nije bio tako skrušen.

ČITAJMO, ČITAJMO…

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : Pisma nikome i svima

0

Noć knjige (ili knjiga kao “ugrožena vrsta” )

piše: Nela Stipančić Radonić
Noc-knjige-promicanje-kulture-citanja_ca_largeDragi čitatelju, vjerujem da si upoznat s predstojećim događajem – Noć knjige.

Znam da to ne zvuči kao novost i senzacija, ali želja mi je prenijeti ovdje par vlastitih misli, pa bi to onda moglo, nadam se, izgledati kao nešto svježe i novo. Jer smatram da nam danas više nego ikada treba novih misli i ideja, a ne stalno ponavljati jedno te isto ili, u još gorem i najčešćem slučaju, samo kritizirati. Pitaš se možda, zašto i čemu razmišljati o Noći knjige?

UZ 130. ROĐENDAN

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

Napokon pronađene fotografije dodjele Nobelove nagrade Lavoslavu Ružički

Sve donedavno bile su nepoznate fotografije koje prikazuju svečanost dodjele Nobelove nagrade za kemiju Lavoslavu Ružički, prvom hrvatskom nobelovcu kojem će se 13. rujna 2017. navršiti 130. godišnjica rođenja. Fotografije su 11. travnja pronađene u arhivu knjižnice Savezne tehničke škole (ETH) u Zürichu zahvaljujući naporima Zvonimira Mitra iz Züricha, bivšeg Esekera, dugogodišnjeg urednika portala Hrvata u Švicarskoj croatia.ch i Marijana Lipovca, povjesničara, bohemista i nekadašnjeg novinara, rukovoditelja odsjeka u Uredu za odnose s javnošću i medije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji nam je poslao tekst o tome kako je došlo do nalaska ovih važnih fotografija iz Ružičkina života.
Ruzicka- Nobelpreisverleihung 1940-horizontalno

KAD „TREĆI“ JE ZAZVONI

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : Dubravka Borić

1

Iz naše arhive/objavljeno 30.10.2012.

Dubravka Borić    

Ko kip,
za hip,
skamenjena
ostala,
ko da
ni nuog,
ni ruk
već