berlin

SVIJET U MALOM

Posted on : 04-04-2017 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

0

MOJE RAZGLEDNICE: Tvrdalj 

tekst i foto: Marijana Šundov
2Postoje mjesta koja naiđeš usputno, nisi ih planirao posjetiti, a koja te osvoje. Imaju ono nešto što te takne, dodirne neku skrivenu žicu unutar tebe, i poslije, kad god možeš, uvijek im se vraćaš.

Za mene takvo mjesto je Tvrdalj, u Starom Gradu, na otoku Hvaru.

Tvrdalj – za ovu posebnu građevinu, koju je pjesnik Petar Hektorović gradio cijelog života, može se napisati kako je i utvrda, što pokazuje i ime – „Tvrdalj“ je „tvrdina“ odnosno utvrda – potom kuća, i to ne obična, nego renesansna vila – dvorac. U žargonu bismo rekli kaštel, ali i ljetnikovac. To je uobičajeni stil gradnje u tim nesigurnim vremenima turskih provala.

O MOSTOVIMA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA

Posted on : 04-04-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

eastforumberlin2

U Berlinu će se 6. travnja 2017. održati 5. East Forum pod motom: „The future of European and Eurasian partnership: Rebuilding trust. Defining drivers. Overcoming barriers”.

USKRSNI DVOBROJ „ŽIVE ZAJEDNICE“

Posted on : 04-04-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

 

piše: Adolf Polegubić
NaslonicaZZFrankfurt na Majni/Iz tiska je izašao uskrsni dvobroj Žive zajednice, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj.

Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se ona o imenovanju posebnog izaslanika Svete Stolice za Međugorje mons. Henryka Hosera, SAC, poljskog nadbiskupa, aktualnog Ordinarija Varšave-Praga.

Tu je i razgovor s doc. dr. sc. s. Valerijom Kovač, s Katedre za dogmatsku teologiju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojem s. Valerija govori o otajstvu Uskrsa, podsvjestivši kako nam je po Isusu svima zajamčeno uskrsnuće.

SRCE OD PAPIRA

Posted on : 04-04-2017 | By : admin | In : Za srce i dušu

0

Marija Juračić
Ovo je jako čudna priča
nacrtah perom lijepa mladića
crni šešir i pelerina
u ruci čaša crnog vina.

Pustolov neki, baš mi se sviđa
dodah gitaru, neka svira
odjednom, zar mi se priviđa
moj mladić siđe sa papira.