berlin

ČUDESNA ŠKOLA STVARALAŠTVA

Posted on : 03-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

U Novigradu je proljeće drugačije

piše: Igor Matijašić
dan-školeNovigrad/ Početak travnja i službeno je označio početak još jedne Škole stvaralaštva u malenom istarskom gradiću Novigradu. Već dugi niz godina daroviti učenici okupljaju se na Novigradskom proljeću i pod budnom paskom kreativnih voditelja u nekoliko dana doslovno rade – čuda!

Tjedan novigradskih dana zauvijek pamte svi učenici i pristigli hospitanti jer se ne radi o uobičajenoj školi, već onakvoj kakvu bi poželjeli baš svi koji rade u odgojno-obrazovnim institucijama.

1. TRAVANJ U STUTTGARTSKOM VELEBITU

Posted on : 03-04-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI

0

tekst i foto: Josip Mayer
unnamed (4)Prvotravanjska šala označava običaj kada se 1. travnja jedni smišljaju bezopasne smicalice ili objavljuju krivotvorene ili lažne novosti, priče ili informacije. Cilj je da se, primjerice članove obitelji, prijatelje, poslovne kolege, itd. želi dovesti u smiješan položaj. Prvotravanjske su šale običajne u većini europskih zemalja, a poznate su već od 16. stoljeća.

1. travnja se ne propušta prilika „smjestiti“ kolegi ili suradniku, mnogi od njih danima planiraju uredske šale.

OVO SE STVARNO DOGODILO

Posted on : 03-04-2017 | By : admin | In : 21 PISMA ČITATELJA

2

Iz pisma čitatelja
a-hrvatski-jezik10U zadnje vrijeme često razmišljam, sjećajući se lijepih i ružnih  prošlih vremena. Kada  sam danas bio na poslu, padala je kiša, a ja sam se sjetio jednog događaja koji se dogodio 1992. godine.

Ovo što pišem stvarno se dogodilo i nije neka izmišljotina. Bio je to 10. mjesec, subota, kada smo moj prijatelj i ja otišli u disco-bar u selo udaljeno oko 30 km, istočno od Slavonskog Broda. Bio je rat. Slavonski Brod je bio svakodnevno granatiran od strane neprijatelja, i u grad se jednostavno nije moglo izlaziti.

PISANJE NASLOVA KNJIGA, ČASOPISA, UMJETNIČKIH DJELA…

Posted on : 03-04-2017 | By : admin | In : JEZIČNI SAVJETI

0

piše: Marija Kukić, lektorica Hrvatskoga glasa Berlin

pismo (1)Danas ćemo se prisjetiti kako pravilno pisati  neke naslove kao što su: naslovi knjiga, brošura, časopisa, podnaslova…

Tu spadaju i naslovi umjetničkih djela: filmova, kazališnih komada, glazbenih, likovnih i ostalih umjetničkih djela.

Ako se naslov sastoji od jedne riječi, tada se piše velikim početnim slovom: Vijenac (časopis), Skrupule (roman), Branka (pripovijest), Autoportret (likovno djelo), Aida  (opera), Maršal (film)…