berlin

TAKO SE VOLI HRVATSKA

Posted on : 26-06-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

/PANONSKIM PROSTRANSTVIMA – 2. dio/

tekst i foto: Marija Kukić
unnamed (4)U poslijepodnevnim satima konačno se zaustavismo na parkiralištu u Zemunu uz samu obalu Dunava. Tamo nas je dočekao član župne zajednice. Pješačili smo pedesetak metara i našli se u dvorištu župnog stana i crkve.

Dočekani smo toplo i srdačno jer mnogi su se već poznavali od ranije. Ovo je bio naš uzvratni susret.

ANTINE TORBE

Posted on : 26-06-2017 | By : admin | In : Sandrine priče

0

Iz naše arhive/objavljeno 26.01.2012.


piše: Sandra Marelja-Muić

Ante je tupim pogledom buljio u glumicu na ekranu. Novinarka joj je držala mikrofon pod nosom trudeći se da joj ne upadne u pozamašni dekolte i izgubi se u silikonskoj dolini. Bilo je očigledno da se glumica trudila ostaviti vrlo mlađahan dojam sa svojom sportskom majičicom  i jeans hlačama.

Govorila je o tome kako joj je nedavni boravak u indijskom sirotištu pomogao da spozna sebe i kako je postala bolji čovjek

RED PIVA, RED KOBASICA

Posted on : 25-06-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

1

piše: Viktorija Banić
fontane_proba20-230716Nedjeljno popodne, točnije predvečer, gledano po satu. Sunce još uvijek prži, kao da ni ne misli stati, ignorira i mjesec i zvijezde i modro nebo na čekanju.

Šetnja gradom, pa i do jednog gradskog parka s velikim jezerom. Čuje se glazba, neke stare melodije. Uvijek jednako stari pjevač cupka na pozornici, uvijek jednako obojane kose i zategnutog lica. Da, nije to izmišljotina ovoga doba… Naokolo stolovi i klupe, par stotina ljudi, uglavnom starijih ili mladih parova s malom

IZOBRAZBA U NJEMAČKOJ, PREDVOJNIČKA OBUKA

Posted on : 25-06-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Čorlukić...Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“.

Neposredno prije završetka školske godine posjetio nas je prof. Demer. Mi smo uvijek imali dobre rakije iz našeg šljivika u Vrhovima, a volio je popiti pa nas je češće posjećivao. Ovaj puta se odmah nakon pozdrava – Hvaljen Isus, obrato meni: „Filipe čestitam“, uhvatio me je za rame i poveo prema stolu, a nakon što je majka donijela rakuju, on je nastavio pričati.

Rekao mi je da je škola od Ministarstva dobila obavijest da sam između sedamdeset mladića iz NDH, jedini ja iz Tuzle izabran za

YOU TUBER

Posted on : 23-06-2017 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

tekst: Marija Juračić
internet-for-english
Nekoliko tjedana prije završetka nastave moj je desetogodišnji unuk posve prošvikao.  Nije mi jasno, je li malac puknuo od stalnog učenja, ili je genijalac shvatio kako društvo funkcionira.

Prestao je učiti. Odlučio je da njemu škola nije potrebna  pa je to svečano izjavio i školskom pedagogu. Njegove petice i četvorke, naprasno su se pretopile u jedinice i dvojke. Jedino engleski jezik, iz nekih njegovih skrivenih pobuda njeguje i dalje. Sumnjam da i on planira dezertirati iz Lijepe naše.

PANONSKIM PROSTRANSTVIMA

Posted on : 22-06-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

/Od Kutjeva preko Vukovara, Iloka, Petrovaradina pa sve do Zemuna – 1. dio/

tekst i foto: Marija Kukić
unnamedLipo ti je rano uraniti
u predzorje kad slavuji poje…

I, doista! Lijepo je uraniti, posebice onda kad ranojutarnjim buđenjem želimo ostvariti neki zacrtani cilj. Već u pet sati, dok se Sunce odmaralo negdje iza slavonskih gora, autobus je sa župnikom, pjevačkim zborom i čitačima krenuo na istok, ususret Suncu.

Prva postaja bio je Vukovar, odnosno Memorijalno groblje.

PODŽUPAN NAĐELSKI, RABINOV SIN LEKER, PUKOVNIK ŠIMIĆ, SKLADIŠTAR SRBIN

Posted on : 18-06-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić   …iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

210217NDH je bila podijeljena na velike župe, a Tuzla je bile sjedište Velike župe Usora i Soli. Ne sjećam se tko je zamijenio smijenjenog Velikog župana, a za Dožupana je postavljen dr. Feliks Nađelski, zagrebački pravnik, predsjednik Ustaške mladeži NDH, ali od prije predsjedik Velikog križarskog bratstva, kojega je na toj dužnosti u Zagrebu zamijenio dr. Lav Znidarčić.

Govorilo se da je bio najbolji govornik u Hrvatskoj. Nekoliko sam puta slušao njegove govore u dvorani Hrvatskog doma, a kad

TRINAEST CRNIH BISERA

Posted on : 18-06-2017 | By : admin | In : Dijana Jelčić-Starčević: UMIJEĆE VREMENA

0

Dijana Jelčić-Starčević
crni biseri 1Davno su okopnili snjegovi s kojima su nestali tragovi naših koraka. Na vjetrometrini tuge su davno , shrvani vihorom vremena, umirali pupoljci ruža.

Srca su pokušavala održati zajednički ritam, ali u disonancama nije bilo razmaka da ostvare konsonacu čežnji. U naborima satenske haljine je ostao miris šampanjca kojim smo zaljevali usnulost grada vjerujući da će bogovi zanosu udahnuti ljubav.

OPET SU JUTROS PROCVALI…

Posted on : 17-06-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

2

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
unnamed (3)Prolazeći putem što vijuga između isklasalih njiva ječma i pšenice, nisam mogla a ne primjetiti mnoštvo crvenih cvjetova što nježno povijaju svoje glavice na proljetnom povjetarcu

Toga časa padoše mi na pamet stihovi Mihovila Pavleka Miškine:

Opet su jutros procvali
U žitu makovi sneni,
Sve su nam njive ovili
Cvjetovi njihovi crveni.

DVOSTRUKI ODGOJ

Posted on : 16-06-2017 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

tekst: Marija Juračić
2-copyKažu da čovjek prvo treba pomesti pred svojim pragom. Pa, evo. Da ne bi ispalo kako u našoj kući ogovaramo samo političare, jer njih više nije vrijedno ni ogovarati, pomest ćemo pred svojim pragom.

Radi se o mom unuku, muškom djetetu osnovnoškolskog uzrasta. Kada moja kći i moj zet pričaju o njemu, mislite  da se radi o dva različita djeteta.

RODO, RODO, GOLOVRATA…

Posted on : 11-06-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

4

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
unnamed (8)Nekada… bolje da ne kažem kada, a bila sam dijete, kad bih vidjela rodu kako prelijeće ispod slavonskog neba, pitala bih majku:

„Što ova roda radi u našem selu?“

„Nosi djecu! Danas će nekome donijeti brata ili sestricu,“ odgovorila bi majka.

I ja bih u tu bajku povjerovala. Morala sam

IZLET U ZVORNIK, NAKON ČETNIKA I PARTIZANI

Posted on : 09-06-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“      

Hadžiefendićeva divizija nije uspjela potisnuti četnike iz Podrinja, pa je uskoro u Sarajevu Jure Francetic formirao dobrovoljačku Ustašku vojnicu. Budući da se osim crnog nije mogao nabaviti drugi materijal, oni su dobili crne odore – zbog čega su prozvani Crnom legijom. Ta je legija u munjevitom naletu oslobodila Podrinje od četnika, zbog čega su postali vrlo popularni.

Jedne smo subote krenuli na izlet u Zvornik. Ne znam tko je to organizirao. U autobusu kojim sam ja putovao bili su samo

NOVA HALJINA

Posted on : 04-06-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

Ova priča je ušla u trideset odabranih koje sudjeluju u krajnjem ishodu natječaja LJUDI S OLOVKAMA Magazina LOLA Banja Luka

piše: Ruža Silađev
unnamed (6)
Moj otac je već prvih godina braka dobio tuberkulozu i nije bio sposoban za teške poslove. Sećanja mi sežu u pedesete godine prošloga veka i duga leta provedena sa njim i sa sestrom Anom četiri godine mlađom od mene.

Tek smo se uselili u novu kuću nabijenu od zemlje. Samo na jednoj sobi smo imali pravi, novi prozor i vrata. U drugoj sobi su stajala dva trougla izrezana u zidu. Na njima su bila zazidana stakla imitirajući prozore. Na vajatu je tata sam napravio vrata od nekih grbavih komada drveta.Mame nije bilo kod kuće skoro nikada. Od ranog proleća, odmah posle Uskrsa, pa sve do kasne jeseni organizovano je odlazila na poljoprivredne radove u druga mesta na konak. Kući je dolazila povremeno. Možda dva do tri puta mesečno.

OBITELJSKI ODNOSI, UPIS U III. RAZRED

Posted on : 02-06-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić ….iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

O majci sam govorio vrlo malo, ali ne zato što se nema što reći, nego zato što je ona bila toliko samozatajna da se u našim životima ničim nije isticala, pa se u današnjem poimanju dobre ili loše majke teško može govoriti.

U sjećanju na nju ne mogu govoriti ni o kakvom obliku nježnosti, niti zanamarivanju. Ona je jednostavno bila tu. Bila je ostatak starog konzervativnog patrijarhalnog društva i kao takva spremno je obavljala dužnosti supruge i majke.

PRED MOJIM PROZOROM

Posted on : 02-06-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

tekst i foto: Marija Kukić
unnamedPogled kroz prozor nekada otkriva, a nekada skriva mnogo toga. Baš takav pogled je i kroz moj prozor. Tamo nekakve zgrade, stupovi, stubišta, pušnica… i što sve ne, skrivali su pogled prema jednom predivnom stablu.

A kad sam ga ugledala, oh, ostala sam zadivljena i ugodno iznenađena! Toliko plodova nikad nisam vidjela. Iako je to stablo trešnje već odavno postalo punoljetno, nikada do sada nije toliko rodilo. Jednostavno sam osjetila potrebu