berlin

PLANET ZEMLJA

Posted on : 22-04-2017 | By : admin | In : Dijana Jelčić-Starčević: UMIJEĆE VREMENA

0

Fabergeova pisanica…
(planet zemlja)

Dijana Jelčić- Starčević
ZemljaSviće,
promatram,
Fabergeovu pisanicu.
U znamenju uskrsnuća
se zrcali plava ljepotica.
Osjećam
ljubav koju rođenjem
dobih u nasljeđe.

BEZ PRAVA NA DOSTOJAN ŽIVOT

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

Država ne može biti kriva!?

piše: Marija Kukić

sibenik01Glavni likovi ovoga teksta dvojica su mladića, obitelj jednog od njih, Županijski sud u Šibeniku, a radnja se dogodila i još uvijek se događa od 2011. sve do danas. Mjesto događanja grad je Šibenik.

Jedan mladić bio je tada maloljetnik, imao je sedamnaest godina, a u vrijeme ovog događaja trebao se nalaziti u kazneno-odgojnoj ustanovi  pravomoćnom  odlukom  Županijskog suda u Šibeniku.  Načinio je oko četrdeset prekršaja do svoje sedamnaeste

ČITAJMO, ČITAJMO…

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : Pisma nikome i svima

0

Noć knjige (ili knjiga kao “ugrožena vrsta” )

piše: Nela Stipančić Radonić
Noc-knjige-promicanje-kulture-citanja_ca_largeDragi čitatelju, vjerujem da si upoznat s predstojećim događajem – Noć knjige.

Znam da to ne zvuči kao novost i senzacija, ali želja mi je prenijeti ovdje par vlastitih misli, pa bi to onda moglo, nadam se, izgledati kao nešto svježe i novo. Jer smatram da nam danas više nego ikada treba novih misli i ideja, a ne stalno ponavljati jedno te isto ili, u još gorem i najčešćem slučaju, samo kritizirati. Pitaš se možda, zašto i čemu razmišljati o Noći knjige?

SELIDBA U GRADSKI STAN

Posted on : 20-04-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Čorlukić ...Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

kloster-i-eškanazi-sinagogaU toj nam je kući zaista bilo lijepo i zanimmljivo, ali je i taj stan ipak bio pretijesan za šesteročlanu obitelj. Ne znam gdje je tko spavao, ali se sjećam da je za mene svako veče postavljana postelja na podu. Žujo je bio siguran stražar pa su ljeti ulazna vrata uvijek bila otvorena. Uz Žuju, mi smo negdje nabavili jedno malo bijelo štene, pa čim bi se ujutro pojavilo sunce, ono bi utrčalo u kuću, došlo do mene i počelo me buditi ližući me po licu.

LOPTA

Posted on : 16-04-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

piše: Ruža Silađev
Na kraju naše ulice stanovale su sestre Anica i Marica. Anica je pohađala prvi razred osnovne škole, a Marica još nije išla u školu.

U to vrijeme nije bilo mnogo igračaka za djecu. Snalazili smo se sami i pravili igračke. Uzjahali bismo kakav štap ili trsku, skakutali i pjevali:

– Điha, điha!

BALADA O PROLAZNOSTI

Posted on : 14-04-2017 | By : admin | In : Dijana Jelčić-Starčević: UMIJEĆE VREMENA

0

Dijana Jelčić-Starčević
U kaminu je pucketala vatra, plameni jezici su ostavljali tajnovite sjenke na zidovima hrama. Na stolu je gorijela svijeća. Nježni zvuci su ispunjali prostor. Na zidu je kuckao sat, jedini znak prolaznosti vremena. Udisala je miris jasmina u toj zimskoj večeri, mirisi, boje i zvukovi klavira su se sjedinjavali u čudesne nijanse jednog davnog ljeta. Sjećanja su bila tu u njoj, ali su bila vanzemaljska, zagrljena svijetlošću, koja kao da je dolazila iz dalekih galaksija, a opet je bila tu, osjećala je njene dodire, kao sretna milovanja.

ZANJI BEFEL IZ METROPOLE OVEGA PRIMALIĆA

Posted on : 13-04-2017 | By : admin | In : ŠTORIJE IZ MALOG MISTA

0

piše: Jadran Šantić Šangarelo
pismo_2Evo štioci dragi uskrsa san izgleda ka i Lazar poza puno vrimena. Kako? Pa bome lipo jerbo se nisan javja jušto 5 miseci, pet dugi miseci šutnje ča meni baš ne leži.

Ma kvragu reka san dosta san prin laja pa su me i neki pjucali pa san sada puno muča i mislin da bi triba probudit one ča su se ujujali i zaboravili name i možda ču jopet čakod zalajat a oni če jemat škužu da me popjuvaju. Ajmo vidit.

MAGNOLIJA

Posted on : 13-04-2017 | By : admin | In : Brodske priče

2

IZ NAŠE ARHIVE….objavljeno 05. travnja 2009./ U sjećanje na pokojnog Emila Cipara rođenog na današnji dan.
Emil Cipar
Magnolija na Korzu svima je poznata. Iz godine u godine razbija sumnje da je proljeće stiglo. Preko 50 ljeta joj je. Toliko proljeća dočekali smo zajedno. I u vrijeme kada sam živio u Njemačkoj, znao sam da je magnolija na Korzu procvjetala. Uvijek mi je to netko javio.

Bilo gdje da sam bio imao sam njenu rascvjetanu krošnju pred očima. I uspomene bi oživjele. Na čekanje na nekoga ispred gimnazije, na tečaj esperanta davne 1965. Divio sam se obilju

PRIČA ZA LAKU NOĆ

Posted on : 13-04-2017 | By : admin | In : 09 PRIČE, Divan Skitnje

1

Ovih dana se rodan Klepetan vratio iz toplijih krajeva, svojoj Malenoj i Slavonskom Brodu.A mi ponavljamo priču o ovim poznatim rodama iz pera našeg dragog suradnika, pokojnog Željka Muževića.

Iz naše arhive /objavljeno 01.04.2011.

DIVAN SKITNJE
piše: Željko Mužević

Ovo je priča o rodi i čovjeku. O dobrim i zlim ljudima. Priča za laku noć.
Bilo je to davno, prije 14 godina kada su talijanski lovci za jeftine novce kupili pravo na ubijanje naših životinja. Nakon jutarnjeg mezetluka i šljivovice, Talijani predvođeni domaćim lovcima, koji se inače kunu kako vode brigu o životinjama, lunjali su oriovačkim i lužanskim utvajima usput pucajući na divlje (i domaće) patke.
Zadrigli u piću, nesigurne ruke i mutna oka, nervozni jer cijeli dan

NEMOJ REĆI DA SI BIO MOJ

Posted on : 12-04-2017 | By : admin | In : Pisma nikome i svima

0

Nela Stipančić Radonić
poljepreko plavičasto usnulih polja mirisi stari stižu
iznad krošanja se uzdižu i njišu u zraku
oči trepere od želje
čujem smijeh s potoka
dok skače zavrnutih nogavica do koljena
i umiva pospanu prirodu po licu
prije no što joj proljeće tek skrojenu
haljinu navuče

ODLAZAK ČEHA, JA „ELEKTRIČAR“

Posted on : 08-04-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

c71e5e5df319691a53a741b4b4b446f5Osim drugih, otac je negdje nabavio jednu izrazito malu vrstu kokoši, koje smo zvali «cvrke». Bili su lijepi, često šareni, a izrazito borbeni. Vrane su nam često od običnih kvočaka znale ugrabiti po neko pile. Od male cvrke nikada. Premda nije bila ništa veća od vrane, na svaki je pokušaj napada toliko skakala i vrištavo cvrčala, da je vrana odustajala. Imali smo samo jednog pijetla. Bio je bijel. Taj je pjetlić lovio svaku priliku da uđe u kuću, dođe pred veliko ogledalo, a kada u ogledalu ugleda svoga «suparnika», prosto podivlja. Skače, vrišti i kljunom udara svoju

BUDNA SANJAM

Posted on : 07-04-2017 | By : admin | In : Dijana Jelčić-Starčević: UMIJEĆE VREMENA

0

piše: Dijana Jelčić- Starčević

Sretna sam, što je moj davno napisani tekst, bez navođenja mog imena, postao djelićem Zdenkove knjige… divno je dijeliti život s umjetnikom… usrećuje… 

venUspravi se zatvori oči i poče govoriti molitvu koju je ona zvala pjesmom i koju je za mene napisala…

«Dok lutam vremenom pred očima mi se ukazuje slika… ulje na platnu. Mlađani pastuh prolazi kroz vrata vremena. Vidim ga u njegovoj punoj ljepoti i osjećam u istom trenutku i prostor i vrijeme. Prekrasna životinja u pokretu, okrenuta licem, okrenuta glavom prema meni.

BALADA O LJUBICI

Posted on : 06-04-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

piše: Ruža Silađev
ljubicice_prirodni_lijek1Zasjalo sunce. Okopnili snjegovi. Zimi je došao kraj. Probudile se iz zimskoga sna travčice u vrtu Beskrajno Zeleno. Jato vrabaca  postalo je  bučnije i razigralo se u letu. Mravičak Radičak krenuo je po svoje zrno žita u mravlji hambar. Umorio se noseći ga,  pa  umoran sjede. Nešto mu divno zamiriše. Okrene glavicu lijevo, desno, pogleda gore, kad ono! Nad njim se nadvila ljubica. Bijaše ona u zelenoj haljinici, s plavom frizurom na lokne i bijelim licem poput snijega. Pozdravi ga čarobno zlatno — žutim osmjehom.

UČIMO OD MRAVA

Posted on : 05-04-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

2

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
unnamed (7)Mravi su kukci koji su sinonim reda, marljivosti i zajedništva. Žive u velikim zadružnim zajednicama, nastanjeni su na svim kontinentima osim na Antarktiku. Vrlo su stare životinje, potječu još iz doba dinosaura. Preživjeli su mnoge promjene na Zemlji pa tako i masovno umiranje.

Kolonije mrava mogu brojiti  i do dva milijuna jedinki. Svi mravi jednog mravinjaka čine zajednicu, međusobno se prepoznaju po mirisu. Ne prihvaćaju mrave

STARA JELA OPET „IN“

Posted on : 01-04-2017 | By : admin | In : EJ BEĆARI

0

tekst i foto: Slavko Žebić
unnamed (3)O Bože, kako vrijeme brzo leti!? Ko jučer smo osnivali Šokačku granu u Osijeku, a evo već je 13. manifestacija „Što su jeli naši stari u korizmi“.

Prva granina manifestacija kuju su osmislili baj Joza Jurušić, Šokac iz Sikirevaca a pomagala mu snaša Ljubica Pilipović, Šokica iz Semeljaca i sve to amenovala magistra Vera Erl.