berlin

E-MAIL ŠARENILO

Posted on : 24-01-2020 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić

emailOd kada imam mail, moj je svijet postao šareniji. U onom pozitivnom i negativnom smislu.

U mom staromodnom svijetu bilo je nezamislivo pisati nepoznatoj osobi, a evo sada, kao da smo svi rod rođeni. Prvo mi je počela pisati američka vojska. Masovno. Bilo je tu običnih vojnika, admirala i generala u sjajnim uniformama i s laskavim riječima. Poučena ponašanjem nekih naših generala, nisam odgovarala pa su pisma vremenom jenjala.

BIJELO SVJETLO

Posted on : 16-01-2020 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

Marica Žanetić Malenica
svjetloU tijelu mom prpošno diše
razigrana i nemirna mi duša;
vazda gladna ljepote i snova,
još ponešto htjela bi da kuša.

Slobodu ište, ja dajem je,
za let od orla nek‘ traži krila,
u sudnjem času nek‘ ne jeca
sužanj da je u tijelu mi bila.

TKO JE ELITA

Posted on : 15-01-2020 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Elita
Pita me unuk, tko je elita u Lijepoj Našoj?

Na svoj dječji način pita, jesu li to slavni i bogati o kojima pišu  naši  tabloidi?
Pišu o gabaritima njihovih tijela, njihovih vila, kupovini šeste nekretnine, imenima njihovih mačaka,  torbacima koje nose, skijalištima na kojima se sunčaju, jahte na kojima rastežu svoje silikone, pišu o njihovim ljubavima, rastavama, političkim stavovima, uličnim sukobima…

BUNAR

Posted on : 12-01-2020 | By : admin | In : PRIČE KOJE ŽIVOT PIŠE

0

tekst: Dragica Križanac

bunarDijana je žurila u rodno selo posjetiti oca. Danas je navršio osamdeset i treću i kupila mu je dar za rođendan. Tabakeru za cigarete. Oslobodila se svih obaveza za taj dan i odlučila ga provesti s ocem. Osjećala se malo kriva, jer je u posljednje vrijeme bila vrlo zauzeta i nije ga baš često obilazila.

Ostaću sve dok ne padne mrak, mislila je.

Otkako je majka umrla prošle godine živio je sam. Mlađi Dijanin

KAO GLADIJATORSKA IGRA

Posted on : 11-01-2020 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

Nakon predsjedničkih izbora

piše: Marija Juračić

croatia-pula-arenaZavršili su predsjednički izbori. Za neke očekivano, za neke neočekivano. Sada su se na naš medijski prostor sjatili mnogi analitičari, politički stručnjaci, glasnogovornici stranaka, da utvrde tko je kriv za poraz jedne političke opcije. Izbacuju općepoznate mudre misli o trećem igraču koji je poremetio predviđene kalkulacije, učinio bezvrijednima sačinjene križaljke i to samo jednim bojnim pokličem.

Spominju ulogu jedne biračke grupacije koja je iskazala povjerenje

CRKVA MOJEG DJETINJSTVA

Posted on : 11-01-2020 | By : admin | In : Dubravka Lisak: ZAŠTO SAM OTIŠLA

0

tekst: Dubravka Lisak

crkvaU doba stare Jugoslavije vjeronauku nije bilo mjesto u školi. Ne sjećam se da nam je itko u školi ikad pričao protiv Crkve, samo su te dvije stvari bile strogo odijeljene. Vjera se učila kod kuće i na vjeronauku u Crkvi.

Bake su nas učile moliti najjednostavnije i najčešće molitve. Očenaš, Zdravomariju… pa ipak, moja obitelj nikad nije redovito išla u Crkvu na misu. Nije da nismo bili vjernici. Išli smo na hodočašća u Mariju Bistricu, mi djeca smo voljeli svibanjsku i

NA IZVORU ŽIVOTA

Posted on : 05-01-2020 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić-Malenica

marica– Majko, mislim da je došlo vrijeme – govori mi uznemirenim glasom mlađa kći ušavši užurbano u stan jednog prosinačkog ponedjeljka 2019-e.

Skačem kao šilom ubodena s kauča na kojemu sam, opružena i ugodno ušuškana u toplu dekicu, jednim okom gledala u televizijski ekran prateći kviz Potjera, a drugim u umjetno drvce koje mi zadnjih godina vrlo uspješno, u mjesecu blagdanskog šarenila i šušura, glumi bor.

GUDRUN

Posted on : 03-01-2020 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić

ognjenkaDivno vrijeme, ni vruće ni hladno. Svjež vazduh poslije kiše pa mi je baš prijao. Sjedila sam na balkonu, u stvari na maloj terasi jer je stan u prizemlju.

Posmatram sve oko sebe. Ptice se usproletale. Lete s drveta na jedno drugo drvo. Malo bolje pogledah, nose nešto u ustima. Čupkaju svoje gnijezdo.

Svašta, nikad to nisam vidjela. Grančice i otpatke slažu na drugo

IZNENAĐENJE

Posted on : 23-12-2019 | By : admin | In : Bosiljka Schedlich: PUT

0

piše: Bosiljka Schedlich

mamaBerlin sam brzo upoznavala. Svaka dva tri mjeseca selila sam se iz jednog dijela grada u drugi. U dva sam Telefunkeova doma stanovala dok sam radila kod Telefunkena, a kad sam kao tumačica radila za firmu Siemens stanovala sam u njihovim domovima.

Moj posljednji, osmi gastarbajterski dom, bio je Telefunkeov. Bila je to lijepa secesionistička zgrada na uglu Wielandstraße i Mommsenstraße, usred građanskog Charlottenburga. Tu sam bila upraviteljica.

U jesen 1971. ženama sam obično oko 16 sati dijelila poštu i nakon toga bih se ponovo zadubila u referat za studij. Jednoga dana me iznenada trgnulo zvono s ulaza u zgradu. Otvorila sam teška, drvena vrata i s nevjericom ugledala moju majku.

Stajala je s torbom u ruci, licem okrenuta prema automobilu, iz

OBRTOM DO DIPLOME

Posted on : 20-12-2019 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić Malenica

diplomaSjedim u jednom od gornjih redova velike amfiteatralne dvorane Filozofskog fakulteta u Zagrebu i sa suprugom i mlađom kćeri pratim ceremoniju promocije studenata različitih usmjerenja. Čekam, tog proljetnog dana 2002-e godine, da na red dođu novopečeni psiholozi, diplomand jednog od najpopularnijih, ujedno i najtežih studija, među kojima je i naša starija kći.

Dok u novom kostimiću, koji mi je za tu prigodu sašila moja susjeda, iščekujem poziv upućen psiholozima, prisjećam se

SUČELJAVANJE

Posted on : 19-12-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše: Marija Juračić

Preksinoć smo gledali sučeljavanje naših predsjedničkih kandidata. Zet kaže da nam je državna televizija priredila karusel onoga što nam godinama sama servira. Kao da biramo kralja, a ne predsjednika.

Dajem zetu za pravo jer sam uvjerena da bi  nekoliko kandidata rado u predstavi demokracije igrali ulogu kralja. Promjena Ustava u tu svrhu bila bi, uz poslušan i smjeran narod, samo mačji kašalj.

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Posted on : 15-12-2019 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

6

piše: Marija Juračić
izboriU mojoj složnoj obitelji zavladala je nesloga.  Lako nam je kad postoji jedna stabilna vlada, jer onda smo svi složni, pa bila ona lijeva ili desna, mi smo svi prema njoj blaga opozicija.

Najgore je ovo predizborno vrijeme kada se ponašamo kao rogovi u vreći. Svatko navija za svog kandidata pa padnu tu i grube riječi, sve u skladu s predizbornom kampanjom.

Jedino u našim prepirkama ne spominjemo narod, kako to čine

KAKO JE JUŽINA OTKRILA LUPEŠČINU

Posted on : 15-12-2019 | By : admin | In : ŠTORIJE IZ MALOG MISTA

0

piše: Jadran Šantić Šangarelo 
jugoJur san skoro zaudobi vrlo važnu avizu za javnost. Ne isplati se nikakva lupeščina jerbo se otkrije kad se najmanje nadaš.Teško se more zaboravit orkansko jugo od nikidan i sve barufe ča je učinilo ma ima jedna novitada koja mi je skoro utekla iz vidnega poja.

U naše malo misto jemadu dva porta stari porat i novi koji je komercjaliziran. U novemu portu dugo vrimena stoji vezana jedna pasara čini mi se Elanova koja na provu jema okrugli poklopac od pokaporta  a vlasnik jon je doda i kabinu.

JUGO GARBINADA ŠETE KOLPI O VRIMENA

Posted on : 08-12-2019 | By : admin | In : ŠTORIJE IZ MALOG MISTA

0

tekst: Jadran Šantić Šangarelo

moreJo judi moji ča je to bilo?

Skala se na nas bis nebeski i u vidu ludega vitra učinija je da i naše lipo pitomo more Jadransko podivja i da se dignu bote o 9 joli 10 metri. Evo ja jeman 71 lito i nisan zapameti ovaku kalvariju.

Kako san se poza lita vratija u metrolpolu nisan bi doli ali jeman svoje informatore koji me jako slikovito avizavaju o svemu. Među njima je i moj prijate šjor Neven Jelavić koji je vrstan fotograf pa

ZNAMEN

Posted on : 04-12-2019 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

Marica Žanetić Malenica
znamenNa dotrajalu čamcu
plovim k bespuću
nekada prije
s mnogima na pramcu
sad sama na krmi
veslam smjerno ka ušću.

Ne okrećem se
svemu prošlom kažem