berlin

DOLAZI PAPA

Posted on : 17-12-2018 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić
hjKuća, velika kao zgrada, izgrađena 1900. Imala je podrum, visoko prizmlje, sprat i potkrovlje. Klasika je virila iz svakog njenog ćoška. Austrougarska je u to vrijeme bila na vrhuncu graditeljstva.

Posebno su se isticala luksuzna, lijepa ulazna vrata, koja su od gornje polovice imala male, staklene baklave ugrađene u drvene okvire. Na tim baklavama su bili ručno izrađeni motivi prelijepih boja. Sve je to imalo neki poseban sjaj, vjerovatno je tome doprinijela neka specijalna tehnika izrade.

RAFINERIJA BOSANSKI BROD

Posted on : 16-12-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-promocija1Kad sam došao u poduzeće Sekardi mi je zadovoljno rekao da mi je osigurao izvrstan posao nadzornog organa na izgradnji nove rafinerije u Bosanskom brodu. Nadzor je dobilo zagrebačko poduzeće Ingradinvest, a budući da oni nisu mogli naći stručnjaka za instrumentaciju obratili su se njemu, pa im je Industroprojekt u za nas vrlo povoljnim Ugovorom iznajmio mene. Da bih stalno mogao imati dnevnice, svaki mjesec trebam doći u Industroprojekt, formalno radi podnošenja izvještaja i tada uzeti novi putni nalog po kojemu imam i pravo na naplatu putnih troškova vlastitim automobilom.

ŠKOLA – BOJNO POLJE

Posted on : 13-12-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
ucionica-bucnaKonačno se dogodila VIJEST. Poštar je ugrizao psa i svi su se mediji užarili. Užarile su se i one nepostojeće telefonske žice, tiskarski strojevi, kuloari…

Profesor je nasilno odgovorio na nasilnost učenika. Nije okrenuo drugi obraz. Pita me zet što mislim o nasilju. Kaže da u njegovo vrijeme nije toga bilo u tim količinama.

Postojao bi poneki nasilnik u školi o kojem su svi pričali i kojim su

GRAD DARIVAN KRALJICAMA

Posted on : 12-12-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

Moji portugalski daniDan treći

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

20181026_114020Napuštamo Porto jednog sunčanog i toplog listopadnog dana i krećemo dalje. Mašemo slikovitom i gostoljubivom gradu kojemu nostalgično kažem zbogom. Do viđenja je ipak upitno iz više razloga.

Putujemo prema jugu i zaustavljamo se, kako se to zna reći, in the middle of nowhere, ispred golemog zdanja – nezavršenog dominikanskog samostana i crkve Santa Maria da Vitoria s prekrasnim klaustrom.

POLITIČKA STVARNOST

Posted on : 09-12-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filipUstaničko mjesto

Što se tiče “ustaničkog mjesta”, u Plaškom su 1941. osim jednog Hrvata, svi građani bili Srbi. Kad je počeo četnički ustanak, oni su tog jadnika ubili i ispekli na ražnju, kasnije su se pridružili partizanima, postali su “prvoborci”, a u gradskom parku je postavljena velika spomen-ploča s imenima boraca palih “u borbi protiv fašizma”.

BEĆARAC

Posted on : 07-12-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

2

piše; Marija Juračić
hqdefaultDanas prepirka u našem domu prerasta u svađu. Tako je žustra da se pitam, tko je ova mlada žena koju sam rodila, a u pogledu moje pogrešno odgojene kćeri vidim, dok gleda moga zeta, da se pita:“ Gdje sam samo pronašla ovog tipa kojem se ništa ne može dokazati?“

Iako vjerujem da nema odrasle osobe u Hrvatskoj koja nije čula za slučaj bećarac, moram ga spomenuti za neupućene.

PRIZIV SAVJESTI

Posted on : 05-12-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
Naša obitelj opet nije jedinstvena. Moja pogrešno odgojena kći kaže da razumije apotekaricu koja je odbila izdati na recept kontracepcijski lijek, kako ne bi došlo do njegove primjene u neke nereproduktivne svrhe pa je tako dovela u pitanje i liječnikovu kompetenciju. Ja i moj zet odmah skačemo i produbljujemo problem, a zet kaže:

„Ti znaš da nam nedostaje radne snage. Oni fakultetski obrazovani ljudi koji su do sada konobarili, pokupili su prnje i otišli, pa je lako moguće da će ih zamijeniti  došljaci iz nekih drugih država. Zamisli da te za Novu godinu izvedem u neki restoran, naručim kao predjelo pršut i vino, a konobar, zbog priziva svoje savjesti, odbije da to donese.“

SUTRA JE NOVI DAN

Posted on : 03-12-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

Moji portugalski dani

Dan drugi – II dio

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

20181025_141439Stižemo u Porto. Kažu da je najljepši grad na Atlantiku. Uzimam u obzir rečeno, vjerujem svojim očima.

Smjestio se na brežuljku Penaventosa iznad rijeke Douro (Zlatne rijeke) još od vremena kada su Rimljani tu sagradili tvrđavu i omogućili gradu da se razvija i obogati trgovinom.

Šetamo se starom jezgrom koja je na popisu UNESCO-ve kulturne baštine.

POVRATAK

Posted on : 02-12-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-promocija1Pripreme

Budući da iz Zagreba nije stigao nikakav odgovor na moje pismo, počeo sam se pripremati za odlazak. Prvo sam podnio molbu za dobivanje izlazne vize.

Plaću sam primao u etiopskim dolarima, koji je tada uz garanciju Prve njujorške nacionalne banke imao najstabilniji tečaj u svijetu, ali ga ni jedna banka u svijetu nije primala.

CRNI PETAK

Posted on : 30-11-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
CX6ELmZVNevjerojatno je kako konzumerstvo bogati jezik i širi spoznaju. Pred koju godinu, ja sam pojam crni petak vezivala samo uz onaj povijesni petak kada su jedan papa i jedan kralj naredili pobiti templare i prigrabiti njihova imanja.

Sada taj sadržaj polako blijedi u mojoj svijesti i poprima značenje koje i treba dobiti u svijesti svake normalne, suvremene osobe, domoljuba koji zna da kupovinom čuva radna mjesta, bogati državu i povoljno utječe na ekonomske tokove.

IVA

Posted on : 30-11-2018 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić
14517423_1137452872957798_4835325930722496850_nIva je curica iz jednog sela u okolici Mostara. Morala je da ide u specijalnu školu jer je bila gluhonijema. Opština je mjesečno plaćala onima koji preuzmu takvu djecu u svoja domaćinstva. Bilo je to jako malo novca, skoro uopšte se nije isplatilo, ali mi smo se već pripremili na jedno malo, slatko biće i ispravke nema. Kasnije je ta suma bila smiješna. Svi mi, pa čak i naše komšije, zavoljeli smo Ivu, pa odustajanje od nje nije bila opcija.

Inače, Iva je rođena kao napredno, zdravo dijete, ali kad su je

ŠTO ĆE BITI U ČARAPICI

Posted on : 26-11-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
upitnik4Visok je datum pa se ta činjenica odražava i na obiteljski objed – francuski krumpir  u skromnijoj verziji. I onda ga moj zet još začini politikom. Jedva probavljivo. I objed i politika. Smetaju mu prebjezi, oni likovi koji mijenjaju stranke kao Keosindar čarape. Pitam tko je Keosindar, a zet, znajući da ću vama sve izlajati, brzo dodaje:

„Nadam se da nije nitko. Ako kažete Josip, tužit će vas da vrijeđate naciju, ako kažete Janez…  tužit će vas da vrijeđate susjednu naciju, ako kažete Mujo… Dakle, neka ostane  Keosindar, neki nedefinirani zoon politikon iz naše sredine. Kako Keosindar  mijenja čarape, tako ovi likovi mijenjaju stranke“, govori moj zet i odmah nastavlja:

„ŠEFOVANJE“ I POVRATAK

Posted on : 25-11-2018 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-promocija1Joco je stalno želio privid „šefovstva“.

Oko četiri sata smo se ponovno odvezli na radilište i tamo pričali o onomu što radimo. Nakon povratka, ponovno preodijevanje, lutanje po gradu, a najčešće sjedenje u vrtu u kojem je oko 18 sati sati temperatura ponovno bila na oko ugodnih 30 stupnjeva. Nedjeljom, a nekada nas je “kad je imao vremena” i radnim danom Joco odvezao na more, kojemu je temperatura bila oko 37 stupnjeva ali je ipak puno ugodnija od temperature zraka.

MOJI PORTUGALSKI DANI

Posted on : 24-11-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

Dan drugi – I. dio

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

Ivanova knjižnica - predaja o Ines i PedruBudim se bunovna u udobnom krevetu prostrane hotelske sobe u Coimbri nakon nemirnog sna. Pripisujem ga grozomornoj priči iz 14. stoljeća, koju nam je, u polumraku sveučilišne Ivanove knjižnice (Bibliotece Joanine), tihim ali izražajnim glasom ispričao naš pratitelj puta. Nije ovo baš neka uspavanka, ali ne mogu je prešutjeti.

Dakle, kralj Afonso IV. iz Burgundske dinastije pripremao je svojega sina Pedra za prestolonasljednika, što je uključivalo i

PREMALO SVJEDOKA

Posted on : 23-11-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
question-markDanas opet razglabamo o onom slučaju saborske zastupnice koja je pokrenula pitanje postupaka nekih bolnica prema ženama prilikom odboljavanja,  kako dio medicinske struke naziva anesteziju.

A što mi laici o tome znamo? Možda su to zaista dvije različite stvari.

Možda ona, ta saborska zastupnica i još 400 žena koje su nešto