berlin

MAJSTORA TREBA ČEKATI

Posted on : 22-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
majstorOptužili me da pišem samo o lošim potezima naše vlade, da  izjave naše lijepe predsjednice nazivam školskim zadaćama, Sabor mi je neučinkovit, narod čudan…

Nakon tolike kritike shvaćam da sam ja čudna i da ne znam vidjeti dobro, čak ni kada me po kičmi tuče.

I sada, već mjesec dana šutim, jer tražim nešto dobro u našem javnom životu, ali sve dobre stvari kao da imaju neko drugo

BROJ SOBE

Posted on : 18-06-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst: Marica Žanetić Malenica

untitled-1_3Slučaj prvi:

Kako ste kolega?

Hvala na pitanju, ja sam 137!

Ovako je izgledao moj susret s dobro znanim kolegom na jednom stručnom skupu s pretežito muškim sudionicima.

Slučaj drugi:

VOJSKA

Posted on : 17-06-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Konačno je došao poziv za vojsku. Na regrutaciji u Derventi imao sam problema zbog loše karakteristike. Kad me oficir pitao u kojem bih rodu vojske želio služiti, rekao sam da bih želio u mornaricu, ili zrakoplovstvo. On je uzeo moju karakteristiku i kad ju je pročitao, dreknuo je na mene: “Stani mirno! Što si se naslonio na stol k’o neka baba? Ti ćeš meni u obalnu pješadiju, pa ćeš gledati i brodove i avione, a nećeš im moći ni blizu.”

Došao sam u Kraljevo, u pomoćni vod bojne brdske pješadije. Nije

RUŽA IZ KALININGRADA

Posted on : 17-06-2018 | By : Emil | In : 09 PRIČE, Emilove priče

9

IZ NAŠE ARHIVE …objavljeno na portalu 21.01.2012. i u knjjizi „Ono malo duše“/2015.

Moglo bi se reći da ova priča nema nikakve veze s hrvatskom dijasporom. Ja ću ju ipak ispričati, pa ti sam zaključi. U svakom slučaju dio je mene, a ja jesam usko povezan sa dijasporom …njen sam dio.

Ovih dana uređivao sam vrt u Bartolovcima. Bartolovci su selo zapadno od Broda. Tu sam odrastao, tu su mi sahranjeni roditelji, a vjerojatno će tu biti i moj grob. Živio sam 35 godina u

DEMOGRAFIJA, ZAKONI I KANIBALSKI LONAC

Posted on : 13-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

Piše: Marija Juračić

17285„Što se kuha, punice?“ pita me zet i ja ne znam, misli li na lonac s mog štednjaka čiji poklopac odiže i gura nos u njegova isparavanja ili na tv emisiju u kojoj upravo vrte priloge naših političara o demografskoj obnovi.

Dok jedni otkrivaju svoja otkrića, drugi viču:“Pa to smo mi već rekli!“ Onda naša televizijska kuća, zbog ravnopravnosti i nezamjeranja, daje red novootkrivenih mjera i red uzvika:“Pa mi na tome već radimo!“

AKTIVNO SAM SE UKLJUČIO

Posted on : 11-06-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Kad sam se vratio u tvornicu rekao sam da sam se oženio, pa sam iz skladišta dopunio namještaj i sve što mi je trebalo. Iz tvornice je bio zabranjeno bilo što iznositi, ali je majstorima bilo dozvoljeno da sebi i ostalim stanarima u radionicama napraviti što nam je potrebno. Samo je trebalo prijaviti, materijal se po minimalnim cijenama kupovao u skladištu, a onda je poslije radnog vremena radnik to mogao napraviti u radionici. Tako su i meni bravari napravili štednjak, koji sam im platio.

LJUBAV POD KLJUČEM

Posted on : 11-06-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst: Marica Žanetić Malenica
2016-11-17 07.31.53Šetam u predvečerje Sustipanom, nekadašnjim starim grobljem koje je danas omiljena lokacija turista i stanovnika Splita. Uz panoramski pogled na Rivu i Grad koji se ugnijezdio podno Marjana, u ovoj zelenoj, romantičnoj oazi mogu se diskretno izmjenjivati male nježnosti, osobito pod okriljem zvjezdanog neba.

Dobro, ne šetam se ni ja sama, ali kao žena u godinama samo – šetam. Zastajemo pokraj ograde koja će se postupno načičkati lokotima čija je nakana zaključati ljubav. Kako to besmisleno zvuči!

NIJE VRAG TAKO CRN

Posted on : 06-06-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Ovo me već pomalo zabrinjava. Nije normalno da se zet i punica tako slažu da i na  politička pitanja gledaju iz istog ugla.  Da nam je netko prije mjesec dana rekao da ćemo odobravajući gledati na poteze naše vlade, rekli bismo mu da je lud.

A sada, eto, mislimo kako ni njoj nije lako plivati u vodama koje sa svih strana netko muti, burka, izluđuje već izluđene ljude pa se ovi toliko uspaničili da  od putničkih agencija, koje ih vode  na neke političke skupove,  traže garanciju da se mjesto  ne nalazi na 

PONOSNE ŽENE

Posted on : 04-06-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

1

piše: Marica Žanetić Malenica

50.Subota, studeni 2017./ Tijekom manifestacije Mjesec knjige u Korčuli sam promotorica biografske knjige „Na ovo sam baš ponosna – 62 žene i njihove priče“, u kojoj sam jedna od autorica. S još dvije koautorice, Majom i Brankom, sjedim nakon posljednje u nizu uspješnih promocija, u vjerojatno jedinom otvorenom kafiću pustog otočnoga gradića kojega s pravom nazivaju mali Dubrovnik.

Obično ovdje svratim ljeti, u jeku turističke sezone, pa mi je,

RAZGOVORI SA STUDENTICAMA

Posted on : 03-06-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić ….iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliU slobodno sam vrijememe često razgovarao s djevojkama o udajama i ženidbama, a eventualnu mogućnost selidbe u “nekakvu selendru” zbog posla ili udaje, većina je njih potpuno odbijala.

Konačno sam nakon dvadesetak dana i niza razgovorâ s mnogim djevojkama našao potencijalnu životnu družicu. Bila je to Skopljanka Olga Blagoeva, apsolvent Pedagoške defektološke akademije, usmjerenje: za slijepe, koja je prije toga dvije godine kao učiteljica radila po makedonskim selima. S njom sam nastavio razgovore.

SAMO, SAMO DA PUTUJEM

Posted on : 29-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst: Marica Žanetić Malenica

20180121_163451Pozornost sam tijekom života usmjeravala na izazove koje mi je nudio, ništa manje vrijedne i poželjne od mojih svekolikih maštarija i želja širokoga spektra.

Jer, htjela sam: skakati padobranom (a letjela sam poput ptice tek vozeći se zrakoplovom); jahati konja (umjesto magarca, što sam činila u djetinjstvu tijekom ljeta na rodnome otoku); studirati jezik i književnost (na diplomi mi piše da sam ekonomistica); biti profesorica hrvatskoga ili spisateljica (u mirovinu sam otišla kao

TKO ZNA, ZNA

Posted on : 28-05-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

1

piše: Marija Juračić
Danas smo se moj zet i ja opet u nečemu složili. Odali smo priznanje našoj vladi.

Kada netko zna što radi, onda su rješenja brza, jednostavna i hvalevrijedna. Slična su onima iz kuhinje. Kada voda u loncu prekipi, odlijemo je.

Imali smo velik problem nezaposlenosti. Vlada ga je riješila brzo i učinkovito. Trećina mlade i stručne populacije odlivena je iz lonca. Doduše, malo previše pa sad u loncu nedostaje sadržine.

ZAPOSLENJE U VOJNOJ INDUSTRIJI

Posted on : 27-05-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliJednog me je dan pozvao Boco da dođem u Vinču. Već sam ranije odlazio nekoliko puta i nije me impresioniralo to što rade u inače izvrsno opremljenom institutu. Uglavnom ponavljaju eksperimente koje je davno netko već uspješno obavio.

Boco me je proveo kroz cijeli Institut. Rekao mi je da im treba vrstan praktičar i pitao me da li bih ja želio tu raditi. Rekao sam mu da je to dobra škola i priprema za odlazake u neke velike američke institute, za što ja iz političkih razloga nemam nikakve

GOSPA OD ŠKRPJELA – SVETIŠTE I UTOČIŠTE POMORACA

Posted on : 22-05-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

IMG_4048Jeste li čuli za otočić Gospa od Škrpjela i istoimeno svetište pomoraca sagrađeno na njemu?!

Ako niste, podignimo jedra na tartani, šambeci, briku, polaki, fregadunu, karaveli ili navi  (sve od reda tipovi jedrenjaka) i otplovimo put Boke kotorske, do starog gradića Perasta koji je, s dvjestotinjak stanovnika i dvadesetak crkava, doista jedinstvena i bogata riznica dragocjenih djela bokeljske kulturne, povijesne i umjetničke baštine.

DUHOVSKA USPOMENA

Posted on : 21-05-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev
DoveOva fotografija je snimljena na blagdan Duhova 1944. g. u Sonti.

Na poleđini fotografije nevještim rukopisom piše: Duhovska uspomena, Eva Dikicina, Eva Dološova i Kata Kokina (nama s lijeva na desno).

Na fotografiji su zabilježeni samo nadimci njihovih obitelji, a nose prezimena:  Eva Matin (Dikicina, 1929-2002), Eva Tolorić (Dološova, 1929-2003) i Kata Kuruc