berlin

BLOKIRANI MOZGOVI

Posted on : 26-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
brainwaves1-840x420U mojoj obitelji često raspravljamo o politici. Uvijek smo blaga opozicija prema vladajućima, bez obzira tko trenutno obnaša vlast.

Danas smo razgovarali o blokiranima. To su oni građani koji su se ili zadužili kod banaka ili nisu platili neki odvoz smeća, kubik vode, pa ih je dug bacio u dužničko ropstvo. Naime, toliko je narastao da ga ni crni vrag za njih ne bi platio, čak ni da mu prodaju dušu. Trgovina dušama je već odavno na ovim prostorima postala nerentabilna.

ROĐENDANSKI DAR

Posted on : 25-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

piše: Marica Žanetić Malenica

pokloni1„Što ste mi donijeli“, čuo bi se Ninov glas iza špijunke svake godine kada bih, s mlađim bratom, pozvonila na susjedna vrata na osmome katu prvog sarajevskog nebodera.

Nešto bih nerazumljivo promrmljala sebi u bradu i čekala da se slavljenik odobrovolji i pusti nas na svoju rođendansku proslavu. Bio je sin poznatog liječnika, razmažen dječak kojemu su se sve želje ispunjavale bez pogovora. Mi, njihovi prvi susjedi, živjeli smo neusporedivo skromnije.

ŠTO JE MENI MIRIS JORGOVANA

Posted on : 25-04-2018 | By : admin | In : MOJ MALI SVIJET

3

Iz naše arhive …objavljeno 20.03.2010.

piše: Sonja Breljak
Zima i snijeg u Bosni …eh, to je posebna priča. Ne znam je li to zbog toga jer ja u tom vremenu bijah malena ili je stvarno tako bilo, uglavnom u mom sjećanju su snjegovi u Bosni, znali biti i do struka …valjda meni.

A bilo ga je …znalo bi napadati i do prozora naše kućice. Pa sad to i ne bijaše teško …rekoh već, naša kućica je bila niska …kad smo  brat i ja malo porasli mogli smo s prozora dohvatiti i nisko raslinje iz maminog cvjetnjaka.

Sjedili bismo u kuhinji koja je ujedno bila i dnevni boravak i dječja soba, mati bi redovito bila druga smjena a  otac bi

PONOVO U BEOGRADU

Posted on : 22-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić... Iz knjige „Moje sjećanje na minulo stoljeće“

filip-u-puliIz Dubrovnika smo vlakom otputovali u Beograd i tamo me dočekala jedna neugodna vijest.

Upravnik restorana u kojemu sam se besplatno hranio je nekamo premješten, a novi nije bio zainteresiran, pa sam opet morao u studentsku menzu.

Budući mi je Sead još prije ferija najavio da bi se to moglo dogoditi, sačuvao sam novac za uplatu menze.

MRTVI KUT

Posted on : 21-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
ZASTAVAPrije nekoliko dana sam pisala o informacijama i dezinformacijama. Sada mi moj zet daje za pravo, ali govori da one nisu samo naš specijalitet.  Poteže pitanje ovog najnovijeg međudržavnog skandala i načina na koji ga naši mediji prezentiraju.

Neki je ludonja, povodom posjeta naše delegacije gazio i prljao našu zastavu pa se delegacija odmah vratila u Lijepu našu. I sada na scenu stupaju mediji svojim informacijama.

INFORMACIJA I DEZINFORMACIJA

Posted on : 19-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
lazne
Ja i zet se u jednome dobro slažemo. Volimo ujutro otići u kafić. Samo što ja to činim ranim jutrom, a on i moja kći tek u nekim podnevnim satima. No, ritual nam je isti. Uz obavezan kapučino, onaj veliki, moramo pročitati svu raspoloživu štampu.

I sada moj zet kaže da tu štampu više neće čitati, jer je puna neistina i dezinformacija.  Polemiziramo što je informacija, a što je dezinformacija. Ne dotičemo one sirove dezinformacije, namijenjene neukima i naivnima, tipa tvrdnje da je Zemlja ravna

NISAM BILA UME

Posted on : 18-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

1

piše: Marica Žanetić Malenica

lutkeZagreb, kćerkin stan, vrijeme sadašnje… Sjedim sa šestogodišnjom unučicom na tapetu s hrpom igračaka razasutih uokolo. Igramo se. Odjednom ugledam krpena lutku, onu za ruku. Uzimam je, oči mi zasvijetle neobičnim sjajem, samo meni znanim.

Moji prsti, pažljivo nataknuti, oživjeli su u njoj, a glas je dobio neki drugi, piskutav ton. Približavam se unučici i započinjem mali igrokaz. Bujica riječi teče iz mene, a zbunjeni izraz Evina lica govori mi da je ovakva baka pričalica za nju nešto novo.

EKSKURZIJA

Posted on : 15-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Na selu je bilo posla, ali smo radosno radili. Konačno smo bili svoji na svome. Ferje je brzo prolazilo i tjedan dana prije ego što sam imao namjeru otputovati iz Beograda sam dobio telegram: Prof. Jovanović i Bogdan Maglić me pozivaju da hitno dođem. To me iznenadilo. Već sam bio navikao na razne Bocine ideje, ali nisam mogao shvatiti kakve to ima veze profesorom. Nije bio druge nego da se spakiram i otputujem, a bilo mi je žao.

Čim sam došao na fakultet potražio sam Bocu, a kad ga nisam

MAGNOLIJA

Posted on : 13-04-2018 | By : admin | In : Brodske priče

3

IZ NAŠE ARHIVE….objavljeno 05. travnja 2009.
 .
U sjećanje na pokojnog Emila Cipara rođenog na današnji dan.
 .
tekst: Emil Cipar
Magnolija na Korzu svima je poznata. Iz godine u godine razbija sumnje da je proljeće stiglo. Preko 50 ljeta joj je. Toliko proljeća dočekali smo zajedno. I u vrijeme kada sam živio u Njemačkoj, znao sam da je magnolija na Korzu procvjetala. Uvijek mi je to netko javio.

Bilo gdje da sam bio imao sam njenu rascvjetanu krošnju pred očima. I uspomene bi oživjele. Na čekanje na nekoga ispred gimnazije, na tečaj esperanta davne 1965. Divio sam se obilju

KAD RUS ZAVRNE PIPAK

Posted on : 11-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

tekst: Marija Juračić
Protjeralo ovih dana iz Lijepe Naše ruskog diplomata i moj zet misli da je to bio još jedan nepromišljen čin naše vlade. Poziva se na presumpciju nevinosti po kojoj je svatko nevin dok mu se ne dokaže suprotno. Ne sviđa mu se obrtanje stvari i sve češća pravna praksa po kojoj je svatko kriv dok sam ne dokaže svoju nevinost. Veli da će ova zima pokazati tko je u pravu kada barba Rus zavrne ventil na svom plinovodu pa nam pošalje nekoliko tjedana one sibirske zime.

ŠETNJA ŠVICARSKOM

Posted on : 11-04-2018 | By : admin | In : Marica Žanetić Malenica: TRAGOM USPOMENA

0

-Drugi dio

tekst i foto: Marica Žanetić Malenica

FB_IMG_1522016248411Grad nazvan po medvjedima

Glavni grad Švicarske osnovao je vojvoda Berthold V. Zähringen, uz kojega je vezana i legenda o nazivu grada.

Slijedom te priče Berthold se zaputio u lov i odlučio da će novom gradu nadjenuti naziv prema prvoj životinji koju ulovi.

Kako je to bio medvjed (bären – na njemačkom medvjedi), grad je postao Bern.

Stoga se i na fontani s njegovim kipom (inače, šarolike renesansne fontane sa živopisnim skulpturama jedno su od obilježja ovoga grada) između njegovih nogu nalazi mladunče medvjeda.

PREVEST ĆU TE MALA…

Posted on : 09-04-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
Danas je za našim stolom neko vrijeme vladala komorna atmosfera, a sve zbog jednog običnog bokala vode.

U vrijeme objeda stavila sam na stol bokal svježe, hladne vode, one natočene iz pipe, one koja na stol stiže direktno iz čiste, ledene dubine Zemlje. Moj me zet čudno pogledao, kao da nikada nije vidio bokal vode pa pitao:

„Punice, što je to?“

ODBLOKIRANI MOZAK

Posted on : 09-04-2018 | By : admin | In : Jožine priče

0

Iz naše arhive/ objavljeno 25.03.2014.

piše: Joža Prudeus
imagesPolagah ja na toj svojoj višoj školi (na visoke nisam htio ići jer imam vrtoglavicu od visina) ispit po ispit onako po svome – više sreće no pameti i znanja. Snađi se druže, bijaše temelj mojim ocjenama u indeksu.

I uglavnom vam to išlo. Držalo vodu.

Osim kod već spomenutih ponavljanja prapovijesnih zbivanja sve ostalo, koliko me sjećanje služi, prolazilo dosta glatko. Grbavo i

RAZNA DOGAĐANJA I TONĆINA PRIČA

Posted on : 08-04-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić… iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

hqdefault19Ja sam stalno nosio onaj moj teški kožni kaput, a kad je bilo malo toplije nisam imao nikakav mantil. Sead mi je negdje pronašao izvrsno kompaktno platno lijepe tamno zelene boje, pa me odveo do svoga prijatelja Šefika, poznatog krojača, da mi sašije mantil. Ponekad sam u Beogradu viđao one montgomery mantile, pa sam rekao Šefiku da sašije “nešto tako”. No on to učinio mnogo bolje.

Mantil je imao sve ono što je imao i original, ali je bio duži i nije bio onako “šlampav”, nego uz tijelo pritegnutim opasačem – bio

JEDAN DAN ŽIVOTA

Posted on : 07-04-2018 | By : admin | In : Emilove priče

5

Iz naše arhive …objavljeno 14.08.2012.

Napisao: Emil Cipar
Volim slušati radio dok vozim auto. Mješavina informacija i glazbe koju mi nudi moja postaja je ok. Nije to nešto posebno, ali sasvim je kompatibilno sa oprezom koji je potreban.

Jedna ljetna vožnja od Osijeka do Slavonskog Broda …preko Našica.

Nakon melodije iz filma „Sunset boulevard“ moderator, skoro ispričavajućim tonom najavljuje jednu priču i moli nas za