berlin

DAJ IM PRST, A ONI…

Posted on : 15-02-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
odlazak-iz-bihPričam sa zetom kako se na kraju u jednom društvu svaki problem  sam od sebe riješi.

Sjećate li se kako je prije nekoliko godina nezaposlenost bila velik  problem  i kako su suprotstavljene političke stranke jedna drugoj spočitavale   da ga ne znaju riješiti?

Onda je problemu dosadilo biti problem i sam je sebe riješio.

Vrlo jednostavno i učinkovito. Otišao je iz Lijepe Naše i riješio

SAMO SRCE

Posted on : 14-02-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

Marija Juračić
19022015050607-v-slomljeno-srceLopov si, dušo, baš kao i ja
što vješto krade zvjezdani prah
i njime puniš džepove prazne
čujem ti korak, poznajem dah.

Sanjari smo samo u prokletoj tami
samo smo srce i samo smo smijeh
i neka kamen baci prvi
kome smo gadost i kome smo grijeh.

OPASNI ZALET

Posted on : 11-02-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće

Politička nastava, opasni zalet, susret s Verom Šimić.

Bilo je i političke nastave, zajedno za sve studente PMF-a. Među organizatorima se isticao Bogdan Maglić iz Sombora. Na jednom takvom skupu, nakon što je održao kratko predavanje o Marksizmu-lenjinizmu, predavač nam je počeo postavljati pitanja. Zanimljivo je koliko je o toj temi bilo veliko neznanje studenata.

U vrijeme rata u NDH su objavljivane “Male socijalne knjižice” u kojima

MJERA ZA SREĆU

Posted on : 07-02-2018 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

2

piše: Dragica Šimić
_sp-ruke-tvoje-i-mojeSad kad je sve stvari stavila na svoje mjesto mogla je odahnuti. Veliki kofer koji je zauzimao pola sjedišta u trošnom vagonu druge klase bio je napunjen namirnicama i potrepštinama za higijenu koje bi trebale trajati jedan mjesec.
Tamo, u italijanskim Alpama, u malom seocetu koje čine samo tri kuće i jedan osrednji hotel s gostionicom, nema trgovina niti se do sela može autobusima iz javnog prijevoza. Mještani  se prevoze osobnim automobilima a rijetke turiste  dovoze organizirani autobusi.

LEKTORIRANJE

Posted on : 06-02-2018 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

2

tekst: Marija Kukić, lektorica Hrvatkoga glasa Berlin

26804366_174507556640386_8015197561966362901_nUjutro, već oko četiri otvorim svoju „jutarnju lektiru“ i pogledam nove tekstove na  HGB. Ako uočim neku bilo tiskarsku ili neku drugu pogrešku, odem na mail i glavnoj urednici Sonji napišem otprilike ovako:

Tekst (tog i tog naslova), ulomak (), red(), umjesto (riječi) treba pisati… Ako sam uhvatila Sonju kod kuće, ona je odmah reagirala i popravila. Ako sam zakasnila, onda je isti posao odrađen kasnije.

PRVA GODINA STUDIJA

Posted on : 05-02-2018 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

DRUGI DIO KNJIGE

Očekivanja u smjeru budućnosti

piše: Filip Ćorlukić …iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

filip-u-puliOdlazak u Beograd

Došao je i dan polaska. Predvečer sam se odjenuo što sam u onoj sirotinji bolje mogao, stavio nešto stvari u mali koferić, preko ruke kožni kaput, šešir na glavu, pozdravio se sa svima i krenuo uz željezničku prugu prema petnaestak minuta u udaljenoj maloj željezničkoj postaji Kamen.

Čim je vlak krenuo ušao je milicajac tražeći isprave. Ušao sam

POTENCIJALNA OPASNOST KANTE ZA SMEĆE

Posted on : 02-02-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
„Opet vam, punice, nešto nije pravo“, primjećuje moj zet zabrinut da bi moje raspoloženje moglo utjecati na okus ručka, da bih ga mogla zapapriti ili presoliti, kao da je ručak politika koja uglavnom ima bljutav okus pa nije čudo što puk na omraženim društvenim mrežama obilato koristi te začine.

„Muči me smeće!“, udaram direktno,  „i onih 5000 kn kazne, ako u pogrešnoj kanti osvane kora od naranče.“

NEISPORUČENI DAR

Posted on : 02-02-2018 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
19022015050607-v-slomljeno-srcePriznajte, jeste li ikada došli u napast da zavirite u nečiji mobitel ili mail? Osluškivali neki razgovor? Pročitali nešto za što ste unaprijed bili svjesni da nije bilo predviđeno za vaše oči? Ili brižljivo pamtili ono što ste preko treće osobe slučajno doznali o nekome koga poznajete? A onda to ispričali ili nekome u raspravi bijesno „bacili“ u lice, ne mareći za privatnost?

Dalmatinski je mentalitet oduvijek bio sve samo ne diskretan. Nikad tih. Kako kod Primoraca, još i više kod nas grlatih iz zaleđa.

FAŠNIK SE JE OŽENIL

Posted on : 01-02-2018 | By : admin | In : Jasna Lovrec: MED VODAMI

0

Iz naše arhive/ Objavljeno 27.01.2013.

piše: Jasna Lovrec
Karneval, poklade ili u Međimurju fašnik (fašnjek) razdoblje je rastjerivanja zime, zlih duhova te iščekivanja plodnosti i rodnosti vegetacije što je popraćeno različitim zanimljivim maskama.

Danas se u fašniku izgubilo vjerovanje u magijske moći, naglasak je na zabavi i društvenoj kritici, sudionici si daju oduška. Stare tradicijske maske još su uvijek  prisutne uz sve više inovativnih novih maski. U povorci maski nekada je bila obavezna povorka svatova. Vjenčanje simbolizira i priziva plodnost i rodnost

VOJNIK

Posted on : 30-01-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

tekst: Ruža Silađev
Fotografija je snimljena u Pešti (Budim-Pešta) 1918. godine. Na njoj je vojnik Ivan Pejak, rođen u Sonti, 1893.

Bio je poznat kao Iva Čulin i eto primjera kako su u Sonti nestajali nadimci i nastajali novi. Naime Iva je bio podrijetlom iz Monoštora iz obitelji Radišini. Pošto se priženio u Čulinu kuću u Sonti, Radišini su se zauvijek zaboravili.

U vrijeme nastanka fotografije još uvijek je trajao Prvi svjetski rat i ovaj vojnik se nije nadao najboljoj budućnosti.

Pošto se ratna situacija po saveznike mijenjala na bolje, obećavajuće vijesti s fronte su dolazile i u Sontu. Vojnikova mati koja je znala mađarski jer je pohađala mađarsku školu, i supruga Ana, rođena Zlatar, Tacina (6. III1895., umrla 1977. ) krenule su na put u Peštu kod sina, supruga i oca.

MOJA NOĆNA PUSTOLOVINA

Posted on : 27-01-2018 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

piše: Marija Kukić
abacKutjevo/ Kako neki dani u životu čovjeka znaju biti komplicirani! Takav je meni bio prošli petak. Ovo mi se uistinu dogodilo.

U Požegi smo imali sastanak i dogovor oko proslave rođendana Matka Peića. Prijateljica Marija Iličić živi u selu Radovancima nedaleko Velike. Budući nije imala prijevoz, ja sam joj ponudila svoju uslugu.

Putem mi je pričala kako u selo vode 4 ulaza, kako selo ima 9 kuća i 10 šorova i kako je svakome tko ne poznaje selo teško naći izlaz.

POVRATAK NA RIJEKU

Posted on : 26-01-2018 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

8

Iz naše arhive/ objavljeno 20.05.2015.

piše: Dragica Šimić
vrbasPotiskujući sjećanja izbjegavam susret s bolom. Radije  si priskrbim dane u kojima ih nemam, pokazujem sebi kako znam biti sretna i voljeti negdje daleko, daleko od njih.

Svake godine pomno planiram odlazak, mirim se s bolom danima, molim ga da ne prevlada hrabrost i snagu, bolne uspomene potrpavam lijepima, zataknem osmijeh na rubove usana i krenem …

LJEPOTAN – UBOJICA

Posted on : 25-01-2018 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
6Kad sam ugledala prelijepi cvijet kojeg je naš kutjevački lutalac Mirko Cenbauer aparatom snimio na Bodenskom jezeru, zainteresirao me taj cvijet i počela sam proučavati.

Prije svega tražila sam njegovo ime. Doznala sam da se zove jedić ili ljutić. Stanište mu je zapadna i srednja Europa. Raste u skupinama na sunčanim, polusjenovitim vlažnim pašnjacima, uz rubove šuma i uz obale voda. Zaštićena je biljka, trajna zeljasta. Stabljika je jednostavna, uspravna, gola ili dlakava, visoka do 100 cm.

Ono što me je posebno iznenadilo za ovu biljku,  kažu da je smrtonosna otrovna biljka. Otrovni su svi njeni dijelovi, posebice korijen. Zna se da je jedan iskusni engleski vrtlar preminuo, a kasnije se otkrilo da se otrovao ljutićem. Ako imamo ranicu na tijelu, a taj dio tijela ne zaštitimo, velika je vjerojatnost da će kroz ranu otrov ući u čovječje tijelo.

RJEŠENJE DILEME

Posted on : 24-01-2018 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

Rastava braka i kurikularna reforma

piše: Marija Juračić
rastavaVolim jutrom prije odlaska na tržnicu sjesti u moj omiljeni kafić i kao prava europski orijentirana Mediteranka i penzionerka uz kapučino i jutarnje novine bistriti svu tekuću politiku. Atmosfera je domaća, gosti pitomi. Ne galame, ali i ne šapuću pa htjela to ili ne, bivam informirana i o lokalnim zbivanjima. Neke stvari o kojima dugo razmišljam, odjednom dobivaju odgovore.

Već me neko vrijeme muči pitanje, zašto naš lijep, otmjeni gradić prednjači po broju rastava braka?

OPASNA LJEPOTA

Posted on : 22-01-2018 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

1

piše: Marija Kukić
vvvv-3O narcisu ili sunovratu pisala sam prošlih godina, ali s posve drugačijim viđenjem ovog cvijeta.

U mom rodnom selu ovaj cvijet su još nazivali i zelenkada. Ime je dobio zbog svoje ljepote po grčkom junaku Narcisu koji je toliko bio očaran sobom i svojom ljepotom da je svoj odraz gledao u vodi tako dugo dok nije umro.

Na tom mjestu izniknuli su ovi prelijepi