berlin

IZGUBLJENI I PRONAĐENI

Posted on : 18-10-2017 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić
x226223653118153431_14Snijeg  je te zime napadao rano, kao da je htio svojom bjelinom sakriti zgarišta, porušeni grad, žrvte zavijene u crno, uginula tijela životinja pokraj puta što su još za života izgubila svoje vlasnike u velikom zbjegu izranjavanih, napaćenih ljudskih života.

I zatrpao je sve, nemilosrdno okivajući ledom i novim pahuljama rijetke i ogoljele grane. Zavijao je  ponekad, na izgled bijesno povijajući  tek gole drvorede kestenja što su izgledali  kao jedini živi stvorovi  što se otimlju i bore s hladnom prirodom.

POVLAČENJE PREMA ZAGREBU

Posted on : 15-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić .…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

povlaöenjeVojska se već povukla i iz Doboja, pa je 09. 04. 45. u Derventi bilo puno vojnika. Najvećim dijelom ustaša. Došao je i zet Jozo sa svojom satnijom, a s njime je bila i moja sestra Marija.

Na putu u grad u jarku pored ceste ugledao sam pištolj. Uzeo sam ga u ruku i pogledao, a budući mi je bio potpuno nepoznat, uspravljao sam ga da pogledam u cijev. Pri tome sam nesvjesno držao prst na okidaču i

NARASLE MIROVINE

Posted on : 14-10-2017 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
prazanVidi me zet s olovkom i papirom pa pita što opet mudrijašim.  Pomalo me vrijeđa taj izraz, ali mislim, još uvijek je bolje, nego da me pita, što se opet glupiram i zato zadržavam miran ton.

Pročitala sam u „Berlinu“ članak jedne gospođe o penzijama  i izjavi premijera da su ove godine penzije narasle više nego ikad pa računam, tko je tu u pravu.

Tip je izjavio da na mirovine odlazi 37- 8 milijardi kuna, milijarda amo tamo, a znamo da u državi ima otprilike milijun i 200 tisuća penzionera, mahom bezobraznih ljudi koji traže da im se vrati ono što su godinama  pomalo uplaćivali pa nisu ni osjetili da nešto daju.

VLAK BEZ VOZNOG REDA

Posted on : 10-10-2017 | By : admin | In : Emilove priče

0

Ova priča Emila Cipara emitirana je 23. kolovoza 2012. godine na Hrvatskom radiju, u programu Glas Hrvatske, u emisiji Hrvatima izvan domovine a u spomen na Emila (u povodu njegova preranog odlaska) ponovljena je u eteru 16. listopada 2014. godine.

Iz naše arhive ...objavljeno 17.01. 2009. godine

piše: Emil Cipar

vlak_439981S1Božić 2006. U prenatrpanom “Kadettu”, vozim se iz Remscheida prema Slavonskom Brodu.

Bezbroj puta vozio sam tu relaciju. Poznajem sva odmorišta, profil ceste, čak i osoblje u nekim restauracijama na putu. Znam koliko ću potrošiti benzina, gdje ću kontrolirati ulje …

Put kao i svi do tada, ali ipak je nešto što ga ovaj put čini iznimnim. Ovoga puta nema povratka, zapravo, to je povratak.

OKO URAGANA/BOŽJE OKO

Posted on : 09-10-2017 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

Marija Juračić
download (1)Od vjetra se skrili
u oko uragana
gasili smo strasti
u grotlu vulkana.

Tražimo mjesto
gdje tuga stoluje
gdje sve je blisko
gdje radost boluje.

SLOBODNI VOJNIK I ĐAK

Posted on : 08-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić ....Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

fiE, tu opet prestaje jedna faza moga životnog puta i započinje druga. Satnija je ostala u Visokom, a ja sam se vratio na selo. Uopće se ne mogu domisliti zašto sam išao u Visoko, niti zbog čega su me vratli nazad. Zbog veće blizine škole, boravio sam kod ujaka u selu Tetimi i sjećam se da sam već nakon blagdana redovno odlazio u školu.

U tim čudnim okolnostima, uz mnogo

SITNI ALI BITNI

Posted on : 07-10-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
unnamedZuje, lete, lepršaju, gmižu, grizu… sišu krv ljudima i životinjama, sišu slatki nektar cvjetovima, pletu mreže, grade mravinjake, uništavaju biljne nametnike …i još puno glagola bih mogla upotrijebiti ako bih  htjela objasniti  sve što  oni rade.

Oni su sitna, ali najmnogobrojnija vrsta životinja na svijetu. Zovu se kukci i pauci. Ima ih više vrsta nego svih ostalih životinjskih skupina zajedno.

ŠEST METARA OBALE ZA PUNICU

Posted on : 05-10-2017 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
5cc047797624604fbeb4Nervira me zet kada primjećuje da ručak u zadnje vrijeme kasni i kada tu činjenicu povezuje s mojim godinama.  Kažem mu da to kašnjenje s godinama nema veze, jer ako si se rodio blesav, godine te neće opametiti, a ako si se rodio pametan, godine će ti dodati onu finu kvalitetu iskustva i zrelosti.

Dobro, o čemu se onda radi?“ pita me izravno.

„O tome da svakog jutra moram pročitati sve novine i pregledati cijeli Internet da vidim što se kuha u vladinoj kuhinji… Vidim, tebi je to smiješno“, reagiram na njegovo cerekanje, “ali ako nisi budan, odnosno spreman na trenutnu reakciju, može ti se lako dogoditi da zaspiš kao oženjen čovjek, a probudiš se kao neoženjen, jer je vlada tako odlučila.“

PUDAR

Posted on : 04-10-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

1

MIRIS DJETINJSTVA

piše: Ruža Silađev
Pudar (2)Teško se odlučujem na spremanje roditeljskog tavana.  Oduzme mi mnogo vremena, jer ponovno nailazim na  zaboravljene  predmete, knjige i fotografije. Tavan je za mene oduvijek magija. Svaki taj dio tavana ima iza sebe priču koja dira u najtananije osjećaje.

Po  tko zna koji put otvaram makar jednom godišnje požutjelu kartonsku kutiju, privezanu unakrst, uzicom koju je moja

ŽIVOT SA SATNIJOM ŽELJEZNIČKE VOJNICE

Posted on : 01-10-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić…Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Bio je to vrlo zanimljiv period moga života. Vojnik Nikić, koji je bio specijalist za snabdijevanje njemačkim oružjem i opremom, darovao mi je prekrasan kromirani samokres Walter 7.65 mm s ugraviraninom ornamentikom i sedefnim koricama, koji je „pokupio“ od njemačkog pukovnika u dobojskom skloništu za vrijeme zračne uzbune, a kasnije mi je dao i neku njemačku časničku odoru, sa skinutim časničkim oznakama.

Svaki sam radni dan biciklom i s oružjem odlazio u derventsku

SVE ĆE OVO JEDNOM PROĆI

Posted on : 29-09-2017 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

2

piše: Dragica Šimić
Bugojno-panorama-grada_(1996)Danas sam tako umorna. Rado bih ostala kod kuće. Osjećam se iscrpljeno, bez atoma snage u sebi.

Svaki dan jurnjava, potraga za hranom, čekanje u redu pred Caritasom, kuhanje sa oskudnim namirnicama, čekanje pred logorom smrti.

Od stražara  dobijam informaciju da moj suprug više nije tu.

– Znate li gdje je, pitam oboružana nadom da je živ ali vrlo dobro

PUNIČINA KUHINJA

Posted on : 25-09-2017 | By : admin | In : Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE

0

piše: Marija Juračić
soup2.jpg.560x300_q85_crop_upscalePita me zet kada će ručak. „Evo, zete, tražim recepte“, odgovaram ležerno i nastavljam listati neke novine koje opširno izvještavaju o najnovijim vladinim mjerama.

On me neko vrijeme gleda sumnjičavo, vrti glavom i onda ispali:“ Ma kakve recepte? Lonci prazni, a vi gubite vrijeme čitajući to smeće.“

Bože, zete, kako si ti nerazuman i nestrpljiv! Sve je to u cilju prosperiteta. Uvijek moraš učiti od boljeg majstora od sebe. A gdje mogu naći bolju kuharicu od ove vladine? Ja doduše ne mogu osnovati povjerenstvo za izgubljene dane, jer znaš kako je rekao Churchill; ako želiš da stvar propadne, osnuj povjerenstvo, ali mogu naučiti kako prelijevati iz šupljeg u prazno, a da se lonac napuni.“

ĐAK I VOJNIK

Posted on : 24-09-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

0

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Ćorlukić-Moja-sjećanja-na-minulo-stoljećeStričeva i Kaicina obitelj primili su me otvorena srca. Oni su dijelili malu zajedničku kuću, a ja sam spavao u udžeri u kojoj su pokojni Ilija i Kaica spavali dok su bili mladenci. Naša stara djedovska kuća već je davno bila srušena, a udžeru je Ilija prenio sebi.

Želeći što prije nastaviti školovanje, već sutradan sam otišao u sedam kilometara udaljenu Derventu. Videći moju svjedožbu petog razreda iz Tuzle, direktor gimnazije mi je bez ikakvih problema omogućio nastavak pohađanja nastave šestog razreda. Svaki sam dan u crnoj tenkističkoj odori pješice dolazio iz Vrhova. Red vožnje vlakova mi nije odgovarao, a niti drugog odijela nisam imao.

Stric Jure je radio na željeznici, pa mi je nakon nekoliko

BOGATSTVO PLODOVA

Posted on : 24-09-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

tekst: Marija Kukić
Foto: Mirko Cenbauer …foto album
17554034_747197988792276_3336063146893960478_nNošena vjetrom, ogrnuta tmurnim oblacima, obgrljena  zubatim suncem, stiže nam ona, kraljica među svim godišnjim dobima, a ime joj je – jesen. U naručju nosi mnoštvo dozrelih plodova, onih samoniklih, ali i onih uzgojenih ljudskom rukom.

…Hvaljen budi, Gospodine moj,
Po sestri i majci nam Zemlji.
Ona nas hrani i nosi slatke nam plodove,
Cvijeće šareno i bilje donosi…     (Sv. Franjo Asiški – Pjesma stvorova)

NAPUŠTAM BOJNU

Posted on : 17-09-2017 | By : admin | In : Filip Ćorlukić: PROROK PROŠLOSTI

1

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige „Moja sjećanja na minulo stoljeće“

Postao sam svjestan da mi bojna više nije zaštita i da tu više ne smijem ostati, pa sam se sjetio poslovice: „Uzdaj se u se i u svoje kljuse“. Kljuseta nisam imao – bio sam sam.

Cilj mi je bio doći u Derventu i nastaviti pohađati nastavu. Tu sam još prespavao, a ujutro sam sam sreo dva brata Štrukelja. Oni su nešto stariji od mene, nisu bili u Hasićevoj bojni i ne znam kad su došli, a čim sam ih ugledao u glavi mi se rodio plan odlaska iz Bijele. Potražio sam Ivicu Katavića, bivšeg susjeda, koji je prije