berlin

ŠTO ME NAJVIŠE DIRNULO

Posted on : 26-02-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

tekst i foto: Sonja Breljak
amerika 379Salt Lake City- Las Vegas-Berlin/ Jasno, takav, za nas i naše male živote, povijesni susret većeg dijela moje obitelji, poput ovog prvog dolaska u posjet bratu u Ameriku, nije mogao proći bez priča, podsjećanja, usporedbi, doživljaja iz bliže i dalje prošlosti.

Dvije obitelji, moja i bratova, i nisu prije imale puno vremena za upoznavanje. Samo što smo ih oformili, malo proširili, sve se

MOGA BRATA AMERIKA

Posted on : 21-02-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

7

piše: Sonja Breljak
bratSalt Lake City
/ Nakon burnog, čekanjem i promjenama leta, te potragom za prtljagom ispunjenog polaska i dolaska u USA, nastavak koji traje već desetak dana, ljepšeg je sadržaja.

Rat koji je iza nas evo već dvadeset i nešto godina, naše je obitelji i naše živote usmjerio u raznim, nimalo planiranim pravcima. Poredim to s pokidanom bisernom ogrlicom. Njene dijelove nastojimo prikupiti sve ove godine iza.

I naš posjet Americi, prvi i jedini do sada, dio je tog nastojanja da moja/naša/ uža obitelj, ne izgubi vezu i bliski dodir koji joj jedno vrijeme, fizički bijaše uskraćen.

Pamtim mog velikog brata Zdravka iz dana našeg

ČEKANJE DUŽE OD LETA

Posted on : 12-02-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

4

tekst i foto: Sonja Breljak
delta 1Berlin-Salt Lake City/ Nikako pronaći najpogodnije vrijeme za pribilježiti koju riječ na stranicama Glasa.

S mjesta s kojeg pišem, a u odnosu na Berlin ili Zagreb, osmosatna je razlika.

Dok ova slova sričem po ovoj bjelini, nešto je prije pola noći po ovdašnjem vremenu i to još uvijek nedjeljnog dana 11. veljače, a europsko vrijeme je već na jutarnjim satima dan poslije, 12. veljače.

HVALA DA POSTOJITE

Posted on : 07-02-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Nakon sudjelovanja u kulturnom programu u povodu međunarodnog priznanja RH u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrgebiet

tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album
145Berlin/ Dogodi se ponekad da neke lijepe doživljaje, psoebno prirasle srcu, koji dan nosim skrivene prije nego li ih detaljnije podijelim dalje.

Eto, u takve ugodne doživljaje koji toplo griju oko srca, smještam i netom prošli posjet i boravak u Essenu na poziv i u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrgebiet koja organizira svečano obilježavanje međunarodnog priznanja Republike

NE PONOVILO SE

Posted on : 12-12-2017 | By : Sonja | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Iz naše arhive/ oobjavljeno 14.07.2010.

piše: Sonja Breljak

Rekordne vrućine u Njemačkoj. Sjedimo na terasi berlinskoga stana. Rano je jutro. I sunce tek proviruje iza visoke zgrade  preko puta. Lagani povjetarac je. I u njemu mirisi nečega toploga. Skoro mediteranskoga.

Još nedostaje samo šum mora i glasanje galebova. Pa kao da smo u Lijepoj našoj.

ZNAŠ, MAMA…

Posted on : 06-12-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

3

Iz naše arhive/ objavljeno 06.12.2015.

piše: Sonja Breljak
Berlin/ -Znaš mama, sutra je …veli mi kćerka danas. Ja upravo ronim po stihovima,  po nekim drugim, onozemaljskim  prostranstvima, pa odsutno odgovaram: -A, je li? Aha!

I već sljedećeg trena zaboravih.

Večer je. I evo me na probi zbora. Upravo spremamo božićne napjeve. Na probi nas maksimalan broj, uokolo prostorije, dnevnog boravka naše voditeljice, nas više od dvadeset.

ZAJEDNO U KAMENU

Posted on : 30-11-2017 | By : admin | In : 10 SUSRETI, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

Iz naše arhive …objavljeno 25. srpnja 2011.

piše: Sonja Breljak
Bugojno/ Gusta, kišna  zavjesa skriva mi pogled na grad. Pada …kao da ne misli stati. Sijevne tako kao kad pri fotografiranju u sumrak bljesne i jako osvijetli blic mog fotoaparata  a od zvuka grmljavine zatresu se i zazveče prozorska stakla i upali se osjetljivi alarm na nečijem automobilu parkiranom ispred zgrade.

Sve tutnji. Zvuk se prenosi do obližnjih planina Kalina i Rudine i vraća ponovo u Skopaljsku kotlinu u kojoj leži moj rodni grad. Takve grmljavine nema u Berlinu. Baš kao što nema niti takvog

MUKA GOLA …NAJBOLJA ŠKOLA

Posted on : 20-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE, SUSRETI

5

Iz naše arhive/ Objavljeno 13.07.2011.

piše: Sonja Breljak
Hvar/
Za prošlih  bismo godina kao najčešće ljetno, morsko  odredište, birali Makarsku, pa Split ili pak Poreč. Jednom smo malenim, izletničkim trajektom „odlutali“ i do našeg barba Ive Dorotića i njegova Sumartina na Braču. Ova je godina po tom izboru posebna.

Uobičajeno brzo smo od Bugojna preko šumovite Koprivnice i Kupreških vrata  ….potražih usput barem pogledom procvjetali čičak po želji našeg Ante iz Iserlohna …pa stigli do Splita. Putem se, kraj skretanja za Tijaricu, kroz Trilj ili Košute podsjetismo svih

ROĐENJE PO MATEJU

Posted on : 11-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/objavljeno 18.11.2012.

Piše: Sonja Breljak
Berlin/ Čudnu priču koja slijedi, poslušah iz prve ruke. Zato je potpuno vjerodostojna. I njene glavne protagoniste osobno poznajem. Mislim, neke od njih prilično dugo. Mamu i tatu …mlade roditelje od poodavno. A Mateja, nedavno rođenu bebu, upoznah prošlu nedjelju ispred berlinske crkve svetog Bonifacija. Slatko je spavao u kolicima, neometan pogledima radoznale rodbine i poznanika. E, da, fino i spokojno spava Matej, mirni sad i roditelji, bake i djedovi. No, prije tri i pol mjeseca, kada je Matej rođen, sve je počelo daleko uzbudljivije. Čak, vrlo,vrlo uzbudljivo …

LIJEPO IMATI TE

Posted on : 10-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

2

tekst i foto: Sonja Breljak
060Berlin/ Ovogodišnji odmor u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od kojega  smo u ove berlinske, jesenje dane, kao vječnost daleko, a tek je koji mjesec iza, sadržavao je u sebi i po jedan zadatak  ostvariv u obje države.

Starija kćerka se udaje, eto baš danas dok čitate ove redove, pa njemački zakonodavac traži dokumente potrebne za sklapanje braka u Njemačkoj, u njemačkoj općini s

SVJETLOST VJEČNA NEKA IM SVIJETLI

Posted on : 01-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

piše: Sonja Breljak
imagesBerlin/
Dok nastaju prvi redovi ovoga teksta, već je iza pola noći i za kojih dvadestak minuta koraknuli smo u 1. studeni, blagdan Svih svetih. Na stolu, do mene, gori svijeća koju sam prije koju godinu donijela iz Pariza, točnije iz poznate katedrale Notre-Dame de Pariz. Njena svjetlost potiče u ovoj noći moje sjećanje na drage ljude kojih odavno ili odnedavno više nema među živima.

Nakon kojeg sata sna, spremit ću se na posao i do uvečer neću stići u mislima biti sama sa sobom.

DOBAR ZNAK

Posted on : 13-10-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

Iz naše ahive/ objavljeno 25.02.2015.

piše: Sonja Breljak
herceg_bosna201006091541520Berlin/ Iz više razloga razmišljam ovih dana o vremenu kad je nastala ova naša elektronska novina, naš Glas. Ušao je u sedmu godinu postojanja, ako kao prethodnicu,

LJEPOTA MOJE INTEGRACIJE

Posted on : 07-09-2017 | By : Sonja | In : 07 KOLUMNE, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/ objavljeno na današnji dan 2010. godine

piše: Sonja Breljak

Još se ispunjena lijepim uspomenama sjećam tog događaja. Tamo u ljeto 2006. godine u berlinskom  gradskom predgrađu, Dahlemu, održana u Muzeju europskih kultura jedna iznimno vrijedna manifestacija. Nosila naziv Hrvatski kulturni dani. Potrajala čak četiri tjedna. Ma bilo tu svega. “Napili” smo se tada, sjećam se i danas dobro, vode s kulturnog izvora našega roda i jezika.

LIJEPA GESTA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Male geste a velika djela

Iz naše arhive/ objavljeno 24.08.2016.

piše: Sonja Breljak
imagesBerlin
/ Prošloga tjedna u našoj pošti nađe se i ovakva poruka: „Dobila sam preporuku za Vašu stranicu te ovim putem molim za pomoć. Naime, stigla sam prije mjesec dana i prijavila sam se na Arbeitsamt. No, kako ne znam baš dobro njemački rekli su mi da dovedem nekoga tko će mi prevoditi razgovor s agentom. Kako ja ne znam nikoga u Berlinu, tako sam se odlučila obratiti Vama u nadi da mi možda možete pomoći i preporučiti nekoga.“ I u potpisu ime osobe koja treba pomoć.

GLAZBENA ČAROLIJA

Posted on : 27-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
kaseMakarska/ Istina je, ja svoj „ljetni sat“ navijam prema terminu održavanja Festivala klapa uz mandoline i gitare koji se godišnje održava u Makarskoj. Činim to već više godina, otkako nemam školske djece pa mogu ljetovati i izvan školskih praznika. I nije mi zbog toga niti mrvicu žao. Čak štaviše, tim  užitkom u klapskom pjevanju „zarazila“ sam i supruga, stariju kćerku pa i njenog njemačkog prijatelja.

Moja ljubav prema višeglasju vuče korijene još iz ranog djetinjstva.