berlin

SUSRET PRED RASTANAK

Posted on : 04-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst: Sonja Breljak
foto: Marija Širić
021Berlin/ Kad se tamo sredinom devedesetih, priključih crkvenom zboru Hrvatske katoličke misije u Berlinu, kojeg je tada vodila časna sestra Fabiola Bobaš, neki od pjevača bijahu mu članovi već i više decenija, od početka gastarbajterske hrvatske priče u Njemačkoj koja počinje masovnim dolascima s kraja šezdesetih.

Od tada do danas, dosta toga se

MOŽETE BITI PONOSNI

Posted on : 09-07-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

2

Nezaboravne uspomene

Iz naše arhive/ objavljeno 13.07. 2013.

tekst i foto: Sonja Breljak

260Netom, dok nastaje ovaj tekst, vratih se sa susreta folkloraša u Hrvatskoj zajednici. Bio je to prvi razgovor nakon njihova (a i moga s njima) povratka iz Đakova gdje su s kraja prošloga tjedna sudjelovali na Đakovačkim vezovima.

Malo razgovarali, diskutirali, izvlačili pouke, pravili planove …Lijepo bilo čuti poruku koju im je poslao Josip Vinkešević, profesor: – Možete biti ponosni na

SKROMNOST JE VRLINA

Posted on : 23-05-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
17972437_1944616552437142_1274664375973577094_oBerlin
/ Časnoj sestri Ancilli Vukoja, koja je za tu prigodu doputovala iz Bosne i Hercegovine u Berlin, Zaklada Überbrücken dodijelila je nedavno nagradu za Integraciju za 2017 godinu u Muzeju europskih kultura u Berlinu.

Kako neobičan i lijep susret i događaj. Pred punom dvoranom, prije predaje nagrade, govorila je direktorica Muzeja dr. Elizabeth Tietmeyer, dr. Ursula Röper iz Zaklade,

U POTRAZI ZA PROŠLOŠĆU

Posted on : 25-03-2017 | By : Sonja | In : 10 SUSRETI, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

SUSRETI …IZ NAŠE ARHIVE  /objavljeno 29.07.2011. i u Katoličkom kalendaru Danica 2013.

piše: Sonja Breljak

Valpovo/ Eto … godišnji odmor skoro se primiče svojem kraju. Slično kao prethodnih godina, u povratku prelazimo rodnu Bosnu i Hercegovinu, ulazimo u Hrvatsku …na putu smo prema Berlinu. Ipak …još ne. Prethodnih godina to ne učinismo pa treba napraviti ove godine …posjet Slavoniji, točnije okolici  Osijeka gdje žive još rijetki mi  ostaci mamine obitelji Kuna.
Stoga, umjesto na graničnom prijelazu  Bosanska Gradiška  ili kako to po novome u takozvanoj Republici Srpskoj kažu …Gradiška,

NEZABORAVNO S MATIČARIMA

Posted on : 30-01-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Izvanredni dojmovi s proslave i kulturnog druženja u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrsko područje.

tekst i foto: Sonja Breljak   ...foto album
102Berlin-Bochum-Hagen/ Samo tri i pol sata trebalo je brzom, udobnom vlaku, za stići od berlinske Hauptbahnhof do iste takve u Bochumu.

Bochum je smješten na zapadu Njemačke u saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Jedan je od pet regionalnih centara Ruhrskoga područja i s oko 362 000 stanovnika šesti je po veličini grad u NRW i među 20 najvećih gradova u Njemačkoj…

KROZ ŠARENILO „ZELENOGA TJEDNA“

Posted on : 25-01-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

 

U tijeku je 82. po redu međunarodni sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album

075Berlin/ U njemačkom glavnom gradu je do kraj ovoga tjedna, u tijeku 82. međunarodni sajam prehrane i poljoprivrenih proizvoda, Nijemcima omiljeni „Zeleni tjedan“. Možda to baš i nije više odgovarajući naziv za za ovaj sajam. Naime, izloženom i viđenom, više odgovara pridjev – „šareni“.

Uistinu, preko 1600 izlagača iz 66 država iz cijeloga svijeta, izlaže i nudi, jer ovo je

KAKAV TUŽAN DAN, SVIJET

Posted on : 20-12-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

7

piše: Sonja Breljak
berlin polizBerlin
/ Ponedjeljak, 19. prosinca, popodne. Radni dan se primaknuo svome kraju i ja razmišljam, kuda dalje. Do Božića je ostalo nekoliko dana, a obaveza puno. I jedan dar dragoj osobi mi nedostaje.

Najviše volim kupovati na nedalekom  KuDammu no, kod odluke na koju stranu krenuti, umorna, hvatam ipak U9 podzemne željeznice u pravcu Rathaus Steglitz. Dakle, kući.

DAROVI PLODNE ŽETVE

Posted on : 26-11-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

piše: Sonja Breljak
1-aVelika Gorica/
Provodim ugodnu i mirnu večer prije nego li, u rano subotnje jutro, dok čitate ove redove,  „uhvatim“ let za Berlin. Kući. Doma.

Čeka me vrlo zgusnut subotnji, a bome i nedjeljni raspored. Cijeli niz termina koje nije moguće otkazati, moje misli kod bolesnog prijatelja, moja duša u sjećanju, kao i uvijek pri putovanju, ne stignem odmah ni tamo ni onamo, par dana

JAČE OD (NE)VREMENA

Posted on : 24-11-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Iz naše arhive/ objavljeno 04.09.2014.

piše: Sonja Breljak
016Makarska -Split/ – E, Sonja, da si Sumartin posjetila samo dan kasnije, imala bi što i pisati. Nevrijeme, valovi preko kuće, kiša i luka puna jedrilica koje su izbjegle navrijeme na moru. Bilo je veselo, a za nekog i okrutno, Ali samo za jedan dan sve prođe i danas je ponovo mirno i tiho ...

Tako u komentaru ispod teksta o posjeti Sumartinu nadopisa  moj dobri prijatelj, kolega i

PRIMI(H) U SVOJE RUKE

Posted on : 11-11-2016 | By : Sonja | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE ...objavljeno 24.02.2012./

Objavljeno u netom tiskanom Katoličkom kalendaru Danica 2017. u izdanju Hrvatskog književnog društva St. Jeronima

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Skoro će se …s posljednjim danima veljače … napuniti 18 godina od kako kročismo na berlinski glavni autobusni kolodvor. Cijelo punoljetstvo našeg dolaska. Događaj je to ravan naslovu kojeg nose kolumne naše suradnice iz Zadra, Mirele Bajlović Marasović –Skok u hladnu vodu. E, baš tako! Čitajući nastavke Mirelinih doživljaja, svjedoka jednog vremena i događaja, nemoguće mi je ne praviti paralele, ne podsjetiti se, ne otvoriti

GLAZBA BRIŠE SUZE

Posted on : 06-11-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
024Berlin/ Kad ništa ne pomaže samo glazba obriše suze i ohrabri srce...tim riječima u kojima je puno istine, zaključila je Eva Krichmayer -Bilić svoje predavanje održano u večernjim satima netom prošlog petka u dvorani Hrvatske katoličke misije Berlin.

Gošću iz Zagreba je na početku  pozdravio župnik fra Frano Čugura a par riječi je izrekla i časna sestra Anica Marija Cvitković koja se na svoj poziv posvećen vjeri zaputila upravo iz Berlina gdje je odrasla i školovana kao dijete gastarbajtera.

DUŠA JE POPUT CVIJETA

Posted on : 30-10-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

piše: Sonja Breljak
068Berlin-Osijek
/ Posljednjih godina redovito u ovo vrijeme, iako ni od godišnjeg, ljetnog odmora  nije daleko, putujem ka Hrvatskoj.

Prije dvije godine, zaputih se, nakon što je mjesec dana prije toga, preminuo kolega mi Emil Cipar. Imala potrebu otići na groblje u malenim Bartolovcima kraj Slavonskog Broda.

Prošle godine krenuh u Zadar na poziv tamošnjeg Društva književnika koje mi

NIJE BILO UZALUD

Posted on : 11-10-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

3

piše: Sonja Breljak
hkz-wiesbaden-sonja-breljak-4-300x200-1Berlin
/ Kad je na današnji dan, u rano, subotnje jutro, prije dvije godine, zazvonio telefon i javio se  tužni glas moje prijateljice Slavice iz Bartolovaca kod Slavonskog Broda, nije više bilo potrebno puno riječi. A opet, morale su se izgovoriti.

Tako ja, umjesto 10.10. kasno uvečer, kao vrijeme suočavanja s odlaskom mog prijatelja, Emila Cipara, suradnika, suosnivača i urednika „Glasa“, uzimam to rano subotnje jutro,

OD IZBORA DO IZBORA

Posted on : 20-09-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

2

piše: Sonja Breljak
izbori-1.jpg.336x189_q85_crop_upscaleBerlin/ Nakon što smo za trajanja ovogodišnjeg, četiri tjedna dugog, ljetnog odmora, odnosno putovanja u Hrvatsku i natrag u Njemačku, automobilom prešli nešto preko četiri tisuće i dvije stotine kilometara, evo nas ponovo u Berlinu. Stigli u četvrtak uvečer, nakon skoro 11 sati vožnje. Sporo to, naime ide, radi brojnih radova i suženja na autoputevima.

U konačnici, nigdje nam se i ne žuri. Jedino, kako se kilometri do Berlina tope, tako  čežnja vidjeti djecu, sve više raste.

DOMA JE NAJLJEPŠE

Posted on : 15-09-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

11

tekst: Sonja Breljak
foto: Branko Breljak
DSC_0430
Velika Gorica/Zagreb/ Zaprešić, Samobor/ Stigoh u Veliku Goricu i Zagreb protekloga tjedna u sred završnice izborne utrke. To je drugi susret s hrvatskom metropolom tijekom mog godišnjeg odmora. Jednom na početku i sad opet pred kraj, netom prije povratka za Berlin.

Sad, uzesmo par dana više, u želji upoznati malo bolje glavni grad Hrvatske i njegovu okolicu.