berlin

DOČEKALI SREBRO ZLATNOGA SJAJA

Posted on : 17-07-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

piše: Sonja Breljak
h20180716000663_5b4cc35d27063_970xrBerlin
/ -Vi ste naši šampioni, poručuju brojni koji čekaju i dočekuju u Zagrebu hrvatsku nacionalnu nogometnu reprezentaciju, unatoč izgubljenom susretu u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva, izvještavaju njemački mediji. Uistinu, fascinantne scene iz Zagreba, prelijepe slike i lica sretnih ljudi, puka, navijač, igrača, trenera. Hrvati su kao heroje, junake, pobjednike i prvake, dočekali svoje prvo srebro zlatnoga sjaja. Prvotnu, nedjeljnu tugu i ponos, zamijenili su radost i ponos.

STIH NA TRONU

Posted on : 28-04-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst: Sonja Breljak

foto: Sonja Breljak i Željko Buklijaš   …foto album

120Berlin/ Prošlotjedno, sedmodnevno  putovanje u Hrvatsku planirala sam prema par događaja ili bolje rečeno prema ljudima do kojih mi je stalo.  Pa onda tako odoh do Broda, Lize, Emilova humka, do naše lektorice Marije u bolnici u Vinogradskoj, zagrebačkim trgovima s Marijanom, do Evelin Novak u HNK, na pjesnički susret u Sesvete…

DIVNIM SUSRETIMA OPLEMENJENA

Posted on : 22-04-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

tekst: Sonja Breljak
foto: Sonja Breljak, Zdenko Vanjek i Marijana Šundov

zgSlavonski Brod-Velika Gorica-Zagreb/ Čini mi se da prvi puta provodim ovako aktivan odmor. Dobro, taj odmor sačinjen je tek od jednog tjedna ali ovako ispunjen brojnim doživljajima, susretima i događajima, čini se dužim, puno dužim.

Dakle, da bi u tih tjedan dana stalo sve zamišljeno podijelih ga na dva dijela. Prvi dio, tri dana, provedoh u Slavonskom Brodu. S razlogom. Opisah to već u tekstu naslova „Gradu koji me voli“.

GRADU KOJI ME VOLI

Posted on : 19-04-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
sonja u brofuZagreb-Slavonski Brod/ I tako, prema planu koji utvrdih sama sa sobom, moje putovanje, nakon tek provedenog nedjeljnog dana u Velikoj Gorici i Zagrebu, nastavi se već u netom prošli ponedjeljak.

Na zagrebačkom autobusnom kolodvoru kupujem kartu do Slavonskog Broda (109 kuna) i smještam se na sjedalo broj 19. Kratko radim na računalu i onda se prepuštam uživanju u vožnji. Ja naime, volim putovanje bilo kojim prijevoznim sredstvom. Jednostavno, volim. Možda tu ljubav imam zahvaliti stalnim putovanjima koja su me od djetinjstva pratila jer bijah zarana pa sve do polaska na studij, članica bugojanskog Zbora 57 djevojčica i dječaka s kojim se naputovah i nauživah i napjevah uzduž i poprijeko nekadašnje nam države.

PRATEĆI SRCA HOD, STIGOH U BROD

Posted on : 17-04-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

piše: Sonja Breljak
Berlin-Zagreb-Velika Gorica-Slavonski Brod
/ O, da, u Njemačkoj se puno radi. I Nijemci puno rade, pa i mi s njima. A to onda, ta točnost i pedantnost, taj mar, nakon nekog vremena, uđe u krv pa to činiš po automatizmu, stihijski. I više od potrebnog.

U njemačkoj saveznoj službi u kojoj radim, zbog aktualnosti teme (izbjeglice i migracije) kojom se bavimo, radi se često i prekovremeno. Pa se onda nakon nekog vremena nakupi i nešto prekovremenih sati. I onda hvataš dah, pokušavaš uhvatiti vrijeme

IZVOZNICI PRIMITIVIZMA

Posted on : 13-04-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

piše: Sonja Breljak

16708208_1754283544888046_6895265096273686214_nSlavonski Brod-Berlin-Bad Homburg/  Piše mi ovih dana Elizabeta Kopić, dopredsjednica  Zavičajnog kluba „Brođani“ Berlin koja provodi  zimske i ranoproljetne dane u rodnom Slavonskom Brodu.

Elizabeta ili teta Liza, poznata je humanitarna volonterka koja je, u okviru „Brođana“ sudjelovala u brojnim dobrotvornim akcijama za svoj grad i svoju domovinu i koja je preko 40 godina dugim radom u Berlinu zaslužila i priznanje iz ruku kancelarke Merkel.

ŠTO ME NAJVIŠE DIRNULO

Posted on : 26-02-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

tekst i foto: Sonja Breljak
amerika 379Salt Lake City- Las Vegas-Berlin/ Jasno, takav, za nas i naše male živote, povijesni susret većeg dijela moje obitelji, poput ovog prvog dolaska u posjet bratu u Ameriku, nije mogao proći bez priča, podsjećanja, usporedbi, doživljaja iz bliže i dalje prošlosti.

Dvije obitelji, moja i bratova, i nisu prije imale puno vremena za upoznavanje. Samo što smo ih oformili, malo proširili, sve se

MOGA BRATA AMERIKA

Posted on : 21-02-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

7

piše: Sonja Breljak
bratSalt Lake City
/ Nakon burnog, čekanjem i promjenama leta, te potragom za prtljagom ispunjenog polaska i dolaska u USA, nastavak koji traje već desetak dana, ljepšeg je sadržaja.

Rat koji je iza nas evo već dvadeset i nešto godina, naše je obitelji i naše živote usmjerio u raznim, nimalo planiranim pravcima. Poredim to s pokidanom bisernom ogrlicom. Njene dijelove nastojimo prikupiti sve ove godine iza.

I naš posjet Americi, prvi i jedini do sada, dio je tog nastojanja da moja/naša/ uža obitelj, ne izgubi vezu i bliski dodir koji joj jedno vrijeme, fizički bijaše uskraćen.

Pamtim mog velikog brata Zdravka iz dana našeg

ČEKANJE DUŽE OD LETA

Posted on : 12-02-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

4

tekst i foto: Sonja Breljak
delta 1Berlin-Salt Lake City/ Nikako pronaći najpogodnije vrijeme za pribilježiti koju riječ na stranicama Glasa.

S mjesta s kojeg pišem, a u odnosu na Berlin ili Zagreb, osmosatna je razlika.

Dok ova slova sričem po ovoj bjelini, nešto je prije pola noći po ovdašnjem vremenu i to još uvijek nedjeljnog dana 11. veljače, a europsko vrijeme je već na jutarnjim satima dan poslije, 12. veljače.

HVALA DA POSTOJITE

Posted on : 07-02-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Nakon sudjelovanja u kulturnom programu u povodu međunarodnog priznanja RH u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrgebiet

tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album
145Berlin/ Dogodi se ponekad da neke lijepe doživljaje, psoebno prirasle srcu, koji dan nosim skrivene prije nego li ih detaljnije podijelim dalje.

Eto, u takve ugodne doživljaje koji toplo griju oko srca, smještam i netom prošli posjet i boravak u Essenu na poziv i u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrgebiet koja organizira svečano obilježavanje međunarodnog priznanja Republike

NE PONOVILO SE

Posted on : 12-12-2017 | By : Sonja | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Iz naše arhive/ oobjavljeno 14.07.2010.

piše: Sonja Breljak

Rekordne vrućine u Njemačkoj. Sjedimo na terasi berlinskoga stana. Rano je jutro. I sunce tek proviruje iza visoke zgrade  preko puta. Lagani povjetarac je. I u njemu mirisi nečega toploga. Skoro mediteranskoga.

Još nedostaje samo šum mora i glasanje galebova. Pa kao da smo u Lijepoj našoj.

ZNAŠ, MAMA…

Posted on : 06-12-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

3

Iz naše arhive/ objavljeno 06.12.2015.

piše: Sonja Breljak
Berlin/ -Znaš mama, sutra je …veli mi kćerka danas. Ja upravo ronim po stihovima,  po nekim drugim, onozemaljskim  prostranstvima, pa odsutno odgovaram: -A, je li? Aha!

I već sljedećeg trena zaboravih.

Večer je. I evo me na probi zbora. Upravo spremamo božićne napjeve. Na probi nas maksimalan broj, uokolo prostorije, dnevnog boravka naše voditeljice, nas više od dvadeset.

ZAJEDNO U KAMENU

Posted on : 30-11-2017 | By : admin | In : 10 SUSRETI, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

Iz naše arhive …objavljeno 25. srpnja 2011.

piše: Sonja Breljak
Bugojno/ Gusta, kišna  zavjesa skriva mi pogled na grad. Pada …kao da ne misli stati. Sijevne tako kao kad pri fotografiranju u sumrak bljesne i jako osvijetli blic mog fotoaparata  a od zvuka grmljavine zatresu se i zazveče prozorska stakla i upali se osjetljivi alarm na nečijem automobilu parkiranom ispred zgrade.

Sve tutnji. Zvuk se prenosi do obližnjih planina Kalina i Rudine i vraća ponovo u Skopaljsku kotlinu u kojoj leži moj rodni grad. Takve grmljavine nema u Berlinu. Baš kao što nema niti takvog

MUKA GOLA …NAJBOLJA ŠKOLA

Posted on : 20-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE, SUSRETI

5

Iz naše arhive/ Objavljeno 13.07.2011.

piše: Sonja Breljak
Hvar/
Za prošlih  bismo godina kao najčešće ljetno, morsko  odredište, birali Makarsku, pa Split ili pak Poreč. Jednom smo malenim, izletničkim trajektom „odlutali“ i do našeg barba Ive Dorotića i njegova Sumartina na Braču. Ova je godina po tom izboru posebna.

Uobičajeno brzo smo od Bugojna preko šumovite Koprivnice i Kupreških vrata  ….potražih usput barem pogledom procvjetali čičak po želji našeg Ante iz Iserlohna …pa stigli do Splita. Putem se, kraj skretanja za Tijaricu, kroz Trilj ili Košute podsjetismo svih

ROĐENJE PO MATEJU

Posted on : 11-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/objavljeno 18.11.2012.

Piše: Sonja Breljak
Berlin/ Čudnu priču koja slijedi, poslušah iz prve ruke. Zato je potpuno vjerodostojna. I njene glavne protagoniste osobno poznajem. Mislim, neke od njih prilično dugo. Mamu i tatu …mlade roditelje od poodavno. A Mateja, nedavno rođenu bebu, upoznah prošlu nedjelju ispred berlinske crkve svetog Bonifacija. Slatko je spavao u kolicima, neometan pogledima radoznale rodbine i poznanika. E, da, fino i spokojno spava Matej, mirni sad i roditelji, bake i djedovi. No, prije tri i pol mjeseca, kada je Matej rođen, sve je počelo daleko uzbudljivije. Čak, vrlo,vrlo uzbudljivo …