berlin

DOBAR ZNAK

Posted on : 13-10-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

Iz naše ahive/ objavljeno 25.02.2015.

piše: Sonja Breljak
herceg_bosna201006091541520Berlin/ Iz više razloga razmišljam ovih dana o vremenu kad je nastala ova naša elektronska novina, naš Glas. Ušao je u sedmu godinu postojanja, ako kao prethodnicu,

LJEPOTA MOJE INTEGRACIJE

Posted on : 07-09-2017 | By : Sonja | In : 07 KOLUMNE, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/ objavljeno na današnji dan 2010. godine

piše: Sonja Breljak

Još se ispunjena lijepim uspomenama sjećam tog događaja. Tamo u ljeto 2006. godine u berlinskom  gradskom predgrađu, Dahlemu, održana u Muzeju europskih kultura jedna iznimno vrijedna manifestacija. Nosila naziv Hrvatski kulturni dani. Potrajala čak četiri tjedna. Ma bilo tu svega. “Napili” smo se tada, sjećam se i danas dobro, vode s kulturnog izvora našega roda i jezika.

LIJEPA GESTA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Male geste a velika djela

Iz naše arhive/ objavljeno 24.08.2016.

piše: Sonja Breljak
imagesBerlin
/ Prošloga tjedna u našoj pošti nađe se i ovakva poruka: „Dobila sam preporuku za Vašu stranicu te ovim putem molim za pomoć. Naime, stigla sam prije mjesec dana i prijavila sam se na Arbeitsamt. No, kako ne znam baš dobro njemački rekli su mi da dovedem nekoga tko će mi prevoditi razgovor s agentom. Kako ja ne znam nikoga u Berlinu, tako sam se odlučila obratiti Vama u nadi da mi možda možete pomoći i preporučiti nekoga.“ I u potpisu ime osobe koja treba pomoć.

GLAZBENA ČAROLIJA

Posted on : 27-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
kaseMakarska/ Istina je, ja svoj „ljetni sat“ navijam prema terminu održavanja Festivala klapa uz mandoline i gitare koji se godišnje održava u Makarskoj. Činim to već više godina, otkako nemam školske djece pa mogu ljetovati i izvan školskih praznika. I nije mi zbog toga niti mrvicu žao. Čak štaviše, tim  užitkom u klapskom pjevanju „zarazila“ sam i supruga, stariju kćerku pa i njenog njemačkog prijatelja.

Moja ljubav prema višeglasju vuče korijene još iz ranog djetinjstva.

SUSRET PRED RASTANAK

Posted on : 04-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst: Sonja Breljak
foto: Marija Širić
021Berlin/ Kad se tamo sredinom devedesetih, priključih crkvenom zboru Hrvatske katoličke misije u Berlinu, kojeg je tada vodila časna sestra Fabiola Bobaš, neki od pjevača bijahu mu članovi već i više decenija, od početka gastarbajterske hrvatske priče u Njemačkoj koja počinje masovnim dolascima s kraja šezdesetih.

Od tada do danas, dosta toga se

MOŽETE BITI PONOSNI

Posted on : 09-07-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

2

Nezaboravne uspomene

Iz naše arhive/ objavljeno 13.07. 2013.

tekst i foto: Sonja Breljak

260Netom, dok nastaje ovaj tekst, vratih se sa susreta folkloraša u Hrvatskoj zajednici. Bio je to prvi razgovor nakon njihova (a i moga s njima) povratka iz Đakova gdje su s kraja prošloga tjedna sudjelovali na Đakovačkim vezovima.

Malo razgovarali, diskutirali, izvlačili pouke, pravili planove …Lijepo bilo čuti poruku koju im je poslao Josip Vinkešević, profesor: – Možete biti ponosni na

SKROMNOST JE VRLINA

Posted on : 23-05-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
17972437_1944616552437142_1274664375973577094_oBerlin
/ Časnoj sestri Ancilli Vukoja, koja je za tu prigodu doputovala iz Bosne i Hercegovine u Berlin, Zaklada Überbrücken dodijelila je nedavno nagradu za Integraciju za 2017 godinu u Muzeju europskih kultura u Berlinu.

Kako neobičan i lijep susret i događaj. Pred punom dvoranom, prije predaje nagrade, govorila je direktorica Muzeja dr. Elizabeth Tietmeyer, dr. Ursula Röper iz Zaklade,

U POTRAZI ZA PROŠLOŠĆU

Posted on : 25-03-2017 | By : Sonja | In : 10 SUSRETI, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

SUSRETI …IZ NAŠE ARHIVE  /objavljeno 29.07.2011. i u Katoličkom kalendaru Danica 2013.

piše: Sonja Breljak

Valpovo/ Eto … godišnji odmor skoro se primiče svojem kraju. Slično kao prethodnih godina, u povratku prelazimo rodnu Bosnu i Hercegovinu, ulazimo u Hrvatsku …na putu smo prema Berlinu. Ipak …još ne. Prethodnih godina to ne učinismo pa treba napraviti ove godine …posjet Slavoniji, točnije okolici  Osijeka gdje žive još rijetki mi  ostaci mamine obitelji Kuna.
Stoga, umjesto na graničnom prijelazu  Bosanska Gradiška  ili kako to po novome u takozvanoj Republici Srpskoj kažu …Gradiška,

NEZABORAVNO S MATIČARIMA

Posted on : 30-01-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Izvanredni dojmovi s proslave i kulturnog druženja u organizaciji Matice hrvatske za Ruhrsko područje.

tekst i foto: Sonja Breljak   ...foto album
102Berlin-Bochum-Hagen/ Samo tri i pol sata trebalo je brzom, udobnom vlaku, za stići od berlinske Hauptbahnhof do iste takve u Bochumu.

Bochum je smješten na zapadu Njemačke u saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Jedan je od pet regionalnih centara Ruhrskoga područja i s oko 362 000 stanovnika šesti je po veličini grad u NRW i među 20 najvećih gradova u Njemačkoj…

KROZ ŠARENILO „ZELENOGA TJEDNA“

Posted on : 25-01-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

 

U tijeku je 82. po redu međunarodni sajam prehrane i poljoprivrednih proizvoda

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album

075Berlin/ U njemačkom glavnom gradu je do kraj ovoga tjedna, u tijeku 82. međunarodni sajam prehrane i poljoprivrenih proizvoda, Nijemcima omiljeni „Zeleni tjedan“. Možda to baš i nije više odgovarajući naziv za za ovaj sajam. Naime, izloženom i viđenom, više odgovara pridjev – „šareni“.

Uistinu, preko 1600 izlagača iz 66 država iz cijeloga svijeta, izlaže i nudi, jer ovo je

KAKAV TUŽAN DAN, SVIJET

Posted on : 20-12-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

7

piše: Sonja Breljak
berlin polizBerlin
/ Ponedjeljak, 19. prosinca, popodne. Radni dan se primaknuo svome kraju i ja razmišljam, kuda dalje. Do Božića je ostalo nekoliko dana, a obaveza puno. I jedan dar dragoj osobi mi nedostaje.

Najviše volim kupovati na nedalekom  KuDammu no, kod odluke na koju stranu krenuti, umorna, hvatam ipak U9 podzemne željeznice u pravcu Rathaus Steglitz. Dakle, kući.

DAROVI PLODNE ŽETVE

Posted on : 26-11-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

piše: Sonja Breljak
1-aVelika Gorica/
Provodim ugodnu i mirnu večer prije nego li, u rano subotnje jutro, dok čitate ove redove,  „uhvatim“ let za Berlin. Kući. Doma.

Čeka me vrlo zgusnut subotnji, a bome i nedjeljni raspored. Cijeli niz termina koje nije moguće otkazati, moje misli kod bolesnog prijatelja, moja duša u sjećanju, kao i uvijek pri putovanju, ne stignem odmah ni tamo ni onamo, par dana

JAČE OD (NE)VREMENA

Posted on : 24-11-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Iz naše arhive/ objavljeno 04.09.2014.

piše: Sonja Breljak
016Makarska -Split/ – E, Sonja, da si Sumartin posjetila samo dan kasnije, imala bi što i pisati. Nevrijeme, valovi preko kuće, kiša i luka puna jedrilica koje su izbjegle navrijeme na moru. Bilo je veselo, a za nekog i okrutno, Ali samo za jedan dan sve prođe i danas je ponovo mirno i tiho ...

Tako u komentaru ispod teksta o posjeti Sumartinu nadopisa  moj dobri prijatelj, kolega i

PRIMI(H) U SVOJE RUKE

Posted on : 11-11-2016 | By : Sonja | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE ...objavljeno 24.02.2012./

Objavljeno u netom tiskanom Katoličkom kalendaru Danica 2017. u izdanju Hrvatskog književnog društva St. Jeronima

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Skoro će se …s posljednjim danima veljače … napuniti 18 godina od kako kročismo na berlinski glavni autobusni kolodvor. Cijelo punoljetstvo našeg dolaska. Događaj je to ravan naslovu kojeg nose kolumne naše suradnice iz Zadra, Mirele Bajlović Marasović –Skok u hladnu vodu. E, baš tako! Čitajući nastavke Mirelinih doživljaja, svjedoka jednog vremena i događaja, nemoguće mi je ne praviti paralele, ne podsjetiti se, ne otvoriti

GLAZBA BRIŠE SUZE

Posted on : 06-11-2016 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
024Berlin/ Kad ništa ne pomaže samo glazba obriše suze i ohrabri srce...tim riječima u kojima je puno istine, zaključila je Eva Krichmayer -Bilić svoje predavanje održano u večernjim satima netom prošlog petka u dvorani Hrvatske katoličke misije Berlin.

Gošću iz Zagreba je na početku  pozdravio župnik fra Frano Čugura a par riječi je izrekla i časna sestra Anica Marija Cvitković koja se na svoj poziv posvećen vjeri zaputila upravo iz Berlina gdje je odrasla i školovana kao dijete gastarbajtera.