berlin

NE PONOVILO SE

Posted on : 12-12-2017 | By : Sonja | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Iz naše arhive/ oobjavljeno 14.07.2010.

piše: Sonja Breljak

Rekordne vrućine u Njemačkoj. Sjedimo na terasi berlinskoga stana. Rano je jutro. I sunce tek proviruje iza visoke zgrade  preko puta. Lagani povjetarac je. I u njemu mirisi nečega toploga. Skoro mediteranskoga.

Još nedostaje samo šum mora i glasanje galebova. Pa kao da smo u Lijepoj našoj.

ZNAŠ, MAMA…

Posted on : 06-12-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

3

Iz naše arhive/ objavljeno 06.12.2015.

piše: Sonja Breljak
Berlin/ -Znaš mama, sutra je …veli mi kćerka danas. Ja upravo ronim po stihovima,  po nekim drugim, onozemaljskim  prostranstvima, pa odsutno odgovaram: -A, je li? Aha!

I već sljedećeg trena zaboravih.

Večer je. I evo me na probi zbora. Upravo spremamo božićne napjeve. Na probi nas maksimalan broj, uokolo prostorije, dnevnog boravka naše voditeljice, nas više od dvadeset.

ZAJEDNO U KAMENU

Posted on : 30-11-2017 | By : admin | In : 10 SUSRETI, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

4

Iz naše arhive …objavljeno 25. srpnja 2011.

piše: Sonja Breljak
Bugojno/ Gusta, kišna  zavjesa skriva mi pogled na grad. Pada …kao da ne misli stati. Sijevne tako kao kad pri fotografiranju u sumrak bljesne i jako osvijetli blic mog fotoaparata  a od zvuka grmljavine zatresu se i zazveče prozorska stakla i upali se osjetljivi alarm na nečijem automobilu parkiranom ispred zgrade.

Sve tutnji. Zvuk se prenosi do obližnjih planina Kalina i Rudine i vraća ponovo u Skopaljsku kotlinu u kojoj leži moj rodni grad. Takve grmljavine nema u Berlinu. Baš kao što nema niti takvog

MUKA GOLA …NAJBOLJA ŠKOLA

Posted on : 20-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE, SUSRETI

5

Iz naše arhive/ Objavljeno 13.07.2011.

piše: Sonja Breljak
Hvar/
Za prošlih  bismo godina kao najčešće ljetno, morsko  odredište, birali Makarsku, pa Split ili pak Poreč. Jednom smo malenim, izletničkim trajektom „odlutali“ i do našeg barba Ive Dorotića i njegova Sumartina na Braču. Ova je godina po tom izboru posebna.

Uobičajeno brzo smo od Bugojna preko šumovite Koprivnice i Kupreških vrata  ….potražih usput barem pogledom procvjetali čičak po želji našeg Ante iz Iserlohna …pa stigli do Splita. Putem se, kraj skretanja za Tijaricu, kroz Trilj ili Košute podsjetismo svih

ROĐENJE PO MATEJU

Posted on : 11-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/objavljeno 18.11.2012.

Piše: Sonja Breljak
Berlin/ Čudnu priču koja slijedi, poslušah iz prve ruke. Zato je potpuno vjerodostojna. I njene glavne protagoniste osobno poznajem. Mislim, neke od njih prilično dugo. Mamu i tatu …mlade roditelje od poodavno. A Mateja, nedavno rođenu bebu, upoznah prošlu nedjelju ispred berlinske crkve svetog Bonifacija. Slatko je spavao u kolicima, neometan pogledima radoznale rodbine i poznanika. E, da, fino i spokojno spava Matej, mirni sad i roditelji, bake i djedovi. No, prije tri i pol mjeseca, kada je Matej rođen, sve je počelo daleko uzbudljivije. Čak, vrlo,vrlo uzbudljivo …

LIJEPO IMATI TE

Posted on : 10-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

2

tekst i foto: Sonja Breljak
060Berlin/ Ovogodišnji odmor u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od kojega  smo u ove berlinske, jesenje dane, kao vječnost daleko, a tek je koji mjesec iza, sadržavao je u sebi i po jedan zadatak  ostvariv u obje države.

Starija kćerka se udaje, eto baš danas dok čitate ove redove, pa njemački zakonodavac traži dokumente potrebne za sklapanje braka u Njemačkoj, u njemačkoj općini s

SVJETLOST VJEČNA NEKA IM SVIJETLI

Posted on : 01-11-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

piše: Sonja Breljak
imagesBerlin/
Dok nastaju prvi redovi ovoga teksta, već je iza pola noći i za kojih dvadestak minuta koraknuli smo u 1. studeni, blagdan Svih svetih. Na stolu, do mene, gori svijeća koju sam prije koju godinu donijela iz Pariza, točnije iz poznate katedrale Notre-Dame de Pariz. Njena svjetlost potiče u ovoj noći moje sjećanje na drage ljude kojih odavno ili odnedavno više nema među živima.

Nakon kojeg sata sna, spremit ću se na posao i do uvečer neću stići u mislima biti sama sa sobom.

DOBAR ZNAK

Posted on : 13-10-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

Iz naše ahive/ objavljeno 25.02.2015.

piše: Sonja Breljak
herceg_bosna201006091541520Berlin/ Iz više razloga razmišljam ovih dana o vremenu kad je nastala ova naša elektronska novina, naš Glas. Ušao je u sedmu godinu postojanja, ako kao prethodnicu,

LJEPOTA MOJE INTEGRACIJE

Posted on : 07-09-2017 | By : Sonja | In : 07 KOLUMNE, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/ objavljeno na današnji dan 2010. godine

piše: Sonja Breljak

Još se ispunjena lijepim uspomenama sjećam tog događaja. Tamo u ljeto 2006. godine u berlinskom  gradskom predgrađu, Dahlemu, održana u Muzeju europskih kultura jedna iznimno vrijedna manifestacija. Nosila naziv Hrvatski kulturni dani. Potrajala čak četiri tjedna. Ma bilo tu svega. “Napili” smo se tada, sjećam se i danas dobro, vode s kulturnog izvora našega roda i jezika.

LIJEPA GESTA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Male geste a velika djela

Iz naše arhive/ objavljeno 24.08.2016.

piše: Sonja Breljak
imagesBerlin
/ Prošloga tjedna u našoj pošti nađe se i ovakva poruka: „Dobila sam preporuku za Vašu stranicu te ovim putem molim za pomoć. Naime, stigla sam prije mjesec dana i prijavila sam se na Arbeitsamt. No, kako ne znam baš dobro njemački rekli su mi da dovedem nekoga tko će mi prevoditi razgovor s agentom. Kako ja ne znam nikoga u Berlinu, tako sam se odlučila obratiti Vama u nadi da mi možda možete pomoći i preporučiti nekoga.“ I u potpisu ime osobe koja treba pomoć.

GLAZBENA ČAROLIJA

Posted on : 27-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
kaseMakarska/ Istina je, ja svoj „ljetni sat“ navijam prema terminu održavanja Festivala klapa uz mandoline i gitare koji se godišnje održava u Makarskoj. Činim to već više godina, otkako nemam školske djece pa mogu ljetovati i izvan školskih praznika. I nije mi zbog toga niti mrvicu žao. Čak štaviše, tim  užitkom u klapskom pjevanju „zarazila“ sam i supruga, stariju kćerku pa i njenog njemačkog prijatelja.

Moja ljubav prema višeglasju vuče korijene još iz ranog djetinjstva.

SUSRET PRED RASTANAK

Posted on : 04-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst: Sonja Breljak
foto: Marija Širić
021Berlin/ Kad se tamo sredinom devedesetih, priključih crkvenom zboru Hrvatske katoličke misije u Berlinu, kojeg je tada vodila časna sestra Fabiola Bobaš, neki od pjevača bijahu mu članovi već i više decenija, od početka gastarbajterske hrvatske priče u Njemačkoj koja počinje masovnim dolascima s kraja šezdesetih.

Od tada do danas, dosta toga se

MOŽETE BITI PONOSNI

Posted on : 09-07-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

2

Nezaboravne uspomene

Iz naše arhive/ objavljeno 13.07. 2013.

tekst i foto: Sonja Breljak

260Netom, dok nastaje ovaj tekst, vratih se sa susreta folkloraša u Hrvatskoj zajednici. Bio je to prvi razgovor nakon njihova (a i moga s njima) povratka iz Đakova gdje su s kraja prošloga tjedna sudjelovali na Đakovačkim vezovima.

Malo razgovarali, diskutirali, izvlačili pouke, pravili planove …Lijepo bilo čuti poruku koju im je poslao Josip Vinkešević, profesor: – Možete biti ponosni na

SKROMNOST JE VRLINA

Posted on : 23-05-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
17972437_1944616552437142_1274664375973577094_oBerlin
/ Časnoj sestri Ancilli Vukoja, koja je za tu prigodu doputovala iz Bosne i Hercegovine u Berlin, Zaklada Überbrücken dodijelila je nedavno nagradu za Integraciju za 2017 godinu u Muzeju europskih kultura u Berlinu.

Kako neobičan i lijep susret i događaj. Pred punom dvoranom, prije predaje nagrade, govorila je direktorica Muzeja dr. Elizabeth Tietmeyer, dr. Ursula Röper iz Zaklade,

U POTRAZI ZA PROŠLOŠĆU

Posted on : 25-03-2017 | By : Sonja | In : 10 SUSRETI, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

SUSRETI …IZ NAŠE ARHIVE  /objavljeno 29.07.2011. i u Katoličkom kalendaru Danica 2013.

piše: Sonja Breljak

Valpovo/ Eto … godišnji odmor skoro se primiče svojem kraju. Slično kao prethodnih godina, u povratku prelazimo rodnu Bosnu i Hercegovinu, ulazimo u Hrvatsku …na putu smo prema Berlinu. Ipak …još ne. Prethodnih godina to ne učinismo pa treba napraviti ove godine …posjet Slavoniji, točnije okolici  Osijeka gdje žive još rijetki mi  ostaci mamine obitelji Kuna.
Stoga, umjesto na graničnom prijelazu  Bosanska Gradiška  ili kako to po novome u takozvanoj Republici Srpskoj kažu …Gradiška,