berlin

MOJA RUŽA IZ JERIHONA

Posted on : 13-11-2019 | By : Sonja | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

Schlagwörter:

7

Iz naše arhive …objavljeno 25. siječnja 2010. godine

piše: Sonja Breljak

U Berlinu stegla zima kakve se odavno ne sjećamo. Čitam… u subotu se nakon 18 dana, prvi puta ukazalo sunce. Najduži je… vele… to period  bez sunca, od Drugog svjetskog rata na ovamo. I stvarno, nad grad gdje iznimno vrlo rijetko ima magle, poleglo neko sivilo. Istina, neki se vesele čistu, hladnu zraku, pravoj zimi. Ali, nedostaje sunce. Kako bi bez njegove svjetlosti i topline?

PREPOLOVLJENO SRCE

Posted on : 13-08-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE, Sonjine priče

3

Iz naše arhive/ Objavljeno 10.07.2011.

ISELJENIČKE PRIČE

piše: Sonja Breljak
Berlin-V.Gorica-Bugojno / Mi krenuli eto na godišnji odmor  baš tom linijom. Ili je godišnji odmor krenuo za nama. Tko bi znao?!
Iz Berlina nas ispratilo kišno vrijeme …od neviđena pljuska jedva sjeli u auto. Jutro hladno. A putem još hladnije. Onim planinskim dijelovima usputne nam Austrije, tek devet stupnjeva.

Popravi klimu u autu, popravi klimu …spočitavate  danima prije puta a sad tražite -grijanje! …smije nam se i podruguje  naš „vođa puta“.

TKO PJEVA…

Posted on : 10-06-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

tekst: Sonja Breljak
foto: Hrvatski glas Berlin
194Berlin/ Na nedavnoj proslavi 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin, osnaženi s nekoliko novih članova, pobrali su lijep pljesak publike dok su pod dirigentskim vodstvom Matije Ćosić i glazbom orgulja koje svira Ana Draganović, pjevali pjesme: „Dajte mi sladak pjev“ i „Neka cijeli ovaj svijet“.

To je Mješoviti crkveni zbor koji nedjeljna misna slavlja pjesmom prati u crkvi svetog

HRVATSKOME JEZIKU, HVALA

Posted on : 22-05-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

O doživljajima s proslave 50. obljetnice HKM Berlin

piše: Sonja Breljak
foto: Sanja Husajina i Sonja Breljak… foto album

194Berlin/ Bila je to po svemu izvanredna večer i cijeli prošli vikend posvećen obilježavanju i proslavi 50. obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke misije Berlin. Ostat će lijepe uspomene, sjećanja koja će se prepričavati do nekog novog jubileja u kojemu ćemo biti za koju godinu stariji, svakako nikad više isti, kao što ni trenutci koje doživjesmo nemaju više mogućnost ponavljanja. Time su i oni, ti trenutci a i mi u njima, jako dragocjeni.

ZBORNIM PJEVANJEM KROZ DANE USKRSA

Posted on : 23-04-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
IMG_4812Berlin/ -Pa nećeš valjda tako bolesna ići pjevati? Čudio se suprug na Uskrsni ponedjeljak.
-Naravno, hoću, pa ne bih to propustila ni da sam bolesnija, odgovaram i spremam se put crkve svetog Bonifacija gdje zbor u kojemu pjevam, inače  prati nedjeljna misna slavlja. Bio je to peti uzastopni dan pjevanja.

Pjevalo se na Veliki četvrtak u crkvi svetog Sebastiana a onda Veliki petak, Vazmeno

NA RODITELJSKI U PARIZ

Posted on : 17-04-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

5

Iz naše arhive   …objavljeno 19.05.2014

tekst i foto: Sonja Breljak

094Berlin-Pariz/ Kasno popodne srijede prošloga tjedna. Žurim s posla javnim gradskim prijevozom. Autobus se sporo probija ulicama Berlina, od Turmstraße gdje radim do Steglitza gdje živim.

Već je 16 i 30. Telefon mi zvoni i mlađa kćerka pita dokle sam stigla. I suprug zove s posla i pita stigoh li već doma ili …

Razlog žurbi je u avionu koji na berlinskom

SVIJEĆA ZA NAŠU GOSPU IZ PARIZA

Posted on : 16-04-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak... foto album

IMG_4775Berlin/ Kad sam s proljeća 2014. godine boravila više dana u Parizu, posjetivši s mlađom kćerkom, stariju koja je provodila studijsku godinu na Sorboni, potanko i s uživanjem, obiđoh grad i njegove znamenitosti ….

U jednom od tri zapisa koja tada objavih iz Pariza, stajalo je, između ostalog i sljedeće:

Poslije Louvra, odvezosmo se do Seine pa prošetasmo do crkve Notre Dame.

Notre Dame de Paris ili samo Notre-Dame je katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji (u prijevodu Naša gospa od Pariza) sagrađena u visokogotičkom stilu na otoku Île de la Cité na rijeci Seini u Parizu. Gradnja katedrale Notre-Dame de Pariz započinje 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti. Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njezina prostranost, savršena uravnoteženost pročelja, elegancija njenih kontrafora, savršenstvo  vitraža, potpuno opravdavaju njezin status „najpopularnije“ crkve u Francuskoj. Katedrala je petobrodna, duga je 130 m široka 48, a visoka 36 m, opisuje sveznajuća wikipedija.

O, TE LJEPOTE

Posted on : 16-04-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/ objavljeno 21.05.2014.

Na roditeljski u Pariz …2. dio

tekst i foto: Sonja Breljak
231Pariz/Kako smo naivno pristali na duuugu šetnju francuskom metropolom već prvog dana.

-Ma to je tu blizu, ulicom pravo, kroz par četvrti, do Seine, i eto vas kod Ajfelovog tornja, uputila nas Anja.

Sad, već kod buđenja u drugom jutru u Parizu, osjetimo kako smo dan prije pretjerali sa šetnjom pa mlađu kćerku Michaelu i mene prilično bole noge. A ima se hodati i uzbrdo i

ZAHVALNICA IZ MAKARSKE

Posted on : 04-04-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

piše: Sonja Breljak

IMG_4383Makarska-Berlin/ Stigla mi pošiljka iz Makarske. U njoj nosači zvuka, snimak prošlogodišnjeg, 14. po redu Festivala klapa uz mandoline i gitare. A uz to i Zahvalnica koju je potpisao direktor Festivala, prof. Vedran Buble.

U Zahvalnici stoji: „Hrvatski glas Berlin/ za doprinos u organizaciji Festivala“. Eto, porastoh nekoliko milimatera od radosti. Ima li šta ljepše od zahvale. Kako to, tu riječ hvala, zahvala, zahvalnica,  između sebe rijetko razmjenjujemo a tako to puno može značiti. Kao ova Zahvalnica iz Makarske meni.

Naime, u Makarskoj ljetujem dugi niz godina. Osim mora i sunca, opila me i glazba. Ja pjevam u zboru od djetinjstva, jako volim višeglasno pjevanje, uživam slušati klape.

LIEBE FREUNDE… DRAGI PRIJATELJI…

Posted on : 30-03-2019 | By : Sonja | In : 07 KOLUMNE, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

IZ NAŠE ARHIVE/ objavljeno 09. listopada 2010./

piše: Sonja Breljak

Priča je manje više poznata. Pisali smo o njoj  u par navrata i na stranama Hrvatskog glasa…
U Berlinu je davne 1902. godine, Hrvat Franjo Krznar, osnovao tamburaški orkestar. Nadjenuo mu ime Velebit. Donio instrumente i prve notne bilježnice iz Hrvatske. I bio jedini Hrvat koji je u njemu svirao.
Tragovi njegova djela  i danas su vidljivi kad zasvira Tamburaschen Chor Wellebit 1902.

PRIČA O MORU U ŠEST SLIKA

Posted on : 27-03-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive …objavljeno 29.08.2013.

piše: Sonja Breljak
mama-i-ja3Slika prva: Tri su mi godine. Preda mnom šumi veliko, široko more. Došli smo iz srednje Bosne u Hrvatsku, u Omišalj. Za ruku mama vodi petogodišnjeg brata i mene. Mama je mlada i lijepa. Radi od svoje 14-te godine. Kuharica je. I to kakva!

Kad bi u naš grad dolazio predsjednik ondašnje države, boravio bi u tada jedinom hotelu u gradu. Na odlasku je svo osoblje stalo u red, on se rukovao sa svima. I s mamom. To gledali u večernjim vijestima.

Ponosim se mamom. Na moru kuha u takozvanom radničkom odmaralištu. Godina je 1964. Tu odmaraju direktori, stručnjaci, manje radnici.

POZDRAVI IZ BAD HOMBURGA

Posted on : 23-03-2019 | By : Sonja | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/ objavljeno 22.03.2012.

SUSRETI

piše: Sonja Breljak
Berlin/ Eto, par sati …dobro, dobro, ne baš par, bilo je to više od pet sati …vožnje po ugodnom, subotnjem, sunčanom danu i eto nas već nešto oko 13 sati nadomak Bad Homburga. Prošle sam godine na dodjelu Večernjakove domovnice putovala s kolegom Ivom Dorotićem, njegovom suprugom Jadrankom te Perom Kolobarićem iz berlinske  Croatije a ove godine bijaše to put u dvoje. Suprug i ja. Sami. E pa sad, oni koji imaju četvero djece

HVARSKA ČIPKA

Posted on : 07-02-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/ Objavljeno 19.07.2011.
Tiskano u Hrvatskom katoličkom kalendaru Danica 2012.

U spomen na jučer, 06.02.2019. preminulu časnu sestru Mariju Metildu Oreč i sve sestre Samostana benediktinki na Hvaru i svih samostana u svijetu.


piše: Sonja Breljak

Hvar/ Reski …nekako otužni a ipak umirujući zvuk zvona …iz daljine dopire prugušena, ujednačena, molitva benediktinki. Pogled mi luta po njegovanom vrtu, cvijeću, lozi i otežalim grozdovima što vise s nje, nizovima prozora skritih bijelim škurama, branama od ljetne žege. Okolo zidovi što uz crkvicu, muzej i stambene dijelove u ovoj zadužbini Hanibala Lucića, dijele unutarnji, mirni svijet i stoljećima uhodani samostanski životni ritam od onog vanjskog, mondenog, turističkog, bučnog. Čudan kontrast. Nestvaran.

METODA KUPUSOVOG LISTA

Posted on : 30-12-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

piše: Sonja Breljak

obloge-od-kupusaBerlin/ Bilo je to posljednjeg radnog dana prije božićnih blagdana. Petak je. Negdje oko 14 sati, na poslu. I ja žurim pozavršavati sve obaveze prije nego li nastupe dani vikenda i tri neradna, blagdanska dana s početka tjedna. Na nogama su mi zimske cipele viših potpetica.

U žurbi, na jednoj od stuba, iskrenuh desnu nogu tako nezgodno da u trenutku nakon početne velike boli, zastadoh u tišini, osluškujući vlastito tijelo. Slomljeno ili ne? 

ROĐENJE PO MATEJU

Posted on : 08-12-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/objavljeno 18.11.2012.

Piše: Sonja Breljak
Berlin/ Čudnu priču koja slijedi, poslušah iz prve ruke. Zato je potpuno vjerodostojna. I njene glavne protagoniste osobno poznajem. Mislim, neke od njih prilično dugo. Mamu i tatu …mlade roditelje od poodavno. A Mateja, nedavno rođenu bebu, upoznah prošlu nedjelju ispred berlinske crkve svetog Bonifacija. Slatko je spavao u kolicima, neometan pogledima radoznale rodbine i poznanika. E, da, fino i spokojno spava Matej, mirni sad i roditelji, bake i djedovi. No, prije tri i pol mjeseca, kada je Matej rođen, sve je počelo daleko uzbudljivije. Čak, vrlo,vrlo uzbudljivo …