berlin

HOLOCOUST

Posted on : 25-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive/ Objavljeno  02.10.2012

tekst: Emil Cipar
holokaust-5938a65857abab2c35d7ace3674a289f_view_articleE, što neće Švabo sve izmisliti!
Govorilo se tako kad bi se divilo nekoj tehničkoj napravi.

Percepcija Nijemaca kod starijih je bila uglavnom …marljivi, pametni, korektni, hladni…
Kod nas mlađih bilo drukčije. Nas su učili u školi da su Nijemci strašan narod, da su počinili veliko zlo, da su nas htjeli porobiti, ali snažna volja našega Vođe i želja naroda za slobodom pobjediše ih.

DVOJNA (NE)LJUBAV

Posted on : 24-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

tekst: Josip Mayer
njemacka
Turci u Njemačkoj veći su Turci od domaćih Turaka. Vidjelo se to i  na ovim izborima kada je više od 60 posto Turaka u Njemačkoj glasovalo ZA veće  predsjedničke ovlasti.

Moglo  bi se slično reći i za druge nacije koje žive u Njemačkoj. Ali, ipak je razlika, jer neki žele suradnju i socijalno izjednačenje, dok drugi svađe i ratovanje. Na Nijemcima je  da sada reagiraju.

Situacija je u Njemačkoj vrlo zabrinjavajuća. Čovjek se može

NEKA DRUGA VREMENA

Posted on : 22-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

3

Dan kad je hrvatski nogomet izgubio smisao

piše: Igor Matijašić
nogometObožavam nogomet i već kao klinac sam se zaljubio u njega. „Upijao“ sam poteze vrhunskih igrača koje sam zajedno sa svojom ekipom pokušao „kopirati“ na travnatom igralištu (popularnoj gmajni) na kojoj smo bili „po cijele dane“.

Bila su to drukčija vremena, bez interneta i mobitela, vremena kad se utakmica na televiziji očekivala s velikim nestrpljenjem, posebice derbiji velike četvorke klubova bivše države. Dinamo i Hajduk bili su pojam, igrači čije smo sličice lijepili u album,

LATICE U SNIJEGU

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (3)Da je put u pakao često popločan dobrim namjerama, izreka je dobro poznata svima. Ali kada vam je put za neko dobro djelo popločan zimskim uvjetima i olujnom burom neposredno pred svibanj, onda se već zapitate, jeste li možda trebali češće filtrirati tu svoju kaljužu savjesti i učiniti kome kakvu dobru stvar ili onaj posljednji odverglani očenaš s mislima na fejsbuku možda ipak nije bio tako skrušen.

O JEZIKU, RODE…

Posted on : 20-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Hrvatski jezik nije samo puko sredstvo sporazumijevanja

piše: Gojko Borić
baskatabletZa vrijeme osmanlijskih osvajanja tijekom kojih je naša zemlja bila smanjena na „ostatke ostataka nekad slavnnog hrvatskoga kraljevstva“, izraz jezik bio je istoznačnica za narod: „Turci nalegoše na jazik hrvatski“, ( pop Martinac  nakon Krbavske bitke).

Hrvati su se stoljećima odupirali latinizaciji,

IZVOR SVJETLOSTI

Posted on : 18-04-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
Uskrsli-Isus-1Za neke istine treba se boriti i treba ih svjedočiti. Uskrs, centralni i najvažniji blagdan u kršćana zaslužuje da se o njemu priča, ne jednom godišnje, nego bi on trebao biti lajtmotiv, nešto što nas prati i osvjetljava tminu svakodnevnice.

Za Božić govore da je najradosniji  kršćanski blagdan. Ne bih se složio. Božić je bitan, ali je samo uvod, početak plana spasenja koji se završio u uskrsnu zoru. Uskrsna zora i prazan grob  izvor su svjetlosti za one koji su spremni vjerovati.

PISMO ČOVJEKU KOJI NIKAD NEMA VREMENA

Posted on : 17-04-2017 | By : admin | In : Pisma ukradenim ljudima

1

Iz naše arhive/ objavljeno 09.02.2012.

Piše: Dražen Radman 
pisati-pismoSve manje je danas ljudi
koji znaju sjest‘, prozborit.
Sve je više onih drugih
koje to baš i ne mori

U sebi se čovjek kida
svoje teško nosi breme
No, kad do svog dođe zida
gle, prohujalo mu vrijeme!

OTIŠAO JE TOMO

Posted on : 13-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

IN MEMORIAM

piše: Igor Matijašić

7d8bdea2399b3e3e81adc297067c30ab_700x550Vijest o Židakovoj smrti me doslovno zatekla!

Iako sam znao da je bio već duže vrijeme u bolnici, ipak sam vjerovao da će uskoro izaći i napisati svoju (i moju) omiljenu subotnju kolumnu – Iz Maksimirske šume. Nisam ni slutio da bi nas već u 65. godini mogao zauvijek napustiti. Da, obožavao sam stil pisanja jednog od najboljih sportskih novinara uopće. Zato što je, kako je bivao stariji, ispravljao određene „mladenačke grijehe“ i nije štedio nikoga, nego je uvijek jasno i glasno

KI BI DA BI

Posted on : 10-04-2017 | By : admin | In : Ivek Milčec. KAJ GOD!

0

piše: Ivek Milčec
agrokor„Četrdeset godina uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi“, stoji u Todorićevom pripćenju.

Sigurno vam, dragi čitatelji, ne treba daljnje pojašnjenje o čemu se tu radi.

VIŠE OD TISUĆU LAJKOVA

Posted on : 09-04-2017 | By : admin | In : Esad Redža: STAZOM SVOJE AURE

1

piše: Esad Redža
lonely-79424-860x450_cJeste li primijetili da nam je sve gore i gore? Jeste? Odlično!

Jeste li primijetili, od kada imate mogućnosti javno kritizirati nepravdu i obmanu kojoj ste na dnevnoj razini izloženi, da vam je još gore? Jeste? Odlično!

Jeste li primijetili da to javno on line kritiziranje postaje vaš ventil kojim ispuhujete vašu opravdanu frustraciju iz realnog života? Jeste? Odlično!

TKO NIJEČE MOJ JEZIK HRVATSKI

Posted on : 07-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

piše: Gojko Borić
hrva_stUpravo u vrijeme kad su Hrvati slavili pedesetu obljetnicu glasovite „Deklaracije o imenu i položaju hrvatskog književnog jezika“, ( Telegram, 17. ožujka 1967.) skupina političkih vampira, većim dijelom stranaca iz susjednih zemalja i nekoliko domaćih otpadnika i neznalica,  pozvala je

PITANJE SVIH PITANJA

Posted on : 05-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

328.000 računa građana blokirano – a mi spašavamo Todorića ???

 MODES – Moderna demokratska snaga

agrokor-foto-sd-ilustracija„Pitanje svih pitanja“ ovih dana je svakako Agrokor i treba li država spašavati privatnu kompaniju koja nema ključnu ulogu u ekonomiji i bez koje se svakako može. Poznato je diljem svijeta da država intervenira kad se radi o tzv. strateškim tvrtkama – poput distributera električne energije, plina, vode, drugih energetskih kompanija, telekoma, prijevoznika u javnom prijevozu…

Isto tako je poznato da države u kojima postoji svijest da se radi

SVIJET U MALOM

Posted on : 04-04-2017 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

0

MOJE RAZGLEDNICE: Tvrdalj 

tekst i foto: Marijana Šundov
2Postoje mjesta koja naiđeš usputno, nisi ih planirao posjetiti, a koja te osvoje. Imaju ono nešto što te takne, dodirne neku skrivenu žicu unutar tebe, i poslije, kad god možeš, uvijek im se vraćaš.

Za mene takvo mjesto je Tvrdalj, u Starom Gradu, na otoku Hvaru.

Tvrdalj – za ovu posebnu građevinu, koju je pjesnik Petar Hektorović gradio cijelog života, može se napisati kako je i utvrda, što pokazuje i ime – „Tvrdalj“ je „tvrdina“ odnosno utvrda – potom kuća, i to ne obična, nego renesansna vila – dvorac. U žargonu bismo rekli kaštel, ali i ljetnikovac. To je uobičajeni stil gradnje u tim nesigurnim vremenima turskih provala.

ČUDESNA ŠKOLA STVARALAŠTVA

Posted on : 03-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

U Novigradu je proljeće drugačije

piše: Igor Matijašić
dan-školeNovigrad/ Početak travnja i službeno je označio početak još jedne Škole stvaralaštva u malenom istarskom gradiću Novigradu. Već dugi niz godina daroviti učenici okupljaju se na Novigradskom proljeću i pod budnom paskom kreativnih voditelja u nekoliko dana doslovno rade – čuda!

Tjedan novigradskih dana zauvijek pamte svi učenici i pristigli hospitanti jer se ne radi o uobičajenoj školi, već onakvoj kakvu bi poželjeli baš svi koji rade u odgojno-obrazovnim institucijama.

DEBELA, DEBELA, NAJELA SE PEPELA…

Posted on : 30-03-2017 | By : admin | In : Martina Budimir: PANTA REI

1

piše: Martina Budimir
zena-tezina-vaga-dijetaBure puno masti! Prasica! Imaš dupe k’o trokrilni ormar! A jesi se ugicila!

Slične sam izjave čula nebrojeno puta, bilo od bliskih, bilo od potpuno nepoznatih osoba. I uvijek, baš uvijek, je pretpostavka da se svakodnevno prežderavam jer otkud‘ inače kile!

Ne znam u kojem se trenutku gore osjećaš, kad ti se netko otvoreno ruga, patronizirajućim tonom dijeli spasonosne savjete