berlin

ISPOD PEPELA

Posted on : 21-07-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
vaNemilo nas je trgnulo neki dan iz sna ljetne turističke noći kada je uhvatilo sve živo gorjeti oko Splita, krenuvši naveliko i prema gradskim kvartovima.

Zaneseni šuškanjem euro novčanica za koje se grebemo na svakom uglu kada živa pređe 25 stupnjeva  i plastičnim ljetnim naslikavanjem na onim nesretnim  labudovima i plamencima  na napuhavanje, u potpunom šoku smo dočekali susret s pravom, stvarnom elementarnom nepogodom i ljudskom nevoljom,

ŠTO MOŽE MALA KAP

Posted on : 19-07-2017 | By : admin | In : Pisma ukradenim ljudima

2

Iz naše arhive/ objavljeno 07.12.2014.

Pismo čovjeku koji misli da njegova mala kap ne može ništa

piše: Dražen Radman
unnamed (1)Obraćam se tebi koji ne vjeruješ da je tvoj život vrijedan i dragocjen.

Tebi, bez obzira gdje se sada nalaziš, bez obzira što si do sada radio i bez obzira što misliš da ne možeš ništa promijeniti u situaciji u kojoj jesi.

Pišem ti jer znam da tvoj život, odnosno tvoja mala kap može promijeniti redoslijed stvari i ustaljeni tijek neželjenih događaja.

ŠUMSKI POŽARI

Posted on : 18-07-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Iz naše arhive/ objavljeno 11.09.2012.


piše: Žarko Delač

Još jedna sezona velikih požara nalazi se iza nas. Barem se tako nadamo. Nakon sagledavanja nastalih posljedica, nama laicima po pitanju požara nameću se neka pitanja. U prvom redu kako se u posljednje vrijeme povećao broj šumskih požara, osobito kada se njihov broj usporedi s brojem požara u bivšoj državi?

Nadalje, što se događa sa službom za motrenje i velikim planovima izviđanja iz zraka i sa zemlje kako bi se na vrijeme

DO POSLJEDNJEG POČIVALIŠTA

Posted on : 15-07-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

U povodu smrti kardinala Joachima Meisnera (Rođenje: 25. prosinca 1933., Wroclaw, Poljska-Preminuo: 5. srpnja 2017., Bad Füssing

piše: Gojko Borić
joachim-meisner
Glasoviti ali i osporavani njemački kardinal Joachim Meisner blago je u Gospodinu  preminuo u 83. godini života na godišnjem odmoru u Bad Füssingu s molitvenikom u ruci.

Spadao je među one njemačke biskupe koji su označavani kao najkonzervativniji, ali on je stalno naglašavao da se samo pridržava katekizma Katoličke Crkve. Rođen je u njemačkom Breslau, danas poljskom  Wroclawu.

NEKA TE DUŠA GRADA PONESE

Posted on : 12-07-2017 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

0

Od Brandenburških vrata do TV tornja …/Berlin 2. dio

tekst i foto: Marijana Šundov
unnamedDana, 12. srpnja 2017./ Kako opisati jedan grad? Kako ga upoznati? Kao zaljubljenica u putovanja, povijest, knjige, ukratko pravi „knjiški crv“ za svako putovanje sam se, uživajući u tome, pripremala čitajući o mjestima koje ću posjetiti.

U početku, prije Interneta, su to bile knjige i vodiči, a sada pored knjiga i vodiča, koristim sadržaje na Internetu. Posebno Internet donosi pravo obilje tekstova i fotografija, preporuka i savjeta.

PO BABI I PO STRIČEVIMA

Posted on : 11-07-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Je li sudbena vlast u funkciji pravednog društva u Hrvatskoj?

piše: Žarko Delač

pravdaSudski postupci za  izvlačenja novaca iz firmi nisu česti, a k tome s osuđujućim epilogom, još rjeđi.

Nedavno donesena presuda odgovornoj osobi u firmi Klemm za krivično djelo izvlačenja novaca, neuobičajena je i raritetna. Pri tome ne samo zbog izrečene presude već još i više po njezinom obrazloženju.

Naime, sudac je ustvrdio kako je u dokazanoj krivnji olakotna

MOŽETE BITI PONOSNI

Posted on : 09-07-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

2

Nezaboravne uspomene

Iz naše arhive/ objavljeno 13.07. 2013.

tekst i foto: Sonja Breljak

260Netom, dok nastaje ovaj tekst, vratih se sa susreta folkloraša u Hrvatskoj zajednici. Bio je to prvi razgovor nakon njihova (a i moga s njima) povratka iz Đakova gdje su s kraja prošloga tjedna sudjelovali na Đakovačkim vezovima.

Malo razgovarali, diskutirali, izvlačili pouke, pravili planove …Lijepo bilo čuti poruku koju im je poslao Josip Vinkešević, profesor: – Možete biti ponosni na

LAŽ

Posted on : 07-07-2017 | By : admin | In : Esad Redža: STAZOM SVOJE AURE

2

piše: Esad Redža

-U laži su kratke noge ili raste nos!

Varate se, ni jedno ni drugo nije istina. Nova studija dokazuje da  od laži raste -rep!

Tamo negdje pri dnu kralježnice sve kreće s učestalim svrbežom i već za nekoliko dana da se napipati izraslina. Prirodu ne možete prevariti i ona se uvijek pobrine za sebe i baš uvijek stvari postavi na pravo mjesto.

MALA ŠKOLA ZA VELIKE USPOMENE

Posted on : 06-07-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
unnamedPokušajte nakratko, svi vi koji ste na bilo koji način povezani sa školom, zaklopiti oči i zamisliti svoju idealnu sliku nastave. Baš onakvu školu kakvu priželjkuju svi – po mjeri učenika.

Što kažete na ovaj prijedlog – nastava uz šum morskih valova, učenici podijeljeni u male grupe, kreativni učitelji koju su uvijek spremni priteći u pomoć i riješiti baš svaku jezičnu nedoumicu…

TKO BRINE O ISELJENICIMA

Posted on : 03-07-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

1

S međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu

tekst i foto: Sandra Marelja Muić

unnamed (5)Zadar/ Nemalo me iznenadila najava međunarodne konferencije o iseljeničkom turizmu  u lipom mom gradu  i to u našoj najnovijoj prezentacijskoj dvorani, onoj u obnovljenoj Kneževoj palači.

Zadar svakako ima mnogo opcija za ugošćavanje konferencija i kongresa u svojim hotelima, no tematski je  vrlo malo  vezan uz iseljeništvo, eventualno samo uz

ŠTO JE OSTALO OD BRONČANOG SJAJA

Posted on : 30-06-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
Croatia celebrate 3rd place
Ljeto je 1998. Hrvatska reprezentacija po prvi puta nastupa na svjetskom prvenstvu, a oči svih nogometnih zaljubljenika čvrsto su prikovane uz televizijske ekrane. Znamo da smo moćni, znamo da imamo sjajne pojedince i vrhunskog motivatora na klupi, znamo da nas nosi jak nacionalni naboj. Pitanje je samo što možemo napraviti u društvu velikih nogometnih zvijezda i iskusnih reprezentacija.

A onda kreće show na hrvatski način…

TKO PIJE, A TKO PLAĆA

Posted on : 28-06-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Josip Mayer
more-kupanje-plaza
U Hrvatskoj postoje tri modela Hrvatskih turističkih zajednica: HTZ na državnoj, županijskoj i na lokalnoj razini. Sve one troše novac iz proračuna. Koji iznos je u pitanju?

Stvarno me nešto steže u grlu kad čitam članke s ovakvim naslovima: „Troše milijune bez nadzora“, „Petrina udario po HTZ-u: Treba ukinuti tu parazitsku i kriminalnu zajednicu,“ a jedan od naslova je i ovaj: „Čemu služe Turističke zajednice?“

ANTISUSTAV NA (NE)DJELU

Posted on : 27-06-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sanda Marelja Muić
unnamedNismo još uplovili u onu famoznu sezonu kiselih krastavaca što se ljetnog medijskog izvještavanja tiče, pa smo na sve strane aktivno preplavljeni informacijama. Po starohrvatskom običaju, ne treba ni čekati na tu „sezonu kiselih krastavaca“, serviraju nam se prokiseljene i neukusne vijesti i bez toga.

U tjednu kada smo imali praznik Antifašističke borbe koja je postavila temelje današnjem demokratskom europskom društvu  i praznik Dana državnosti kada je Hrvatski sabor donio odluku o

TURIZAM NAŠ SVAKIDAŠNJI

Posted on : 27-06-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

Piše: Žarko Delač
plaza05Početak ljeta i lipanjski blagdani obilježili su, kao i svake godine, početak glavne turističke sezone. No ništa se nije promijenilo u shvaćanju i pristupu pojedinaca kako bi se pojedini incidenti otklonili.

Pri tome mislim na jučerašnje kolone na otoku Krku koje su, uz izgubljeno vrijeme, bespotrebno potrošeno gorivo i onečišćenje okoliša, ponovno pridonijele lošoj slici naše organiziranosti. O odgovornosti pojedinaca da i ne govorim jer,  kao i za kolone na

JAČI OD PODJELE

Posted on : 24-06-2017 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

0

BERLIN – I. dio

tekst i foto: Marijana Šundov
Dana unnamed (11)22.6.2017. – Danima sam se radovala putovanju i posjetu Berlinu. Planirala sam što ću vidjeti, što ću pitati domaćine, kako ću se odjenuti, koje cipele i torbice ponijeti. Radovala sam se ponovo vidjeti nakon gotovo 10 godina Berlin, a iznad svega sam se veselila susretu s prijateljima, Sonjom i Brankom.

Nije ispalo kako sam ja planirala, gotovo ništa od odjeće i obuće nije bilo odgovarajuće, pametan potez mi je bio stavljanje u prtljagu, u zadnji tren pred polazak, debelog mantila jer Berlin nas je sačekao na nekih 7 stupnjeva temperature, s kišom i hladnim vjetrom. Nije ispalo kako sam se nadala – bilo je puno bolje!

Da, unatoč vremenu, puno bolje – jer sačekali su me