berlin

MODERNA BAJKA ZA MODERNA VREMENA

Posted on : 20-09-2017 | By : admin | In : Martina Budimir: PANTA REI

0

piše: Martina Budimir
mh_lom_its_alive.jpg.rendition.480.360Večer prije imali smo žustru raspravu sa svojim petnaestogodišnjim sinom, novopečenim srednjoškolcem. Dotakli smo se i teme koja će biti okosnica filma na koji se dečki, suprug i sin, spremaju već mjesecima. Nije da smo željni McDonaldsa, no otvorenje u Slavonskom Brodu, upravo jedan dan prije odlaska u kino, savršeno se uklopilo u naš plan.

Volim gledati filmove, ali u zadnje si vrijeme

NAKON VODE

Posted on : 18-09-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
donat vodaI tjedan dana nakon što je nezapamćena kiša potopila grad Zadar i cijelu zadarsku županiju, posljedice od silnih stotina litara vode po kvadratnom metru su i dalje glavna tema razgovora.  Oprao nas je taj sivi ponedjeljak, i to baš mračnog datuma jedanestog rujna, kao nikada do sada.

Medijske arhive su izvukle podatak da se jednak kišni potop ovdje dogodio prije trideset godina. No, danas, neminovno, s više stanovnika, više betona, više infrastrukture i nadasve – više

TAKO TO RADE DRUGI

Posted on : 13-09-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

4

tekst: Josip Mayer
irskaKada bi hrvatsko iseljeništvo dobilo od dosadašnjih vladajućih kvalitetne upute  i smjernice, ono bi s velikim žarom još više pomagalo svojoj domovini. Njihove mogućnosti pomoći su neprocjenjive, pogotovo danas u  mirnodopsko vrijeme, za razliku kako su mogli pomagati u ratnim i poratnim godinama.

Nisam političar, već jedan od prvih bauštelaša, koji vrlo intenzivno prati iseljeničku situaciju već preko dva desetljeća.

NAŠIH NEDJELA DJELO

Posted on : 13-09-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Armin Pohara
arminPijemo krv kao vampiri ovoj našoj majci zemlji još od početka industrijske revolucije. Tada smo to radili iz neznanja i pohlepe. Danas to radimo samo iz pohlepe. Crpimo već drugo stoljeće njenu naftu, rujemo po njenoj utrobi, uništavamo šume, trujemo njenu zemlju i vodu.

Vođeni najprostijom, ružnom, odvratnom ljudskom pohlepom. Masovno proizvodimo i ubijamo životinje kako bi mogli jesti meso kad god nam se prohtije…

ZATRTI SVAKI TRAG FAŠIZMU I KOMUNIZMU

Posted on : 10-09-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Josip Prudeus
tragovi(Od)uvijek  sam spreman osuditi svako zlo i zločin protiv čovjeka. I kao kršćanin i rodoljub i humanist.

Činio sam to do sada i ostajem dosljedan prosvjedovati u ime nedužnih žrtava svakog nečovječnog čina povampirenih čudovišnih neljudskih ideologija.

Ne, smrt fašizmu, ne smrt komunizmu  ( parole jače odjekuju u praznim glavama!) nego uništimo im  korijen i trag! Zbog našeg

MOLITVA

Posted on : 10-09-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
molitvaA kad bi se izredali s gozbama, Job bi ih pozvao na očišćenje. Uranio bi izjutra i prinio paljenice za svakog od njih; mislio je: „Tko zna nisu li mi sinovi griješili i u srcu Boga hulili!“ Tako je Job svagda činio.“(Job 1.5)

Biblija naziva Joba najpravednijim slugom Božjim svoga vremena, toliko pravednim da se Bog njime pred svemirom hvalio.

Kršćani često i dugo raspravljaju o molitvi. Omiljena im je tema

IPAK SE KREĆE

Posted on : 09-09-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
kretanjeI službeno je započela nova školska godina, a tjedan je dana nastave već za nama. Što se može (pred)vidjeti ako se po jutru dan poznaje?

– i nadalje je vrlo aktualna Grašina pjesma „Sve nas manje ima tu“. Slavonija se prazni, roditelji se javljaju iz Švedske navodeći sve ljepote obrazovanja koja ta hladna zemlja nudi, a statističari se natječu u tome tko će smisliti bombastičniji naslov o tome kako će Hrvati za nekoliko godina posve nestati. Ravnotežu drže optimisti

LJEPOTA MOJE INTEGRACIJE

Posted on : 07-09-2017 | By : Sonja | In : 07 KOLUMNE, Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

Iz naše arhive/ objavljeno na današnji dan 2010. godine

piše: Sonja Breljak

Još se ispunjena lijepim uspomenama sjećam tog događaja. Tamo u ljeto 2006. godine u berlinskom  gradskom predgrađu, Dahlemu, održana u Muzeju europskih kultura jedna iznimno vrijedna manifestacija. Nosila naziv Hrvatski kulturni dani. Potrajala čak četiri tjedna. Ma bilo tu svega. “Napili” smo se tada, sjećam se i danas dobro, vode s kulturnog izvora našega roda i jezika.

NEČISTE RIJEČI

Posted on : 04-09-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

Piše: Stjepan Poljaković 

9bcd38944117b19f2387

Ove se godine odlučih na godišnji u toplicama. Po definiciji toplice, banje, kupke  rehabilitacijski su centri s medicinskim uslugama i ljekovitom vodom.

S tim uvjerenjem sam nazvao recepciju hotela i rekao kako želim jednokrevetnu sobu. Recepcionar mi onako u šali spomenuo mogućnost da privedem štogod od ženskoga roda pa da ne samujem. Pomislio sam da sam nazvao agenciju za upoznavanje, ili recepciju javne kuće. Moja ideja da se odmorim i opustim shvaćena je poprilično neozbiljno.

PREPUSTIMO POLITIKU POLITIČARIMA

Posted on : 03-09-2017 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
trgmarsalatita2-povijestzagreb_497088441Sjednica Skupštine grada Zagreba na kojoj je preimenovan jedan od najljepših zagrebačkih trgova privukla je pozornost medija i suprotstavila izgleda nepomirljive ideološke razlike između pojedinih skupštinara.

No, osobno mi je daleko zanimljivija bila rasprava o preostroju gradskih upravnih tijela i razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport na tri dijela.

ZA BERBU-SPREMNI

Posted on : 02-09-2017 | By : admin | In : 01 VIJESTI I NOVOSTI, Ivek Milčec. KAJ GOD!

0

piše: Ivek Milčec
berbaU svagdašnjoj političkoj hrvatskoj mućkalici sve češće spominju se, zazivaju i obećavaju referendumi svakakvih vrsta pa se pitamo zakaj se ne bi održal jedan pod radnim naslovom: Jeste li ili niste za to da žene imaju ista prava kao i muškarci?

Budući da se pojedinci i neke konzervativne udruge i stranke sve glasnije zalažu za povratak na tkzv.“hrvatske tradicijske vrijednosti“ tj. vraćanje žena šparetu, ognjištu, kuhinji i kuhači jer bi se, po njihovom, na taj način povećal natalitet u Rvackoj a

ČVRŠĆA VEZA DOMOVINE I ISELJENIŠTVA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Tekst i foto: Josip Mayer
mayerPotaknut  sam mnogim člancima koji kazuju kako i na koji način pojedini gradovi na otocima slave iseljenički dan. Na Krku se iseljenički dan slavi već preko 15 godina, na otoku Susku već 32 godine.

Bilo bi hvale vrijedno razmišljati kako  bi  se mogao Dan iseljenika organizirati i u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu ili možda još negdje u Slavoniji odakle se nekada iseljavalo, a i danas se iseljavanja događaju masovno.

LIJEPA GESTA

Posted on : 30-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

Male geste a velika djela

Iz naše arhive/ objavljeno 24.08.2016.

piše: Sonja Breljak
imagesBerlin
/ Prošloga tjedna u našoj pošti nađe se i ovakva poruka: „Dobila sam preporuku za Vašu stranicu te ovim putem molim za pomoć. Naime, stigla sam prije mjesec dana i prijavila sam se na Arbeitsamt. No, kako ne znam baš dobro njemački rekli su mi da dovedem nekoga tko će mi prevoditi razgovor s agentom. Kako ja ne znam nikoga u Berlinu, tako sam se odlučila obratiti Vama u nadi da mi možda možete pomoći i preporučiti nekoga.“ I u potpisu ime osobe koja treba pomoć.

GLAZBENA ČAROLIJA

Posted on : 27-08-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
kaseMakarska/ Istina je, ja svoj „ljetni sat“ navijam prema terminu održavanja Festivala klapa uz mandoline i gitare koji se godišnje održava u Makarskoj. Činim to već više godina, otkako nemam školske djece pa mogu ljetovati i izvan školskih praznika. I nije mi zbog toga niti mrvicu žao. Čak štaviše, tim  užitkom u klapskom pjevanju „zarazila“ sam i supruga, stariju kćerku pa i njenog njemačkog prijatelja.

Moja ljubav prema višeglasju vuče korijene još iz ranog djetinjstva.

POTEMKINOVA SELA

Posted on : 25-08-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Branka Oreb-Jerković
Hrvatska-Potemkinova-sela-puno-gora-i-od-Obrovca_ca_largeU proteklih 15 godina članovi mirovinskih fondova ukupno su uplatili 64,5 milijardi kuna doprinosa, a zahvaljujući ostvarenim prinosima, ukupna imovina kojom raspolažu četiri fonda dosegnula je 87,4 milijarde kuna, stoji u podacima financijskog portala HRportfolio.

Gotovo dva milijuna je članova mirovinskih fondova u zemlji. To ste vi -ako ste u radnom odnosu, vaša djeca koja su imala sreću naći posao, ili susjed kojeg tjeraju u prijevremenu mirovinu jer