berlin

SJEĆANJE NA PUTOVANJE

Posted on : 19-08-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

piše: Sonja Breljak
vlakBerlin -Velika Gorica/ Jedva, jedva se „dočepah“ tog godišnjeg odmora!

U Berlinu traje dugo, toplo ljeto, baš onako toplije i bez kiše, kakvoga nije bilo u ove 24 naše berlinske godine. Dakle, komotno smo, sudeći prema toplini ljeta, naše ljetovanje mogli provesti i u njemačkoj prijestolnici ali daj, nas još vuče zov nekih nam davnih i dragih korijena.

Rano je subotnje jutro, u mirnoj ulici berlinske četvrti Steglitz, jer još sve

BOLJI ODGOJ I ESTETIKA UMJESTO ZABRANA

Posted on : 18-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
fotolia-pitam-seVjerojatno kao posljedica nacionalne euforije i domoljubnih izljeva, ovih dana se pojavio problem nastupa jednog glazbenika iz Srbije. Naime, isti je pjevač već nekoliko puta neopaženo i bez kritika nastupao po Hrvatskoj. Pri tome, nije dobro ako ponovno započnemo sa zabranama i to osobito na području kulture i umjetnosti.

Zar treba podsjećati kako su ne tako davno pojedina djela i umjetničke izvedbe bile zabranjene samo zbog stavova i mišljenja

ISPOD OBLAKA

Posted on : 17-08-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

tekst i foto: Sandra Marelja Muić

39249576_498426957296273_4296159037755490304_nBlagdan Velike Gospe i divno, mirno jutro s oblacima koji to uopće i nisu. Oblaci su tu samo da se čovjek može nesmetano kretati svugdje usred kolovoza, pogotovo ako se zaputi nekamo u prošnju.

Put nas i ove godine vodi u Sinj, brzo stižemo autoputom do Dugopolja, potom nastavljamo lokalnom cestom.  Parkiralište ispred mjesne škole je popunjeno; ipak je već jedanaest i pol prijepodne, no mjesta se da naći.

MARIJA IZ MOJIH SJEĆANJA

Posted on : 16-08-2018 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković

11827258_882547501816016_1716524998_oPostoje obećanja dana u šali za koja se nadate da ih nećete skoro ili nikada ispuniti.

Jedno od takvih obećanja dadoh našoj i mojoj Mariji ( Kukić, pokojnoj, lektorici Glasa, op.u.)

Kada se  onomad u zadnjem razgovoru našalila da ide snimit glavu „da vide ima li što u njoj“ odgovorih da preuzimam na sebe oproštajni govor od kojeg će se i umjetno cvijeće suzom orositi.

Iako mi je bilo sumnjivo što je relativno

MATEJIN POUČAK

Posted on : 11-08-2018 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić

matejaSjećate li se Mateje Svet?

Slovenska skijašica koja će za nekoliko dana (16. kolovoza) proslaviti svoj pedeseti rođendan zadivila je svijet već na samom početku svoje prekratke karijere.

Sa samo 15 godina nastupila je na Zimskim olimpijskim igrama koje su se održavale u Sarajevu, a dvije godine kasnije stigla je i do prve veleslalomske pobjede u slovačkoj Jasni.

GDJE (NE) MIRIŠE NA DOM

Posted on : 10-08-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

2

Iz naše arhive/ objavljeno 12.09.2016.

tekst i foto: Sonja Breljak
DSC_0266Bugojno-Slavonski Brod-Kutjevo-Stružec/ Traje moj godišnji odmor. Valja duboko udahnuti toplinu, milinu, lijepe slike, dobre vibracije, tako da traje i traje, pomaže, grije, olakšava, jača.

S lijepe, suncem obasjane obale koju oplakuje drago Jadransko more, nakon besprijekornih, onako baš bez i jedne mane, predivnih deset dana u Makarskoj, putem ćemo preko Kupresa do rodnog mi Bugojna.

SLIJEDI LI HRVATSKA PRIMJER KINE

Posted on : 08-08-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač

fotolia-pitam-seVjerojatno će prva asocijacija svakog tko pročita ovaj naslov biti kako je Hrvatska na tragu povećanja industrijske proizvodnje prema dvoznamenkastim vrijednostima, rastu BDP-a, nevjerojatnih vremenskih rokova u izgradnji mostova, tunela, zgrada ili masovnosti u proizvodnji elektroničkih uređaja. Začuđujuće pri tome zvuči konstatacija kako srećom nije tako!

Naime, ogroman skok u industrijalizaciji i tehnološkom razvoju ima i jedno potpuno drugu stranu o kojoj ovog trenutka uopće ne

SJEĆANJE NA „OLUJNE DANE“

Posted on : 07-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Branka Oreb-Jerković

oluja4Dan prije Vojno-redarstvene operacije ‚Oluja‘,  4.kolovoza 1995. godine, bila sam na novinarskom zadatku u šibenskom zaleđu. Iako se šuškalo da Hrvatska vojska zbija borbene redove za konačno oslobađanje okupiranog područja, tzv. SAO krajine, većina nas je pokušavala održati privid ’normalnog‘ života i rada, pa smo kolega, vozač ‚Slobodne Dalmacije‘ Goran Bulj i ja krenuli iz Splita na ranije dogovoren intervju s prvim ministrom energetike Božom Udovičićem.

DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Posted on : 05-08-2018 | By : Emil | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive

Tako je pisao Emil Cipar/ objavljeno 04.08.2010.

U hrvatskim kalendarima 5. Kolovoza upisan je kao Dan domovinske zahvalnosti. Od svih državnih praznika taj dan je jedini upisan i u mojemu srcu. Sjećam se dobro …kao da je danas bilo. Ležao sam u bolnici u Remscheidu na intenzivnom odjelu bez ikakvih kontakata sa vanjskim svijetom. Taj dan prebačen sam na normalni odjel sa telefonom i radiom. Odmah sam potražio Hrvatski radio. Vijesti je bilo u izobilju i svaka je bila ljepša od prethodne.

PROPORCIONALNA LAKOĆA PROPADANJA

Posted on : 04-08-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive/ Objavljeno 31.05.2017.

(Jedni čekaju tramvaj, drugi se ukrcavaju na brod, a reformu hrvatskoga školstva nosi vjetar. U kojem svemiru ćemo se sresti?)

 

piše: Lada Franić-Glamuzina
download (1)Toliko nasilja ima svuda oko nas da se često zapitam kako je uopće moguće živjeti drugačije?
To blato kojim se neprestano nabacujemo, postalo je naš dom.

Nasilju smo stalno izloženi. Upijamo ga svakodnevno.
Prisutno je u svim segmenatima života.
Zanimljiva pojava, podvrsta nasilja, koja vlada odavno (ili oduvijek) jest nasilje u krugu sustručnjaka.
Valovi nasilja u tom uskom okružju toliko su učestali i veliki da

OSTAVITI TRAG

Posted on : 02-08-2018 | By : admin | In : Martina Budimir: PANTA REI

0

tekst i foto: Martina Budmir

IMG_2381Ovo nije još jedan tekst o Oliveru. Ovo je tekst o svim ljudima, malim i velikim, znanim i neznanim koji su svojom dobrotom, svojim životom ostavili trag. Danas je ispraćen jedan takav čovjek koji je slučajno i glazbeni genijalac.

Premda su njegove pjesme dio moga života, nisam ga nikada uživo čula kako pjeva. No  jedan kratki susret prije gotovo 15 godina na letu za Rim usjekao se i suprugu i meni u sjećanje. Vidjeli smo već tada da se radi o normalnom, prizemnom čovjeku kojemu slava nije udarila u glavu.

Imala sam i ja takvoga čovjeka u životu, čovjeka koji je bio najbolji otac na svijetu. Usadio mi je ljubav prema životu, prema putovanjima, prema učenju novoga i, prije svega, ljubav prema ljudima. Moj je otac bio ispraćen kao čovjek čiju su dobrotu prepoznali i cijenili mnogi.

MELANOM

Posted on : 02-08-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med

Sunce-i-oblaciKad sam bila mlada liječnica jednom je mojem poznaniku dijagnosticiran melanom, zloćudni rak na koži. Stanje se pogoršavalo strahovito brzo. Uz najbolje tadašnje liječenje bolest se nije mogla zauzdati. Preminuo je u roku od šest tjedana. Iako sam o melanomu mnogo naučila na fakultetu, šok koji me savladao nakon prijateljeve smrti bio je mučan, bolan i dugotrajan.

Dva desetljeća kasnije drugovala sam sa lijepom, mladom, pametnom kolegicom – liječnicom. Ona mi se jednog dana požalila

VIRUJEN U ANĐELE

Posted on : 30-07-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
sun-622740_960_720Stojim  između polica s voćem u sićušnom kiosku, otvoreni hladnjak s pićem i mliječnim proizvodima filtrira ka mojim plućima dok mi klima koja stoji iznad kase botoksira facu.

Prodavačica diže pogled sa svog mobitela i prima mi vrećice. Umra Oliver, kaže ona.

Od svega što mi se nije smrzlo u te tri minute tamo, smrze mi se sad i duša. Kupim svoje stvari i tražim komadiće hlada dok se

DAJEMO LI MLADIMA POZITIVNE PRIMJERE

Posted on : 30-07-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
na-mladima-svijet-ostajeKoliko smo puta čuli ili možda i sami izrekli: Kakva je to današnja mladost, mi takvi nismo takvi bili i kakva nam je to budućnost.

Na takve misli nas, tijekom ljeta, navode morske raspuštene zabave mladih, opijanja, neobuzdane fešte, jurnjave motorima bez auspuha, vožnja vozilima iz kojih trešti glazba ali i životinjske scene seksa na javnim mjestima.

No, je li uistinu tako? Kakve primjere stariji i možemo reći

POSEBNO MJESTO OKUPLJANJA

Posted on : 29-07-2018 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

3

Moje razglednice: TRG BANA JELAČIĆA

piše: Marijana Šundov

1Zagreb/ Čovjek je društveno biće. Njemu treba drugi čovjek kao njegovo zrcalo, potvrda ali i ispravak. Rađamo se u obitelji.  Poslije na svome životnom putu susrećemo druge ljude – rodbinu, susjede, prijatelje, kolege, poznanike… Pored toga, osjećamo pripadnost prema rodnom mjestu, domovini i narodu.

Svijet su nedavno preplavile putem medija i društvenih mreža predivne, tople fotografije, koje su svjedočile upravo pripadnosti, okupljanju, zajedništvu i slavlju iz hrvatskih gradova.

Tako se 16. srpnja 2018. na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupilo, prema policijskim procjenama, preko pola milijuna ljudi na slavlju i dočeku popularnih Vatrenih, nogometnih reprezentativaca, koji su osvojili drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu.