berlin

SKROMNOST JE VRLINA

Posted on : 23-05-2017 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
17972437_1944616552437142_1274664375973577094_oBerlin
/ Časnoj sestri Ancilli Vukoja, koja je za tu prigodu doputovala iz Bosne i Hercegovine u Berlin, Zaklada Überbrücken dodijelila je nedavno nagradu za Integraciju za 2017 godinu u Muzeju europskih kultura u Berlinu.

Kako neobičan i lijep susret i događaj. Pred punom dvoranom, prije predaje nagrade, govorila je direktorica Muzeja dr. Elizabeth Tietmeyer, dr. Ursula Röper iz Zaklade,

WER IST MIROSLAV K.?

Posted on : 23-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

 Neustart des kroatischen Grossschriftstellers Miroslav Krleža  in der deutschen Übersetzungsliteratur

Von Gojko Borić
Miroslav_KrležaWer ist Miroslav K.?“  So betitelt der bekannte deutsche Slawist und Kroatist Prof. Dr.  Reinhard Lauer seinen schmalen Band über den im deutschen Sprachgebiet zu Unrecht wenig bekannten kroatischen Großschriftsteller Miroslav Krleža (1893-1981). Die Ursache für diese mangelnde Beachtung sieht er unter anderem in Krležas schwer auszusprechendem Namen, was eher anekdotisch gemeint ist. Die eigentliche Begründung dürfte eher an der schwierigen  Beziehung zu seinen Verlegern in Österreich

PLES ŽIVOTA S AFRIČKIM ORLOM

Posted on : 21-05-2017 | By : admin | In : Miro Babić: PUT DOBROTE

0

Iz naše arhive/objavljen 24.01.2015.

tekst i foto: fra Miro Babić ofm, hrvatski misionar u Istočnoj Africi

P1010603Kenija/ Svaki kilogram brašna i kukuruza bit će blagoslovljen u smežuranim rukama starice Miriam koja će izmoliti molitvu na svom Kikuyu jeziku za svaki dar posebno,  u trenutku dok ga prima iz mojih ruku. ”Shosho” Miriam što na Kikuyu znači – baka, ima preko 80 godina a posljednjih 20, nakon što joj je umro muž, živi sama u zemljanoj kući smještenoj na pola puta od naše župne crkve St. Jude prema selu Suswa.

VRHUNAC IZBORNE KAMPANJE

Posted on : 19-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Josip Mayer
izbori-vijecaU ovoj predizbornoj utrci za lokalne izbore, mnogi  se ne mogu načuditi načinu na koji  stari i novopečeni kandidati skupljaju poene samo da bi se dočepali vlasti. Mogli bi se ugledati na  moderne razvijene europske demokratske zemlje kao što su Njemačka, Švicarska, Austrija i druge.

I  ove godine, uostalom kao i inače do sada, ništa se nije promijenilo. A trebalo bi!

JUNACI NAŠIH DANA

Posted on : 15-05-2017 | By : admin | In : Esad Redža: STAZOM SVOJE AURE

0

piše: Esad Redža
ruka-pomoci-i-potrebeSjetim se uvijek djetinjstva i jednog prijatelja. On je imao dovoljno hrabrosti učiniti sve ono što smo mi samo mogli sanjati.

S devet godina je imao sve vrline pravog vođe.
Požrtvovan, pravičan, hrabar …i to sve u tijelu dječaka.
Spremno bi odgovorio i ukazao učiteljici na njenu pogrešku ili bi preuzeo odgovornost za nekog od nas, makar bili u krivu.

Prijateljstvo je za njega bilo iznad svega.

SPAŠENA RAZLIČITOST

Posted on : 14-05-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Sonja Breljak
Portugal_2017Berlin/ Neplanirano, radi zdravstvenih razloga, provedoh ovu, netom minulu  subotnju večer  uz tv program umjesto program Slavonske večeri u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin. Tako, umjesto tamburica i slavonskih plesova, pogledah i poslušah pjesme Eurosonga 2017.

O, da, ovo natjecanje pratim od djetinjstva, skoro redovito, od vremena nastupa bivše Jugoslavije, pa sve do današnjih dana. Koja pjesma, koji pjevač, koji glasovi, tko kome…i slične dileme

NEMA SUTRA JER DANAS JE VEĆ KASNO

Posted on : 07-05-2017 | By : admin | In : Antonio Gavran: TRAŽENJE

3

Piše: Antonio Gavran

imKao dvadesetsedmogodišnjak i pripadnik mladih koji nisu više toliko euforični kao što su to mladi nekada bili, odlučih se podići svoju ruku visoko u zrak i reći: DOSTA! Poput onih studenata koji su sedamdesetih godina po svijetu dizali revoluciju i bili pokretači za bolji svijet. 

UMJETNIK DANAS: PUTEM SMILJA ILI PUTEM NASILJA

Posted on : 01-05-2017 | By : admin | In : Dražen Radman: PUT ISTINE

0

/povodom uprizorenja Frljićeve predstave ‚Naše nasilje i vaše nasilje‘)

piše: Dražen Radman
Naše i vaše nasiljeO događanjima oko predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje“ (24. travnja 2017.) na Marulovim danima više-manje je sve rečeno. S tim da, ako ćemo govoriti o tome što se zbivalo ispred HNK u Splitu uoči samog početka, valja reći da su mediji, u većini slučajeva, mahom popratili pogrdne uzvike nekolicine ljudi i njihova zajapurena lica, dok su prethodno najavljen (demokratski) prosvjedni skup s nizom uljudnih govora i s nekoliko stotina nazočnih, popratili – gotovo nikako.

ODRŽANO 18. MOSLAVAČKO PROLJEĆE

Posted on : 29-04-2017 | By : admin | In : Marija Matijašević: KRATKA PISMA IZ DOMOVINE

0

piše: Marija Matijašević
foto: Alfred Matijašević   ...foto album
IMG_3112Uskrsni ponedjeljak je svetak za sebe, i za KUD Stružec, koji je imao pune ruke posla, i malo vremena za svoje obitelji, na najveći katolički blagdan, Uskrs. Jer cijelu zimu i tjedne prije Uskrsa, pripremalo se za taj dan. Radili su se ukrasi od krep-papira, šivale se dječje nošnje sa šarenim fertunima- kao što su bili nekada, s tregerima na leđima, na prekriž, s volanima, našivavali se fertuni za kuharice, sa motivima nekadašnjice.

Sala je bila ukrašena sa buketićima po zidu i do njih su visjele

HOLOCOUST

Posted on : 25-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Iz naše arhive/ Objavljeno  02.10.2012

tekst: Emil Cipar
holokaust-5938a65857abab2c35d7ace3674a289f_view_articleE, što neće Švabo sve izmisliti!
Govorilo se tako kad bi se divilo nekoj tehničkoj napravi.

Percepcija Nijemaca kod starijih je bila uglavnom …marljivi, pametni, korektni, hladni…
Kod nas mlađih bilo drukčije. Nas su učili u školi da su Nijemci strašan narod, da su počinili veliko zlo, da su nas htjeli porobiti, ali snažna volja našega Vođe i želja naroda za slobodom pobjediše ih.

DVOJNA (NE)LJUBAV

Posted on : 24-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

tekst: Josip Mayer
njemacka
Turci u Njemačkoj veći su Turci od domaćih Turaka. Vidjelo se to i  na ovim izborima kada je više od 60 posto Turaka u Njemačkoj glasovalo ZA veće  predsjedničke ovlasti.

Moglo  bi se slično reći i za druge nacije koje žive u Njemačkoj. Ali, ipak je razlika, jer neki žele suradnju i socijalno izjednačenje, dok drugi svađe i ratovanje. Na Nijemcima je  da sada reagiraju.

Situacija je u Njemačkoj vrlo zabrinjavajuća. Čovjek se može

NEKA DRUGA VREMENA

Posted on : 22-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

3

Dan kad je hrvatski nogomet izgubio smisao

piše: Igor Matijašić
nogometObožavam nogomet i već kao klinac sam se zaljubio u njega. „Upijao“ sam poteze vrhunskih igrača koje sam zajedno sa svojom ekipom pokušao „kopirati“ na travnatom igralištu (popularnoj gmajni) na kojoj smo bili „po cijele dane“.

Bila su to drukčija vremena, bez interneta i mobitela, vremena kad se utakmica na televiziji očekivala s velikim nestrpljenjem, posebice derbiji velike četvorke klubova bivše države. Dinamo i Hajduk bili su pojam, igrači čije smo sličice lijepili u album,

LATICE U SNIJEGU

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (3)Da je put u pakao često popločan dobrim namjerama, izreka je dobro poznata svima. Ali kada vam je put za neko dobro djelo popločan zimskim uvjetima i olujnom burom neposredno pred svibanj, onda se već zapitate, jeste li možda trebali češće filtrirati tu svoju kaljužu savjesti i učiniti kome kakvu dobru stvar ili onaj posljednji odverglani očenaš s mislima na fejsbuku možda ipak nije bio tako skrušen.

O JEZIKU, RODE…

Posted on : 20-04-2017 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Hrvatski jezik nije samo puko sredstvo sporazumijevanja

piše: Gojko Borić
baskatabletZa vrijeme osmanlijskih osvajanja tijekom kojih je naša zemlja bila smanjena na „ostatke ostataka nekad slavnnog hrvatskoga kraljevstva“, izraz jezik bio je istoznačnica za narod: „Turci nalegoše na jazik hrvatski“, ( pop Martinac  nakon Krbavske bitke).

Hrvati su se stoljećima odupirali latinizaciji,

IZVOR SVJETLOSTI

Posted on : 18-04-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
Uskrsli-Isus-1Za neke istine treba se boriti i treba ih svjedočiti. Uskrs, centralni i najvažniji blagdan u kršćana zaslužuje da se o njemu priča, ne jednom godišnje, nego bi on trebao biti lajtmotiv, nešto što nas prati i osvjetljava tminu svakodnevnice.

Za Božić govore da je najradosniji  kršćanski blagdan. Ne bih se složio. Božić je bitan, ali je samo uvod, početak plana spasenja koji se završio u uskrsnu zoru. Uskrsna zora i prazan grob  izvor su svjetlosti za one koji su spremni vjerovati.