berlin

PNEUMOKOK – OPASNA BAKTERIJA

Posted on : 31-05-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

3279508-img-bakterie-v5Suživot bakterija ili kolonizacija

Pneumokok je bakterija koja stalno živi (kao sustanar) na sluznici nosa i ždrijela kod 30 % zdravih odraslih ljudi. Čak 70 % male djece ima tu bakteriju u nosu ili ždrijelu. Ta pojava se zove kolonizacija.

Ako čovjek ima čist i prohodan nos, te urednu otpornost (imunitet), neće se zaraziti i oboljeti od te bakterije. To stoga što

LJEPOTA SVUGDJE OKO NAS

Posted on : 30-05-2018 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

0

MOJE RAZGLEDNICE: Dubrovnik III dio

tekst i foto: Marijana Šundov

Dubrovnik 2 (1)Dubrovnik/ postoje određeni trenuci u vremenu života – neka raskrižja, ali bez vidljivih putokaza, kada se možete vratiti u taj dan i reći evo od toga dana išlo je drugačije. Moja odluka taj dan dovela me tu gdje sam sada, da sam odlučila nešto drugo moj život išao bi drugim pravcem. Bio bi drugačiji.

Svi mi imamo takve dane i takve odluke. Ne mora to biti ništa vidljivo i dramatično – može to biti samo trenutak milosti i prosvjećenja, kada ti postaje jasno da

RADITI ILI KLJUČ U BRAVU

Posted on : 28-05-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Ugostitelji moraju početi raditi ili zatvarati lokale

piše: Žarko Delač
Učestalo nas ovih dana mediji informiraju o nedostatku radne snage i to osobito s obzirom na početak glavne turističke sezone u ugostiteljstvu.

Ova se vijest može višedimenzionalno iščitati i raspraviti ali sigurno je kako jedan aspekt zaslužuje posebnu pozornost. To je odnos poslodavaca ili privatnih poduzetnika prema radnicima.

Naime često smo čuli ili bili svjedoci kako se sezonski radnici

TEŠKE OSOBE

Posted on : 26-05-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

osudaTereza

Dva do tri puta mjesečno slučajno sretnem u gradu Terezu, jednu svoju sugrađanku. Ta je gospođa vitalna, razgovorljiva, uvijek obaviještena o svemu što se zbiva ili što će se tek zbivati u njezinom okružju. Ona prva zna tko se iz njezine ulice razbolio, tko je otputovao u Irsku, tko je diplomirao, koja se djevojka udaje…

U takvom našem slučajnom i prolaznom susretu uvijek ona ima

LUKINE ZNANSTVENE ČAROLIJE

Posted on : 23-05-2018 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

tekst i foto: Igor Matijašić
LukaPriča nije tipično hrvatska i baš je zato nadasve zanimljiva…

Dakle, imate odraslu osobu koja završi fakultet i zaposli se u struci. Ne kuka o maloj plaći, ne proklinje sve oko sebe i ne govori stalno da u našoj državi ništa ne možeš sam…radi nekoliko godina, no pokretački i energični crv u njemu ne da mu mira. Neprestano sanja da može više, mašta o projektu čije se kockice polako slažu u glavi i dođe trenutak kad se odluči

BIRAJMO PREMA ZASLUGAMA

Posted on : 19-05-2018 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

tekst: Stjepan Poljaković
imagesSlavonski Brod/ Za predstojeću nedjelju raspisani su izbori za vijeća 16 mjesnih odbora grada Slavonskog Broda. Pažnju na takve izbore privuklo mi je osobno iskustvo od prije, ako dobro brojim, 8 godina.

Jednog proljetnog dana sam sa susjedima poveo razgovor o tome kako i od koga tražiti da na novoizgrađenom dječjem igralištu instaliraju rasvjetu. Stup je bio tu ali bez žarulje.

HOT OR NOT

Posted on : 18-05-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić

768683Taman su mediji zahuktali priču o novoj zagrebačkoj radio postaji koja emitira cajke, forsirajući ideju da su Hrvati šokirani time; kad je pažnju cijele javne i političke situacije na sebe opet skrenuo Agrokor. Bolje rečeno – uzeo za taoca cijelu Hrvatsku opet, već drugo proljeće zaredom i to samo iz razloga jer jednom čovjeku ništa i nikad  nije bilo dovoljno.

Isti taj se usudi još javno i komentirati i

INCEST ILI RODOSKRVNUĆE

Posted on : 17-05-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Barbaru znam više godina. Ima boležljivu djecu pa me, pri susretu na cesti, zna zaustaviti i pitati za savjet. Nedavno smo se ponovo srele na autobusnoj postaji. Upravo se bila iskrcala sa svoja dva dječaka koje vodi k dječjem liječniku. Ambulanta radi od 13 sati, a bilo je tek 11 sati. Zato je sjedila sa svojim predškolcima na peronsku klupu i čekajući, promatrali su dolazak i odlazak autobusa.

Ta ženica ima oko četrdeset godina. Sitna je, blijeda, kaže –

RECI ISTINU, NEMOJ OSTATI NIJEM I IZGUBITI DUŠU

Posted on : 12-05-2018 | By : admin | In : Dražen Radman: PUT ISTINE

0

piše: Dražen Radman

IMG_20180412_180812_1526037560623Sinoć sam gledao emisiju ‚Provjereno‘ i prilog o splitskom slučaju pedofilije u samostanu sv. Frane.

Obuzela me golema tuga zbog strahota koje su, po svemu sudeći, počinjene nad nedužnom djecom.

Obuzela me i mučnina zbog pomisli da su ljudi, koji su trebali biti oličenje dobrote, morala i duhovnosti, zapravo izigrali ukazano povjerenje, iskoristili ga na najgrublji mogući način.

KAKO S DJETETOM RAZGOVARATI O SEKSUALNOSTI

Posted on : 12-05-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

djecaRoditelji, odgajatelji! Svaka 4. djevojčica i svaki 8. dječak bit će do svoje l6. godine, u ovom našem dijelu Evrope, seksualno napastovani!

Dječje tijelo  

Naučite svoje dijete da je njegovo tijelo dragocjeno i da ga ono mora pomno čuvati. Naučite ga da ne smije dati svoje tijelo na raspolaganje drugome, iako ga ovaj za to molio ili podmićivao

PLASTIČAN MIR

Posted on : 11-05-2018 | By : admin | In : Esad Redža: STAZOM SVOJE AURE

0

piše: Esad Redža
park-za-pse-2_550062Godina je 2018. Zrakom putuje proljetna pelud.

Ona profinjenim korakom ulazi u moj kadar.
Iza nje na povodcu maleni profinjeni bijeli psić. Fontana tvori raskošnu dugu iznad zadnjih kapljica u visini.
Duge popodnevne sjene nje i njenog psića preklapaju se oko mojih nogu.
Vrećica koju je izvadila iz svoje profinjene torbice i navukla na svoj profinjenu ruku,

JERUZALEM -TRITISUĆGODIŠNJI GLAVNI GRAD IZRAELA

Posted on : 10-05-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

tekst: Filip Ćorlukić
jerusalem_aerial001-e1512487211181O političkom, ali i etičkom djelovanju UN  sam u mojoj prije par godina  objavljenoj knjizi QUO VADIS HOMO, pisao naglašeno kritički. Generalnom skupštinom se nisam posebno bavio, a rezultat glasanja o priznavanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela uz političku dvoličnost, pokazuje i krajnje nepoznavanje povijesnih istina.

Otkrićem pisma prije od oko 6 tisuća godina – prvo u Mezopotamiji, a nešto kasnije i u Egiptu – započinje naše

EMPATIJA

Posted on : 08-05-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

1

 piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Za vrijeme posjeta mami u bolnicu, navratih njezinoj liječnici na konzultacije; ova sva zadubljena u papire s kojih ni pogleda nije skinula, umjesto odzdrava odmah prijeđe na stvar, riječima: „Recite…?“

Kad joj rekoh ime pacijentice, liječnica, i dalje ne dižući pogleda sa svojih papira, u dahu izvijesti o svim obavljenim medicinskim zahvatima, ustanovljenoj dijagnozi i prognozi. Oči je podigla tek kad ju upitah kakve to veze ima s mojom majkom.

IZA KULISA POLITIČKOG ANGAŽMANA

Posted on : 05-05-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
Politika je u Hrvatskoj opijum za narod ali još veći za političare.

U takvom okruženju više se govori o saborskim zastupnicima nego uspješnim privrednicima, lokalnim političarima nego poduzetnicima, europskim zastupnicima nego svjetskim znanstvenicima.

Stoga je i moguće osnovati političku stranku, okupiti nekoliko istomišljenika i čak sudjelovati u vođenju i upravljanju države. Bez

AUTIZAM

Posted on : 02-05-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

pišeVerica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

autizamAutizam nije bolest u uobičajenom smislu riječi. To je poremećaj u ranom razvoju djetetove društvenosti i osjećajnosti.

Kao što sljepoća očiju onemogućava gledanje, tako kod autističnog djeteta njegova „sljepoća uma“ onemogućava shvaćanje. To je razlog da takvo dijete ne funkcionira poput svojih vršnjaka. Ono ne može shvatiti svoju majku, niti bilo koga drugoga. Mozak takvog djeteta je programiran na drugačiji način od uobičajenog. Suvremena medicina još nije posve razjasnila takvo ponašanje.