berlin

GDJE SU KRIVICI SLABOG RAZVOJA

Posted on : 21-08-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
razvitakVraćajući se s godišnjeg odmora u nepreglednoj koloni vozila lako je bilo primijetiti  veliki broj stranih registracija.

Pri tome se bez pozornijeg zapažanja moglo zamijetiti kako su vozači iz nekadašnjih socijalističkih zemalja poput Mađarske, Poljske ili Češke vozili neusporedivo kvalitetnija vozila od domaćih vozača.

Bez ljubomore i zavisti možemo se samo prisjetiti kako je ne tako

ŠKOLA ZA ŽIVOT

Posted on : 17-08-2019 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

piše: Igor Matijašić
školaPolako se bliži početak rujna i „start“ nove školske godine koja bi trebala donijeti odgovore na podosta pitanja.

Je li to samo još jedna u nizu reformi koju će zaustaviti već prvi sljedeći izbori (kao što ističu neki) ili se zaista radi o pokušaju da i naši učenici budu ukorak s vršnjacima iz cijeloga svijeta?

Iako nas vrsni mladi robotičari (primjerice), iz godine u godinu oduševljavaju medaljama s razno-raznih međunarodnih

PREPOLOVLJENO SRCE

Posted on : 13-08-2019 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE, Sonjine priče

3

Iz naše arhive/ Objavljeno 10.07.2011.

ISELJENIČKE PRIČE

piše: Sonja Breljak
Berlin-V.Gorica-Bugojno / Mi krenuli eto na godišnji odmor  baš tom linijom. Ili je godišnji odmor krenuo za nama. Tko bi znao?!
Iz Berlina nas ispratilo kišno vrijeme …od neviđena pljuska jedva sjeli u auto. Jutro hladno. A putem još hladnije. Onim planinskim dijelovima usputne nam Austrije, tek devet stupnjeva.

Popravi klimu u autu, popravi klimu …spočitavate  danima prije puta a sad tražite -grijanje! …smije nam se i podruguje  naš „vođa puta“.

PLES MILIJUNA

Posted on : 12-08-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
U oskudici koliko toliko zanimljivih, vjerodostojnih ili informativnih članaka ovog smo ljeta u medijima obasipani tekstovima vezanim uz nogometaše i nezamislive cifre koje se spominju uz njihove prijelaze iz nogometklubova u klubove.

Kao sportski zaljubljenik i naravno, navijač nacionalnih selekcija ipak se pitam gdje su granice u transferima i zbog čega je prisutan ovoliki novčani disbalans između pojedinih sportova ili profesija?

Tako visokoobrazovani zaposlenici rade za recimo 1000 Eura mjesečno koliko istovremeno nogometaši, za čije utakmice plaćaju skupe ulaznice, toliko zarade dnevno. Naravno kako u tome ne

MARIJA IZ MOJIH SJEĆANJA

Posted on : 09-08-2019 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

U sjećanje na Mariju Kukić, lektoricu Hrvatskog glasa Berlin koja nas je napustila prije godinu dana. Hvala Ti, Marija, na lektoriranju, na pažnji prema Glasu a još više na rijetko viđenom, dragocjenom prijateljstvu kojemu nema ovozemaljskog kraja.

Iz naše arhive/ objavljeno 16.08. 2018.

piše: Stjepan Poljaković

11827258_882547501816016_1716524998_oPostoje obećanja dana u šali za koja se nadate da ih nećete skoro ili nikada ispuniti.

Jedno od takvih obećanja dadoh našoj i mojoj Mariji ( Kukić, pokojnoj, lektorici Glasa, op.u.)

Kada se  onomad u zadnjem razgovoru našalila da ide snimit glavu „da vide ima li što u njoj“ odgovorih da preuzimam na sebe oproštajni govor od kojeg će se i umjetno cvijeće suzom orositi.

Iako mi je bilo sumnjivo što je relativno

TREBA PREPOZNATI ZNAKOVE

Posted on : 06-08-2019 | By : admin | In : Dražen Radman: PUT ISTINE

1

Iz naše arhive/ objavljeno 24.10.2013.
 .
piše: Dražen Radman 
DSC01896Ne znam kako je s Vama, ali mi se nekako čini da vrijeme brže teče posljednjih par godina. Vjerovatno je to tako jer se množe (i glože) događaji oko nas sve većim intezitetom pa je nekako teško uhvatiti korak sa svim bitnijim stvarima.
Ipak, u redoslijedu zbivanja u svakom pojedinom životu, postoji nešto što se zove – znak(ovi). Nitko ne hodi kroz život bez da mu se dadu određeni znakovi koji upućuju

KUDA IDEŠ, ČOVJEČE

Posted on : 05-08-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
large_1380Unatoč masovnoj letargiji uzrokovanoj velikim vrućinama i opuštanjem od briga i poslovnih obveza tijekom godišnjih odmora veliki je broj događanja koji nas ne bi unatoč tome ne bi smio ostaviti ravnodušnim. Primjerice šesterostruko ubojstvo u Zagrebu, veliki požari u Sibiru, pojava superbakterije otporne na sve do sada primijenjene lijekove ili nediplomatska komunikacija sa susjednom državom u kojoj su Hrvati konstitutivan narod.

Uzimajući pri tome u obzir o čemu raspravljaju naši političari i

KLAMIDIJSKA ZARAZA

Posted on : 02-08-2019 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA

0

piše: Verica Jačmenica- Jazbec, dr. med.

spolno-prenosive-bolestiŠto je klamidijska bolest?

Zaraza klamidijom je najčešća upalna bolest spolnih organa. To je i najčešći uzrok neplodnosti, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Uzročnik je bakterija Chlamydia trachomatis. Ona živi, kao parazit, u ljudskoj stanici. Dok klamidija živi unutar stanice, ne pravi nikakve smetnje.

Međutim, ako se kod neke osobe ta bakterija nađe u stanici

KOMIŽA – GRAD RIBARA

Posted on : 28-07-2019 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

0

tekst i foto: Marijana Šundov
Komiža falkuša 2Komiža, 28. srpnja 2019. – lagani dodir vjetra na licu, pjesma cvrčaka, nebo bez ijednog oblaka, u daljini stopljeno plavetnilo mora i neba dokle pogled seže, ispod zeleni obronci brda Hum, na obali crveni krovovi kuća – Komiža.

Navodno ime joj je dao stariji, susjedni gradić Vis, antički polis Issa, govorilo se za mlađe naselje kako je pokraj Isse – Com Issa – pokraj Visa. Com Issa postade Komiža. I danas, u Komiži ne pristaje trajekt, trajekt pristaje u Visu.

NEUMITNI ZAKON VJEROJATNOSTI

Posted on : 25-07-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
svemirSmrt mladoga hrvatskog vojnika u Afganistanu vrlo je emotivan događaj ne samo za njegovu obitelj već i suborce, Ministarstvo obrane ali i svakoga iole emotivnog našeg sugrađana.

No, razmišljajući trezveno do ovakvog je slučaja prema zakonu vjerojatnosti moralo doći jer ipak je riječ o rizičnom području i državi u kojoj su na pojedinim područjima uvjeti ratnog stanja.

Ipak taj strašni incident ne smije nas pokolebati u daljnjim

CELIJAKIJA

Posted on : 22-07-2019 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Što je to

To je prastara, teška, tiha i podmukla bolest crijeva. U 95 % bolesnika je nasljedna. Ako se ne liječi, traje doživotno. Može biti smrtonosna. Uzrokuje ju jedna tvar iz pšenice, raži, zobi ili ječma. Poznavali su ju već stari narodi u Mezopotamiji.

Pretežno se javlja u dječjoj dobi, ali se može javiti i kod odraslih. Bolest se najčešće otkriva u dojenačko doba, u vrijeme kada se u

BOLJE JE BITI NAČELNIK OPĆINE NEGO MINISTAR

Posted on : 20-07-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

piše: Žarko Delač
ciceron-o-govornikuDolazak na političku funkciju nosi u sebi vrlo veliki rizik i opasnost koja vreba između ostalog i od suprotnih političkih opcija, suprostavljenih interesnih grupa i lobija ili nezadovoljnika bilo koje vrste. Povod takvom zaključku su brojne afere vezane uz ministre za koje sigurno ne bi znali da nisu zasjeli u vladine fotelje.

Eklatantan je primjer bivšeg načelnika općine koji je postao predmet istrage nakon što je postao ministar.

LIBERALIZAM JE KORISTAN ILI ŠTETAN

Posted on : 17-07-2019 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

tekst: Žarko Delač
taksi-tadio-taksi-zagreb-100Da problemi s taksijima nisu samo „privilegija“ Dubrovnika i Splita čiji su se gradonačelnici pobunili protiv liberalnog zakona o taksi službi može se pokazati i na primjeru Zagreba.

U želji za zaradom čak su se i mnogi stranci u hrvatskoj metropoli uključili u taj posao. Pri tome  im vozilo nije samo sredstvo za rad već i život. To znači da u vozilu spavaju na parkirališnim mjestima, obavljaju higijenu tj. peru zube i naravno nešto i prezalogaje. Usput uče i hrvatski jezik kako bi mogli što bolje komunicirati s

NEK´ SRCE ZAPOVIJEDA

Posted on : 17-07-2019 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA

0

Prije 500 godina u Portugalu je rođen čovjek koji se zvao Juan Ciudad. Imao je težak život. Na svojoj koži je osjetio što znači biti teško bolestan. On je, dakle – tada, utemeljio prvu bolnicu za psihičke bolesnike. Osnovao je i Bolnički red Svetog Ivana od Boga – to je red Milosrdne braće koji je i u Hrvatskoj osnovao prvu katoličku bolnicu.

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

bolnica_sv._rafael_referenceKrajem 2011. godine  otvorena  je u Hrvatskoj prva katolička bolnica koja se zove „Sveti Rafael.“  Nalazi se u Slavoniji, u mjestu Strmac, u šumovitom predjelu na južnom obronku Psunja. Udaljena je desetak kilometara od Nove Gradiške.

Na tom mjestu se sedamdesetih godina 20. stoljeća nalazila bolnica za djecu koja su bolovala od tuberkuloze pluća. Tada je u Hrvatskoj bilo uvedeno obvezno cijepljenje protiv tuberkuloze i ta se bolest počela povlačiti. Djeca više nisu tako često obolijevala.

BULIMIJA – BOLEST MLADIH LJUDI

Posted on : 12-07-2019 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

bulimija-pomocŠto je bulimija?

Bulimija je poremećaj hranjenja uzrokovan psihičkim disbalansom. To je višegodišnji lanac prejedanja, a potom namjernog izbacivanja (povraćanja) hrane.

Bulimičar može biti vaš bliski suradnik na poslu, vaša suučenica u srednjoj školi, vaša kolegica na fakultetu…

Najgore je kad je to vaše dijete, a vi to ne opažate.