berlin

KAKO S DJETETOM RAZGOVARATI O SEKSUALNOSTI

Posted on : 20-04-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

Verica JačmenicaJazbec dr. med.

suza-150x150Roditelji, odgajatelji! Svaka 4. djevojčica i svaki 8. dječak bit će do svoje l6. godine u ovom našem dijelu Evrope seksualno napastovani!

Dječje tijelo  

Naučite svoje dijete da je njegovo tijelo dragocjeno i da ga ono mora pomno čuvati. Naučite ga da ne smije dati svoje tijelo na raspolaganje drugome, iako ga ovaj za to molio ili podmićivao

GRADU KOJI ME VOLI

Posted on : 19-04-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

0

tekst i foto: Sonja Breljak
sonja u brofuZagreb-Slavonski Brod/ I tako, prema planu koji utvrdih sama sa sobom, moje putovanje, nakon tek provedenog nedjeljnog dana u Velikoj Gorici i Zagrebu, nastavi se već u netom prošli ponedjeljak.

Na zagrebačkom autobusnom kolodvoru kupujem kartu do Slavonskog Broda (109 kuna) i smještam se na sjedalo broj 19. Kratko radim na računalu i onda se prepuštam uživanju u vožnji. Ja naime, volim putovanje bilo kojim prijevoznim sredstvom. Jednostavno, volim. Možda tu ljubav imam zahvaliti stalnim putovanjima koja su me od djetinjstva pratila jer bijah zarana pa sve do polaska na studij, članica bugojanskog Zbora 57 djevojčica i dječaka s kojim se naputovah i nauživah i napjevah uzduž i poprijeko nekadašnje nam države.

20 GODINA KUD STRUŽEC

Posted on : 18-04-2018 | By : admin | In : Marija Matijašević: KRATKA PISMA IZ DOMOVINE

0

20g. „KUD“-a STRUŽEC

tekst i foto: Marija Matijašević

IMG-b47f8355d1053a505252c08adfdf42c0-VStružec/ Eto, kako vrijeme leti. Moj san od prije tri desetljeća, još živi. Proslavila se dvadeseta obljetnica, na Uskrsni ponedeljak.

Naime,  dvije fešte odjednom: Devetnaesto Moslavačko proljeće i 20. obljetnica KUD-a.

Za tako velike fešte, potrebno je bilo raditi cijelu zimu. Članice su to uspješno odradile. Duge zimske večeri, su tri puta tjedno, stvarale: papirnate ruže za buketiće, našivavale mileje i stoljanke, heklale ruže.

PRATEĆI SRCA HOD, STIGOH U BROD

Posted on : 17-04-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

piše: Sonja Breljak
Berlin-Zagreb-Velika Gorica-Slavonski Brod
/ O, da, u Njemačkoj se puno radi. I Nijemci puno rade, pa i mi s njima. A to onda, ta točnost i pedantnost, taj mar, nakon nekog vremena, uđe u krv pa to činiš po automatizmu, stihijski. I više od potrebnog.

U njemačkoj saveznoj službi u kojoj radim, zbog aktualnosti teme (izbjeglice i migracije) kojom se bavimo, radi se često i prekovremeno. Pa se onda nakon nekog vremena nakupi i nešto prekovremenih sati. I onda hvataš dah, pokušavaš uhvatiti vrijeme

RODITELJI I ODRASLO DIJETE

Posted on : 16-04-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

shutterstock_210886180Čula sam pučku poštapalicu koja glasi: Malo dijete – velika briga, veliko dijete – mala briga.

Zamislila sam se, sjetivši se brojnih svojih iskustava s roditeljima i zaključila da se spomenuta izreka često u životu baš i ne ostvaruje.

Ljubav i privrženost tvore čvrstu i prirodnu vezu između roditelja i djece. No u životu se dogodi da roditelji moraju, zbog više sile,

DUBLJI KRIK S PROSVJEDA NA RIVI

Posted on : 15-04-2018 | By : admin | In : Dražen Radman: PUT ISTINE

0

piše: Dražen Radman
IMG_20180412_182022_1523597930747Bijah preksinoć na Rivi. Pristigoše i mladi i stari, i blagi i nagli s raznih strana… Dođe narod ne samo zbog Konvencije. Dođe umoran, ranjen i nezadovoljan. Dođe gladan i žedan istine, gladan poštenja i pravde. Jer čaša strpljenja stigla je do ruba.

Prolazih kroz mnoštvo. Gledah ljudima u oči i vidjeh, prepoznah tugu, veliku tugu. Prepoznah nelagodu i nemir zbog sadašnjeg (dugogodišnjeg) stanja, a još više zbog neizvjesne budućnosti. Pritom, oko sebe osjetih i taj tihi bijes. I jal.

Jer ovako uopće nije moralo biti.

S druge strane, u daleko manjem broju, primjetih i ljude kojima je ’napeto‘ bilo kakvo ‚događanje naroda‘. Njima je uvijek samo smiješak na licu u ovakvim i

IZVOZNICI PRIMITIVIZMA

Posted on : 13-04-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

6

piše: Sonja Breljak

16708208_1754283544888046_6895265096273686214_nSlavonski Brod-Berlin-Bad Homburg/  Piše mi ovih dana Elizabeta Kopić, dopredsjednica  Zavičajnog kluba „Brođani“ Berlin koja provodi  zimske i ranoproljetne dane u rodnom Slavonskom Brodu.

Elizabeta ili teta Liza, poznata je humanitarna volonterka koja je, u okviru „Brođana“ sudjelovala u brojnim dobrotvornim akcijama za svoj grad i svoju domovinu i koja je preko 40 godina dugim radom u Berlinu zaslužila i priznanje iz ruku kancelarke Merkel.

RUŽNO PONAŠANJE

Posted on : 10-04-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Dragi Roditelji!

Ako vam se dijete ponaša ružno, to je – vaša krivnja. Dijete je vaš vjerni odraz. Djeca neprestano kopiraju roditeljsko ponašanje u kući i u obitelji i potom ga, istoga takvog, prakticiraju u vrtiću, školi ili u javnosti. Dijete vam se ponaša upravo onako kako se i vi pred njim ponašate.

Odgoj je, uz čuvanje i brigu, najvažnija dužnost roditelja, ali i

PRAVO NA ŽIVOT

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

1

piše: Slavica Jurčić
Slavonski Brod/ Kao curica često sam pjevušila pjesmu čije riječi idu ovako:“Ja sam mala, pa sam pala, pa sam čaše polupala, moj će tata radit‘ pa će čaše platit“.

Sada, skoro i četrdeset godina nakon vjerovanja da će moj tata platit moje nestašluke, promatram i doživljavam incident u kojem se moj rodni Slavonski Brod guši u dimu rafinerije i truje vodom koju je „nepoznati počinitelj“ zatrovao nepažnjom. Pratim vijesti i pokušavam dostojanstveno i smireno gledati na sve sa

NOVA RUBRIKA: EDUKACIJA RODITELJA

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

Hrvatski glas Berlin otvara novu rubriku naslova: EDUKACIJA RODITELJA u kojoj riječ prepuštamo našoj novoj suradnici, Verici Jačmenica-Jazbec, dr. med.

verica2Verica Jačmenica-Jazbec: –Ja sam liječnica, specijalist za dječje bolesti. Nakon 40 godišnjeg rada na bolničkom odjelu u bolnici u Čakovcu, sada sam u mirovini.

Tijekom svojega dugogodišnjeg rada rano sam shvatila da su svi roditelji u pedijatrijskoj ambulanti u stresu, strahu i grču. Oni od liječničkih usmenih uputa zapamte vrlo malo. Najbolji dokaz tome je činjenica da, izlazeći iz ordinacije, odmah zastanu kod medicinske sestre i nju pitaju što je ustvari njihovom djetetu.

DIJETE S POREMEĆAJEM MOTORIKE

Posted on : 06-04-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

fina-motorika-kod-djece2Sve češće me roditelji pitaju za savjet kako da pomognu svojoj djeci u snalaženju u životu. Vjerojatno ste pomislili da se radi o roditeljima čija djeca se odlučuju za vrstu škole ili fakulteta, za mjesto rada ili mjesto življenja. No ovdje nije riječ o tome.

Radi se o posve maloj djeci, staroj do dvije godine koja fizički i psihički ne osjećaju i ne reagiraju poput svojih vršnjaka.

Senzorika i motorika

I AM SAILING

Posted on : 05-04-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: POGLED KROZ DVOGLED

0

piše: Sandra Marelja Muić
plenkovic-saborNikako proljeće domigoljiti. Sramežljivo proviri na horizontu i zbriše instantno u nepoznatom pravcu, ni tulipani se ne zalijeću baš s otvaranjem. Zlobnici bi rekli sada da i proljeće bježi iz Hrvatistana, ne zna jadno koliko mu je pouzdano ovdje  najaviti svoj dolazak.

Prema  izjavi pučke pravobraniteljice, već petina stanovništva ugrožena je ovdje

NAŠE PARALELE

Posted on : 04-04-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Borba s požarima i vodom postaje hrvatska svakodnevica

piše: Žarko Delač
vodaSvi koji i površno prate izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović trebali bi se prisjetiti kao je nedavno dotaknula strateški značaj pitke vode. I upravo nedugo nakon toga dogodio se jedan od najvećih ekoloških incidenta u kojem je onečišćen izvor pitke vode iz kojeg se opskrbljuje Slavonski brod.

Stoga se odmah nameće niz pitanja poput toga na koji način štitimo naše vodno bogatstvo? Tko je uopće nadležan za zaštitu? Tko odobrava koncesije i pod kojim uvjetima za izvore pitke vode?

ISTANBULSKO USKRSNO JAJE

Posted on : 03-04-2018 | By : admin | In : Ivek Milčec. KAJ GOD!

1

piše: Ivek Milčec
5452603281_7399a615b3_zDragi čitatelji, vjerujem da ćemo se složiti oko toga da je lijepa ta naša hrvatska, uskrsna katolička tradicija: farbanje jaja tj. pisanica. Konzumacija lijepo obojanih blagoslovljenih pisanica u sveto uskrsno jutro je, uz već tradicionalnu kuhanu šunku ili lopaticu te mlade lučice, poseban doživljaj koji se prenosi s koljena na koljeno.

Na žalost, mnogi umirovljenici koji poslije 40 godina rada sa bijednom mirovinom iliti staračkom crkavicom jedva krpaju kraj s

MAKNUT KAMEN

Posted on : 02-04-2018 | By : admin | In : Dražen Radman: PUT ISTINE

0

Dražen Radman
Uskrsnuce-IsusovoTrčale su brzo
Htjele provjeriti grob
Barem to
Kad više Ga neće vidjeti

Nitko nije kao On
Srce njihovo
Dotaknuo
Smirio