berlin

ZAPAMTI SINE

Posted on : 15-10-2018 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

Ivan Tumbas
tumbasIkavica Bunjevačka to je dika prava
pa još ko znade asnirat al’ lagacko,
šnjome se prikazuje dilo pravo
kome na duši jel’ na jeziku dragom.

Njome se čeljad sporazumidu pravo
dal u riči, el’ svađi, jel’ ljubavi dragoj,
tako riči ikavice ostadoše
u zapećku sačuvano dilo naše.

GLEDAJU A NE VIDE

Posted on : 13-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

2

Osvrt na hrvatski nastup na Sajmu knjiga u Frankfurtu 2018.

piše: Alida Bremer

alida-bremer-foto-literahu-608ed814c721d61c773effc7c3a08907_view_article_newIako hrvatski pisci nižu u Njemačkoj upravo nevjerojatne uspjehe – pa je tako na dan kad je Ivana Sajko u razgovoru s belgijskim autorom Stefanom Hertmansom i njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom otvarala Frankfurtski paviljon i Sajam knjiga u Frankfurtu, Miljenko Jergović u Berlinu, skupa sa svojom prevoditeljicom Brigitte Döbert, primao

SJEĆANJE U RUŽINOM GRMU

Posted on : 11-10-2018 | By : admin | In : Sonja Breljak: IZ NOVINARSKE BILJEŽNICE

1

piše: Sonja Breljak
003Istina, bilo je to formalno gledajući, u stvari na jučerašnji dan, 10.10. u 22. i 10 minuta ali eto, ja odlazak mog prijatelja i dugogodišnjeg urednika Glasa, Emila Cipara, vežem za jutro poslije, dakle 11.10. na današnji dan i onaj trenutak kad me u rano jutro, prije četiri godine, probudio zvuk mog telefona. S druge strane je Brod, i prijateljica Slavica Mravinac mi javlja tu vijest.

U tih 22 i 10 minuta tog desetog listopada za ovim sam istim računalom na kojemu nastaju ovi redovi, razmišljam o Emilu i

S TOBOM SE LAKŠE PIŠE

Posted on : 10-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

3

Iz naše arhive/ objavljeno 10.10.2017.

IN MEMORIAM: Emil Cipar (13.04.1948. – 10.10.2014.)

piše: Sonja Breljak
971354_10201197931457733_597069137_n (2)Berlin/
Volim ovu fotografiju. Načinjena je u sretno, puno, toplo vrijeme. Bijaše početak srpnja. S folklorašima Hrvatske zajednice Berlin na putu sam za Đakovo, na tamošnje Đakovačke vezove.  Naša mala trupa, zaustavila se na odmorištu Marsonija II. Tu su nas čekali Emil i Čuko.

Provedoh nezaboravan dan u Brodu…Sava, Fišijada, Željko, Darija, Anita, Tadijin dom, Bartolovci…Emil mi pokazao Brod, svoj

UTVRDA NA GRANICI

Posted on : 09-10-2018 | By : admin | In : Marijana Šundov: MOJE RAZGLEDNICE

0

tekst i foto: Marijana Šundov
Cetingrad panoramaCetingrad/ 8. listopada 2018./ Nalazim se na posebnom mjestu. Dokle god mi pogled dopire je bogatstvo i ljepota prirode –  brežuljci, drveće,  poljsko cvijeće i trave, mirisi rane jeseni – život u cvatu.

Iza mojih leđa potpuno drugačija slika – kamenje, ostaci zidova, veliki kameni lukovi kao da lebde u zraku, zaboravljeni u vremenu. Nalazim se na utvrdi Cetin, a točnije je napisati pored ostataka ove nekad veličanstvene građevine.

KAKO PREŽIVJETI ŽIVOT

Posted on : 08-10-2018 | By : admin | In : Martina Budimir: PANTA REI

2

piše: Martina Budimir
858_bigVolim život! Volim živjeti! Život je lijep! Moj je život lijep! I ne, nije mantra koju si ponavljam slijedeći preporuke nekog priručnika za samopomoć.

Uhvatila sam samu sebe kako, bez obzira što mi je teško na duši u zadnje vrijeme, pa i zadnjih dana, s osmjehom koračam kroz dan. Padnem, čak to ne znam ni skriti, ali nekako uvijek taj osmijeh nađe svoj put, ne samo do usana, nego i do očiju, cijeloga lica, cijeloga bića.

OSTEOPOROZA

Posted on : 08-10-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

Uz Svjetski dan osteoporoze

piše: Verica Jačmenica-Jazbec

Kakva je to bolest?

Osteoporoza je kronična bolest cjelokupnog kostura. Ona postaje svjetski problem i značajni uzrok invaliditeta. Radi se o gubitku gustoće i čvrstoće kosti.

Zbog toga nastaju česti prijelomi kostiju, osobito kuka, kralježaka i zapešća. Javlja se češće kod žena. Svaka 3. žena i svaki 10. muškarac imaju rizik da dobiju prijelom kuka radi osteoporoze. Bolest  počinje tiho,

MIROVINA I NOVI MIROVINSKI ZAKON

Posted on : 07-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

piše: Štefica Vanjek
mirovina-umirovljenik-penzija-addc1b1c590a4570d037d2f2dc21fcba_view_articleIvanić Grad
/ Prohladno jesenje jutro, budim se s teškoćom i mojom pratiteljicom boleštinom. Još bi malo drijemala ali moram na posao.

Još malo brojim,  još tri ustajanja do mirovine. Izvučem se lijeno iz kreveta, prekrižim na kalendaru i ovaj dan, i ne znam jesam li sretna ili nesretna što nakon četrdeset šest punih godina i koji mjesec, napuštam svakodnevnu ustaljenu rutu puta i ljude s kojima sam radila.

ENIGMA ODLASKA IZ BOSNE I HERCEGOVINE

Posted on : 06-10-2018 | By : admin | In : kolumna povodom...

0

Zašto sam odlučila ostaviti kofer po strani?

tekst: Tea Ružić
travel-featuredBrčko/ Čitajući brojne medijske napise, primjetno je da su skoro svi naslova „Zašto otići iz Bosne i Hercegovine“, „Odlazak iz bijede, trbuhom za kruhom“, „Masovni egzodus iz BiH“ itd.

Na moje veliko iznenađenje, malo ih se odluči napisati zašto, ipak, ostati ovdje. Unatoč svim krizama, neimaštini, unutarnjim previranjima i tenzijama, vrijedi ostati, ako mene pitate.

Iz svoje perspektive napisat ću i zašto.

TKO JE KRIV

Posted on : 01-10-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

1

piše: Žarko Delač
sudnica-cekicstolVrlo često od političara očekujemo da nam omoguće bolji i sigurniji život, veće plaće, manje poreze ili recimo, jeftinije gorivo.

U tom kontekstu možda ih prečesto i neopravdano kritiziramo jer su nam očekivanja prevelika. Time im dajemo i previše na važnosti, tako da smo jedna od rijetkih zemalja u kojima su političari u rangu selebritija.

U svemu tome zaboravljamo vojsku javnih službenika i

ZDRAVLJE U BROJKAMA

Posted on : 28-09-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

U susret Svjetskom danu srca – 29. rujna 2018.

 piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

srcePovišeni krvni tlak

U sveopćem hrvatskom stanovništvu 45 % ljudi ima povišeni krvni tlak. Do sada je otkriveno samo 50% tlakaša. To znači da svaki drugi tlakaš ne zna za svoju bolest, niti ju liječi. Povišeni tlak ima 35% muškaraca i 40% žena.

Od svih otkrivenih tlakaša samo se svaki drugi ispravno liječi: ili promjenom načina života ili lijekovima. Samo 50% liječenih

JEDNA KAVA KOD KUME ANKE

Posted on : 21-09-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

Uz hrvatski Dan borbe protiv nasilja nad ženama

piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med

fear-615989_1920-1200x762_cAnku sam upoznala pukim slučajem. Ona je kuma mojih prijatelja. Zatekli smo je u vrtu, vedrog lica, zdrave preplanule boje. Kazala mi je da mnogo boravi na zraku, u vrtu, u voćnjaku i na velikom travnjaku koji se proteže iza njezine kućice. Već u tom prvom susretu srdačno me pozvala k sebi na kavu.

Ona je vitalna žena za svojih šest desetljeća. Kućica joj je čista, uredna, okružena cvijećem, prepuna raznoraznih lončanica i ručnih radova.

NA SAVJEST INTELEKTUALCIMA

Posted on : 18-09-2018 | By : admin | In : Onima koji nemaju mira

0

Iz naše arhive/ objavljeno 23.01.2013.

ONIMA KOJI NEMAJU MIRA (3.dio) …vidi ostale dijelove

piše: Dražen Radman
image001
Bilo bi dobro da ovo bude godina u kojoj ćete doživjeti takvu situaciju u svom životu kroz koju ćete napokon moći prepoznati da je Vaše veliko znanje kao prazna slama ako nemate dobar karakter.

Naime, stajati po strani u ovom vremenu nevremena, a moći reći i pomoći, nije ništa drugo nego sebičnost, kukavičluk, ‚čuvanje‘ neke titule, ugleda i(li) pozicije. Istinski intelektualci to ne rade. Istinski intelektualci imaju dobar i odvažan karakter.

PMS ili PREDMENSTRUALNI SINDROM

Posted on : 16-09-2018 | By : admin | In : Verica Jačmenica-Jazbec: EDUKACIJA RODITELJA

0

piše: Verica Jačmenica, dr. med.
pms-850x628Menstruacija je prirodno ciklično krvarenje iz maternice koje je vezano uz mjesečeve mijene. Zato ženin ciklus, kao i mjesečev, traje 28 dana. Ženska spolna energija ima svoj izvor uglavnom u jajnicima. U njima se stvaraju hormoni koji potiču normalan tijek menstrualnog krvarenja.

Trbuh je središte ženina tijela, a maternica u njemu je mjesto gdje može nastati život. Spolni organi predstavljaju izvor zadovoljstva i omogućuju roditeljstvo. To je tjelesno područje itekako važno za ženin zdrav i kvalitetan život. Ako u tom području nastaju blokade, dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa ili do predmenstrualnog sindroma (PMS).

Razlog poremećenog ciklusa može biti dugotrajni stres, nezdrav način života, loša prehrana, prejako bavljenje športskim aktivnostima, negativni osjećaji (poput mržnje,

POLITIČKA PROGNOZA

Posted on : 13-09-2018 | By : admin | In : Žarko Delač: O ČEMU JE RIJEČ

0

Predsjedanje Europskom komisijom uzrokovalo zanimljive političke akcije

piše: Žarko Delač
Sigma-Audio-kucno-kino-088Suočeni svakodnevno s pregrštom raznih ili istih informacija ali sagledanih s drugih kuteva sve je teže razlučiti pravu istinu i razaznati objektivnu situaciju.

Nekada je to bilo daleko lakše, a kao dugogodišnji vjerni čitatelj Večernjeg lista, o tome mogu i svjedočiti.

Od vremena kada se na duplerici objavljivala meni simpatična križaljka, u početku se samo na jednoj stranici objavljivala crna