berlin

O KAVI I DOKOLICI

Posted on : 10-08-2019 | By : admin | In : Julijana Matanović: Zašto sam Vam lagala

0

piše: Julijana Matanović
julijana matanovicU raskošnom vrtu jedne vile, među cvjetove dubrovačkog koralja i gospara, netko je utaknuo šiš s vratašcima okrenutima prema moru. Sigurna sam da ga samo rijetki primjećuju. Gosti ljubaznog domaćina redovito, slutim, nijeme nad ljepotom i silinom kruzera koji, neovisno o vremenskim prilikama, manevriraju nekoliko metara ispred njihovih očiju.

Toga dana uplovljavao je jedan od najluksuznijih. Gledala sam u smjeru u kojem su gledali i ostali. Za razliku od većine,

KARTA ZEMLJE BOSNE

Posted on : 19-06-2019 | By : admin | In : Julijana Matanović: Zašto sam Vam lagala

0

Julijana Matanović
20_2Na zidu Magdalenine sobe obješena je karta svijeta. Svjetlo je usmjereno prema Australiji, da bi gimnazijalka lakše pronašla njezine otočiće, rijeke, gorja, gradove…

I dok s papirića na kojem su popisani pojmovi, tražim one najmanje poznate i izgovaram: „ A sad, nađi rijeku Eyre, a sad Greyovo gorje“, prisjećam se pitanja što sam ga prije dvadeset i tri godine postavila tadašnjem predsjedniku Bosne i Hercegovine.

ŽIVOT U ŠOLJI KAVE

Posted on : 04-04-2019 | By : admin | In : Julijana Matanović: Zašto sam Vam lagala

0

piše: Julijana Matanović
21_2Nikada nisam išla u vrtić. Za to nema potrebe, odgovarala je moja teta svima onima koji su se usudili primijetiti da bi djetetu bilo korisno družiti se i s vršnjacima.

Zavidjela sam djevojčicama koje su u grupama, uz asistenciju školovanih drugarica, u lijepoj prizemnici na rubu Pejačevićeva parka, crtale cvijeće i zvijezde petokrake, izrađivale mala radnička odijela i kartonske satove.

REČENICE S POTPISOM

Posted on : 18-03-2019 | By : admin | In : Julijana Matanović: Zašto sam Vam lagala

3

Uz suglasnost autorice, poznate hrvatske spisateljice, prenosimo priče iz bloga „Zašto sam Vam lagala“.

piše: Julijana Matanović
julijTeta je vjerovala da ću postati doktorica. “U svakoj obitelji, treba biti jedan doktor. Uskoro će se liječiti samo oni koji budu imali pravu vezu”, govorila je. I neprestano je to ponavljala, neovisno o društvenim uređenjima u kojima je živjela i članskim iskaznicama novoimenovanih ministara zdravlja.

Postala sam doktorica, ali ne “prava”. Znam da bi teta sve moje knjige i moj doktorat dala za diplomu “zaozbiljske” doktorice, čak i bez specijalizacije. Glačala bi mi bijele kute i hvalila se da sam