berlin

GUDRUN

Posted on : 03-01-2020 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić

ognjenkaDivno vrijeme, ni vruće ni hladno. Svjež vazduh poslije kiše pa mi je baš prijao. Sjedila sam na balkonu, u stvari na maloj terasi jer je stan u prizemlju.

Posmatram sve oko sebe. Ptice se usproletale. Lete s drveta na jedno drugo drvo. Malo bolje pogledah, nose nešto u ustima. Čupkaju svoje gnijezdo.

Svašta, nikad to nisam vidjela. Grančice i otpatke slažu na drugo

SMISAO ŽIVOTA

Posted on : 02-07-2019 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić

majka-sin-ilustracija-e1460011046320Växjö /21.05.2019./ Växjö  je zaista lijep grad, skoro na jugu  Švedske. Ako se može reći da je igdje u Švedskoj lijepa klima,  to se može reći za Växjö. Niti ima vjetrova kao na priobalnim mjestima, a niti hladnoće i leda kao na sjeveru. Inače to je najzeleniji grad u Evropi.

Dana je bila veoma zadovoljna kad je u prihvatilištu za izbjeglice ”I 11”  se zvalo, 1993. godine dobila baš taj grad za nastavak svog življenja  s jedinim, dvadesetdvogodišnjim sinom Mišom.

OSOBENJAK

Posted on : 16-03-2019 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

tekst: Ognjenka Kalajdžić
setnja_s_psimaMešak se već malo navikao na samoću u Växjö, gradu u kojem je živio, nakon izbjeglištva. Divan grad, pun zelenila i lijepih raznovrsnih građevina. Kažu da je najzeleniji grad u Europi. Šveđani se s tim baš ponose.

Tu je imao samo sestru. Majka je umrla prije dvije godine, a otac davno, skoro da ga nije ni zapamtio. Mnogo mu je nedostajala majka, još se nije navikao živjeti bez nje.

PUTOVANJE U NEPOZNATO

Posted on : 22-02-2019 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

2

2. dio

piše: Ognjenka Kalajdžić

ognjenkaGrad u koji su nas dovezli zvao se Vaxjo. Pitala sam šta to znači da malo dobijem sliku o gradu. Niko od prevodilaca nije znao. Prvo što me iznenadilo, još dok smo se vozili u autobusu, bilo je da na livadama krave leže. Site sigurno. Jadne naše krave, nikada nisam vidjela da leže. Treba u kamenu naći travu. Kod nas u Hercegovini, kamen na sve strane, kamen i kamen, lijep, prelijep, ali nevalja za krave, mislila sam.

Skoro cijelim putem do Vexjo, bile su šume i livade, zeleno, sve

PUTOVANJE U NEPOZNATO

Posted on : 14-02-2019 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

1

1. dio

piše: Ognjenka Kalajdžić

sss0062
Evo je malo ljepše vrijeme. Mislim da više neće biti leda. Kraj je aprila. Lijepa je Švedska kad je proljeće tek počne dodirivati, kad se ono u zimu šunja i sama zima ima mnogo čara.

Joj, kad se sjetim aprila 1993. Tad smo došli u Švedsku. Oslobođeni smo. Divno je, kad ti ništa neće puknuti iznad glave i kad ne misliš na smrt. To je bilo sigurno, al`u duši poče pucati.

Pa, ovi nemili događaji u Ukrajini. Nerazumno, kao i naš rat. Ma,

DOLAZI PAPA

Posted on : 17-12-2018 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić
hjKuća, velika kao zgrada, izgrađena 1900. Imala je podrum, visoko prizmlje, sprat i potkrovlje. Klasika je virila iz svakog njenog ćoška. Austrougarska je u to vrijeme bila na vrhuncu graditeljstva.

Posebno su se isticala luksuzna, lijepa ulazna vrata, koja su od gornje polovice imala male, staklene baklave ugrađene u drvene okvire. Na tim baklavama su bili ručno izrađeni motivi prelijepih boja. Sve je to imalo neki poseban sjaj, vjerovatno je tome doprinijela neka specijalna tehnika izrade.

IVA

Posted on : 30-11-2018 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić
14517423_1137452872957798_4835325930722496850_nIva je curica iz jednog sela u okolici Mostara. Morala je da ide u specijalnu školu jer je bila gluhonijema. Opština je mjesečno plaćala onima koji preuzmu takvu djecu u svoja domaćinstva. Bilo je to jako malo novca, skoro uopšte se nije isplatilo, ali mi smo se već pripremili na jedno malo, slatko biće i ispravke nema. Kasnije je ta suma bila smiješna. Svi mi, pa čak i naše komšije, zavoljeli smo Ivu, pa odustajanje od nje nije bila opcija.

Inače, Iva je rođena kao napredno, zdravo dijete, ali kad su je

DIVNA SUBOTA

Posted on : 17-11-2018 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

0

piše: Ognjenka Kalajdžić
Osvanu subota, svima  nama najdraži dan u sedmici. Ne moramo se brinuti za sutra,  još jedan cijeli dan imamo na raspolaganju dok pođemo u školu, a mama na posao.

Vrijeme mirno, tihoća samo što ne priča. Bijaše nam divno iako bi tada obično  čistili i pospremali kuću. Upalimo radio i svako na svoje zadatke.

Ove subote mama  je odlučila generalno pretresti kuhinju. Kažem

SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

Posted on : 09-11-2018 | By : admin | In : Ognjenka Kalajdžić: SJEĆANJA NA DANE I LJUDE

1

Rođena je 1949. u gradu sunca i pjesnika, Mostaru. Završila je elektrotehničku školu i radila kao elektrotehničar u Mostaru do 93. godine, kada je ratni vihor donio u Švedsku. Pomalo se bavi slikarstvom, a u zadnje vrijeme se potpuno posvetila poeziji. Učestovovala je u mnogim zbornicima, a izdala je i prvu zbirku poezije ”Dunjaluk u fildžanu”. Nada se da će napisati još mnoge stihove i njoj veoma drage istinite priče poput ovih koje ćemo složiti u rubriku Sjećanja na dane i ljude. (Urednica)

1. MAJ

tekst: Ognjenka Kalajdžić

unnamedDivan dan, kakav samo može biti u Mostaru i za Prvi maj.  Ako nije usula dosadna kiša, onda grane sunce  k`o tepsija.  Vazduh je ipak još hladan, pa nije prevruće. Lagani vjetrić se pobrine da bude baš ugodno. Uranačka muzika davno prošla.

Obaveza koliko god hoćeš. Kolač još nisam filovala.

Vikleri na glavi, sudi od sinoć neoprani. Do dva  se sjedilo i pijuckalo. Već se počelo slaviti.