berlin

MATEJIN POUČAK

Posted on : 11-08-2018 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić

matejaSjećate li se Mateje Svet?

Slovenska skijašica koja će za nekoliko dana (16. kolovoza) proslaviti svoj pedeseti rođendan zadivila je svijet već na samom početku svoje prekratke karijere.

Sa samo 15 godina nastupila je na Zimskim olimpijskim igrama koje su se održavale u Sarajevu, a dvije godine kasnije stigla je i do prve veleslalomske pobjede u slovačkoj Jasni.

LUKINE ZNANSTVENE ČAROLIJE

Posted on : 23-05-2018 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

tekst i foto: Igor Matijašić
LukaPriča nije tipično hrvatska i baš je zato nadasve zanimljiva…

Dakle, imate odraslu osobu koja završi fakultet i zaposli se u struci. Ne kuka o maloj plaći, ne proklinje sve oko sebe i ne govori stalno da u našoj državi ništa ne možeš sam…radi nekoliko godina, no pokretački i energični crv u njemu ne da mu mira. Neprestano sanja da može više, mašta o projektu čije se kockice polako slažu u glavi i dođe trenutak kad se odluči

HRVATSKA KAKVU ŽELIM

Posted on : 03-02-2018 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

piše: Igor Matijašić
HRVATSKAOvih je dana na sve škole diljem zemlje stigao poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja na sudjelovanje u natječaju „Hrvatska kakvu želimo“.

Učenici mogu svoju kreativnost izraziti likovnim ili literanim radovima te predstaviti svoje viđenje države u kakvoj žele živjeti 2030. godine.

Intrigantna tema…

ČITAMO LI (SE)?

Posted on : 03-11-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
shutterstock_160931336Ako je vjerovati nekim istraživanjima tek polovica Hrvata redovito nabavlja (posuđuje ili kupuje) te čita knjige.  Ako je vjerovati nekim drugim istraživanjima, većina učenika u školama na spomen lektire odmah će okrenuti palac dolje.

S druge strane, u mjesecu smo koji „slavi“ knjigu, a studeni je i vrijeme jednog od najvećih sajmova knjiga koji će uskoro biti održan u Zagrebu. Interliber će ponovno okupiti renomirane hrvatske izdavače koji će nakon nepunih tjedan dana zasigurno

KREATIVCI KOJE POKREĆE LJUBAV

Posted on : 05-10-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
112049185632.duDiljem svijeta se 05. listopada obilježava Dan učitelja – vjerojatno najkreativnijeg i najvažnijeg zanimanja na svijetu. Mnogi će vam prosvjetni radnici to potvrditi, i odmah istaknuti da je to njihov poziv, a ne zanimanje. I zasigurno će pridodati da bi opet izabrali isto da mogu ponovno birati. Drugi će vam pak reći (oni koji nikakvog dodira sa strukom zapravo i nemaju) da učitelji premalo rade, da imaju previše godišnjeg odmora i da djeca izlaze iz škola nepismena…

IPAK SE KREĆE

Posted on : 09-09-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
kretanjeI službeno je započela nova školska godina, a tjedan je dana nastave već za nama. Što se može (pred)vidjeti ako se po jutru dan poznaje?

– i nadalje je vrlo aktualna Grašina pjesma „Sve nas manje ima tu“. Slavonija se prazni, roditelji se javljaju iz Švedske navodeći sve ljepote obrazovanja koja ta hladna zemlja nudi, a statističari se natječu u tome tko će smisliti bombastičniji naslov o tome kako će Hrvati za nekoliko godina posve nestati. Ravnotežu drže optimisti

MEMORIJAL STJEPANA GRGCA

Posted on : 14-08-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

Memorijal posvećen sportskom velikanu

piše: Igor Matijašić
GrgacPretposljednje nedjelje mjeseca kolovoza ulice Ivanić Grada preplave sportaši koji obnavljaju uspomenu na vjerojatno najboljeg hrvatskog biciklista svih vremena. Ovoga ljeta na rasporedu je već 47. Memorijal posvećen sportskom velikanu.

Stjepan Grgac, a o njemu je riječ, ostvario je fantastičan niz sjajnih rezultata u periodu između dva svjetska rata. Dovoljno je spomenuti da je bio četverostruki prvak Jugoslavije, šest puta prvak Hrvatske, sedam godina zaredom (!!!) prvak Zagrebačkog podsaveza, rekorder utrke grada Zagreba na 50 i 100 km…

Pritom ne treba smetnuti s uma da se radi o vremenu potpuno drugačijem od današnjeg, posebno što se tiče uvjeta za rad samih sportaša.

Stjepan Grgac nije imao tim ljudi koji su stajali iza njega, već

MALA ŠKOLA ZA VELIKE USPOMENE

Posted on : 06-07-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
unnamedPokušajte nakratko, svi vi koji ste na bilo koji način povezani sa školom, zaklopiti oči i zamisliti svoju idealnu sliku nastave. Baš onakvu školu kakvu priželjkuju svi – po mjeri učenika.

Što kažete na ovaj prijedlog – nastava uz šum morskih valova, učenici podijeljeni u male grupe, kreativni učitelji koju su uvijek spremni priteći u pomoć i riješiti baš svaku jezičnu nedoumicu…

ŠTO JE OSTALO OD BRONČANOG SJAJA

Posted on : 30-06-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
Croatia celebrate 3rd place
Ljeto je 1998. Hrvatska reprezentacija po prvi puta nastupa na svjetskom prvenstvu, a oči svih nogometnih zaljubljenika čvrsto su prikovane uz televizijske ekrane. Znamo da smo moćni, znamo da imamo sjajne pojedince i vrhunskog motivatora na klupi, znamo da nas nosi jak nacionalni naboj. Pitanje je samo što možemo napraviti u društvu velikih nogometnih zvijezda i iskusnih reprezentacija.

A onda kreće show na hrvatski način…

NE SJEĆAM SE…

Posted on : 14-06-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

piše: Igor Matijašić
25Hrvatska je danas i službeno postala mala zemlja za veliku amneziju. Ako jedan nogometaš koji je osvojio tri Lige prvaka i koji je kapetan hrvatske reprezentacije uopće ne pamti kad je prvi put obukao sveti dres, onda sve polako gubi smisao…

Uz to se Luka Modrić, a o njemu je riječ, ne sjeća niti mnoštva drugih stvari koje je potpisao. Ali itekako dobro zna koliko mjesečno zarađuje!

TRAMVAJ ZVAN ČEŽNJA

Posted on : 26-05-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
18738505_675210916000890_6658692611775369717_oPrije točno godinu dana (blaženi Facebook koji podsjeća na sve važne događaje) napisao sam sljedeće rečenice:

Prema starom hrvatskom običaju da sve što vrijedi i pokušava biti bolje treba naprasno zaustaviti, čini se da ništa neće biti od kurikularne reforme. Mada se oni koji su srušili Jokića i ekipu kunu da proces treba nastaviti, pitanje je tko će preuzeti odgovornost i stati na čelo kolone. Nikada nikog nisam čuo da s toliko strasti govori o školstvu, o budućnosti naše djece koja sada uče gomilu nepotrebnih stvari, nikada nitko nije tako predano obrazlagao činjenice poput Borisa Jokića koji je, za razliku od nekih drugih, javno stao i pred ravnatelje, i pred učitelje, i pred roditelje, pred sve kojima je obrazovanje djece važno.

TEK PET SLOVA, A VELIKA RIJEČ

Posted on : 13-05-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

Razmišljanja o SREĆI

piše: Igor Matijašić
zp-srecaJesmo li, zapravo, sretni?

U razgovoru s djecom, prijateljima i poznanicima često, posredno ili neposredno, dotičemo upravo to pitanje.

Znanstvena istraživanja pokazat će da su Hrvati, kao i u mnogim stvarima, negdje na sredini ljestvice kad je sreća u pitanju. Na vrhu u tim su mjerenjima, naravno, skandinavske zemlje…

Ako je vjerovati istraživanjima, među zemljama EU od Hrvata se

NEKA DRUGA VREMENA

Posted on : 22-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

3

Dan kad je hrvatski nogomet izgubio smisao

piše: Igor Matijašić
nogometObožavam nogomet i već kao klinac sam se zaljubio u njega. „Upijao“ sam poteze vrhunskih igrača koje sam zajedno sa svojom ekipom pokušao „kopirati“ na travnatom igralištu (popularnoj gmajni) na kojoj smo bili „po cijele dane“.

Bila su to drukčija vremena, bez interneta i mobitela, vremena kad se utakmica na televiziji očekivala s velikim nestrpljenjem, posebice derbiji velike četvorke klubova bivše države. Dinamo i Hajduk bili su pojam, igrači čije smo sličice lijepili u album,

OTIŠAO JE TOMO

Posted on : 13-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

IN MEMORIAM

piše: Igor Matijašić

7d8bdea2399b3e3e81adc297067c30ab_700x550Vijest o Židakovoj smrti me doslovno zatekla!

Iako sam znao da je bio već duže vrijeme u bolnici, ipak sam vjerovao da će uskoro izaći i napisati svoju (i moju) omiljenu subotnju kolumnu – Iz Maksimirske šume. Nisam ni slutio da bi nas već u 65. godini mogao zauvijek napustiti. Da, obožavao sam stil pisanja jednog od najboljih sportskih novinara uopće. Zato što je, kako je bivao stariji, ispravljao određene „mladenačke grijehe“ i nije štedio nikoga, nego je uvijek jasno i glasno

ČUDESNA ŠKOLA STVARALAŠTVA

Posted on : 03-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

U Novigradu je proljeće drugačije

piše: Igor Matijašić
dan-školeNovigrad/ Početak travnja i službeno je označio početak još jedne Škole stvaralaštva u malenom istarskom gradiću Novigradu. Već dugi niz godina daroviti učenici okupljaju se na Novigradskom proljeću i pod budnom paskom kreativnih voditelja u nekoliko dana doslovno rade – čuda!

Tjedan novigradskih dana zauvijek pamte svi učenici i pristigli hospitanti jer se ne radi o uobičajenoj školi, već onakvoj kakvu bi poželjeli baš svi koji rade u odgojno-obrazovnim institucijama.