berlin

NEKA DRUGA VREMENA

Posted on : 22-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

3

Dan kad je hrvatski nogomet izgubio smisao

piše: Igor Matijašić
nogometObožavam nogomet i već kao klinac sam se zaljubio u njega. „Upijao“ sam poteze vrhunskih igrača koje sam zajedno sa svojom ekipom pokušao „kopirati“ na travnatom igralištu (popularnoj gmajni) na kojoj smo bili „po cijele dane“.

Bila su to drukčija vremena, bez interneta i mobitela, vremena kad se utakmica na televiziji očekivala s velikim nestrpljenjem, posebice derbiji velike četvorke klubova bivše države. Dinamo i Hajduk bili su pojam, igrači čije smo sličice lijepili u album,

OTIŠAO JE TOMO

Posted on : 13-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

IN MEMORIAM

piše: Igor Matijašić

7d8bdea2399b3e3e81adc297067c30ab_700x550Vijest o Židakovoj smrti me doslovno zatekla!

Iako sam znao da je bio već duže vrijeme u bolnici, ipak sam vjerovao da će uskoro izaći i napisati svoju (i moju) omiljenu subotnju kolumnu – Iz Maksimirske šume. Nisam ni slutio da bi nas već u 65. godini mogao zauvijek napustiti. Da, obožavao sam stil pisanja jednog od najboljih sportskih novinara uopće. Zato što je, kako je bivao stariji, ispravljao određene „mladenačke grijehe“ i nije štedio nikoga, nego je uvijek jasno i glasno

ČUDESNA ŠKOLA STVARALAŠTVA

Posted on : 03-04-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

U Novigradu je proljeće drugačije

piše: Igor Matijašić
dan-školeNovigrad/ Početak travnja i službeno je označio početak još jedne Škole stvaralaštva u malenom istarskom gradiću Novigradu. Već dugi niz godina daroviti učenici okupljaju se na Novigradskom proljeću i pod budnom paskom kreativnih voditelja u nekoliko dana doslovno rade – čuda!

Tjedan novigradskih dana zauvijek pamte svi učenici i pristigli hospitanti jer se ne radi o uobičajenoj školi, već onakvoj kakvu bi poželjeli baš svi koji rade u odgojno-obrazovnim institucijama.

ŠKOLA S DUŠOM

Posted on : 25-03-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

Uz trideseti rođendan Moje škole

piše: Igor Matijašić
Sljedećeg petka u Ivanić Gradu obilježit će se vrijedan jubilej – 30 godina OŠ Stjepana Basaričeka. Već po ustaljenoj tradiciji koju dugi niz godina njeguje ta škola očekuje se bogat kulturno-umjetnički program, velik broj uzvanika koji su na bilo koji način povezani sa školom, a potom se sprema i velika fešta koja će, zasigurno, potrajati do ranih jutarnjih sati… (školska ekipa iz godine u godinu potvrđuje posljednjih nekoliko riječi).

ZA SVE JE KRIVA JANICA

Posted on : 02-03-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
imagesU nedjelju je u Vinkovcima odigrana još jedna utakmica hrvatske nogometne lige između Cibalije i Dinama. Kao i mnogo puta do sada, pobijedili su gosti iz Maksimira. Ipak, kao gotovo nikada do sada digla se velika galama zbog iznimno spornog kaznenog udarca kojim je odlučen pobjednik. Javljali su se razni analitičari, treneri i bivši igrači koji su redom isticali da ovo nema smisla te da je to kap koja je prelila čašu.

Kap koja je meni prelila čašu jesu rečenice Nikole Grmoje,

MASKE SKRIVAJU PROBLEME

Posted on : 23-02-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

piše: Igor Matijašić
imagesU Samoboru, kao i u brojnim gradovima diljem naše zemlje, traje karnevalska euforija. Maske vikendom preplavljuju grad, zabavlja se i staro i mlado, a obrtnici zadovoljno trljaju ruke. Čeka se utorak kad će se, već po dobro uhodanom receptu, Princ Fašnik okriviti za sve ono što nije bilo dobro i  javno spaliti na Trgu. Uslijedit će razdoblje korizme…

A u višednevnom dolazećem periodu ponovno ćemo se nadmetati čega ćemo se odreći i hvaliti se time pred prijateljima.

IZGUBLJENI KULT REPREZENTACIJE

Posted on : 08-02-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
0000005320_685_375_cutOvoga vikenda Osijek je bio domaćin teniskog spektakla, Davis Cup susreta između Hrvatske i Španjolske.

Nakon što smo u Zagrebu ispustili ponovno osvajanje tog znamenitog pokala (Argentinci na čelu s magičnim Del Potrom su bili bolji), Slavonci su se nadali da će svojom podrškom pomoći našim reprezentativcima u novom pohodu ka vrhu.

Sve je bilo spremno za spektakl, marljivi Osječani svojski su se

DVOSTRUKA MJERILA

Posted on : 28-01-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

piše: Igor Matijašić
rukomet„Šezdeseta je minuta utakmice polufinala svjetskog rukometnog prvenstva u Francuskoj. Semafor pokazuje neriješen rezultat, a vrijeme polako ističe. Hrvati imaju posljednji napad za pobjedu protiv Norvežana, odgovornost logično preuzima Domagoj Duvnjak i lucidno prosljeđuje za Musu koji puca prema golu, a sudac svira sedmerac. Svi naši igrači slave – ostaje još samo da „Zlaja“ Horvat pospremi loptu u mrežu i okrećemo se novom rukometnom klasiku s Francuzima i borbi za zlatnu medalju. A onda, u sekundi, vrijeme staje…“

KAMO IDE HRVATSKI NAROD

Posted on : 22-01-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

4

piše: Igor Matijašić
hrvatski_jezik-1
Ovoga tjedna odlučio sam se na pomalo bizaran potez. Mislio sam da to neću nikada napraviti, ali bio sam toliko pogođen da sam jednostavno smatrao da to moram napraviti.

Revoltiran ponašanjem pojedinca (kojeg neki nazivaju i gospodinom) odlučio sam poslati otvoreno pismo premijeru i predsjedniku Sabora. Nisu mi odgovorili, ali to sam i u uvodu pisma naveo kao nešto očekivano. Imaju valjda i puno važnijih  stvari od čitanja pisma jednog revoltiranog građanina…

ZNANJE ILI SPOSOBNOST

Posted on : 15-01-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
ucitelj_uceniciRadeći kao učitelj hrvatskog jezika imate čitavu lepezu mogućnosti saznati kako razmišljaju vaši učenici. Jedan od najboljih pokazatelja su školske zadaće, (popularne zadaćnice) u kojima svaki od njih ponaosob iznosi svoje stavove na zadanu temu.
Ujedno, to je i jedan od najzahtjevnijih poslova samim učiteljima za ocjenjivanje. Naglašena je nota subjektivnosti ocjenjivača, a kada je tako, jasno je da je svaki rad podložan različitim interpretacijama.

STUDENTI, SRETNA VAM NOVA

Posted on : 05-01-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

piše: Igor Matijašić
studentiNova godina 2017. nije dobro počela za one koji bi, barem svi tako ističu, trebali biti budućnost Hrvatske.

Riječ je, naravno, o studentima koje je početkom mjeseca dočekao popriličan šok – umjesto slatke čestitke pristiglo je priopćenje prema kojem će od 1. siječnja moći godišnje neoporezivo zaraditi tek 15 tisuća kuna (dosad je ta granica bila 50 000 kn).
Nakon što prijeđu magičnu granicu, država će im svaku sljedeću

KLJUČ ZA SVA VRATA

Posted on : 03-01-2017 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

3

piše: Igor Matijašić
0000426213_l_0_k1o1p8Kad ste zadnji put nekome udijelili kompliment? Mislim na onu pravu, istinsku, lijepu riječ podrške. Ne ustaljene fraze tipa «Imaš krasnu frizuru», «Čini mi se da si smršavio», «Dijete vam je, zbilja, pristojno»…, nego baš toplu riječ koja će obradovati osobu kojoj je upućena.

Ako ste to učinili danas, bravo za vas! Ako davanje komplimenata prakticirate svakodnevno, još jedan veliki bravo za vas! A za vas koji nemate svoj bravo, prilika je tu, nadohvat

SVOĐENJE RAČUNA

Posted on : 26-12-2016 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
55dedb52-4d94-4bdc-b757-46600a0a0a64-skolstvo-718x446Kraj je godine vrijeme kad se svode završni računi,  osvrće na učinjeno u prethodnom razdoblju, provode se različite ankete… i biraju osobe godine.

Za mene osobno dvojbe nema – titula ne bi trebala pripasti nijednom političaru, sportašu ili glumcu, već je mora dobiti znanstvenik Boris Jokić!

Čovjek koji je uspio pokrenuti Hrvatsku i napraviti ono što dosad

KAP KOJA POMAŽE TKATI

Posted on : 18-12-2016 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

1

piše: Igor Matijašić
DobrisaCesaricNa današnji dan, prije 36 godina, umro je Dobriša Cesarić, jedan od najpoznatijih hrvatskih pjesnika. Iste te, 1980. godine krenuo sam u prvi razred osnovne škole i mislim da su baš nekako u to vrijeme (ili možda samo godinu nakon) po prvi puta doprli do mene stihovi „Slapa“.

Budući  sam naučio čitati i prije nego sam sjeo u školske klupe („gutao sam“ crtane romane)

TKO SU NAŠI UZORI

Posted on : 11-12-2016 | By : admin | In : Igor Matijašić: OGLEDALO BUDUĆNOSTI

0

piše: Igor Matijašić
uzori
Nakon jedne prekrasne akcije koju smo pokrenuli u našoj školi (cilj je bio pomoći bolesnoj učiteljici) primio sam nebrojeno mnogo prekrasnih komentara podrške.

Pisali su i obraćali mi se znani i neznani, prijatelji i poznanici. Mahom su hvalili projekt i cjelokupnu inicijativu, a posebno su isticali da je prekrasno što u današnje vrijeme, kad se sve više otuđujemo, još uvijek ima mjesta gdje se brine o ljudima i pomaže čovjeku u nevolji.