berlin

PROBUDITI DUHOVNOST ČITATELJA

Posted on : 08-01-2017 | By : admin | In : RAZGOVORI

0

Razgovor s piscem Ludwigom Bauerom, dobitnikom prestižnih književnih nagrada

razgovarao i priredio: Nikola Šimić Tonin

Ludwig Bauer rodio se 1941. u Sisku. Diplomirao je slavistiku u Zagrebu, a školovanje nastavio u Bratislavi i Pragu. Bavio se prevođenjem stručnih djela (među njima je i prvi prijevod knjige o kibernetici na hrvatskom jeziku – J. Bober, Čovjek, stroj, društvo, 1967.) i beletristike; bio je profesor i učitelj u Zagrebu, Londonu i Washingtonu, glavni urednik izdavačke kuće Globus i književnog časopisa Naša knjiga, analitičar javnoga mnijenja i propagandist, profesionalni vozač, scenarist (epizode crtanih filmova Profesor Baltazar; Televizija UN), istraživač

VEČERAS JE NAŠA FEŠTA

Posted on : 17-10-2015 | By : admin | In : RAZGOVORI

0

Razgovor s Ivanom Bitunjcem predsjednikom Zavičajnog kluba „Brođani“ Berlin e. V. uoči zabave „Slavonijo u srcu te nosim“

Tekst i foto: Sonja Breljak
242Zavičajni klub Brođani Berlin e. V. večeras je ponovo organizator 26. po redu zabave naslova „Slavonijo u srcu te nosim“, upravo one za koju su, kao najpopularniji događaj u iseljeništvu s početka godine i primili Večernjakovu domovnicu.

O predstojećoj zabavi za koju je potražnja za ulaznicama velika a na kojoj će goste zabavljati tamburaški sastav „Zora“ iz Slavonskog  Broda, progovorismo koju s Ivanom Bitunjcem, dugogodišnjim predsjednikom „Brođana“.

Jesu li pripreme za večerašnju zabavu završene?

Svakako da jesu. To je tradicionalna, humanitarna zabava našeg kluba. “Slavonijo u srcu te nosim” je slogan kojeg koristimo više godina. Zabave koje pravimo su pravi spektakl na koji dođe puno naših Hrvata i prijatelja Nijemaca. Do sada nikad nismo razočarali pa se nadam da nećemo ni na ovoj zabavi koja je pred nama.

O UMJETNOSTI I UMJETNICIMA

Posted on : 28-08-2015 | By : admin | In : RAZGOVORI

0

Razgovor s dr. Adolfom Polegubićem, pjesnikom, pastoralnim teologom, novinarom i suradnikom na Hrvatskom Glasu Berlin.

Piše: Nikola Šimić Tonin

polegubić

Umjetnost je jezik osjećaja… Što po Vama još je i jeste umjetnost?

Umjetnost se određuje kao specifična ljudska djelatnost čije se značenje konstituira u složenom komunikacijskom procesu između umjetnika, umjetničkog djela i čitatelja. Dakako da se umjetnost osjeća i da se u tom osjećanom procesu najdublje doživljava.