berlin

NEISPORUČENI DAR

Posted on : 02-02-2018 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
19022015050607-v-slomljeno-srcePriznajte, jeste li ikada došli u napast da zavirite u nečiji mobitel ili mail? Osluškivali neki razgovor? Pročitali nešto za što ste unaprijed bili svjesni da nije bilo predviđeno za vaše oči? Ili brižljivo pamtili ono što ste preko treće osobe slučajno doznali o nekome koga poznajete? A onda to ispričali ili nekome u raspravi bijesno „bacili“ u lice, ne mareći za privatnost?

Dalmatinski je mentalitet oduvijek bio sve samo ne diskretan. Nikad tih. Kako kod Primoraca, još i više kod nas grlatih iz zaleđa.

JEDNOM I (ZA)UVIJEK GASTARBAJTER

Posted on : 23-12-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

2

piše: Viktorija Banić
photo_drustvo_ljudi_Lonely_01_u_565616571Ništa osim šume. Zelenih, gustih krošnji, pitomog mirisa omalenih proplanaka i teškog uzdaha umorne zemlje koju čuje samo onaj tko s nje potječe. Samo to. Vinku je bilo dovoljno, uz čudan osjećaj topline koja nekud odlazi odnoseći potmulu bol iz polomljenih kostiju. Zadnji put.

A nije uvijek bilo ovako. Bio je i on jednom mlad, puno mlađi od sadašnjih domalo sedamdeset. Sedamdeset… Kako to sada beskonačno zvuči.

IZMEĐU TORBE I PIŠTOLJA

Posted on : 04-09-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

Piše: Viktorija Banić

12360330_1528206727492228_8678389283507505360_n-960x675Na izlazu iz trgovačkog centra opkolila me je sa svih strana i istovremeno porazila vrelina ljetnog poslijepodneva. S čežnjom sam se sjetila ugodne klime upravo napuštenog zatvorenog prostora. I zasjedne mi nametljivo u misli ono vječno pitanje – jesu li ranije ljeta bila manje vruća ili smo se „razmazili“? Dok tako šutke prebirem po glavi, slažući argumente „za“ i „protiv“ ugledam tri lika ispred sebe – mama i dvoje djece.

RED PIVA, RED KOBASICA

Posted on : 25-06-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

2

piše: Viktorija Banić
fontane_proba20-230716Nedjeljno popodne, točnije predvečer, gledano po satu. Sunce još uvijek prži, kao da ni ne misli stati, ignorira i mjesec i zvijezde i modro nebo na čekanju.

Šetnja gradom, pa i do jednog gradskog parka s velikim jezerom. Čuje se glazba, neke stare melodije. Uvijek jednako stari pjevač cupka na pozornici, uvijek jednako obojane kose i zategnutog lica. Da, nije to izmišljotina ovoga doba… Naokolo stolovi i klupe, par stotina ljudi, uglavnom starijih ili mladih parova s malom

USUDI SE REĆI: „NE!“

Posted on : 11-05-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
spanija-nezaposlenost-kriza-neimastina-siromasni-siromastvo-prosjacenje-prosjaci-prosjak-novac-beta-ap-alvaro-barrientos-jpg_660x330-1440x564_c
Jednog toplog i ugodnog poslijepodneva u ono doba dana kada i najsrčaniji radoholičari požele malo usporiti, najbučniji dio ulice predstavljaju dječja igrališta. Na jednom takvom igralištu između pijeska, ljuljački i tobogana na kojem se novopridošla djeca brže spuštaju,

JAPAN NA KRAJU DANA

Posted on : 07-03-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
pismo (1)Što napravi prosječan roditelj nakon napornog radnog dana u trenutku kad prekorači kućni prag?

Otpuhne, željno pomisli: „Konačno!“ i potrudi se isključiti dio razuma koji je posljednjih 8 -10 sati napet do svojih krajnjih granica rješavao, planirao, odrađivao, kalkulirao, pregovarao, objašnjavao, improvizirao i mijenjao verziju „u hodu“.

Vrijeme je za malo opušteniji, privatni  dio dana.

OVO NIJE PLJAČKA

Posted on : 24-02-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
IMG-20170223-WA0001Veljača. U ovo doba godine tvrdoglavo se smjenjuju hladnoća i kiša i rijetko se što nudi kao treća mogućnost, zanimljiv događaj u danu ili barem njegova naznaka.

Čak ni nekad u ovom mjesecu prepoznatljive mačke više nisu pouzdane, pa mijauču nemaštovito, čini mi se, veći dio godine. Ništa.

OD ZELJA DO MANIKURE

Posted on : 07-02-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
86c23e68-7b8a-4872-8c99-9aa202e43932Priznajem, beznadno volim slova, pa kad već moram čekati, tješim se proučavanjem šarenila novinskog kioska. Nema te aplikacije, niti portala koji ima tako širok izbor slovnih informacija  – tko komu, zašto i koliko, oženio, razveo, utajio, slagao, osumnjičio, priveo, ukinuo imunitet ili namjerava… Standardno.

Prebirući pogledom dođem i do „tete“ na kiosku. Nevjerojatno je što je ta žena u stanju obaviti! Osim prodaje svega onoga što

ČESTITKA BEZ ADRESE

Posted on : 01-01-2017 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
Svanulo je i Silvestrovo, a još se osjeća miris Božića, užurbanih priprema, iščekivanja, posebno kod onih kojima je „Božić“ stizao izdaleka, pa je sve moralo biti i još mrvicu bolje i radosnije. Puno je duša rođenih ovdje otišlo davno, iz nekih svojih razloga, a odlaze nažalost i danas iz, rekla bih, ponovljenih razloga. Ali stignu, za Božić.

I ja Božiću zahvaljujem jer je došao prelijep, topao, obiteljski. Ponovio nam se i dogodine baš isti ovakav. Ma i bez snijega!

OSLONCI SU ODMORIŠTA ŽIVOTA

Posted on : 23-11-2016 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Vikorija Banić
ljubav-na-neki-nacinNa vratima ureda pojavio se stariji bračni par. Kad kažem „stariji“ mislim 70-ak godina.

Muškarac je vrlo vitalan, mršav, uredan i zakopčan. Izuzetno simpatičnog lica i potpuno bijele kose. Premda na uhu ima zakačen slušni aparat, priča ugodno i relativno tiho. Žena je od onih za koje je odmah jasno da ne živi u Hrvatskoj. Hlače, jakna, torba, marama, način kako sve to nosi, sve mi nekako izgleda „njemački“, izgled koji prepoznajem od djetinjstva. Teško je

SVADBA NA KRAJU SOKAKA…

Posted on : 18-10-2016 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
snoviSunce veliko, toplo i žuto, baš kao dukat o vratu mlade snaše, grijalo je Mariju. Od rođenja. Voljela je ona slavonske žege i miris zemlje, baš kao i oštre zime sa puno snijega i sve svoje slavonske običaje.

Bila je tipično dijete Slavonije. Dijete koje marljivo radi od kada pamti za sebe, igra se i buči zajedno s ostalom djecom u sokaku, ide k misi i uživa u prasku ukrasa i boja nošnje na sebi i oko sebe u posebnim prigodama. A bilo ih je.

50 ZLATNIH?

Posted on : 04-09-2016 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

Piše: Viktorija Banić

600_slikedrustvostarci_zagjpgBrak je, prema nekakvoj osnovnoj definiciji „zakonski i društveno uređena zajednica, obično između jednog muškarca i jedne žene, koja je regulirana zakonima, pravilima, običajima, vjerovanjima i stavovima koji propisuju prava i obaveze partnera i njihov zajednički status prema djeci (ako ih bračni partneri imaju)“.

Koliko života, načina življenja je zgusnuto u ovih par redova znakova? A stvarnost? Baš kao onaj voćni sirup koji se miješa s vodom, pa nastane sok različite slatkoće. Ovisno o omjeru. Svega.

MA, K´O VRH IGLE!

Posted on : 09-08-2016 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

Sve će već nekako biti. Kako mora. Pa uvijek bude. Samo je čovjeka teško natjerati da stane.

piše: Viktorija Banić
1507553_597508236971314_1152348716_nS neba se spustila gusta, uporna vrućina kakva zna biti samo u rano srpanjsko poslijepodne. Pritisnula tjeme i sjela na ramena. Pogled uprt u razjareno sunce potvrđuje da je od svoje jarosti još jednom prestalo biti žuto. Sjalo je okruglo i gotovo bijelo. Bijelo kao raširene blještave starinske plahte u svom vječnom opiranju buri, krute i mirisne nakon još jednog pranja.

I baš u jednom takvom danu stajala sam na prometnom križanju ruku punih kupljenih namirnica iz obližnje trgovine. Nestrpljivo

BAŠ KAO ČIČAK

Posted on : 29-06-2016 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

Piše: Viktorija Banić

cicak-800x532Često se dogodi da sretnem neku osobu i nakon toga danima razmišljam o njoj. Pa i pišem. Uglavnom su to stariji ljudi, sami, pogubljeni u tranziciji i raspadu svega što je sačinjavalo njihov mini-svijet. Zastali negdje, u izgledu i pričama, u sretnijim vremenima. Nekad su to tek osobenjaci, amateri-umjetnici, ponajviše života, točnije preživljavanja. Rijetki su, ili barem rjeđi među njima, mladi ljudi.

SPOR KAO… MA, DA!

Posted on : 24-05-2016 | By : admin | In : VRATA (I TVOJE) DUŠE

0

piše: Viktorija Banić
Dan 23. svibnja je Međunarodni dan kornjača. Dobro, i? Svaka priča mora nekako početi. Tako i ova…

Bolest uvijek donosi veća ili manja ograničenja. Kad imaš u obitelji osobu oboljelu od astme to je, u našem slučaju, značilo – nema perja u kući, agrumi strogo kontrolirano, prašina najmrskiji neprijatelj, jednako kao i životinjska dlaka. E, prevedeno dječjim jezikom to znači: kućni ljubimci – stop! Barem oni „normalni“, tj. pernati ili dlakavi…