berlin

BOŽIĆNA SPOZNAJA

Posted on : 02-01-2017 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić
BOZIC-U-OSIJEKU_image_galleriaNoć nije bila prijateljica ni saučesnica samoći, bila je samo pojava koja je neminovno dolazila na kraju dana. Možda je sa sobom, unutar zatvorenih prozora donosila često misli u svom okrilju ili su one oduvijek bile tu, u tom zatvorenom prostoru punom uspomena koje bi oživjele u slikama davnih dana obiteljske idile, svakom predmetu koji bi dodirnula, pokućstvu s kojeg je brisala nepostojeću prašinu lašteći  ga do visokog sjaja, milujući ga kao zadnjeg prijatelja kojemu je još zahvalna za

TAKO MALO A TAKO PUNO

Posted on : 27-11-2016 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić
Couple-SilhouetteBilo je prerano misliti o povratku, znao je,  ali svaka pora njegovog tijela žudjela je za tom riječju pa ju je puštao često da mu se ušulja u misli, da mu se širi umom podatna i slatkorječiva, obećavajuća  i utješna, da ga draška, navlači smješak u kutove usana i usrećuje.

A tek je došao, da ispuni snove, očekivanja, da u ovom novom svijetu stvori mjesto za sebe, Milu, za draga dječja lica što su mu  kao male anđeoske prilike što ih je vidio na zidovima crkve  sv. Mihovila često veselila dušu.

GDJE JE MOJ ŽIVOT

Posted on : 12-11-2016 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

Priče iz Dalmacije

piše: Dragica Šimić

ivaca s– Nisan sritna, rekla je.

– Nisam sretna zvuči puno blaže od  „nesretna sam“,  odgovorih ja.

Prošle smo kroz dvorište puno maslina, ljetna žega je bila na svom vrhuncu i ona je upravo ispratila svoje goste iz Australije, nekadašnje prijateljice koje svake godine dolaze godišnji odmor  provesti u domovini, na Jadranu. Susrela sam ih na dolasku,

MIHOVILA-VILA

Posted on : 28-10-2016 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

POTRKA  III

piše: Dragica Šimić
mihovila
Poslije te noći više ništa nije bilo isto. Sva ona pitanja koja si je do sada dječak postavljao  u vezi odlaska u daleku zemlju, strahovi  i nade  poprimila su drugačiji oblik.

Shvatio je da ne pozna ni ovaj svijet u kojem se nalazi i kao da je odjednom i  po prvi puta  ugledao ponovo ona čudna slova i znakove  na grobovima, stare crkvice pored kojih je prolazio u svojim čestim jurnjavama zaseocima, teška mesingana zvona na njima sa čudnim, uklesanim znakovima, tri stare kule na vrhu

AMBIS

Posted on : 25-10-2016 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

POTRKA/ II. dio

piše: Dragica Šimić
Lancic-sa-medaljonom-imitacija-sata_slika_O_52236905
Barba  je sahranjen  drugi dan kako je to i običaj u kršćanskome svijetu.

Noć  prije, obučeno  u najbolju odjeću koja se čuvala samo za ukop i odlazak na misu u staru gotičku crkvicu, u hlače od crnog, krutog sukna  i bijelu košulju, s rukama preklopljenim na grudima, sklopljenih  vjeđa  koje su čuvale zadnje misli i kolebanja;  mirnog, bijelo kamenog lica iz kojeg  se život i duša ljudska  povukla  u neke druge dimenzije kao kad  bura ostavlja mora i nakon njenog odlaska

POTRKA

Posted on : 23-10-2016 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

2

Priče iz Dalmacije/ I. dio

piše: Dragica Šimić
biokovoZvali su ga Potrka. A kako i ne bi kad je bio najbrži u selu a nesumljivo  i u  svim zaseocima  Biokova. I bio bi još brži da nije bilo magarca.

Brzina se u dalmatinskim brdima  nije mjerila maratonima ni trčanjem. Brzina je značila brzo se uspeti uskom, krivudavom, kamenitom stazom od obale gdje su pristajali brodovi sa teretima, gdje su ribari trgovali  ribom na dokovima a  mali dućani snabdijevali  brđane uljem za lojanice  i gdje je siroti seljak natovario svog

KUĆA PORED RIJEKE

Posted on : 14-09-2016 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

4

piše: Dragica  Šimić
foto: Emil Cipar
Emil CiparOni su imali zamisao, ideju, cilj. Živjeli su za ostvarenje svog sna i dugo se odricali svih drugih snova zbog toga jednog.
Taj komad zemlje pored rijeke na samom kraju ulice bio je drugačiji od drugih mjesta za pravljenje kuće. Pripadao je i naselju a ipak većim dijelom bio dio divljine, s jedne strane obrastao gustom šumom, s druge livadama a njegovim desnim rubom tekla je rijeka.

I ta rijeka bila je posebna, planinska ljepotica, čas prgava, mutna i varljiva, čas mirna, plavozelena i umiljata. A oni su voljeli baš te i

SJAJ I TAMA BISERA

Posted on : 11-05-2016 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

Piše: Dragica Šimić

60103_biser1profimedia0192505843_630x0-Što ga je to iznenada zaustavilo u djetinjoj igri, nestašnom trku kroz zgusnutu masu ljudi, mahom nasmijanih, preplanulih od srpanjske vrućine,  prepuštenih blagdanskom raspoloženju?

– Razmišljao je dok je pogledom pratio Lufthansin avion što je nadlijetao Zračnu luku Zagreb pripremajući se na spuštanje.

Uzbuđenje je u njemu raslo do kulminacije i miješalo se sa  iznenadnim bljeskovima  sjećanja.

SUZE U SNIJEGU

Posted on : 31-01-2016 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

Tekst: Dragica Šimić

braca_sestreTea

Kada bi otvorila prozore možda bi sjeverac zgrabio sve te sive, opore misli i sjećanja i rastjerao ih kao tmaste, zgusnute oblake iznad njene glave. Ali vani je bjelina opčinjala joj oči i nije htjela pokvariti ljepotu borova čije su se grane savijale pod teretom snijega ni oteti veselje usamljenom vjetru što je kovitlao bijele nanose, vraćao ih u visine i veselio se njihovom ponovnom padu.

BOŽIĆNA PRIČA

Posted on : 06-12-2015 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić
Nedostaju joj svjetla, izlozi, nasmijana lica u iščekivanju lijepog. Nedostaje joj sve što stane u Božićnu priču,  šarene čestitke na kioscima, lampice, sretna lica na korzu, miris kolača i pečenki i vesela vatrica u kaminu oko kojeg su nekad sjedili u zimskoj noći i slušali daleki huk vjetra.

No snijeg je već odavno zatrpao ceste. Sreća pa ogrjeva još ima. Ali uz smrznutu

TRAGOVI NA DUŠI

Posted on : 11-11-2015 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić

Možda ludim,  pomislio je. Trebam smisliti bolju strategiju… očito da ova ne funkcionira najbolje…

Možda otputovati…kamo…s kim?  Ponekad možeš biti sam, ali na putovanje krenuti…prema nikome, u ništa…

Držao se za  slamku, i nije čudo da se sada utapa.

Zar ponovo mora proći program vlastitog oživljavanja?

TRAGOVI U VREMENU

Posted on : 29-10-2015 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić

crkva-sv-martina-martin-breg    -Posjetit ću je uskoro, rekla sam jednoga dana kad me slučajni prolaznik upitao o njenoj  divoti, čudeći se iz daljine: Kako starost može biti tako lijepa?

Čula sam priče o njoj, svi govore kako je tajanstvena i nijema i kako u svojoj okamenjenosti ne daje odgovore na pitanja. Samo šuti ostavljena na vrhu brda, danju okrunjena oblacima, noću zvijezdama i mjesecom što joj katkad okrzne skute.

POSTOJE ANĐELI

Posted on : 17-10-2015 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić
x10101171985478449377
-Noć je tiha i mračna Laura, ljetna i gusta, plašljiva. Bokori tuguju jer znaju da kasno je i skoro je kraj.
-Kraj…kraj čega?
-Jeli se u bršljan i ocvale puzavice ugnijezdio san o životu, jesu li se pomiješala poglavlja, jesu li se zagubila vremena pa te sada prate smušena i daleka sa svim onim slikama koje više ne želiš na stranicama svoje knjige?

Je li okrutno prognati sjećanja, Laura? Igraš  li se Boga noćas u 

KAD PRISTIŽU USPOMENE

Posted on : 12-10-2015 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić
2
Uvijek se jave u kasno ljeto, kad dvorišta bivaju kao poluizgorene stepe i trava pod nogama  šušti suho i beživotno. I kao što se čovjeku pojave sjedine u godinama zrelosti tako i na granama, u krošnjama izranja zeleno- žuto, smeđe obojano lišće. Sve obavije neka tišina iščekivanja kao da je samo pitanje vremena kad će doći i u kojem obliku.

Tišinom mi obzori kažu da je ponovo vrijeme odumiranja i onda poljem, iz šume, valjajući se u nekoj tihoj, sporoj igri, puze

PUTOKAZI

Posted on : 05-10-2015 | By : admin | In : POVRATAK NA RIJEKU

0

piše: Dragica Šimić
iStock_000016265642MediumNeminovno je, potpuno neizbježno,  porediti prošlo i sadašnje,  uzburkati sjećanja s vremena na vrijeme, posložiti ih u poglavlja pa ih onda pomiješati kao karte što ih sudbina, ta mudra krojačica vremena podijeli bez naše volje i znanja …a onda naiđe jesenji vjetar, zgrabi ih i raspe kao jesenje lišće po perivoju. Neke, one davno podijeljene, stare, nosim još u rukavu, kao podsjetnik, da se ne zaboravi, kako je to steći slobodu u vremenu i nevremenu, u ljubavi i mržnji, u tako kratkom postojanju …