berlin

LOPTA

Posted on : 16-04-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

piše: Ruža Silađev
Na kraju naše ulice stanovale su sestre Anica i Marica. Anica je pohađala prvi razred osnovne škole, a Marica još nije išla u školu.

U to vrijeme nije bilo mnogo igračaka za djecu. Snalazili smo se sami i pravili igračke. Uzjahali bismo kakav štap ili trsku, skakutali i pjevali:

– Điha, điha!

BALADA O LJUBICI

Posted on : 06-04-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

piše: Ruža Silađev
ljubicice_prirodni_lijek1Zasjalo sunce. Okopnili snjegovi. Zimi je došao kraj. Probudile se iz zimskoga sna travčice u vrtu Beskrajno Zeleno. Jato vrabaca  postalo je  bučnije i razigralo se u letu. Mravičak Radičak krenuo je po svoje zrno žita u mravlji hambar. Umorio se noseći ga,  pa  umoran sjede. Nešto mu divno zamiriše. Okrene glavicu lijevo, desno, pogleda gore, kad ono! Nad njim se nadvila ljubica. Bijaše ona u zelenoj haljinici, s plavom frizurom na lokne i bijelim licem poput snijega. Pozdravi ga čarobno zlatno — žutim osmjehom.

PEPELNICA

Posted on : 01-03-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev ....Iz knjige „Divani iz Sonte“

33711918Svemu dojde kraj pa tako i pokladnomu ludilu. Na pokladni utorak se mladež u omladine iskeri, izigra i ispiva još poslidnji put prid veliku pokoru.

Uveče u jedanajst sati zazvonu zvona sa tornja crkve sveti Lovra u Sonte. Svirači u omladine jako zasviru. Svi se uvatu u kolo.

Čiča Kona na egede oglasi da je došlo vrime za saranit begeš. Na binu u omladinckomu domu se popne begeš i povali na zemlju.

POKLADE

Posted on : 28-02-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

tekst i foto: Ruža Silađev  ...iz knjige „Divani iz Sonte“

12469371_955953631120191_2511144808642742136_o (1)Na Poklade kad su bile gajde,
na Mariino kad je kolo bilo.

Pivalo se u omladine. Igralo se kolo i po dvoj. Veselje, pisma i igranke. Najdu se tu  kaki muški opraviti u žencke. Prave nakarade, pa ji onda svako štipa i dira tamo di ne triba. Ti dana svakake ludorije i šale spadnu na pamet. I tako četiri dana. Pokladna subota, pokladna nedilja,

KAKO JE NEKADA BILO

Posted on : 31-12-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

 Iz knjige „Divani iz Sonte“

tekst i foto: Ruža Silađev

Untitled-8 Božić

Prvi dan Božića. Jutro. Ne žuri se niko od stariji rano dignit. Samo toliko da dica stignu na malu misu. Veliki će na veliku.

Od sinoć je sve sprimito s astala. Na krušnomu tarku stoji zdila lučenja. Svi na Božić moru zajedno fruštukovat. Mada smo se malo na slame noćas nažuljali, pa nam se spava.

TRI POSTI

Posted on : 02-12-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

Iz knjige ŠOKICA PRIPOVIDA

(starovircka pripovička)

piše: Ruža Silađev
drazenŽivili u duboke tavne šume dida i baka. Dida-Šumar i baka-Šumarka. Brez dice i  nikoga svojega. „Ni diteta ni grdeta.“

Tučvali se sami sa sobom kako su znali u svoje sirotinje. Kuća jim bila od prošća. Penđeri brez stakla. Pa ka‘ je dida jedamput uvatijo u alov na poloju veliku ribu, razlagodijo je a no u njoje veliki mijur.

Oma baka rasparala mijur, rastegla ga na dvi prikrižite trske. Ka se osušijo lipo ga prikovala na penđer. Sad jim više nije duvo vitar

SISVETE

Posted on : 01-11-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

tekst: Ruža Silađev   …Iz knjige „Divani iz Sonte“

Beru se kukuruzi. Međ‘  kukuruzma bundive. Velike, male, turkinje i ‘ne crvene za marvu. Kad naidemo na male o’ma mislimo na našu dicu doma. Snotamo od koje će kako kandelo ispast za ‘voga našega maloga, jel za noga. A, kandelima  za Sisvete su se radovali ka’ su bili mali i naši dide i prandide.

Otkad znamo za se na Sisvete poslipodne, očevi, stari i dide imu „dužnost” pripolovit i izdubit male bundive, samo turkinje, što

KOLIVKA

Posted on : 24-10-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev
kolivkaGodinama je stojala na tavanu, prikrita paučinom, pripuščana crvotočine, osudita da je odnese zaborav, jel je došlo novo vrime u koje se ona ne uklapa.

Dok sam se pogađala za prodaju roditeljcke kuće znala sam da kolivku ne mogu otuđit, ni poklonit da je niko drži na po bašče da na nju padavu kiše i snigovi. ’Voga lita sam odlučila da je prifarbam, da je postavim u starovircki gank stare kuće nabijače.

LUTALICA

Posted on : 04-10-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

Povodom Svjetskoga dana životinja

(Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima sasvim je slučajna)

piše: Ruža Silađev
Miloš Stipa, VIII 1963Stajao je na željezničkom kolodvoru čekajući vlak. Bilo je prohladno vrijeme veljače. Kišica je rominjala, a desetak putnika je nestrpljivo iščekivalo dolazak vlaka. Među putnike je došao pas. Hodao je zanoseći se kao da je pijan.

Crne, velike oči su bile bez sjaja, a jedan kapak mu je s vremena na vrijeme nekontrolirano padao. Bio je visok oko šezdesetak centimetara, crne dlake

NAĐAK

Posted on : 24-09-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev
GrožđeU nedjelju, 25. rujna ove godine, u Sonti se održava osamdesetpeti po redu Grožđe-bal.

To je tradicijska mjesna manifestacija koja je zaživjela 1928. godine Od tada do danas je prekidana tri puta. Prvi put, jednom za vrijeme Drugoga svjetskoga rata, drugi put 1965. godine  zbog izlivanja Dunava i 1991. godine, opet zbog rata.

U nastajanju su postojale tri ovakve manifestacije u našemu selu. Njemačka, mađarska i šokačka. U početku su to bile zahvale za godišnje plodove vezane uz vjerske obrede.

Održavale su se najčešće koncem rujna i tijekom  listopada. U njemu su svi učesnici bili iz Sonte, a gosti iz drugih mjesta su bili dobrodošli kao posmatrači.

LISKA

Posted on : 24-08-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

Ova priča  je osvojila prvu nagradu na uskršnjem natječaju o milosrđu katoličkog lista Zvonik u Subotici.

(Svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je sasvim slučajna)

piše: Ruža Silađev
anamar– Faljenisus, jesi li uranijo, bolesniče moj?- ulazila je u sobu skoro svaki dan sa istim pitanjem- kako si spavo od kad sam zadnji put ošla?

– A, tako, tako…Malo manje mi je tilo bolilo, al sam stalno sve umorniji i umorniji.

– Daće Bog!- odgovorila je, prikrstila ga, donela stolac sa sudom za nuždu. Umila ga je, počešljala i pomogla da fruštukuje.

ŽETVA

Posted on : 14-07-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

tekst: Ruža Silađev    ….Iz knjige „Divani iz Sonte“

Sonćani u Doroslovu 1957.g.Veliki je atar oko našega sela. Zemlja druge i treće klase. Al′ raniteljka! Svaki siroma ata da kakogod pribavi  komatić zemlje.

Vako je bilo:“ Kad pukne proliće, Šokac zabode nos u zemlju, a ture nadigne na sunce“. Tako do Sisveta!

Nismo se žalili. Znalo se da kad ima posla biće sve dobro. A, kad urodi žito, radovalo se, jel će bit kruva.

ZAŠTITNIK OD OGNJA

Posted on : 04-05-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

SVETI FLORIJAN VATROGASI

tekst: Ruža Silađev …iz knjige „Šokica pripovoda“
Sv.FlorijanIljadudevestotridesttreće stigo kip Sveti Florijan  u  bašču  crkve Sveti Lovra u Sonte. Stigo baš za njegov dan, 4. maj.

Podiglo ga  dobrotvorno vatrogasko društvo od milodara građana općine Sonta. I danas još tako piše na kipu. Do to doba crkvencka bašča je bila odgradita. Ni ni bila bašča neg odgraditi dvor, pa se istom zatrče i ker i svinče i krava isprid čorde u bašču.  A bila  skoro ko Mostonga. Močvarna. S prolića i s jeseni se sve usmradi i stvori šuga po baružica. Blato i mulj.  Jedva prideš crkve. Ka‘ je stigo Florijan nikako oma se i bašča ogradila i okolo šiširovina i kestenje posadilo. Tako je bašča postala za ugled.

NEKAD BILO…

Posted on : 24-03-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

 Šaranje uskršnjih jaja u Sonti

piše: Ruža Silađev
Tradicija oslikavanja uskršnjih jaja u Sonti je veoma duga. Zapravo, ne postoje pisani podaci o tome.

Jaja su se ukrašavala tijekom Velikog tjedna. Naročito su bile omiljene dvije tehnike.

Lakša i jednostavnija tehnika, koja se i danas još uvijek koristi, a i opće je poznata, je ukrašavanje s  listićima biljaka i farbanje u lukovini, ljuskama od crvenoga luka.

KORIZMENI OBIČAJI

Posted on : 18-02-2016 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

3

Piše: Ruža Silađev

Mladež na Kalvariji u Sonti oko četrdesetih godina dvadesetog stoljeća.U korizmu pristaju sva prela. Više se ne ide jako u društvo, samo ’noliko koliko se mora. Većinom se doma sidi za stativama i tka. Tkaju se ćilimi, ponjavke, guberi, guberci, bube, bubice, ponjave…Tka se od čistoga, od sukanoga i prisukivanoga. Radili su se i drugi ručni radovi ko i uvik, a najviše se u korizmu tkalo. Potijano. Više nema cirikanja i ludovanja.