berlin

OBEĆANJE

Posted on : 08-11-2019 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

tekst: Ruža Silađev

OLYMPUS DIGITAL CAMERADva dana je pred Sisvete. Puno je groblje mještana. Uređuju grobove svojih milih. I ja sam očistila desetak i evo me na majkinom (baka po ocu) i starovom (djed po ocu) grobu. Poslije Očenaša, Zdravo Marijo i Slava Ocu , hvatam se motike i misli koje me vraćaju u djetinjstvo. Povremeno bacim pogled na fotografije dvoje staraca i nastavljam.

Kao jedino njihovo unuče u ranom djetinjem dobu bila sam čest gost-domaćin u njihovoj kući. Pažena i mažena odrastala sam

SVETA ANA

Posted on : 26-07-2019 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev
DownloadI‘ sela u polje, na putu za Svetu Anu, priko Bivolča i Jugova Polja, na Resanović, pa sve do Tetmana, kad bi dude znale pripovidat… Pripovidale bi od salaša, gazda, biroša i odadžija.

Salaša je bilo nuz drum, veliki i mali. Siromaški i bogati. Rusov salaš, dva Olcerova, Mrčkov, a posli Bročin ka‘ su se Mrčkovi zaželjili sela. Dole nuz kanal čelo Maloga i Velikoga Šibovca, Košutov salaš, Makov, a posli Purišin ka‘ jim je poginilo dvi divojke u partizana, pa su od zafalne države dobili švapcki salaš.

NEKAD BILO…

Posted on : 18-04-2019 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

Iz naše arhive/ objavljeno 24.03.2016.

Šaranje uskršnjih jaja u Sonti

piše: Ruža Silađev
Tradicija oslikavanja uskršnjih jaja u Sonti je veoma duga. Zapravo, ne postoje pisani podaci o tome.

Jaja su se ukrašavala tijekom Velikog tjedna. Naročito su bile omiljene dvije tehnike.

Lakša i jednostavnija tehnika, koja se i danas još uvijek koristi, a i opće je poznata, je ukrašavanje s  listićima biljaka i farbanje u lukovini, ljuskama od crvenoga luka.

DAN PROLJEĆA

Posted on : 21-03-2019 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev

Ujutro na Dan proljeća prošao mraz kroz vrt Beskrajno Zeleno. Ostavio dio svoje bijele brade na  laticama rascvjetale kajsije, breskve i šljive. Obojio travu u bijelo.

Br… Br… Mnogo nam je hladno! Požalile se tratinčice svojim susjedima u vrtu.- Ne možemo ni oči otvoriti. Ukočile smo se od hladnoće. Haljine su nam potpuno mokre.

Nešto se mora učiniti po tom pitanju. Reče loza Povijuša s

PEPELNICA

Posted on : 06-03-2019 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

Iz naše arhive/ objavljeno 01.03.2017.

piše: Ruža Silađev ....Iz knjige „Divani iz Sonte“

33711918Svemu dojde kraj pa tako i pokladnomu ludilu. Na pokladni utorak se mladež u omladine iskeri, izigra i ispiva još poslidnji put prid veliku pokoru.

Uveče u jedanajst sati zazvonu zvona sa tornja crkve sveti Lovra u Sonte. Svirači u omladine jako zasviru. Svi se uvatu u kolo.

Čiča Kona na egede oglasi da je došlo vrime za saranit begeš. Na binu u omladinckomu domu se popne begeš i povali na zemlju.

NOVA GODINA

Posted on : 01-01-2019 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev … Iz knjige „Divani iz Sonte“

Na Novu Godinu se valja uranit. Pomolit se Bogu za srićan početak. Čestita se svima u kuće, a i ka’se kudgod krene. Jel, kako se započme nova, taka će bit cila.

Valja bit vesel i vridan. Sve kako radiš ispočetka, tako će ti bit i na kraj. Pomest sokak, pa će ti cile godine bit čist! Pomest kujnu, al tako da je meteš obratno neg svaki dan. Od vrati prama ’nutri. Da sriću ne pometeš napolje, neg da ostane ’nutri.

SILVESTER

Posted on : 31-12-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev… Iz knjige „Divani iz Sonte“

Ka‘ dojde Silvester svi u čestitanje jedni drugima. Svako volji da mu prvi dojde muški u kuću, bilo šta da se čestita. Čestiti vam svršetak stare godine! Jako je dobro čestitat mlađi starijima. Dica ocu i matere, zetovi didacima i bakama, snaje starovima i majkama. Da se pokaže da je mladeži drago što su stariji još jednu godinu svršili i da jim nova ope stiže.

Pripovida se od večernje koja će bit pridveče. Iščekiva se ona jako ti dana, da se čuje koliko se rodilo i kaki, koliko žencki, koliko

MLADINCI

Posted on : 28-12-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev...iz Knjige „Divani iz Sonte“

 

bozic1Posli prvoga dana Božića dolazi sv. Stipan, pa sv. Ivan i… osvanu Mladinci.

Rano ujtru nas mater sve izbuni. Lati mali prutić i polako do našega kreveta. Otkrije dunju i malo ko forme nas šiba prutićom po turu.

–  Živ i zdrav bijo,  živ i zdrav bijo! Ajte, dice, triba slamu iznašat! Da ne budemo zadnji.

ADAM I EVA

Posted on : 24-12-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev… Iz knjige „Divani iz Sonte“

miseZornice-2Dvajstčetvrti december. Oma ujtru rano svi u čestitanje kod rodova, jel komšija di  ima Ada, jel Eva.

  – Faljenisus, jeste uranili? Čestiti vam Adam i Eva!

Malo ji se povuče za uši ko i uvik ka‘ je komu imendan, da bolje „raste“. Onda se dobije pit rakije iz polućka.  Malo se podivani, pa doma. Eve su česte imenom. Ada je malko manje, pa ji se onda sad u selu, može skoro na prste obadve ruke izbrojit. Onda ji

UČITELJICA

Posted on : 05-10-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

tekst: Ruža Silađev
UčiteljicaKad se sjetim školskih dana neizbježno se sjetim moje prve učiteljice Borinke Maširević i prvoga dana u školi. Sjećanja jesu blijeda, ali su se neki detalji urezali u pamćenje. U školu sam krenula u jesen 1956.godine. Radost i strepnja što ću konačno u školu su bili preveliki.

Radovala sam se školi zato što ću najzad imati pravu olovku i pravi papir na kojem ću moći crtati do mile volje. 

DUHOVSKA USPOMENA

Posted on : 21-05-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev
DoveOva fotografija je snimljena na blagdan Duhova 1944. g. u Sonti.

Na poleđini fotografije nevještim rukopisom piše: Duhovska uspomena, Eva Dikicina, Eva Dološova i Kata Kokina (nama s lijeva na desno).

Na fotografiji su zabilježeni samo nadimci njihovih obitelji, a nose prezimena:  Eva Matin (Dikicina, 1929-2002), Eva Tolorić (Dološova, 1929-2003) i Kata Kuruc

TETICA

Posted on : 03-03-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

piše: Ruža Silađev
Iz popodnevnoga sna probudilo me je jesenje tapkanje kiše. Treba da idem, a baš mi se neda. Danas još nisam posjetila moju osamdesettrogodišnju tetu. Sa radošću me čeka svaki dan i često sam prva osoba u toku dana sa kojom progovori. Ustajem i polazim.

Na njenoj kapiji je poštar. Začujem tetin glas iz dvorišta.

–  Ej, ej, ti! Poštašu! Pokidaćeš mi sandučak koliko trpaš u njega.

VOJNIK

Posted on : 30-01-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

tekst: Ruža Silađev
Fotografija je snimljena u Pešti (Budim-Pešta) 1918. godine. Na njoj je vojnik Ivan Pejak, rođen u Sonti, 1893.

Bio je poznat kao Iva Čulin i eto primjera kako su u Sonti nestajali nadimci i nastajali novi. Naime Iva je bio podrijetlom iz Monoštora iz obitelji Radišini. Pošto se priženio u Čulinu kuću u Sonti, Radišini su se zauvijek zaboravili.

U vrijeme nastanka fotografije još uvijek je trajao Prvi svjetski rat i ovaj vojnik se nije nadao najboljoj budućnosti.

Pošto se ratna situacija po saveznike mijenjala na bolje, obećavajuće vijesti s fronte su dolazile i u Sontu. Vojnikova mati koja je znala mađarski jer je pohađala mađarsku školu, i supruga Ana, rođena Zlatar, Tacina (6. III1895., umrla 1977. ) krenule su na put u Peštu kod sina, supruga i oca.

PRIČA S FOTOGRAFIJE

Posted on : 09-12-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

KUHAR AUSTROUGARSKE VOJSKE

piše: Ruža Silađev
Kuhar austrougarske vojske12. 
siječnja 1917., na poleđini jedne od tri fotografije koje je poslao vojnik austrougarske vojske je započeo pismo svojima u Sontu:

     – Faljenisus, moji roditelji, ja sam dobro, živ i zdrav. Tako i vama željim od Boga sriću i zdravlje svima. Poslo sam vam tri slike. Pišite kako možete…

Na fotografiji vidimo vojnike austrougarske

BATAK

Posted on : 28-10-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

4

piše: Ruža Silađev
salas-jaksic-sonta-1Postavljam trpezu. Već je sve pripremljeno samo još donosim pečenu piletinu koja je danas na redu. Na tanjuru se smiješe rumeni bataci, karabataci i krilca zadivljujućih veličina sa rumenom, hrskavom kožicom.

Danas se i u seoskim domaćinstvima za tili čas uzgoje pilići zahvaljujući raznim potrebnim  dodacima za hranu kao i lijekovima ukoliko se dogodi nešto nepredvidivo.