berlin

NOVA GODINA

Posted on : 01-01-2019 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev … Iz knjige „Divani iz Sonte“

Na Novu Godinu se valja uranit. Pomolit se Bogu za srićan početak. Čestita se svima u kuće, a i ka’se kudgod krene. Jel, kako se započme nova, taka će bit cila.

Valja bit vesel i vridan. Sve kako radiš ispočetka, tako će ti bit i na kraj. Pomest sokak, pa će ti cile godine bit čist! Pomest kujnu, al tako da je meteš obratno neg svaki dan. Od vrati prama ’nutri. Da sriću ne pometeš napolje, neg da ostane ’nutri.

SILVESTER

Posted on : 31-12-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev… Iz knjige „Divani iz Sonte“

Ka‘ dojde Silvester svi u čestitanje jedni drugima. Svako volji da mu prvi dojde muški u kuću, bilo šta da se čestita. Čestiti vam svršetak stare godine! Jako je dobro čestitat mlađi starijima. Dica ocu i matere, zetovi didacima i bakama, snaje starovima i majkama. Da se pokaže da je mladeži drago što su stariji još jednu godinu svršili i da jim nova ope stiže.

Pripovida se od večernje koja će bit pridveče. Iščekiva se ona jako ti dana, da se čuje koliko se rodilo i kaki, koliko žencki, koliko

MLADINCI

Posted on : 28-12-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev...iz Knjige „Divani iz Sonte“

 

bozic1Posli prvoga dana Božića dolazi sv. Stipan, pa sv. Ivan i… osvanu Mladinci.

Rano ujtru nas mater sve izbuni. Lati mali prutić i polako do našega kreveta. Otkrije dunju i malo ko forme nas šiba prutićom po turu.

–  Živ i zdrav bijo,  živ i zdrav bijo! Ajte, dice, triba slamu iznašat! Da ne budemo zadnji.

ADAM I EVA

Posted on : 24-12-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev… Iz knjige „Divani iz Sonte“

miseZornice-2Dvajstčetvrti december. Oma ujtru rano svi u čestitanje kod rodova, jel komšija di  ima Ada, jel Eva.

  – Faljenisus, jeste uranili? Čestiti vam Adam i Eva!

Malo ji se povuče za uši ko i uvik ka‘ je komu imendan, da bolje „raste“. Onda se dobije pit rakije iz polućka.  Malo se podivani, pa doma. Eve su česte imenom. Ada je malko manje, pa ji se onda sad u selu, može skoro na prste obadve ruke izbrojit. Onda ji

UČITELJICA

Posted on : 05-10-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

tekst: Ruža Silađev
UčiteljicaKad se sjetim školskih dana neizbježno se sjetim moje prve učiteljice Borinke Maširević i prvoga dana u školi. Sjećanja jesu blijeda, ali su se neki detalji urezali u pamćenje. U školu sam krenula u jesen 1956.godine. Radost i strepnja što ću konačno u školu su bili preveliki.

Radovala sam se školi zato što ću najzad imati pravu olovku i pravi papir na kojem ću moći crtati do mile volje. 

DUHOVSKA USPOMENA

Posted on : 21-05-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev
DoveOva fotografija je snimljena na blagdan Duhova 1944. g. u Sonti.

Na poleđini fotografije nevještim rukopisom piše: Duhovska uspomena, Eva Dikicina, Eva Dološova i Kata Kokina (nama s lijeva na desno).

Na fotografiji su zabilježeni samo nadimci njihovih obitelji, a nose prezimena:  Eva Matin (Dikicina, 1929-2002), Eva Tolorić (Dološova, 1929-2003) i Kata Kuruc

TETICA

Posted on : 03-03-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

piše: Ruža Silađev
Iz popodnevnoga sna probudilo me je jesenje tapkanje kiše. Treba da idem, a baš mi se neda. Danas još nisam posjetila moju osamdesettrogodišnju tetu. Sa radošću me čeka svaki dan i često sam prva osoba u toku dana sa kojom progovori. Ustajem i polazim.

Na njenoj kapiji je poštar. Začujem tetin glas iz dvorišta.

–  Ej, ej, ti! Poštašu! Pokidaćeš mi sandučak koliko trpaš u njega.

VOJNIK

Posted on : 30-01-2018 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

2

tekst: Ruža Silađev
Fotografija je snimljena u Pešti (Budim-Pešta) 1918. godine. Na njoj je vojnik Ivan Pejak, rođen u Sonti, 1893.

Bio je poznat kao Iva Čulin i eto primjera kako su u Sonti nestajali nadimci i nastajali novi. Naime Iva je bio podrijetlom iz Monoštora iz obitelji Radišini. Pošto se priženio u Čulinu kuću u Sonti, Radišini su se zauvijek zaboravili.

U vrijeme nastanka fotografije još uvijek je trajao Prvi svjetski rat i ovaj vojnik se nije nadao najboljoj budućnosti.

Pošto se ratna situacija po saveznike mijenjala na bolje, obećavajuće vijesti s fronte su dolazile i u Sontu. Vojnikova mati koja je znala mađarski jer je pohađala mađarsku školu, i supruga Ana, rođena Zlatar, Tacina (6. III1895., umrla 1977. ) krenule su na put u Peštu kod sina, supruga i oca.

PRIČA S FOTOGRAFIJE

Posted on : 09-12-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

KUHAR AUSTROUGARSKE VOJSKE

piše: Ruža Silađev
Kuhar austrougarske vojske12. 
siječnja 1917., na poleđini jedne od tri fotografije koje je poslao vojnik austrougarske vojske je započeo pismo svojima u Sontu:

     – Faljenisus, moji roditelji, ja sam dobro, živ i zdrav. Tako i vama željim od Boga sriću i zdravlje svima. Poslo sam vam tri slike. Pišite kako možete…

Na fotografiji vidimo vojnike austrougarske

BATAK

Posted on : 28-10-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

4

piše: Ruža Silađev
salas-jaksic-sonta-1Postavljam trpezu. Već je sve pripremljeno samo još donosim pečenu piletinu koja je danas na redu. Na tanjuru se smiješe rumeni bataci, karabataci i krilca zadivljujućih veličina sa rumenom, hrskavom kožicom.

Danas se i u seoskim domaćinstvima za tili čas uzgoje pilići zahvaljujući raznim potrebnim  dodacima za hranu kao i lijekovima ukoliko se dogodi nešto nepredvidivo.

PUDAR

Posted on : 04-10-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

1

MIRIS DJETINJSTVA

piše: Ruža Silađev
Pudar (2)Teško se odlučujem na spremanje roditeljskog tavana.  Oduzme mi mnogo vremena, jer ponovno nailazim na  zaboravljene  predmete, knjige i fotografije. Tavan je za mene oduvijek magija. Svaki taj dio tavana ima iza sebe priču koja dira u najtananije osjećaje.

Po  tko zna koji put otvaram makar jednom godišnje požutjelu kartonsku kutiju, privezanu unakrst, uzicom koju je moja

NEPRAVDA

Posted on : 15-08-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

piše: Ruža Silađev
drzanje_za_ruke_dijete_1Ljeto se bližilo kraju. Vidjelo se to po požutjeloj travi i po voću koje je dozrijevalo. Bilo ga je u selu na svakom koraku. Drvoredi jabuka na ulicama savijali su se od plodova. Plave i žute šljive su padale po zemlji i činile lijepe plave i žute ćilime ispod svojih stabala. Kruške su mirisale i selo je ličilo na zemlju u kojoj «teče med i mlijeko».

Seljani su svakodnevno sakupljali plodove. Od njih su pravili slasne džemove, kompote i sokove. Preostale su stavljali u drvene bačve.

SLADOLED

Posted on : 13-07-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

3

piše: Ruža Silađev    
unnamed (9)Slaaadoled! Slaaadoled!

Sladak kao med!

Sladoled! Sladoled!

Hladan kao led!

Slaaadoled! Slaaadoled!

Svakoga ljetnjega jutra budio nas je iz sna sladoledar. Vraćao se sa željezničkog kolodvora gdje su se već počastili putnici iz vlaka.

NOVA HALJINA

Posted on : 04-06-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

Ova priča je ušla u trideset odabranih koje sudjeluju u krajnjem ishodu natječaja LJUDI S OLOVKAMA Magazina LOLA Banja Luka

piše: Ruža Silađev
unnamed (6)
Moj otac je već prvih godina braka dobio tuberkulozu i nije bio sposoban za teške poslove. Sećanja mi sežu u pedesete godine prošloga veka i duga leta provedena sa njim i sa sestrom Anom četiri godine mlađom od mene.

Tek smo se uselili u novu kuću nabijenu od zemlje. Samo na jednoj sobi smo imali pravi, novi prozor i vrata. U drugoj sobi su stajala dva trougla izrezana u zidu. Na njima su bila zazidana stakla imitirajući prozore. Na vajatu je tata sam napravio vrata od nekih grbavih komada drveta.Mame nije bilo kod kuće skoro nikada. Od ranog proleća, odmah posle Uskrsa, pa sve do kasne jeseni organizovano je odlazila na poljoprivredne radove u druga mesta na konak. Kući je dolazila povremeno. Možda dva do tri puta mesečno.

GLISTA KRISTA I VRABAC DŽIV DŽAN

Posted on : 01-06-2017 | By : admin | In : Ruža Silađev: ŠOKICA PRIPOVIDA

0

tekst: Ruža Silađev
images
U kasno proljetno popodne pala je Kišica Rosica u vrt Beskrajno Zeleno.

– Baš mi je lijepo! Sasvim sam se osvježila! – rekla je trešnja u cvatu svojim susjedima u vrtu. Latice s njenih cvjetova veselo su zaplovile zrakom u znak potpore. Lišće je zašuštalo s istim ciljem.

– I meni je sasvim ugodno. –  protresao je orah svojim snažnim