berlin

MARIJA IZ MOJIH SJEĆANJA

Posted on : 16-08-2018 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković

11827258_882547501816016_1716524998_oPostoje obećanja dana u šali za koja se nadate da ih nećete skoro ili nikada ispuniti.

Jedno od takvih obećanja dadoh našoj i mojoj Mariji ( Kukić, pokojnoj, lektorici Glasa, op.u.)

Kada se  onomad u zadnjem razgovoru našalila da ide snimit glavu „da vide ima li što u njoj“ odgovorih da preuzimam na sebe oproštajni govor od kojeg će se i umjetno cvijeće suzom orositi.

Iako mi je bilo sumnjivo što je relativno

BIRAJMO PREMA ZASLUGAMA

Posted on : 19-05-2018 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

tekst: Stjepan Poljaković
imagesSlavonski Brod/ Za predstojeću nedjelju raspisani su izbori za vijeća 16 mjesnih odbora grada Slavonskog Broda. Pažnju na takve izbore privuklo mi je osobno iskustvo od prije, ako dobro brojim, 8 godina.

Jednog proljetnog dana sam sa susjedima poveo razgovor o tome kako i od koga tražiti da na novoizgrađenom dječjem igralištu instaliraju rasvjetu. Stup je bio tu ali bez žarulje.

RIJEČ

Posted on : 22-12-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
EvanđeljeSusjed mi je jednom pričao kako je njegov punac prije dvije godine prodao svoju kuću u zavičaju. Kuću je prodao prijatelju iz djetinjstva, po principu pola novaca sada, pola do godine u isto vrijeme.

Dogovor je sklopljen na riječ, bez papira, potpisa, samo uz stisak ruke.  Njegov sin nije vjerovao procjeni oca. Bio je toliko drzak da ga je javno osramotio, javno je izrazio sumnju pred svima.

OTAC

Posted on : 05-12-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
picturedadDvojica braće, mojih prijatelja, godinu dana odlaze služiti svoga oca. Tako su se rasporedili da je svaki dan jedan s njime. Stariji čovjek slabijega zdravlja, po svjedočenju svojih sinova, zaslužio je da mu na pruženu ljubav i podnesenu žrtvu kroz svoj život, oni vrate dio ljubavi i pažnje.

Ovih dana mi je za oko zapela inicijativa iz Švedske, da se  o Bogu Ocu prestane govoriti u muškom rodu. Netko „osjetljiv,“ a u stvari moralno  poremećen pismoznanac našeg vremena, dovodi u

PRIJATELJSTVO

Posted on : 28-11-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

2

piše: Stjepan Poljaković
prijateljstvo
Prijateljstvo kao i ljubav ima više oblika.

Osobno, smatram da bi svi s kojima smo u doticaju trebali biti prijatelji, makar se radilo o roditelju, djetetu ili bračnome drugu. Prijatelj bi po definiciji i zdravom razumu trebao biti netko s kime dijelimo ideje, vrijeme i osjećaje.

Podijelit ću s vama samo dio razmišljanja o prijateljstvu uopće.

U temelj svakoga prijateljstva ugrađen  je interes. Ne nužno

PLIVANJE

Posted on : 23-11-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
Swimming Day Twelve - 14th FINA World Championships
Ne jednom smo čuli kako se život uspoređuje s rijekom koja teče, a hrabre ljude kao  one koji plivaju protiv struje. Osobno sam probao na Savi plivati malo protiv struje, da vidim razliku, doista teže.

Za krenuti naprijed treba duplo više snage nego kada se prepustiš struji.

Nisam neki plivač. Stjecajem okolnosti nisam imao prilike usavršiti

NOĆNE MORE

Posted on : 05-11-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

tekst: Stjepan Poljaković
zenski-magazin-nocne-more-poruke(2)Koliko vam se puta dogodilo da nakon nekoga vremena shvatite kako komšije o vama znaju više nego što biste i pomislili?

Imam običaj, kad sam pod Alpama, nazvati nekog od komšija da čujem novost, pitam za zdravlje,  riječ… slično.

Divanio sam jutros s komšijom Jurom i rekoh kako dolazim osmoga o. m. doma. Nasmija se on  i kao iz topa veli : „ Znamo mi kad stižeš i kada se vraćaš .“

KAD LOVAC POSTANE LOVINA

Posted on : 19-10-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
predator-lss-lovci-lovacki-savez-srbije-1355429260-241127Do ušiju mi je doprlo da je Ivica Todorić lovac. Od trenutka kada su se snage reda i zakona ukazale pred Kulmerovim dvorima, ne izlazi mi iz uha stara lovačka pjesma: „Sinoć kad sam poš’o u lov na jelene“. Ponesen tim mislima, dijelim s vama promišljanja o lovu i lovcima.

Kroničari su zabilježili da je  nesuđeni austrougarski car Ferdinand bio strastveni lovac. Svoj dvorac je nakrcao nebrojenim trofejima i prepariranim životinjama. Za običnoga smrtnika to je vrlo

DIJELIM RADOSNU VIJEST

Posted on : 11-10-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
shutterstock_13986311Postoje biblijski stihovi koji mi odzvanjaju u ušima još godinama nakon prvog čitanja. Jedan od njih nalazi se u 2. Knjizi o kraljevima.

„Rekoše tada jedan drugome: ‚Ne smijemo tako raditi. Današnji dan je pun dobrih vijesti, a mi šutimo. Ako dočekamo jutro, bit ćemo krivi. Zato pođimo! Javimo dvoru radost!‘ (2. kraljevima 7.9).

PEPELJUGE NAŠIH DANA

Posted on : 02-10-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

3

piše: Stjepan Poljaković
17239426_303Moderna bajka o mojim „pepeljugama“ smještena je ispod Alpa. Na jednom od pitoresknih brda ili kraj nekog od austrijskih jezera rade one, „pepeljuge“ iz Hrvatske.

Iz hrvatske vizure stvari i izgledaju bajkovito: rad na zapadu i zanimljiva  suma novca koji se slijeva prema domovini, slatkiši iz Hofera, Sparta…

No, svaka priča, pa  tako i bajka imaju svoju drugu stranu. Nju

MOLITVA

Posted on : 10-09-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
molitvaA kad bi se izredali s gozbama, Job bi ih pozvao na očišćenje. Uranio bi izjutra i prinio paljenice za svakog od njih; mislio je: „Tko zna nisu li mi sinovi griješili i u srcu Boga hulili!“ Tako je Job svagda činio.“(Job 1.5)

Biblija naziva Joba najpravednijim slugom Božjim svoga vremena, toliko pravednim da se Bog njime pred svemirom hvalio.

Kršćani često i dugo raspravljaju o molitvi. Omiljena im je tema

NEČISTE RIJEČI

Posted on : 04-09-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

Piše: Stjepan Poljaković 

9bcd38944117b19f2387

Ove se godine odlučih na godišnji u toplicama. Po definiciji toplice, banje, kupke  rehabilitacijski su centri s medicinskim uslugama i ljekovitom vodom.

S tim uvjerenjem sam nazvao recepciju hotela i rekao kako želim jednokrevetnu sobu. Recepcionar mi onako u šali spomenuo mogućnost da privedem štogod od ženskoga roda pa da ne samujem. Pomislio sam da sam nazvao agenciju za upoznavanje, ili recepciju javne kuće. Moja ideja da se odmorim i opustim shvaćena je poprilično neozbiljno.

IZVOR SVJETLOSTI

Posted on : 18-04-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
Uskrsli-Isus-1Za neke istine treba se boriti i treba ih svjedočiti. Uskrs, centralni i najvažniji blagdan u kršćana zaslužuje da se o njemu priča, ne jednom godišnje, nego bi on trebao biti lajtmotiv, nešto što nas prati i osvjetljava tminu svakodnevnice.

Za Božić govore da je najradosniji  kršćanski blagdan. Ne bih se složio. Božić je bitan, ali je samo uvod, početak plana spasenja koji se završio u uskrsnu zoru. Uskrsna zora i prazan grob  izvor su svjetlosti za one koji su spremni vjerovati.

LICE I NALIČJE

Posted on : 18-03-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

1

piše: Stjepan Poljaković
kuca ddNedjelja je  navečer. Prčkajući po fejsu naletjeh na program radija Banovine u „live“ oliti uživo. Ne bih se zadržao da gosti nisu naši Brođani pa k’o velim: „Ajmo slušati!“

Nešto mi u svemu nije jasno. Mediji vrište o ustašluku i partizanluku, a s navodno najpopularnije lokalne stanice u državi, ori se sve što blago rečeno, nije ili nema veze s tim temama, ali ni s meridijanima mile nam domovine.

OBRANA ČASTI

Posted on : 11-03-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
downloadU svjetlu moje teorije da u Hrvata svaka rečenica počinje riječima: „Ja nisam kriv“, slijedi poduže objašnjenje.

Promatram ovih dana ovo o dnevnicama, pa da ne bih ispao manji Hrvat od ostalih, sjetih se kako opravdati ovu, po svemu nečasnu aktivnost.

U tu svrhu izmislih lik. Hrvoje Antun pl. Horvat rodom je Zagrepčanec i ponosni potomak šljivara turopoljskih.