berlin

DIJELIM RADOSNU VIJEST

Posted on : 11-10-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
shutterstock_13986311Postoje biblijski stihovi koji mi odzvanjaju u ušima još godinama nakon prvog čitanja. Jedan od njih nalazi se u 2. Knjizi o kraljevima.

„Rekoše tada jedan drugome: ‚Ne smijemo tako raditi. Današnji dan je pun dobrih vijesti, a mi šutimo. Ako dočekamo jutro, bit ćemo krivi. Zato pođimo! Javimo dvoru radost!‘ (2. kraljevima 7.9).

PEPELJUGE NAŠIH DANA

Posted on : 02-10-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

3

piše: Stjepan Poljaković
17239426_303Moderna bajka o mojim „pepeljugama“ smještena je ispod Alpa. Na jednom od pitoresknih brda ili kraj nekog od austrijskih jezera rade one, „pepeljuge“ iz Hrvatske.

Iz hrvatske vizure stvari i izgledaju bajkovito: rad na zapadu i zanimljiva  suma novca koji se slijeva prema domovini, slatkiši iz Hofera, Sparta…

No, svaka priča, pa  tako i bajka imaju svoju drugu stranu. Nju

MOLITVA

Posted on : 10-09-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
molitvaA kad bi se izredali s gozbama, Job bi ih pozvao na očišćenje. Uranio bi izjutra i prinio paljenice za svakog od njih; mislio je: „Tko zna nisu li mi sinovi griješili i u srcu Boga hulili!“ Tako je Job svagda činio.“(Job 1.5)

Biblija naziva Joba najpravednijim slugom Božjim svoga vremena, toliko pravednim da se Bog njime pred svemirom hvalio.

Kršćani često i dugo raspravljaju o molitvi. Omiljena im je tema

NEČISTE RIJEČI

Posted on : 04-09-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

Piše: Stjepan Poljaković 

9bcd38944117b19f2387

Ove se godine odlučih na godišnji u toplicama. Po definiciji toplice, banje, kupke  rehabilitacijski su centri s medicinskim uslugama i ljekovitom vodom.

S tim uvjerenjem sam nazvao recepciju hotela i rekao kako želim jednokrevetnu sobu. Recepcionar mi onako u šali spomenuo mogućnost da privedem štogod od ženskoga roda pa da ne samujem. Pomislio sam da sam nazvao agenciju za upoznavanje, ili recepciju javne kuće. Moja ideja da se odmorim i opustim shvaćena je poprilično neozbiljno.

IZVOR SVJETLOSTI

Posted on : 18-04-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
Uskrsli-Isus-1Za neke istine treba se boriti i treba ih svjedočiti. Uskrs, centralni i najvažniji blagdan u kršćana zaslužuje da se o njemu priča, ne jednom godišnje, nego bi on trebao biti lajtmotiv, nešto što nas prati i osvjetljava tminu svakodnevnice.

Za Božić govore da je najradosniji  kršćanski blagdan. Ne bih se složio. Božić je bitan, ali je samo uvod, početak plana spasenja koji se završio u uskrsnu zoru. Uskrsna zora i prazan grob  izvor su svjetlosti za one koji su spremni vjerovati.

LICE I NALIČJE

Posted on : 18-03-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

1

piše: Stjepan Poljaković
kuca ddNedjelja je  navečer. Prčkajući po fejsu naletjeh na program radija Banovine u „live“ oliti uživo. Ne bih se zadržao da gosti nisu naši Brođani pa k’o velim: „Ajmo slušati!“

Nešto mi u svemu nije jasno. Mediji vrište o ustašluku i partizanluku, a s navodno najpopularnije lokalne stanice u državi, ori se sve što blago rečeno, nije ili nema veze s tim temama, ali ni s meridijanima mile nam domovine.

OBRANA ČASTI

Posted on : 11-03-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
downloadU svjetlu moje teorije da u Hrvata svaka rečenica počinje riječima: „Ja nisam kriv“, slijedi poduže objašnjenje.

Promatram ovih dana ovo o dnevnicama, pa da ne bih ispao manji Hrvat od ostalih, sjetih se kako opravdati ovu, po svemu nečasnu aktivnost.

U tu svrhu izmislih lik. Hrvoje Antun pl. Horvat rodom je Zagrepčanec i ponosni potomak šljivara turopoljskih.

CILJ JE PRED NAMA

Posted on : 05-02-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
_sp-veza-na-daljinuMoj prvi susret s videogricama, točnije formulom, bio je u jednom kirvajskom lunaparku. Izazov mi je bio izbjeći zabijanje u zid sa strane.

Život je jedna velika vožnja. Meni je smart kao prijevozno sredstvo bio simpatičan sve dok jednom pokraj mene nije na autoputu projurio šleper. Iako sam bio suvozač, osjetio sam kako se vozilo lagano zaljuljalo.
Nije jednostavno zadržati koncentraciju u situaciji kada si manji,

NAŠA MALA ZADOVOLJSTVA

Posted on : 25-01-2017 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
11002660_776255385797748_6322108484245953454_n„…Prava je sreća čovjeku jesti i piti i biti zadovoljan svojim trudom kojim se muči pod suncem za kratka vijeka koji mu je dao Bog, jer takva mu je sudbina dosuđena.
“  (Propovjednik  5.7)

Vaš se Periskop vratio pod svoje brdo. Bog ga blagoslovio novim iskustvima koje je riješio podijeliti s vama.

Ne znam, jeste li se ikada zamislili, što sve propuštate gledajući u daljinu?!

U IŠČEKIVANJU

Posted on : 23-12-2016 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
molitva_u_zivotuU danima, kada na ulicama ili na ekranima gledamo trku za popustima i hvalospjeve ljepoti adventskih sajmova, vodim vas u jedan skromni dom.

Negdje tamo pod brdima jedna starica s bolesnim sinom sjedi za stolom na kojem je adventski vijenac s upaljenim svijećama.

Ugodno se iznenadih! S već dobrano požutjelih listova iščitavaju priče i svako malo zapjevaju adventske pjesme. Duh i smisao

KOLAČI „OD DIDA I BABE“

Posted on : 29-11-2016 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

1

piše: Stjepan Poljaković
did i babaSlavonski Brod/ Da bi uopće došli do kolača „Od dida i babe“ potrebiti su stanoviti čimbenici, nazovimo ih sastojcima.

Pa, krenimo redom.

Sastojci:

Anita Brajković, Šokica je iz Jaruga, frizerka koja je škare zamijenila mikserom i tepsijama.

MOJE PRAVO ILI PRAVO DRUGOGA

Posted on : 19-11-2016 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
svadja-709678_640Tjednima se nosim s jednom mišlju, s jednim pitanjem: „Zašto je toliko prokleto važno dokazati da smo u pravu?“

U ŠKOLI PONIZNOSTI

Posted on : 13-11-2016 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
drazen
S vremena na vrijeme na test stignu sve one teorije s kojima se ponekada razbacujemo,  dakako verbalno. Vaš Periskop  je preživio jedan takav test. Sve ono što sam učio, tvrdio i čemu sam težio, trebalo je provjeriti i utvrditi u školi poniznosti.Dolina je to uzdisaja, nešto ljepše od doline suza.

Pjesma kaže: „Pod Alpama, gdje nema, majko, nikoga….“ Ne jednom sam ju pjevušio, negdje kraj štednjaka, sudopera, ili u šetnji s meni povjerenim “Adlerom“.

Posljednja tri tjedna teta Terezija me nakon svakog većeg uzdisaja

OČI SVOJE UZDIŽEM

Posted on : 19-10-2016 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
očiK brdima oči svoje uzdižem:
odakle će mi doći pomoć? (ps. 121.1)

Ciljnik vašeg Periskopa usmjeren je doista prema brdima, točnije prema Alpama. Na pragu nečega novoga, ja se prisjećam i hrabrim milim stihovima iz psalama.

Kada sam odlazio u izbjeglištvo davne 1992. u vlaku prema Koprivnici otvorio sam slučajno 124. psalam.

ZAJEDNIŠTVO U VJERI I MJERI

Posted on : 17-10-2016 | By : admin | In : Stjepan Poljaković: PANONSKI PERISKOP

0

piše: Stjepan Poljaković
imagesDugo me ne napušta jedna misao potkrijepljena vlastitim, ali i iskustvima mnogih meni sličnih. U konačnici smo svi samci, ili sami, kako vam je milije.

Pišem ovo suočen s mogućnošću da ću kraća razdoblja provoditi izvan svoga doma. Egzistencijalni vrtlozi razbacali su nas i svakoga dana razbacuju diljem kugle zemaljske. To meni i nije nekakva novost. Novo je što ne znam da li bih se radovao što ću imati kunu više ili bio žalostan i ogorčen što to ne mogu ostvariti