berlin

TALOVAT

Posted on : 16-03-2019 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

Ivan Tumbas
Iđe dika, dig’o nos,
Izuvo se, iđe bos.

Jaši konja vrana,
traži tušta tala.

Spao s konja na magarca,
ost’o brez lanaca.

Svirce voli, lipo se nosi,

ZAPAMTI SINE

Posted on : 15-10-2018 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

Ivan Tumbas
tumbasIkavica Bunjevačka to je dika prava
pa još ko znade asnirat al’ lagacko,
šnjome se prikazuje dilo pravo
kome na duši jel’ na jeziku dragom.

Njome se čeljad sporazumidu pravo
dal u riči, el’ svađi, jel’ ljubavi dragoj,
tako riči ikavice ostadoše
u zapećku sačuvano dilo naše.

NEIĐI TI BAĆO NIKUD

Posted on : 25-09-2018 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

Ivan Tumbas
images (1)Nejiđi, ovo je tvoja zemlja Baćo moj, Bačka!
Ravna, pomalo piskovita, crnicom obavita.
Ne ostavljaj cvrkut tica na njezinim granama,
Uranke Bunjevaca, sunčani miris polja.

Ti si naviko, Baćo moj, živit lipo ugazdovo.
Uvik ti je u glavi miris pečene rane,
Miris plodova zrili, sa ravnice i doljača naši.
Miris voćnjaka i vinograda, vina i rakije.

FEJZBUK I TETA JANJA

Posted on : 07-12-2016 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

1

piše: Ivan Tumbas
tumbasEj, kad se sitim poodavni vrimena, ženska čeljad su nediljom  u  posli podne izlazila na sokak pa svaka sa sobom ponela šamedlu  i udri u pripovitku, el moš se kast  plećkanje, koja je šta čula, vidla, jel trevila kakom događaju.

U tim vrimenima mi dica, koji smo prolazili sokakom znali smo da  žene koje  side moramo uvik pozdravljat sa Faljen isus, ljubim ruke, el dobar dan, al nedaj Bože proć a ne javit

NAJMUDRIJI ČOVIK U ŠORU

Posted on : 17-04-2016 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

Piše: Ivan Tumbas

y-bezanija (6)Ime mu neću kajzti. Samo toliko ću zabilužiti, da se rodio kao i drugi čovik od matere rodjene, da je živio 80 godina i da je umro na mudrosti u smrtnoj bolesti i to bez doktora. A šteta je bilo za njega. S počelom njegovog gustiranja ova mudrost se nije rukopisno pokazala, od kad je u svojem frtalju on prvi i počeo brkove nositi i kud je prvi vrtalj zemlje na ime njegovo pripisan bio, onda je fucutost takom silom buknila iz njega, kao iz prižarene peći plamen od suve slame.

DOBIVENA OPKLADA

Posted on : 07-03-2016 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

1

tekst: Ivan Tumbas
suboticaU našoj varoši Subatičkoj u podavnim vrimenima, kada još nisu trokatnice i od ovih višje zgrade kratile sunce, da razgrije ulice i kada su ljudi po blagom uplivu nebeskog sunašca veseliji i radosniji bili, stajale su nasrid varoši dvi mijane baš jedna naspram druge.

Ova, o kojoj ću sad nešto ispripovidat od kazivanja naših stari čeljadi, bila je dosta niska zgrada trskom pokrivena, al je imala

VRANILO NA TAVANU

Posted on : 23-02-2016 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

tekst: Ivan Tumbas
salašČeljadi moja ispripovidat ću vam jedan događaj, još  i dan danas uvik se sićam jednog amade, amišanog cigurno, ustra, trevljenog događaju u mojem ditinstvu, a bilo je vako:

Bila je to jedna tia litnja, lipa noć, puni mesec je obasjavao nebo i napolju je bilo jasno kao da je već dan počeo dolaziti, naravno liti penđžeri otvoreni, virange se hintaju na tiom vitriću koji je ćario i negdi oko polak noći me probudio neki čudno baktenje, kugot niko tio grebanje bubanje na tavanskom slimenu.

VIROVAT U VIRNOST

Posted on : 10-02-2016 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

tekst: Ivan Tumbas
srecna-ljubavna-prica1Kada bunjevački salašarski momak kaže, da će se ženiti, onda redovno još nema izabranu divojku. Ta baš to hoće da kaže sa ričom ženiti, da će  tražiti jednu za ženu.

Tako je bilo i sa Lukom Dulićevim. Dotleg je odbaco rok ženidbe i oklivao, dok napokon u svojoj 26-oj godini ipak izjavi gazdi svojem, da će se ženiti.

KAKO DOSTOJANSTVENO ŽIVJETI

Posted on : 12-01-2016 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

piše: Ivan Tumbas
Statistika-statistike-statistički-podaci-pad-640x424Subotica/ Statistike u svijetu kao i našem okruženju pokazuju da vlada ,,bijela kuga”.

Tko je tome doprinio? -upitajmo se.

Nekada, sjetimo se, naši predci  imali su brojne obitelji s mnoštvom djece i živjele  su u zajednici po tri generacije. Tada se poštovao “starešina”, najstarija osoba u zajednici -“dida”. Život im nije bio nimalo lak.

TI JEZIKOM SVOJIM ZBORI…

Posted on : 08-12-2015 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

…. TUĐI POŠTUJ, A SVOJIM SE DIČI

Te riči zapisane koje stoje u pročelju tribalo bi da su su dika svakog Hrvata

piše: Ivan Tumbas
Subotica/ Tira me štogot da pišem nako pravo bunjevački, sad već skoro izvitrenom i švićnjenom u zapećak našim dičnim starohrvatskim govorom ikavicom.

Što me je potaklo? Ne, nije odsele, zame je adet ikavica, a potaklo me tušta kojičega.

POLITIZIRANJE NACIONALNIM MANJINAMA

Posted on : 17-10-2015 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

Piše: Ivan Tumbas

Bunjevci_DSC_0075_okvirNa sjeveru Vojvodine točnije u Subotici je središte najveće Skupine Hrvata koji žive na prostoru Republike Srbije, te na osnovu te činjenice u ovome gradu,  po zadnjem popisu koji je proveden živi 200 000 stanovnika. Rezultati popisa pokazuju da odumiranje Hrvata na ovim prostorima sistematski se provodi od većinskog naroda, s njim i sve što je imalo predznak Hrvatski u svim sferama.

Vrijedno je reći da  je Subotica u prošlim vremenima u periodu bila veći grad od Zagreba sa brojem izjašnjenih Hrvata u tome vremenu, te uspješnim oblikovanjem nacionalne svijesti, zbog činjenice da je grad ostao izvan matice Hrvatske svo vrijeme i nije bio dijelom autonomne Hrvatske, niti u zasebnoj upravnoj jedinici u kojoj su Hrvati bili izrazita većina, kao što je bila Dalmacija, nego u izrazito asimilirajućoj jedinstvenoj Ugarskoj.

ZEMLJA FENOMENA

Posted on : 04-10-2015 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

A kad će stići obećani boljitak? I gdje?

piše: Ivan Tumbas/
suboticaSubotica/Život nam kratko traje. Mi, prolaznici ovoga vremena, koji živimo tu na balkanskom raskrižju, nijemo promatramo zbivanja oko nas i nitko se ne upita dokle žmireći promatrati i očekivati blagostanje, obilje?!

Obećanja boljitka života se čuje samo u predizbornim kampanjama kako bi političari mobilizirali i pridobili birače za vlastite ciljeve. A nakon „predstave“ kada se spusti zavjesa život se nastavlja ustaljenim tokom obmanjivanjem pučanstva.

TATOŠ IZ NAŠEG PRAVA

Posted on : 09-09-2015 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

Piše: Ivan Tumbas

thumb460_46905_46829_politicar-ilustracijaZato bolje se i razbirat da imademo našeg pridnjaka. I povist će pisati o ovim vrimenima. Te dičit se šnjime, ma koji bidne izabran, jel težak jaram će povući ako oće od stranke pokojni vratit u živu i pripoznatljivu rvatsku stranku.

Jeto joped dotrčalo nama razbiranje za čilnika DSHV a. Triba bit huncuti razborit u vokšovanju za našu čeljad, jel što vele nije svedno landarat već zacigurno vokšat.Taki masloški vokš je izgustiro davno oni iz stranke cocolištara sa njevim, sad već pokojnim, pridnjakom, al šta ćeš kad čerez hasne triba se burlat di mož doprit do debljeg buđelara.

ŠUNEDLE U BOČKORE

Posted on : 24-08-2015 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

piše: Ivan Tumbas
KUKURUZINije mi dosta zorta, što je ogriv poskupijo, već su mi se i đonovi na opankama izlizali, a k´o što znate, za misec dana triba platiti kaznu od tri iljade, za svu ćelavu gumenariju i točkariju.

Tako i moj komšija Očenaš Janoš, zdravo pcuje, al‘ mađarskom,da ga Dačo nebi razumijo. Ima on dva murata: Vučka i Pudlicu.

Kaže, nije to što mora uvrtit svakom konju po osam oštri kandži u ploče (podkove), jel svaki konj ima dvi pridnje i dvi zadnje vuče.

MUKE PO HRVATSKOM JEZIKU

Posted on : 15-08-2015 | By : admin | In : Ivan Tumbas: GUSTIRANJE IZ SUBOTICE

0

piše: Ivan Tumbas
proljece (2)Subotica/ Donošenjem zakona o pravima i zaštiti nacionalnih manjina, hrvatskoj je nacionalnoj  manjini  konačno priznat status manjine u Srbiji  i samim tim i pravo na školovanje na maternjem jeziku.

Tako je školske 2002./2003. došlo do otvaranja prvih odjela  na hrvatskom jeziku. Te godine je upisano u prvi razred  56 učenika u svega nekoliko škola u Subotici i okolici.