berlin

LATICE U SNIJEGU

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (3)Da je put u pakao često popločan dobrim namjerama, izreka je dobro poznata svima. Ali kada vam je put za neko dobro djelo popločan zimskim uvjetima i olujnom burom neposredno pred svibanj, onda se već zapitate, jeste li možda trebali češće filtrirati tu svoju kaljužu savjesti i učiniti kome kakvu dobru stvar ili onaj posljednji odverglani očenaš s mislima na fejsbuku možda ipak nije bio tako skrušen.

JEDAN DAN U GOSTIMA

Posted on : 19-12-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
a sandraZadar/
Čini mi se da sam izabrala najhladnije prosinačko subotnje jutro za svoje, već tradicionalne, pohode darivanja pred blagdan.

Kroz kristaliće mraza na granama probija se sunce dok jurim kroz Posedarje i Poličnik. Devet je i petnaest,  a ja sam rekla don Kreši u deset biti u Obrovcu.

Motokultivatori u polju, traktori na cesti, koristi se posljednji vikend pred Božić –svugdje netko nešto radi.

ŽALOSNA ZADARSKA VEDUTA

Posted on : 10-11-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić

bbimagehandlerNema godišnjeg doba ovdje, da ne ispliva redovno tema zadarskog centra Mocire u medijima i da se po njoj ne razvlači kao po pretankom tijestu za savijaču kojeg se pokušava ipak nekako iskoristiti. Savij, odvij, nadjev uvijek na istom mjestu, ali se svaki put otvori negdje drugo još rupa.  Nikako ispeći sve to napokon, da dobije konačnu formu, a nadjev dobrano prokiselio već.

Prije nekoliko dana je i šira hrvatska javnost napokon bila

SVA GENERALOVA DJECA

Posted on : 28-09-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

1

piše: Sandra Marelja Muić
glasnovicU državi u kojoj se svako nekoliko mjeseci bira nova vlada, te cijelo ljeto potroši na to od koliko postotaka plastike se sastoji stražnjica Maje Šuput u bikiniju, i nije više upadljivo kada neka javna osoba u obliku političara ispali kakve ekstremne izjave u javnost i mrtva hladna i dalje ostaje obnašati svoju funkciju na koju je izabrana.

Navikli smo mi ovdje stvarno na svašta, budući se takve stvari dešavaju u gotovo redovnim cikličkim razmacima. U tome i leži ključ svega, u tome što smo navikli, prihvatili, dozvolili, gotovo otvorili 

NIŠTA BEZ KIŠE

Posted on : 21-09-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
aIzmeđu vožnje po kiši i vožnje po mraku, najradije biram -nikakvu vožnju.

Ponedjeljak je, dobre duše napunile autić opet, a ja sam rekla doći gospođi Miloj u CK Gračac i gđi Katarini u DV Baltazar koji se nalaze jedan blizu drugog.

Još je vrijeme i bilo blagonaklono, te me ranim jutrom pratilo samo oblacima i tamom koju stvara vlaga, ali kada je došla dionica uz Velebit, onda su ipak oblaci

BURA NA SCENI

Posted on : 19-07-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

1

piše: Sandra Marelja Muić
Zanimljivo kako meljemo ljeto sa svim drugim temama, ali ne i sa brojanjem turista ove godine. Zagušila nas valjda politička zbivanja i strahote koje se dešavaju diljem Europe, pa smo smetnuli taj stari običaj.

Jučer smo tako cijeli dan bili izbombardirani time koliko premoćnih  glasova je dobio novi predsjednik najveće hrvatske stranke, u usporedbi s proteklim. Zanimljiva ekipa inače  tamo, puca od demokracije, čak i u nazivu imaju ono – demokratska- ,

LIPANJ S NJIMA

Posted on : 06-06-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

Tekst i foto: Sandra Marelja Muić 

9a50c5a1-9773-4d0d-9f57-20e0d6a303dbPrišuljao nam se lipanj brzo, gotovo iza leđa i doveo šaroliko mnoštvo turista u lipi moj grad. Evo ih, tu su, došli su, živi su – živi smo.

THE TURISTI, posjetitelji koji za Hrvate nose mesijansku poruku u bolju budućnost, iako svi skupa završavamo u Huxleyevom Vrlomnovom svijetu samo što to ne shvaćamo tako. Još je tu uglavnom riječ o

NA KRILIMA DOBRE VOLJE

Posted on : 10-05-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
foto: Filip Brala
13122902_580911278749669_8879501289554276585_oJoš jedan vikend za pamćenje u Zadru. Treću godinu zaredom, utrka Wings for life World Run, koja se organizira u 33 grada diljem svijeta u isto vrijeme, odvija se i u lipom mom gradu.

Prekrasna sunčana subota i nedjelja prijepodne, u prvoj pagodi do starta radimo na evidenciji prijavljenih koji dolaze po svoj broj i svoje majice s logom.

Ispred nas promenada sudionika i

ISPOD OBLAKA

Posted on : 25-04-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

Tekst: Sandra Marelja Muić

13078301_643918725755144_916140760_oKišnjikavi vikend pomrsio račune u lipom mom gradu. Govorili i mislili šta hoćemo, vidi se da je meteorologija u konačnici uvijek vladar svega planiranoga. U jednoj ruci coffee-to-go  uživam u tihom popodnevu dok šetamo do grada ja i prijateljica, te pokušavamo nadoknaditi protekle tjedne. Tu i tamo se javi koja kišna kap za riječ, ali ne dovoljno uporna da bismo otvorili kišobran. Čisti zrak i tišina mora djeluju ljekovito, kao i dragocjeno zajedničko vrijeme uz smijeh i čavrljanje. Ipak je vrijeme ono najdragocjenije što možemo dati drugoj osobi, ono najviše što možemo dati jedni drugima. Često zaboravljamo da je tako, mislimo da darujemo samo ako predajemo poklon-vrećicu.

U ZELENOJ TIŠINI

Posted on : 20-03-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
20160319_162051Proleti godinu dana u jednom danu.Tako mi se čini dok skrećem sa Jadranske magistrale iza podvožnjaka u Pakoštanima za  Vranu.

Topla subota pred blagdan Cvjetnice, sunce snažno probija kroz staklo.

Čiste se masline, oslobađa se krošnja od viška grana kako bi stablo išlo lakše u

KAD MENDULE PROCVITAJU

Posted on : 29-02-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

1

piše: Sandra Marelja Muić

20160211_164221-1Nekako smo brzo ostavili veljaču iza sebe. Iako ove godine sa čak jednim danom više, lipi moj grad ju je prožvakao ekspresno i već se sprema za  ožujsko sunce ili marčane bure, vidjeti ćemo što nam slijedi. Razna događanja su znatno doprinijela tome da ovaj zimski mjesec hibernacije što prije prođe. Veliki košarkaški kup Krešimira Ćosića organiziran na zadarskom Višnjiku kao svojevrsni revival legendarne košarkaške popularnosti ovdje, valentinovsko puštanje lampiona koje se pomaknulo za tjedan dana, više humanitarnih akcija za mlade oboljele s ovog područja. Početkom veljače lijepo priznanje; izbor Zadra za destinaciju broj jedan među europskim destinacijama.

STAKLENI SIJEČANJ

Posted on : 01-02-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
Čini mi se, nekako, da smo se brzo pozdravili sa siječnjem, kao da smo ga preskočili.

Lipi moj grad su uspjele i maškare napasti posljednji vikend ovog mjeseca, a tome je kriv rani datum Uskrsa ove godine.

Gledamo u petak prijepodne zadarske vrtiće kako prelaze preko mosta

SVJETLA MOGA GRADA

Posted on : 11-01-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

1

piše: Sandra Marelja Muić
20160104_142957Zadar/ Prvi tjedan siječnja u lipom mom gradu beskrajno kišan, tek nas jedan dan sunce počastilo malo svojom vedrinom. Dok idem za raznim obavezama pod kišobranom, gradsko popodne se čini beskrajno pusto, nigdje žive duše nakon silne božićne i novogodišnje euforije. Kapi kiše klize bešumno  jedna za drugom po sjajnim pločama, grupa golubova spušta i diže se sa sv. Donata na ostatke rimskih taberna ispred njega, ne mogu se odlučiti gdje će. Najednom nestadoše preko kupole rotonde.

TRAGOVIMA ZRMANJE

Posted on : 16-12-2015 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

Piše: Sandra Marelja Muić

10510171_10207047306734039_2050853406_nPrekrasan prosinački ponedjeljak, suha cesta preda mnom zove na vožnju dok odmičem zadarskim zaleđem. Drveće još u punom jesenskom ruhu, svuda stabla hrasta crnike u okernoj fantaziji. Hladnoća nas je poštedjela do sada. Primjećujem barke s ribolovcima u posedarskom zaljevu, od sunca i tragova magle stvorila se neka sivoplava koprena nad morem i sve se stopilo u jednu sliku.

JESEN SA STILOM

Posted on : 12-11-2015 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
20151110_224108Čudna jesenska večer, duboki mrak već iza sedam sati, kao da smo u Murdoru.

Lipi moj grad u zagrljaju maglice zadnjih dana, vlaga se zrcali po kolniku zajedno sa slijepljenim lisćem.

Postizborno raspoloženje se već posložilo u neke stare ladice, vraćamo se svakodnevnici.