berlin

METASTAZE

Posted on : 07-06-2019 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić

pozdrav_suncu3-310519Prošlo je svega nekoliko dana kako je Zadar  punio medijske naslove  činom mahnitog razbijanja solarnih ploča na gradskom spomeniku Pozdrav Suncu, koji se dogodio usred bijela dana.

Istog tog prijepodneva sam se provezla tim dijelom poluotoka, ravno iz bolničke sobe, da namirim dušu nakon boravka u nekoj drugoj dimenziji života. Omiljeni sraz bijelog i plavog, benigno naslikavanje posjetitelja koji svojom znatiželjom ne narušavaju ljepotu tog sklada i tepih od svježe  zelene travice implementiran u

OVO I ONO U BENKOVCU

Posted on : 11-12-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
20181210_103554Na stranu poplava novokomponiranih Advenata u gradu ili šire, jedno mjesto je svakog desetog u mjesecu prijepodne top odredište u zadarskoj županiji. Predbožićni benkovački sajam  dočekuje nas u vlažnom i hladnjikavom jutru prepun ponuđača.

Da nije ponedjeljak, sigurno bi se našlo znatno više posjetitelja, no i ovako je gužva i više nego dovoljna.

Sve se nalazi na istom mjestu kao i prije nekoliko godina kada sam bila tu.

ISPOD OBLAKA

Posted on : 17-08-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

tekst i foto: Sandra Marelja Muić

39249576_498426957296273_4296159037755490304_nBlagdan Velike Gospe i divno, mirno jutro s oblacima koji to uopće i nisu. Oblaci su tu samo da se čovjek može nesmetano kretati svugdje usred kolovoza, pogotovo ako se zaputi nekamo u prošnju.

Put nas i ove godine vodi u Sinj, brzo stižemo autoputom do Dugopolja, potom nastavljamo lokalnom cestom.  Parkiralište ispred mjesne škole je popunjeno; ipak je već jedanaest i pol prijepodne, no mjesta se da naći.

VIRUJEN U ANĐELE

Posted on : 30-07-2018 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
sun-622740_960_720Stojim  između polica s voćem u sićušnom kiosku, otvoreni hladnjak s pićem i mliječnim proizvodima filtrira ka mojim plućima dok mi klima koja stoji iznad kase botoksira facu.

Prodavačica diže pogled sa svog mobitela i prima mi vrećice. Umra Oliver, kaže ona.

Od svega što mi se nije smrzlo u te tri minute tamo, smrze mi se sad i duša. Kupim svoje stvari i tražim komadiće hlada dok se

PLES S ČAGLJEM

Posted on : 22-12-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
20171216_110101Da se ne izdvajamo baš skroz  iz ove orkestrirane humanosti u prosincu, nismo ni ove godine propustili priliku činiti dobro djelo. Kriza koja je zahvatila društvo se osjeti itekako, teško je ljudima izdvojiti, nesigurna su vremena.

Ipak, uspjevamo skupiti više od dva auta puna zimske odjeće, hrane, potrepština za djecu i nešto novčanih priloga.

OLOVNO NEBO

Posted on : 21-11-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
I opet je to doba godine kada se nebo svugdje zatmurni, uhvati nas sjeta i na dušu se spusti sva težina boli i dođe nam Vukovar.

Bešumno za njim dođe i Škabrnja, svaki u svojoj tuzi. I Lovas prije. I Nadin poslije. Ernestinovo.  I svi ostali, još bešumniji u svojoj boli. A mi se trgnemo.

Zar je već godinu dana prošlo odkad smo vas se sjetili, pa jebemumater kako to vrijeme leti, eto ste opet na redu da vas se svi zajedno jednom godišnje sjetimo. Oprostite, nismo stigli prije. Brojali smo turiste, razglabali smo tko je važniji od koga u  saborskoj fotelji i koliko je utakmica upropastio koji izbornik. To su sve odreda teme od životne važnosti. Ali,  ne brinite,  zemlja je napravila puni krug oko svoje osi, došli ste i vi na red opet.

KAD KAP PO KAP, ČINE SLAP…DOBROTE

Posted on : 27-10-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

Zadarski volonteri neumorni u svom radu

piše: Sandra Marelja Muić
Nevjerovatna priča o ljudskosti i snazi volje koju su potakli zadarski mladi ljudi za vrijeme poplave koja je snašla zadarsku županiju 11.09.2017. godine, dobila je prošlog  utorka svoj sjajan epilog kada je transport s prikupljenom pomoći krenuo za Ogulin.

Naime, nekolicina volontera  koji su pokrenuli cijelu lavinu i pružili ruku spasa kada su se građani na području Zadra našli u potpunom beznađu zajedno sa svojim brojnim dobrovoljcima odlučili su prolongirati akciju pomaganja i preusmjeriti je

LATICE U SNIJEGU

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
unnamed (3)Da je put u pakao često popločan dobrim namjerama, izreka je dobro poznata svima. Ali kada vam je put za neko dobro djelo popločan zimskim uvjetima i olujnom burom neposredno pred svibanj, onda se već zapitate, jeste li možda trebali češće filtrirati tu svoju kaljužu savjesti i učiniti kome kakvu dobru stvar ili onaj posljednji odverglani očenaš s mislima na fejsbuku možda ipak nije bio tako skrušen.

JEDAN DAN U GOSTIMA

Posted on : 19-12-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

tekst i foto: Sandra Marelja Muić
a sandraZadar/
Čini mi se da sam izabrala najhladnije prosinačko subotnje jutro za svoje, već tradicionalne, pohode darivanja pred blagdan.

Kroz kristaliće mraza na granama probija se sunce dok jurim kroz Posedarje i Poličnik. Devet je i petnaest,  a ja sam rekla don Kreši u deset biti u Obrovcu.

Motokultivatori u polju, traktori na cesti, koristi se posljednji vikend pred Božić –svugdje netko nešto radi.

ŽALOSNA ZADARSKA VEDUTA

Posted on : 10-11-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić

bbimagehandlerNema godišnjeg doba ovdje, da ne ispliva redovno tema zadarskog centra Mocire u medijima i da se po njoj ne razvlači kao po pretankom tijestu za savijaču kojeg se pokušava ipak nekako iskoristiti. Savij, odvij, nadjev uvijek na istom mjestu, ali se svaki put otvori negdje drugo još rupa.  Nikako ispeći sve to napokon, da dobije konačnu formu, a nadjev dobrano prokiselio već.

Prije nekoliko dana je i šira hrvatska javnost napokon bila

SVA GENERALOVA DJECA

Posted on : 28-09-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

1

piše: Sandra Marelja Muić
glasnovicU državi u kojoj se svako nekoliko mjeseci bira nova vlada, te cijelo ljeto potroši na to od koliko postotaka plastike se sastoji stražnjica Maje Šuput u bikiniju, i nije više upadljivo kada neka javna osoba u obliku političara ispali kakve ekstremne izjave u javnost i mrtva hladna i dalje ostaje obnašati svoju funkciju na koju je izabrana.

Navikli smo mi ovdje stvarno na svašta, budući se takve stvari dešavaju u gotovo redovnim cikličkim razmacima. U tome i leži ključ svega, u tome što smo navikli, prihvatili, dozvolili, gotovo otvorili 

NIŠTA BEZ KIŠE

Posted on : 21-09-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
aIzmeđu vožnje po kiši i vožnje po mraku, najradije biram -nikakvu vožnju.

Ponedjeljak je, dobre duše napunile autić opet, a ja sam rekla doći gospođi Miloj u CK Gračac i gđi Katarini u DV Baltazar koji se nalaze jedan blizu drugog.

Još je vrijeme i bilo blagonaklono, te me ranim jutrom pratilo samo oblacima i tamom koju stvara vlaga, ali kada je došla dionica uz Velebit, onda su ipak oblaci

BURA NA SCENI

Posted on : 19-07-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

1

piše: Sandra Marelja Muić
Zanimljivo kako meljemo ljeto sa svim drugim temama, ali ne i sa brojanjem turista ove godine. Zagušila nas valjda politička zbivanja i strahote koje se dešavaju diljem Europe, pa smo smetnuli taj stari običaj.

Jučer smo tako cijeli dan bili izbombardirani time koliko premoćnih  glasova je dobio novi predsjednik najveće hrvatske stranke, u usporedbi s proteklim. Zanimljiva ekipa inače  tamo, puca od demokracije, čak i u nazivu imaju ono – demokratska- ,

LIPANJ S NJIMA

Posted on : 06-06-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

Tekst i foto: Sandra Marelja Muić 

9a50c5a1-9773-4d0d-9f57-20e0d6a303dbPrišuljao nam se lipanj brzo, gotovo iza leđa i doveo šaroliko mnoštvo turista u lipi moj grad. Evo ih, tu su, došli su, živi su – živi smo.

THE TURISTI, posjetitelji koji za Hrvate nose mesijansku poruku u bolju budućnost, iako svi skupa završavamo u Huxleyevom Vrlomnovom svijetu samo što to ne shvaćamo tako. Još je tu uglavnom riječ o

NA KRILIMA DOBRE VOLJE

Posted on : 10-05-2016 | By : admin | In : Sandra Marelja Muić: ZADARSKE VEDUTE

0

piše: Sandra Marelja Muić
foto: Filip Brala
13122902_580911278749669_8879501289554276585_oJoš jedan vikend za pamćenje u Zadru. Treću godinu zaredom, utrka Wings for life World Run, koja se organizira u 33 grada diljem svijeta u isto vrijeme, odvija se i u lipom mom gradu.

Prekrasna sunčana subota i nedjelja prijepodne, u prvoj pagodi do starta radimo na evidenciji prijavljenih koji dolaze po svoj broj i svoje majice s logom.

Ispred nas promenada sudionika i