berlin

BEZ PRAVA NA DOSTOJAN ŽIVOT

Posted on : 21-04-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

Država ne može biti kriva!?

piše: Marija Kukić

sibenik01Glavni likovi ovoga teksta dvojica su mladića, obitelj jednog od njih, Županijski sud u Šibeniku, a radnja se dogodila i još uvijek se događa od 2011. sve do danas. Mjesto događanja grad je Šibenik.

Jedan mladić bio je tada maloljetnik, imao je sedamnaest godina, a u vrijeme ovog događaja trebao se nalaziti u kazneno-odgojnoj ustanovi  pravomoćnom  odlukom  Županijskog suda u Šibeniku.  Načinio je oko četrdeset prekršaja do svoje sedamnaeste

UČIMO OD MRAVA

Posted on : 05-04-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

2

tekst: Marija Kukić
foto: Mirko Cenbauer
unnamed (7)Mravi su kukci koji su sinonim reda, marljivosti i zajedništva. Žive u velikim zadružnim zajednicama, nastanjeni su na svim kontinentima osim na Antarktiku. Vrlo su stare životinje, potječu još iz doba dinosaura. Preživjeli su mnoge promjene na Zemlji pa tako i masovno umiranje.

Kolonije mrava mogu brojiti  i do dva milijuna jedinki. Svi mravi jednog mravinjaka čine zajednicu, međusobno se prepoznaju po mirisu. Ne prihvaćaju mrave

LETEĆI CVJETOVI

Posted on : 18-03-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

1

Istine, mitovi i legende o letećim cvjetovima

/Jučer sam ugledala prvog leptira/

tekst: Marija Kukić
Foto: Mirko Cenbauer
1934311_528350944010316_6057346399848097797_nKad je prvi put s majkom došao na livadu,  znatiželjni i životu neupućeni Bambi vidjevši leptira  kako oblijeće oko cvjetova, uskliknuo je:

„Gle, majko“, poviče Bambi, „kako ondje leti cvijet!“

To nije cvijet“, reče majka, „to je  leptir.“

Bambi je udivljeno gledao za leptirom…

KAKO JE MALO POTREBNO

Posted on : 28-02-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

tekst: Marija Kukić
foto: Ana Aušprung
Kako malo je potrebno čovjeku pa da mu dan postane ljepši! Kako neka sitnica može učiniti čovjeka sretnim!

Prolazeći ulicom svoga mjesta, naletjela sam na maškare. I to ne na makar kakve maškare, nego na maskirane učenike naše škole. Oni i njihove učiteljice obilježavaju već godinama poklade.

Ali, ja ne želim pisati o tome jer je na tu temu već podosta napisano.

ŽIVOT PIŠE PRIČE

Posted on : 24-02-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

piše: Marija Kukić
starica.jpg (1)Dogodilo se u susjednom gradiću

Život piše priče, nekada vesele, nekada tužne, nekada sa sretnim, a nekada s nesretnim završetkom. Magdalena baš nije imala sreće u životu.

Odrasla je u posve prosječnoj obitelji, bila posve prosječne ljepote i udala se za jednog posve prosječnog mladića. Nije joj mladić rekao da ima problema sa srcem.

E, KAD SU STARI SVINJE PLANDOVALI

Posted on : 18-02-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

piše: Marija Kukić
30axftcEj, kad su stari svinje plandovali
Debele su slanine imali…
Ej, sada mladi svinje ne planduju
Već na deke slaninu kupuju…

Sunce je s istoka zarumenjelo jutarnje nebo. Blatnjavim sokakom vuče se laganim koracima seoski svinjar Miško. Pred sobom goni čopor svinja. Zapucketa svojom kožnom kandžijom pred svakom avlijom.

SLIKOPIS

Posted on : 27-01-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

1

Od Podvinja do Kutjeva

tekst i foto: Marija Kukić ...foto album
100_4344 (2)Zimski prohladni dan. Staze zaleđene, a putovi, dvorišta, njive, vinogradi, šumarci, šume… sve je prekriveno sjajnim bjelilom. Kažem sjajnim jer se sve cakli od hladnoće obasjano zubatim suncem.

Valja put pod noge i pravac Slavonski Brod. Koja cesta je bolje očišćena? Kojim putem je sigurnije? Koji  je manje zaleđen?

Dogovor je pao. Ići ćemo cestom koja kroz

NIKADA PRESTARI ZA ZAGRLJAJ

Posted on : 21-01-2017 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

2

/Povodom Međunarodnog dana zagrljaja – 21. 1./

tekst: Marija Kukić
hugKažu da je vrijeme između Božića i Valentinova razdoblje u kojemu se kod velikog broja ljudi osjeća emocionalna praznina. Što može biti bolje od starog dobrog zagrljaja?

Zagrljaj je prekrasan dar, jedna veličina odgovara svima. Umjesto rukovanja, danas zagrlimo prijatelja! Zagrlimo sve koje volimo, ali i  sve one oko nas,  jer danas je Međunarodni dan zagrljaja!

GDJE JE BOŽIĆ

Posted on : 24-12-2016 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

4

/Dogodilo se jednog Badnjaka prije ponoćke/

piše: Marija Kukić
BOZIC-U-OSIJEKU_image_galleriaZvijezde sjaje i mjesec se zlati na vedrom prosinačkom nebu. Blagi povjetarac miluje obraze. Nije ni previše hladno. Ugodna je zimska noć .

Ni ptica pjev, ni lišća šum, ni zore sjaj… Samo nekoliko ljudskih bića stopama dodiruje tlo.  Čuje se njihovo ravnomjerno udaranje.

Nema škripanja snijega pod nogama jer tih dana snijeg nije

AZURNE GLAVICE MEĐU ZLATNIM KLASJEM

Posted on : 16-12-2016 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

Nakon jednog odsanjanog sna….

tekst: Marija Kukić
resize-imgU zlatnom  lelujavom žitnom polju plavi se mnoštvo prekrasnih cvjetova različaka.

Njihove glavice nadvisile su otežalo klasje i već iz daljine njivom dominira zadivljujuće plavetnilo. Prekrasno ih je gledati.

Dive im se putnici namjernici, ali ne i gospodar njive. Ljuti se on i pita:

„Otkud toliki korov u mojoj pšenici?“

ŠTO U SRCIMA NOSIMO

Posted on : 25-11-2016 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

0

piše: Marija Kukić
IdemoSjedio je svakodnevno na napola porušenim kamenim stubama staroga dijela grada.

Ni ljetne zapare, ni sunce što nemilice prži, ni studen što se uvlači u kosti, ni ledena kiša, ni olujni vjetar… nisu ga mogli spriječiti da zauzme ’svoje‘ mjesto, tu na tim oronulim kamenim stubama koje su izgledom sličile njemu – starcu duge sijede brade, ispucanih ruku, izboranog lica, ali mladenačkog duha i zvonkoga glasa.

PRIČA O MARICI

Posted on : 16-11-2016 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

2

piše: Marija Kukić
anamarRaslo je mlado djevojče u seoskoj, pravoj šokačkoj obitelji. Bila je slaba, krhka, nerazvijena… Ručice joj bijahu nježne i nejake, kosa kovrčava, bujna  poput olistale krošnje u proljeće.

Napunila je šesnaest godina. I tada je odlučila sagraditi  s nekim svoje vlastito gnijezdo. Zagledao se u nju mladić, dvadesetak godina stariji od nje. Nemirnog duha, sit osamljeničkog života, pun životnog iskustva odlučio je zavesti Maricu, a kasnije, zbog njenog neiskustva i mladosti, pokoriti je i prilagoditi svojoj volji.

TRI DUGE GODINE

Posted on : 27-10-2016 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

4

piše: Marija Kukić
amanKao što se u prirodi izmjenjuju godišnja doba, tako se i u čovjekovom životu izmjenjuju proljeća i jeseni, ljeta i zime.

Postoje sati, dani, tjedni, mjeseci…  kada u životu prevladavaju samo jeseni i zime, a tada… odjednom zasja sunce i rastjera turobnost, rascvjeta cvijećem, zacvrkuće pjevom, zamiriše proljećem, ugrije ljetom.

Tako je to u životu!

KAD JESEN ZAJESENI

Posted on : 25-10-2016 | By : admin | In : FOTOGRAFIJE, PITANJA JE MNOGO

1

tekst: Marija Kukić
foto: Ivan Juroš
ivan juros 2Kad jesen zajeseni, sve oko nas vrišti od različitih  kontrasta. Među njima najuočljiviji je kontrast boja; kontrast toplih i hladnih,  primarnih i sekundarnih boja, komplementarni kontrast… 

Boje jeseni  su vrlo smiješne. Tako su svijetle, intenzivne i lijepe, kao da priroda pokušava da nas ispuni bojom, da nas zasiti, da nam napravi zalihe za zimu…(
Vivian Siobhan)
Sve ovo vidljivo je na  lišću drveća, ali samo –  kad jesen zajeseni.

TEPIH IZATKAN OD LIŠĆA

Posted on : 13-10-2016 | By : admin | In : PITANJA JE MNOGO

1

tekst: Marija Kukić
foto: Ivan Juroš
12227811_899649700111298_7910546155401290230_nJesen je prostrla po tlu najšareniji tepih izatkan od lišća. Ono šušti, šapuće, skakuće milovano  nježnim povjetarcem, leprša nošeno pobješnjelim vjetrom.