berlin

POZDRAVLJEN BIO DAN

Posted on : 04-11-2018 | By : admin | In : 20 VREMEPLOV

0

vm-tadijanovicNa današnji dan 1905. godine. u Rastušju kod Slavonskog Broda, rodio se Dragutin Tadijanović, pjesnički velikan čije je srce „kucalo kao zlatan sat“  sve do 27.06. 2007.

Nama su ostali bokori njegovih stihova, poput najljepših grmova mirisnih ruža. Pozdravljen bio, pjesniče, tvoj dan rođenja!

VEZAN ZA ZEMLJU

U svom dječaštvu, prije pola stoljeća,

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

Posted on : 09-06-2018 | By : admin | In : 20 VREMEPLOV

0

2-serova-nemocNa današnji dan 1928. godine Medicinski glasnik Britanske kraljevske akademije objavio je da je mikrobiolog Aleksandar Fleming pronašao prvi antibiotik penicilin, izoliran iz gljive Penicilium notatum, koji može uspješno uništavati bakterije.

Do Drugog svjetskog rata otkriće je bilo neiskorišćeno. Kad su se za njega zainteresovali australijski ljekar Hauard Flori i britanski fiziolog i biohemičar Ernst Čejn i ubrzo je počela masovna upotreba penicilina u suzbijanju infekcija. Fleming, Flori i Čejn su 1954.godine  podijelili Nobelovu nagradu za medicine.

KAKO JE FIĆO PREGAZIO TENK

Posted on : 28-06-2016 | By : admin | In : 11 CRTICE IZ ŽIVOTA, 20 VREMEPLOV

1

Iz naše arhive 01.07.2011.

Instalacija u spomen na crvenoga fiću.
piše: Danica Crnov
Osijek/ Nema  danas osobe  u Hrvatskoj …a ne ovoj zemlji, kako mnogi hrvatski političari kažu …koja je proživjela Domovinski rat, a da se ne sjeća kako tenk JNA brutalno gazi crvenoga fiću u Osijeku …Toga je 27. lipnja 1991. Branko Breškić u jednom  trenutku izašao iz fiće i ostavio ga na  križanju  osječke Vukovarske i Trpimirove ulice te tako stao na put agresoru.
Razljućeni  u tenku i u ljutome bijesu pogaziše fiću pokazujući kako će  proći svi koji se budu suprostavili toj sili, ali zaboraviše jadnici da za domovinu i slobodu umrijeti teško nije tko se za nju bije.

SLUŠAJTE SVIM SRCEM

Posted on : 21-12-2011 | By : admin | In : 20 VREMEPLOV

2

500. OBLJETNICA NAJZNAČAJNIJE PROPOVJEDI O LJUDSKIM PRAVIMA
napisao i preveo:  Frano Prcela, O.P. (Berlin)
 Upravo se ovih dana navršava točno 500 godina da je izgovorena …ako ne možda najpoznatija propovjed ali onda zasigurno …propovjed koja je dala najznačajniji poticaj promišljanju ljudskih prava. Homiliju je održao član Reda propovjednika, dominikanac Antonio Montesino, upravo na četvrtu nedjelju Došašća 1511. godine. Već je bilo prošlo skoro dva desetljeća od Kolumbova stupanja na tlo

TIKVICE, BUNDEVE I PRIJATELJI

Posted on : 02-09-2011 | By : Emil | In : 20 VREMEPLOV, IZ BILJEŽNICE MOJE BAKE

4

Iz naše arhive (objavljeno 9. rujna, 2010.)
Iz bakine bilježnice:
piše: Emil Cipar

Sa velikom odgovornošču postavljam tezu da su  uspješni vrtlari ili bogati, ili nemaju prijatelja. Ja sam najbolji dokaz toj tezi i …spadam u drugu vrstu.

A evo kako:
Od roditelja sam naslijedio voćnjak u Bartolovcima kod Slavonskog Broda (vidi geolokaciju). Bio je tu nekada davno

NEKAD BILO

Posted on : 27-06-2011 | By : admin | In : 20 VREMEPLOV

0

VREMEPLOV
Ni mi sami od nekada nismo više isti …napisao je Pablo Neruda u jednoj svojoj pjesmi, želeći reći da se sve mijenja, pa ni mi sami nismo na promjene imuni.
U vrijeme nastajanja mlade države Hrvatske imali smo svi svoje poglede na događaje. Ali neki naši čitatelji nisu se tada još niti  rodili. Kako je bilo tada …pitaju ponekad.
Naš vjerni čitatelj Josip Mayer, poslao nam je jednu reportažu koju je 23. prosinca 1991. objavio REMS MURR RUNDSCHAU, pa ju rado